Americká vláda zablokovala niekoľko čínskych aplikácií

Pod zákazom je podpísaný dosluhujúci prezident Donald Trump. Čínske aplikácie označil za bezpečnostnú hrozbu. Podobným obvineniam čelí aj TikTok a Huawei.

 

Donald Trump počas posledných dní svojho úradovania nezabudol ani na Čínu, proti ktorej vedie obchodnú vojnu na niekoľkých frontoch. Aktuálne podpísal príkaz, ktorý zakazuje osem čínskych aplikácií. 

Čoskoro bývalý prezident ich označil za národnú bezpečnostnú hrozbu, ktorá má zachytávať citlivé údaje zo zariadenia používateľa. Trump sa odvoláva na to, že takým používateľom môže byť aj federálny zamestnanec. 

Medzi aplikácie, ktoré vláda USA zakázala patria WeChat Pay, WPS Office, Tencent QQ, SHAREit, CamScanner, VMate, Alipay a QQ Wallet. Momentálne im beží 45-dňová lehota, po ktorej navždy zmiznú z americkej verzie obchodu Google Play. USA sa totiž obáva, že firmy, ktoré za aplikáciami stoja, majú silné vzťahy s čínskou vládou a mohli by získavať citlivé údaje. Rovnakým obvineniam čelí aj TikTok a Huawei. 

Trumpov zákaz vstúpi do platnosti až po jeho odstúpení. Udalosti by sa tak mohli rýchlo zvrátiť, keď do úradu nastúpi novozvolený americký prezident Joe Biden. Jeho postoj k obchodnej vojne s Čínou je však zatiaľ otázny. 

Zdroj: BBC


 

Diskusia k článku:

Dezi09.01.2021 - 09:43 Trvalý odkaz

Dufam ze Biden to dá vsetko do poriadku , tieto Trumpove obvynenia su ako tie o volbach , ziaden dokaz

Celá diskusia 2 príspevky