Americkí výrobcovia čipov žiadajú kvôli embargu na Huawei od vlády 37 miliárd dolárov

Dôvodom žiadosti je údajné ohrozenie ich konkurencieschopnosti na svetovom technologickom trhu. Huawei bol totiž jedným z hlavných odoberateľov amerických mikročipov.

Embargo, ktoré uvrhla americká vláda minulý rok na firmu Huawei, môže mať pre pre ňu nepríjemné dôsledky. Americkí výrobcovia čipov žiadajú od federálnej vlády takmer 40 milárd dolárov ako kompenzáciu za straty, ktoré im nariadenie spôsobilo.

Žiadosť prišla niekoľko dní po tom, ako vláda Donalda Trumpa otvorila rokovania s americkou firmou Intel a taiwanskou firmou TSMC. Témou bolo plánované vybudovanie továrne na mikročipy v americkom štáte Arizona. Zamestnať by mala 1600 ľudí. Technologické firmy požadujú, aby im vláda pomohla vyrovnať straty spôsobené zákazmi.  

Podľa štúdie analytickej spoločnosti Boston Consulting Group by mohlo zamedzenie prístupu spoločností ku svetovému technologickému trhu spôsobiť výrazný prepad mikročipového odvetvia. USA boli pomerne dlho lídrom v oblasti vývoja a výroby mikročipov s trhovým podielom na úrovní 45 % až 50 %. 

V porovnaní so súčasnosťou by americkí výrobcovia mikročipov v priebehu nasledujúcich 3 až 5 rokov stratili až 8 % trhový podiel a 16 % tržieb. A to v prípade, ak sa na aktuálnom obmedzení nič nezmení. 

Ak by vláda zaviedla opatrenia zamedzujúce akúkoľvek spoluprácu medzi americkými a čínskymi firmami, tieto straty by sa zvýšili na úroveň až 18 % zo súčasného trhového podielu a došlo by k 37 % poklesu tržieb. USA by tak prišli o svetové prvenstvo a lídrom by sa pravdepodobne stala Južná Kórea.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Marián Petrík27.06.2020 - 08:46 Trvalý odkaz

dávno tvrdím, že americká trumpéta nevie, čo činí. jednak sú to tie ekonomické straty, na druhej strane treba brať do úvahy, že čína je už technologicky tak vyspelá, že časom nejaké riešenie nájde. tumpéta len posilňuje technologickú vyspelosť číny.

Profile picture for user vrvly

Peter Fuchs28.06.2020 - 00:39 Trvalý odkaz

Ľuďom už došlo že mnohé aplikácie mali monopol čo nie je vždy najlepšie, hlavne keď to zneužije vláda inej krajiny.
Možno čas začať používať niečo európske, aspoň. Napr. Dailymotion miesto youtube, to bude v huawei aj hociktorom inom fone.
Ban bol najväčší úder na používateľov, keďže ktorákoľvek značka mimo USA môže zažiť to isté, prečo ne prejsť na nový systém a appky hneď? Ešte dobre ze huawei produkuje tak vábne mobily...

Celá diskusia 2 príspevky