Ako si nainštalovať iOS 16 a iPadOS 16 ešte pred oficiálnym sprístupnením

Ak chcete skúšať nové funkcie systému pre iPhone a iPad skôr, než bude oficiálne v jeseni vydaný, a neviete, ako na to, poradíme vám.

Začiatkom júna Apple na tradičnej vývojárskej konferencii predstavil nové verzie svojich operačných systémom pre iPhony, iPady, počítače Mac, hodinky Watch, HomePod aj Apple TV. Po prvom sprístupnení vývojárom sú nové platformy dostupné už aj pre verejnosť vo forne beta verzií. 

Podmienkou na stiahnutie beta verzie iOS 16 a iPadOS 16 je byť registrovaným beta testerom. Stať sa ním môže každý. Stačí sa prihlásiť svojím Apple ID na stránke www.beta.apple.com. Cez internetový prehliadač Safari v mobile alebo tablete si stiahnete konfiguračný profil a následne si budete môcť iOS 16 Public Beta alebo iPadOS 16 Public Beta hneď aj nainštalovať.

V Nastaveniach - Profil si môžete overiť, že ste súčasťou beta testovania. Budete tam mať uvedený iOS 16 Beta Software Profile. Nezabudnite, že systém môže byť nestabilný, s chybami a niektoré aplikácie, na ktoré ste zvyknutí, nemusia byť zatiaľ s novou platformou kompatibilné. Preto si dobre premyslite, či si beta verziu nainštalujete na svoje primárne zariadenie. 

Na stránke s testovacím softvérom nájdete nielen nový iOS 16 a iPadOS 16, ale môžete si tam stiahnuť aj macOS Ventura, tvOS 16, watchOS 9 pre hodinky a HomePod Software 16. O novinkách platformy pre iPhony sme písali v článku Apple iOS 16 - nová zamknutá obrazovka, mazanie odoslaných správ a iné novinky.

Odporúčame pred inštaláciou zálohovať dáta káblom cez iTunes a uložiť v počítači. Iba na iCloud sa nespoliehajte. Keď sa vyskytnú problémy, alebo sa budete chcieť vrátiť na staršiu verziu iOS, môžete si telefón v restore mode z uloženej zálohy obnoviť.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu