Aj vy odkliknete súhlas s podmienkami bez prečítania? Nie ste sami

Takmer polovica mladých ľudí na Slovensku je o sebe presvedčených, že pozná nástrahy online sveta a sú v digitálnom svete sebaistí. Realita však vyzerá inak.

Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM/MARK, ktorý v marci 2021 zrealizovala pre mBank medzi online populáciou SR vo veku nad 15 rokov. Až 96 % Slovákov si myslí, že sa na internete správa väčšinou bezpečne. Najsebavedomejšie vystupuje skupina mladých ľudí. Z nich 27 % uviedlo, že sa vždy správa na internete bezpečne, zo skupiny seniorov to je len 17 %. 

No práve mladí ľudia sú v praxi zároveň aj menej opatrní – každý tretí (34 %) totiž občas alebo pravidelne potvrdzuje bez prečítania aj dôležité informácie ako správy z banky, v e-maile či na sociálnych sieťach. Zo seniorov takto odpovedalo len 10 % opýtaných. Netreba však zabúdať, útočníci vedia využiť aj malú chvíľku nepozornosti. 

Cookies sa zaoberá ešte menej ľudí. Bez prečítania, o čo presne ide, zaklikne takéto správy občas alebo pravidelne až 84 % z nich. Naproti tomu, vo vekovej kategórii seniorov je to len 40 %. 

Až 73 % mladých si myslí, že prípadné nebezpečenstvo dokáže včas odhaliť. Naopak je to u seniorov vo veku nad 65 rokov. Tí sú viac sebakritickí a svoje schopnosti nepreceňujú. Len 20 % tvrdí, že nástrahy online sveta pozná a každý tretí (37 %) sa ich obáva. To, že prípadné nebezpečenstvo dokáže včas odhaliť, si myslí len každý druhý (51 %) z nich. 

Ostražitosti v online svete nie je nikdy dosť a nadmerná sebadôvera sa môže vypomstiť. Kým na niečo kliknete, premýšľajte a preverujte. 

Zdroj: tlačová správa mBank

Diskusia k článku:

Daniel Kmec07.05.2021 - 16:17 Trvalý odkaz

ani Matovič nečíta...

Rastislav.j09.05.2021 - 09:57 Trvalý odkaz

In reply to by Daniel Kmec

1) Matovič mal byť dávno zbavený svojprávnosti
2) Matovič mal k dispozícii právne oddelenie

Celá diskusia 2 príspevky