Ako na platby v zahraničí. Karta či hotovosť?

Dovolenková sezóna odštartovala a mnohí Slováci vycestujú do zahraničia, kde budú riešiť platby za tovar a služby. Aké pravidlá treba dodržiavať, aby sa dovolenka nezmenila na predraženú nočnú moru?

Aj keď máte možno zaplatenú dovolenku so službou all inclusiv, teda nemusíte doplácať v hotelovom rezorte za nápoje ani jedlo, predsa len vás môžu zlákať nákupy suvenírov aj miestna kuchyňa, za ktorú budete platiť osobitne. Spoločnosť Home Credit priniesla praktické rady týkajúce sa samotného platenia, výberu hotovosti, ale aj toho, čo robiť v prípade straty či krádeže platobnej karty.   

Nie je veľký rozdiel, či použijete na platenie u obchodníka v zahraničí debetnú alebo kreditnú kartu, no v prípade kreditnej karty je o niečo jednoduchšie vymáhanie vrátenia peňazí za nedodanú službu. Aj niektorí obchodníci uprednostňujú platby kreditnou kartou. V rámci EÚ by ste nemali mať problém ani s VISA ani s Mastercard. Určite odporúčame pridať si platobnú kartu do virtuálnej peňaženky v mobile. Oceníte to napríklad vtedy, ak kartu zabudnete na izbe alebo stratíte. 

Na cestu do zahraničia je dobré mať minimálne dve fyzické karty, druhú ako rezervnú. Čo keď vám prvú "zhltne" bankomat? Aj keď sa vo väčšine krajín dá platiť bezkontaktne, stále sú krajiny a miesta, kde platobný terminál nenájdete. Vtedy príde vhod hotovosť. Menší obnos si môžete priviezť zo Slovenka, prípadne si vybrať peniaze až na mieste z bankomatov. 

Aj v niektorých exotických krajinách s vlastnou menou sa dá platiť eurom, prípadne americkým dolárom. A to aj u pouličných obchodníkov. Je dobré si vopred zistiť dôležité informácie o mene, výmennom kurze a pripraviť sa. Drobné na bakšiš môžete mať hneď po ruke. 

Ak potrebujete zmeniť eurá na domácu menu, na výber máte hotelovú recepciu, návštevu miestnej banky alebo bankomat. Najbezpečnejšie je pri výbere z bankomatu využívať službu výber mobilom. Znížite  tým riziko zneužitia, tzv. skimming (skopírovanie karty v bankomate) a nehrozí, že karta zostane v bankomate pri opakovane chybne zadanom PIN-e. Nie každá banka a nie každá krajina však túto službu ponúka. 

V bankomatoch sa vyhnite službe Dynamic Currency Conversion (DCC), rovnako ako pri platení v obchodoch. Často je kurz výrazne nevýhodný. Z ponúknutých možností prepočtu radšej vyberte menu krajiny, v ktorej sa nachádzate. Pred samotným výberom si skontrolujte, či prevádzkovateľ bankomatu neúčtuje navyše poplatok, pričom o jeho výške musí informovať vopred. Ideálne je, ak vyberáte hotovosť z bankomatov, ktoré prevádzkuje vaša banka alebo skupina, do ktorej patrí.  

Pred cestou si tiež skontrolujte nastavenie limitov na karte, a to tak pre výbery z bankomatov, ako aj v prípade platieb u obchodníkov. Nastavením limitov tiež chránite svoje peniaze, pokiaľ by vám kartu ukradli. 

Ak sa to stane, okamžite platobné karty zablokujte telefonátom do banky, prípadne v mobilnej aplikácii. Môžete rovno požiadať o vydanie novej karty a ak sa dá aktivovať cez apku, rýchlo budete mať k dispozícii náhradu. 

Na záver malé bezpečnostné odporúčanie: nikdy, ale naozaj nikdy sa neprihlasujte do internet bankingu alebo aplikácií na správu financií cez verejnú Wi-Fi sieť. Radšej využite mobilné dátové pripojenie. Pri rizikových aktivitách na internete je dobré zapnúť aj službu VPN, ktorá skryje vašu identitu a stopu pred prípadným útočníkom. 

Zdroj: tlačová správa 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu