Americké súdy blokujú TikTok a WeChat. Trump sa však chce dohodnúť

Po Huawei čelí americkým obvineniam z narušenia bezpečnosti aj TikTok. Do hry sa už nejaký čas mieša Donald Trump, ktorý sa pokúša dohodnúť na odkúpení časti sociálnej siete americkými firmami.

Čínsky TikTok a WeChat momentálne čelia súdnemu rozhodnutiu, ktoré ich v USA blokuje. Práve Amerika je pre tieto služby veľmi významným trhom, hneď druhým najväčším po Číne. WeChat musí úplne prerušIť svoje americké operácie a TikTok je momentálne v ochrannej lehote. K tej pomohli rokovania ByteDance (vlastník platformy) a amerických spoločností, ktoré majú záujem o kúpu TikToku. 

Hlavným dôvodom zákazu TikToku a WeChatu sú bezpečnostné obavy, ktoré viackrát spomínal aj prezident Donald Trump. Služby majú sledovať citlivé dáta používateľov, čo v konečnom dôsledku robí aj americký Facebook. Chvíľu vyzeralo, že z vyjednávania medzi ByteDance a USA nič nebude najmä po tom, čo do hry vstúpil Trump. 

Teraz sa karta obrátila a americký prezident dohodu schvaľuje. Má podmienku, aby sa vytvorila nová spoločnosť TikTok Global, ktorá by predstavovala spoluprácu medzi súčasným vlastníkom ByteDance a americkými firmami Oracle (12,5 % podiel) a Walmart (7,5 % podiel). 

Číňanom by tak zostalo 80 % akcií. Štyria z piatich členov predstavenstva TikTok Global však majú byť Američania. Oracle má pre TikTok riešiť bezpečnosť sieťových služieb a Walmart sa zrejme postará o reklamu. Už skôr sa v súvislosti s akvizáciou TikToku skloňoval najmä Microsoft, s ktorým sa ByteDance napokon nedohodlo. 

Zdroj: CNN


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu