Aj na Huawei bez Google služieb viete nainštalovať a používať Google apky. Poradíme ako

Dnes už nie je žiadny problém nainštalovať na smartfón Huawei snáď akúkoľvek android aplikáciu, aj takú, ktorá kedysi na HMS (Huawei Mobile Services) zariadení nefungovala. Postup nie je zložitý a zvládne to každý.

Od zákazu používania Google služieb na zariadeniach značky Huawei (a kedysi aj Honor) prešlo už niekoľko rokov. Za ten čas sa možnosť inštalácie a využívania aplikácií na HMS smartfónoch posunuli oveľa ďalej. Stále sa však na nás veľa čitateľov obracia s otázkami o podpore aplikácií, a tak prinášame odpovede.

Dnes môžete mať z Huawei smartfónu bez podpory Google služieb plnohodnotný android. Množstvo aplikácií nájdete aj v oficiálnom aplikačnom obchode AppGallery. Ak sa tam softvér nenachádza, vyhľadávač Petal Search vám nájde zdroj u tretej strany a ponúkne odkaz na stiahnutie. No ak by ste používali len tento spôsob a alternatívne obchody ako APKpure či Aurora Store, niektoré apky by aj tak nemuseli fungovať korektne. 

Výborným riešením, ako mať z akéhokoľvek Huawei smartfónu opäť plnohodnotný android, je virtuálne prostredie Gspace, ktoré si stiahnete priamo z AppGallery. Softvér slúži ako také centrum aplikácií, ktoré si stiahnete priamo z Google Play, a to smartfónom bez podpory Google služieb. Ako je to možné?

Váš Huawei smartfón sa totiž pri používaní Gspace tvári v Google Play ako niektorý zo starších modelov smartfónov Huawei. Napríklad ako Huawei Mate 20 Pro. Zatiaľ som nenašla žiadnu aplikáciu, ktorá by po nainštalovaní nefungovala, ale netvrdím, že taká neexistuje. Je dosť pravdepodobné, že s niektorou môžu byť problémy. 

Dokonca na Huawei s HMS používam aj Slovensko v mobile, ktoré pri pokuse o bežnú inštaláciu cez APKpure zobrazovalo hlášku o nedostupnosti pre zariadenia bez podpory Googlu. S Gspace žiadny problém. Inštalácia aj následná aktivácia prebehla v poriadku. 

Všetky stiahnuté aplikácie cez Gspace nájdete na jednom mieste, po kliknutí na ikonku. Nie sú rozmiestnené v klasickom menu telefónu, čo ale neprekáža. Problémom nie sú ani aktualizácie alebo synchronizácia fotografií s Google fotkami 

Ak teda uvažujete nad kúpou niektoré modelu smartfónu Huawei a obávate sa dostupnosti aplikácií, a fungovania Google služieb, nemusíte. Ostáva dúfať, že tento neoficiálny postup, ako dostať Google apky do HMS smartfónu, nebude Google časom bojkotovať. Pokiaľ máte nejaké otázky, neváhajte použiť diskusiu pod článkom. 

 

Diskusia k článku:

martin23.11.2022 - 19:13 Trvalý odkaz

A také android auto si náhodou neskúšala?

martin23.11.2022 - 19:15 Trvalý odkaz

A také android auto si náhodou neskúšala?

martin23.11.2022 - 19:16 Trvalý odkaz

A také android auto si náhodou neskúšala?

martin23.11.2022 - 19:16 Trvalý odkaz

A také android auto si náhodou neskúšala?

Celá diskusia 6 príspevkov