Ako batérii telefónu predĺžiť život

Vybíjať batériu na nulu a nechať telefón na nabíjačke celú noc, nie je tým najlepším riešením.

Viacerí sa nás pýtate, ako sa čo najlepšie starať o batériu telefónu tak, aby jej kapacita slúžila čo najdlhšie. 

Kedysi platilo, že po zakúpení nového telefónu musel prebehnúť trikrát cyklus kompletného vybitia a nabitia, aby sa batéria "nakalibrovala". Toto už pri lítium-iónovej batérii neplatí a častým vybíjaním až na nulu jej môžete skôr ublížiť. 

Niektorí výrobcovia optimalizujú pomocou umelej inteligencie softvér tak, aby sa o batériu čo najlepšie postaral. 

Sony napríklad využíva technológie Battery Care a Qnovo Adaptive Charging, ktoré pomôžu akumulátoru zostať v dobrej kondícii a zabezpečia tak jeho dlhšiu životnosť. 

Podobne prispôsobil softvér aj Huawei. Batériu smartfónu totiž najviac zaťažujú krajné hodnoty, nielen vybíjanie na nulu, ale aj nabíjanie do plnej kapacity. Ak nutne nepotrebujete 100 %, je lepšie odpojiť smartfón z nabíjačky po dosiahnutí 80 % kapacity. Týmto prispejete k predĺženiu životnosti batérie.

Smartfóny, tablety aj inteligentné hodinky sa snažia túto zásadu dodržať. Pri dosiahnutí 80 % sa nabíjací cyklus spomalí. Nabíjanie v intervale 80 % až 100 % preto trvá o niečo dlhšie. 

Kto používa originálne rýchlonabíjačky od Huawei, môže dobiť smartfón do nadpolovičnej kapacity (50 % - 75 %) približne za 30 minút. A potom môže telefón s kľudným svedomím odpojiť.

Nenechávajte vybiť batériu do extrémne nízkych hodnôt, tým sa opotrebúva oveľa rýchlejšie. Optimálne je pripojiť zariadenie k nabíjačke pri hodnote okolo 20 %. 

Nezabúdajte, že aj neoriginálnym príslušenstvom môžete svojej batérii škodiť. Originálna nabíjačka má totiž definovaný nabíjací profil podľa vlastností konkrétnej batérie. Občasné nabitie nabíjačkou inej značky jej neublíži, no permamentné používanie výrobca neodporúča.

Niektoré Samsungy dokonca pri nabíjaní neoriginálnym káblom "protestujú", na displeji sa zobrazí informácia o vlhkosti v konektore, len vibrujú a nenabíjajú. Po pripojení originálneho kábla je zrazu všetko v poriadku. S týmto javom sme sa v redakcii pri smartfónoch kórejského výrobcu stretli už viackrát. 

Nezabúdajte ani na výkyvy teplôt, ktoré telefóny a batérie nemajú radi. V zimných mesiacoch noste zariadenie radšej vo vrecku, kde sa o jeho zahrievanie postará prirodzená teplota tela. V lete ho nenechávajte na priamom slnku. 

A jedna malá rada na záver: počas nabíjania nehrajte hry a nespúšťajte podobne náročné procesy. Pri dopĺňaní energie sa batéria zahrieva a keď k tomu spustíte hru, zahrievanie sa znásobí a tým jej škodíte. 

Možno ste sa čudovali, prečo sú nabíjacie káble kratšie než kedysi. Výrobcovia chcú, aby si smartfón počas nabíjania oddýchol, a krátke káble majú používanie telefónu počas nabíjania obmedziť. 

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu