Android 13 (Go edition): jednoduchšie aktualizácie a viac možností prispôsobení

Špeciálna edícia je určená pre lacné smartfóny so slabou hardvérovou výbavou, pre ktoré by bol štandardný operačný systém Android príliš náročný.

Prvýkrát sme o verzii Android Go počuli na vývojárskej konferencii I/O v máji 2017. Špeciálne upravený systém bol určený pre zariadenia so slabým hardvérom, obmedzenou pamäťou RAM a nízkou kapacitou úložiska. V obchode Play postupne pribúdali aj dátovo nenáročné aplikácie optimalizované na Android (Go edition).

Vývoj špeciálneho softvéru pre low-endy je podľa Googlu stále aktuálna, lebo v dnešnom čase je na trhu aktívnych približne 250 miliónov týchto zariadení s Go edíciou. Najnovšia verzia vychádza z Androidu 13 a na Go zariadenia prináša nový dizajn Material You s možnosťou personalizácie.

Ponúkne pravidelné aktualizácie softvéru mimo hlavného vydania systému Android cez Google Play, a to bez náročnosti na voľné úložisko v zariadení. Pribudla funkcia Objaviť známa z bežnej verzie Androidu, kedy sa potiahnutím prstom z domácej obrazovky smerom doprava zobrazia vybrané články, aktuality a iný obsah.

Okrem nových funkcií, ktoré sú prispôsobené potrebám používateľom Go zariadení, prináša aktualizácia aj niektoré z hlavných funkcií systému Androidu 13, ako sú povolenia upozornení, jazykové predvoľby aplikácií a ďalšie. 

Prvé smartfóny s novým systémom Android 13 (Go edition) prídu na trh v budúcom roku.

Zdroj: blog.google

Diskusia k článku:

Začať diskusiu