Ako chrániť svoje dáta po strate či odcudzení zariadenia s Androidom

Stratili ste alebo vám ukradli váš smartfón či tablet? Okrem iných nepríjemností a výdavkov navyše zrejme riešite otázku, ako zabezpečiť, aby sa k uloženým dátam, fotografiám a konverzácii nedostal nikto neoprávnený. Poradíme, ako na to.

Väčšina výrobcov ponúka vo svojich zariadeniach platformu, ktorá slúži na zálohovanie a obnovu dát, vyhľadanie zariadenia, a zároveň umožňuje na diaľku vymazať jeho obsah. Dôležitým krokom pri nastavovaní nového telefónu je registrácia / prihlásenie do podobnej aplikácie a zapnutie lokalizačných funkcií. 

Veľmi dobre to má spracované Apple (tomu sa budeme venovať v samostatnom článku), Samsung i Huawei, títo výrobcovia majú vlastné riešenie, ktoré slúži na správu a vyhľadanie strateného zariadenia. Ak váš výrobca žiadnu podobnú aplikáciu neponúka, stále môžete využiť natívne riešenie Googlu Nájdi moje zariadenie, ktoré je súčasťou operačného systému Android a dá sa nainštalovať aj ako samostatná aplikácia. Tejto univerzálnej možnosti sa venujeme v našom článku.

Stále platí, že musíte byť prihlásení pod svojím účtom, mať zapnutú funkciu Nájdi moje zariadenie, telefón by mal mať dostatok kapacity a byť pripojený k mobilným dátam alebo Wi-Fi sieti. Aj keď je zariadenie vypnuté alebo bez internetu, stále sa dá zistiť jeho poloha, pokiaľ ste povolili funkciu Ukladať nedávnu polohu.

Ak chcete vyhľadať alebo vymazať zariadenia s Androidom, v internetovom prehliadači zadajte adresu android.com/find a prihláste sa svojím Google účtom. Využiť môžete aj mobilnú aplikáciu Nájdi moje zariadenie Google nainštalovanú v inom smartfóne alebo tablete. Vľavo hore vidíte svoje zariadenia, v ktorých ste sa prihlásili pod rovnakým účtom. Vyberte si to, ktoré chcete vyhľadať alebo vymazať na diaľku. 

V ľavej časti máte na výber z možností Prehrať zvukZabezpečiť zariadenie a Vymazať zariadenie. Kliknite na vybrané zariadenie a zobrazí sa jeho aktuálna alebo posledná poloha. Podľa toho, či je pripojené k internetu. 

Ak máte šťastie a stratené zariadenie je zapnuté a má pripojenie k internetu, môžete ho na diaľku zamknúť a odhlásiť sa z Google účtu. Vtedy ho stále budete môcť aj lokalizovať. Ak zvolíte Vymazať zariadenie,vymažete z neho kompletne celý obsah a jeho poloha sa už nebude dať zistiť. Preto si tento krok premyslite. Ak je nádej na jeho nájdenie, úplné vymazanie počká.

Pokiaľ sa rozhodnete pre Zabezpečenie zariadenia, môžete zanechať na displeji správu a telefónne číslo, na ktorom vás nálezca môže kontaktovať. V prípade, že zvolíte Vymazať zariadenie, ktoré nemá aktuálne internetové pripojenie, jeho obsah sa vymaže pri prvom pripojení. 

Riešenie podobných problémov je vždy nepríjemné a ak nemáte povolenú lokalizáciu a zabezpečenie na diaľku, je vysoká pravdepodobnosť, že sa k vaším dátam v telefóne dostane neoprávnená osoba, ktorá ich môže aj nemusí zneužiť. Minimálne hrozí, že vaše fotografie a osobnú komunikáciu uvidí niekto cudzí. 

Preto si pri nastavovaní telefónu vždy povoľte bezpečnostné funkcie a zapnite zálohovanie. Nepodceňujte to. Aj po strate telefónu tak stále budete mať svoje kontakty, úlohy, SMS, hovory, dokumenty, fotografie a videá k dispozícii. 

Komu záleží na vyššom stupni ochrany zariadenia, má k dispozícii aj iné možnosti, ako zabezpečiť svoje dáta. Zvyčajne ide o platené riešenie, ale ak ste dôležitým štátnym úradníkom, manažérom firmy, ktorá chráni svoje know-how pred konkurenciou alebo ste verejným činiteľom či inak exponovanou osobou, zrejme si svoju komunikáciu a súbory chcete chrániť na vyššej úrovni. 

Jednou z možností je využiť bezpečnostné riešenie od slovenskej firmy. Aplikácia Silentel nielen že chráni vašu hlasovú a dátovú komunikáciu proti odpočúvaniu, ale tým, že žiadne informácie vrátane kontaktov neukladá v mobilnom zariadení,  vaše dáta v prípade straty alebo krádeže chránené. Navyše, všetky prenášané dáta sú zašifrované́ u odosielateľa a dešifrované́ až priamo u prjímateľa. 

Úložisko súborov s vysokým stupňom zabezpečenia SilentelSafe, ktoré si bezplatne stiahnete z obchodu Google Play, je vhodné pre ukladanie citlivých dokumentov, fotografií, hesiel a iných dát, ku ktorým sa nedostane nikto nepovolaný. Môžete si tam naimportovať súbory z e-mailov, četovacích aplikácií, cloudových služieb a podobne. Súbory môžete zdieľať pomocou aplikácie nainštalovanej v telefóne. Samozrejmosťou je záloha a obnova uložených dát. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu