Americké úrady obviňujú Google, Apple, Facebook a Amazon zo zneužívania trhu

Správa protimonopolných úradov má 449 strán, ktoré uvádzajú konkrétne prípady, kedy došlo k zneužívaniu moci. Zároveň prináša aj nové nariadenia a opatrenia, ktoré majú pomôcť v boji proti monopolnému správaniu.

Americký Kongres US House of Representatives zistil, že veľké technologické firmy zneužívajú svoju trhovú moc. Svoje možnosti využívajú na nekorektné ničenie konkurentov nútia malých podnikateľov doslova padnúť. Protimonopolný výbor Judiciary Committee navrhol konkrétne riešenia, aby Facebook, Apple, Amazon a Google nemohli ovládať časti trhov. 

Východiskom by mala byť reštrukturalizácia. Zatiaľ však nebolo zverejnené, ako by sa tieto firmy mali rozdeliť spôsobom, ktorý nepotápa malých podnikateľov. Celá správa o zmenách a ich rozsahu protimonopolného zákona má 449 strán. V nich je okrem iného uvedených desiatky prípadov, ako veľké spoločnosti zneužívali svoju moc. 

Jedným z príkladov nekorektného správania je akvizícia Instagramu, ktorý v roku 2012 kúpil Facebook. Malo sa to stať na popud Marka Zuckerberga, podľa ktorého platforma na zdieľanie fotografií a videí predstavovala pre Facebook veľmi rušivý vplyv. 

V opatreniach protimonopolného úradu je ďalej uvedené, aby sa Google nemohol zúčastňovať online aukcií pre online reklamný priestor, ktoré zároveň sám vytvára. Amazonu sa týka nariadenie, aby prestal pôsobiť na trhoch, kde konkuruje maloobchodníkom. Protimonopolné úrady vyzvali Kongres, aby mali viac možností a voľnejšie ruky pri zastavení  monopolných praktík. 


Zdroj: Reuters

Diskusia k článku:

Začať diskusiu