Ako v iOS 14 nastaviť spustenie akcie po poklepaní zadnej strany iPhonu

Súčasťou iOS 14 je užitočná funkcia, ktorá prináša ďalšie možnosti ovládania iPhonu. Dvojitým alebo trojitým klepnutím na zadnú časť môžete spustiť vopred nastavenú akciu.

Nová funkcia nie je Applom nejak výrazne promovaná, ale môže vám uľahčiť spúšťanie vybraných akcií. Nastavenie hľadajte v časti Prístupnosť -> Dotyk -> Zadné klepnutie. Na výber máte dvojité a trojité klepnutie, a možností, čo sa má po dotyku spustiť, je naozaj veľa. 

Bežné aplikácie síce na výber nemáte, no môžete si tam zvoliť napríklad otvorenie Ovládacieho centra, zvýšenie či zníženie hlasitosti, spustenie niektorej skratky alebo klepnutím na zadnú tenu vytvoríte snímku obrazovky. 

Ja som si nastavila po dvojitom klepnutí otvorenie priečinka s poznámkami a po trojitom vytvorenie screenshotu. Funguje to spoľahlivo, len párkrát sa mi stalo, že pri bežnej manipulácii s iPhonom sa mi otvorili poznámky bez toho, že by som ich cielene dotykom vyvolala. 

Nemám overené, či nová funkcia klepnutím funguje na všetkých iPhonoch s iOS 14, je dosť možné, že staršie zariadenia ju nebudú podporovať. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu