Ako funguje eSIM v smart hodinkách Samsung Galaxy Watch5

Aj keď na Slovensku nemôžeme mať rovnaké telefónne číslo v smartfóne aj hodinkách, aj tak v určitých prípadoch dáva eSIM zmysel. Ako prebieha aktivácia a vymaže sa eSIM profil pri pripojení k novému smartfónu?

Inteligentné hodinky Samsungu sa u nás predávajú v dvoch verziách: Bluetooth a LTE. Tá druhá ponúka možnosť aktivovať si eSIM profil a využívať hodinky nielen na Bluetooth hovory, ale môžete nimi telefonovať aj bez spárovaného telefónu. 

Aj keď dáva najväčší zmysel používať v obidvoch zariadeniach rovnaké telefónne číslo, na Slovensku sa to nedá. Technológie, ktoré využívajú slovenskí mobilní operátori, na to nie sú prispôsobené a úprava siete je finančne náročná, zrejme sa operátorom do toho neoplatí investovať.

Napriek tomu, že slovenský Telekom a český T-mobile patria pod jednu materskú spoločnosť Deutsche Telekom, ich technológie sa v tomto líšia, a tak českí zákazníci narozdiel od slovenských môžu v smart hodinkách a telefóne využívať rovnaké mobilné číslo. 

Mať v hodinkách aktívny eSIM profil sa však stále môže hodiť. Napríklad vtedy, ak vám telefón ukradnú, rozbije sa alebo vybije. Stále si z hodiniek viete zavolať pomoc alebo informovať blízkych. LTE verzie hodiniek môžete na SOS hovory využívať aj bez aktívnej eSIM, stačí byť v pokrytí mobilného signálu. 

Bez mobilu si môžete ísť zabehať len s hodinkami na rukách a aj tak nezmeškáte žiadny hovor smerovaný na váš mobil zanechaný doma. Stačí pred odchodom aktivovať presmerovanie hovorov na telefónne číslo v hodinkách. 

Ja mám vo svojich Samsung Galaxy Watch5 aktívnu predplatenku Juro od Telekomu. Investícia do kreditu je nízka a na občasné telefonáty a zaslanie SMS-iek úplne stačí. Po žiadosti o elektronickú SIM kartu cez e-shop alebo na predajni, vám príde linka s vygenerovaným QR kódom, ktorý oskenujete v mobilnej aplikácii Samsung Wear pri nastavovaní mobilného plánu. Stačí pár kliknutí a máte eSIM aktívnu. 

V nastaveniach si viete zvoliť, či sa mobilné siete v hodinkách majú využívať automaticky, budú vždy zapnuté alebo vždy vypnuté. Povolíte tu aj mobilné dáta, roaming, režim siete a podobne. Viete si tu skontrolovať aj spotrebu dát. Pokiaľ necháte všetko na automatiku, po odpojení hodiniek od telefónu sa hneď aktivuje registrácia do mobilnej siete, o čom sa môžete presvedčiť po stiahnutí panela rýchlych nastavení, dole sa zobrazí názov operátora. 

Problémom nie je ani pripojenie hodiniek k novému smartfónu. Bežne ich mám spárované so svojím Galaxy Z Flip4, no chcela som ich používať aj pri testovaní Galaxy S23 Ultra. V nastaveniach hodiniek som zvolila pripojenie k novému zariadeniu a po reštarte ich spárovala s Ultrou. Týmto si eSIM profil nevymažete a stále je súčasťou hodiniek. Vymazal by sa iba kompletným resetovaním, ak si zaškrtnete možnosť Resetovať všetky mobilné plány. 

Po mesiaci používania nemám žiadnu negatívnu skúsenosť, všetko funguje tak, ako som očakávala. Ak máte nejakú otázku, rada vám na ňu odpoviem v diskusii pod článkom. 

Diskusia k článku:

Miro09.03.2023 - 14:02 Trvalý odkaz

Mňa by zaujímalo vplyv esim na výdrž batérie. Znížila sa výdrž oproti tomu ak sú spárované iba s telefónom? Vďaka

Lenka Ivančíková09.03.2023 - 20:33 Trvalý odkaz

In reply to by Miro

Nie, nabijam stale rovnako, Teda vydrz je pri 40 mm verzii 1,5 dna. No mam zapnuty automaticky rezim a vacsinu dna som doma. Takze na siet sa pripoja tak priblizne tri styri hodiny denne, ked som prec.

martin10.03.2023 - 19:48 Trvalý odkaz

S tou výdržou to môže vydržať fakt okolo dňa a pol keď človek nerobí ziadne velké aktivity ale pokiaľ už začneš športovať alebo máš veľa pohybu ako ja tak už to nebude taká sláva ja som mal Galaxy Watch 5 ale kvôli baterke šiel do Galaxy watch pro a tie mi vydržia v pohode pri mojich aktivitách fakt dva a pol dňa a to v robote behám a aj turistiky ,tak 3 -4 h chôdze .teraz som nútene tyzden oddychoval a vydrzali bez pár hodín 4 dni.E-sim je fajn ale aby som ja manuálne prepinal ktore zariadenie má prijať hovor to by som zabudol.

Miro10.03.2023 - 19:54 Trvalý odkaz

In reply to by martin

Ja nerozumiem tomu ako niekto čo pravidelne športuje ide do smart watch.. Pre mňa je to zariadenie určené len pre tých, čo sa hýbu striedmo. Ja môžem povedať že si nepamätám kedy som nabíjal moje hodinky. A len preto že nemajú krásny Amoled displej, čo je v poslednej dobe najviac preceňovaná vec a zároveň najväčší žrút energie..

Celá diskusia 6 príspevkov