Ako merať krvný tlak a EKG na hodinkách Samsung Galaxy Watch 3

Samsung sprístupnil meranie krvného tlaku aj EKG na hodinkách Galaxy Watch 3 a Galaxy Watch Active 2 už aj na Slovensku. Poradíme, ako na to.

Inteligentné hodinky dnes dokážu 24 hodín denne monitorovať srdcový tep a niektoré značky ponúkajú aj záznam činnosti srdca (EKG). Meraniek krvného tlaku je zatiaľ ojedinelou funkciou. Majitelia modelov Samsung Galaxy Watch 3 (recenzia) a Galaxy Watch Active 2 (recenzia) však možnosť sledovať svoj zdravotný stav meraním týchto funkcií už majú. 

Potrebná je inštalácia aplikácie Samsung Health Monitor, ktorá je však zatiaľ dostupná iba cez aplikačný obchod Galaxy Store, a tak ju do iného zariadenia než značky Samsung nestiahnete. Aspoň zatiaľ. 

V aplikácii máte k dispozícii históriu meraní aj základné informácie, prečo je pravidelné monitorovanie krvného tlaku dôležité. Dokážete včas zistiť anomálie, ktoré by mohli byť príčinou neskorších, často závažných ochorení. 

Na kalibráciu smart hodiniek budete potrebovať manžetový tlakomer, najlepšie s upevnením na rameno, nie na zápästie. Je presnejší. Výrobca zároveň odporúča, aby ste pre správne údaje kalibrovali hodinky pomocou tradičného tlakomera aspoň raz za štyri týždne. Po kalibrácii môžete neskôr na meranie krvného tlaku počas dňa kedykoľvek použiť hodinky.

Kalibrácia vám zaberie tak pätnásť minút z vášho času. Manžetu tlakomera si nasadíte na druhú ruku, než na ktorej máte hodinky. Podľa pokynov v aplikácii vykonáte tri merania tlakomerom, pričom zakaždým zaznamenáte do aplikácie namerané hodnoty. Po úspešnej kalibrácii sa zobrazí na displeji oznámenie. 
 
Analýza prebieha pomocou senzorov na sledovanie srdcového tepu a pulzných vĺn. Na základe získaných údajov program vyhodnotí zmeny a stanoví krvný tlak. Remienok hodiniek musí byť dobre utiahnutý okolo zápästia, inak sa objaví hlásenie, že signál je slabý a meranie nemohlo prebehnúť. 

Meranie tlaku pomocou senzorov v hodinkách nie je tak presné, ako keď použijete certifikovaný tlakomer, pre orientačné hodnoty mimo domu, keď sa necítite dobre a chcete si overiť, či váš tlak nie je vysoký alebo príliš nízky, však úplne postačuje. 

Na záznam EKG, teda činnosti vášho srdca, nepotrebujete žiadne ďalšie zariadenie. Stačí položiť predlaktie na rovný povrch a špičkou prsta druhej ruky zľahka stlačiť na 30 sekúnd horné tlačidlo na hodinkách. Pre správne monitorovanie musíte pokojne sedieť a nerozprávať. 

Aplikácia zmeria vašu srdcovú činnosť a rytmus, a zaradí ho buď do kategórie sínusoidy (bežný, pravidelný tlkot srdca) alebo do kategórie fibrilácia, ak srdce tlčie nepravidelne.

Aplikáciu Health Monitor nájdete po nainštalovaní v menu hodiniek, pre rýchle a jednoduché meranie odporúčam pridať si meranie krvného tlaku a EKG ako samostatnú miniaplikáciu. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu