Americká vláda predĺžila Huaweiu dočasné využívanie licencií o tri mesiace

Obchodná vojna síce stále nie je vyriešená, no Huawei si môže na ďalšie tri mesiace vydýchnuť. Výnimka mu skončí 16. februára 2020. Hovorí sa, že po nej by mohla prísť ďalšia až dovtedy, kým sa situácia konečne nevyrieši.

Huawei to s americkou vládou stále nemá doriešené. V máji sme vás informovali o tom, že Huawei bude môcť používať licencie Androidu ešte tri mesiace. Krátko potom prišli správy o summite, na ktorom sa prezidenti Číny a USA dohodli na úplnom zrušení sankcií (viac v článku Americké firmy by mohli obnoviť spoluprácu s Huawei už budúci mesiac). 

Nariadenie však stále neplatí v plnej miere.  Americké ministerstvo obchodu v júli oznámilo vydávanie špeciálnych licencií pre miestne technologické spoločnosti, ktoré majú záujem obchodovať s Huaweiom.

Zo začiatku bolo evidovaných 130 žiadostí, neskôr sa ich počet zdvojnásobil. Čínsky výrobca napokon stále nemá vyhraté. Môže si však vydýchnuť o ďalšie tri mesiace, na ktoré mu americká vláda predĺžila využívanie všeobecných licencií firiem. 

 

Vzťahuje sa len na komponenty, ktoré nepredstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť. Výnimka potrvá do 16. februára 2020. Vo vyhlásení sa uvádza, že nové, dočasné povolenie umožňuje Huaweiu obnoviť obmedzené operácie v sektore sietí, výskumu mobilných služieb a kybernetickej bezpečnosti. 

Ide celkovo už o tretie predĺženie využívania licencií od začiatku obchodnej vojny. Nepotvrdené informácie hovoria aj o tom, že po uplynutí momentálnej výnimky má prísť nová, ktorá zákaz americkej vlády odsunie o ďalšie mesiace. Tento spôsob by sa mohol opakovať dovtedy, kým sa USA a Číne podarí vyriešiť svoje spory natrvalo. 

Zdroj: commerce.gov


 

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne20.11.2019 - 14:43 Trvalý odkaz

Dobra komedia. Maju zakaz licencii ale az po docasnom predlzeni docasneho predlzenie pouzivania licencii :D

Celá diskusia 1 príspevok