Americká vláda nalieha na Facebook, aby nespúšťal detskú verziu Instagramu

Obľúbený Instagram je v súčasnosti podmienený vekom minimálne 13 rokov. Už dlhšie sa však hovorí o jeho detskej verzii, ktorá by nemala vekový limit. Tá sa nepáči americkým úradom, ktoré neveria jej zabezpečeniu.

Instagram je obľúbená sociálna sieť zameraná na fotky a krátke videá. Už nejaký čas patrí pod krídla Facebooku. Registrovať sa naň môžu používatelia od 13 rokov. Čoraz častejšie sa však hovorí o detskej verzii Instagramu, ktorá by umožnila registráciu a používanie aj mladším používateľom. Najnovšie je však Instagram for Kids tŕňom v oku americkej vlády, ktorá bojkotuje jeho spustenie. Ako už možno tušíte, dôvodom je kyberbezpečnosť. 

Koalícia štyridsiatich štyroch amerických generálnych prokurátorov podpísala list, adresovaný šéfovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi. Sú v ňom uvedené body, ktoré sa opierajú o výskum zameraný na to, prečo by najväčšia sociálna sieť nemala ďalej pokračovať vo vývoji detskej verzie Instagramu. Medzi najvýznamnejšie dôvody patria slabé výsledky Facebooku v súvislosti s ochranou súkromia používateľov. 

Výskum, na ktorý sa list odvoláva tiež ukazuje, že sociálne médiá môžu byť pre deti škodlivé z hľadiska fyzickej aj psychickej úrovne. Detské chápanie nie je ešte naplno vyvinuté a môže sa stať ľahko terčom internetových predátorov. Navyše veľké percento respondentov zúčastnených na prieskume uviedlo, že na Instagrame zažilo kyberšikanu. Ani to je nie niečo, čomu by rodičia chceli vystavovať svoje deti. Generálni prokurátori v liste tak vyzývajú Facebook, aby zrušil vývoj detskej verzie Instagramu. Uvidíme, ako napokon táto výzva dopadne. 

Zdroj: mass.gov

Diskusia k článku:

Začať diskusiu