Nokia 5230

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s 2 Mpix fotoaparátom, VGA videom, podporou HSDPA, GPS, 3,5 mm jackom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: S60 5th edition, Symbian OS version 9.4,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 111 x 52 x 16 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., uhlopriečka 81 mm (3,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 70 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, FOTA,

batéria: BL-5J, 1 320 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 430 h pohotovosti / 33 h prehrávania hudby,

SAR: 1,10 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, Wi-Fi, rozpoznávanie hudby, stereo reproduktory,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, stereo slúchadlá, šnúrka, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 5230 je ďalšou orezanou verziou populárnej 5800 XpressMusic. Tento telefón má slúžiť ľuďom, ktorý túžia po lacnejšom dotykovom hudobnom modeli, ktorým 5230-ka bezpochyby je.

Jednoduchý, pravidelne zaoblený

tela sa osvedčil, a tak sa s ním stretávame po druhý raz. Dizajn telefónu do bodky kopíruje staršiu Nokiu 5800 XpressMusic, ktorá je momentálne ešte stále jedným z top bestsellerov Nokie. Prečo teda úspech neopakovať viackrát? Na test sme mali bielo-modrú verziu. Nebyť sýtomodrého zadného krytu, povedal by som, že to Nokii 5230 v bledej náramne sluší. Konštručným materiálom je opäť výhradne plast. Na prednej strane sa nachádza okrem trojice hardvérových tlačidiel aj displej, ktorý používa rovnako jemné rozlíšenie ako 5800-ka. Na pravej strane nájdete hneď niekoľko prvkov. Začnem zhora. Tlačidlá ovládania hlasitosti dopĺňa mechanický posuvník, ktorý slúži na odomykanie displeja. V spodnej časti sa nachádza jednopolohová spúšť fotoaparátu. Ako ste si už mohli domyslieť, fotoaparátu chýba autofókus. Zadná strana je pomerne jednoduchá. Na výrazne sýtom modrom kryte sa vyníma nápis Nokia a objektív dvojmegapixelového fotoaparátu. Ľavá strana je takmer prázdna. Nachádzajú sa tu iba kryté otvory na pamäťovú a SIM kartu. Nokia použila aj pri modeli 5230 tento nepraktický spôsob vymieňania kariet. Ak si dobre pamätáte, na výmenu SIM karty v Nokii 5800 XpressMusic ste museli použiť stylus. Štýl výmeny je rovnaký, až na to, že v balení, ani v tele prístroja žiadny stylus nenájdete. Netuším preto, ako si obyčajný používateľ poradí, ak sa mu kdesi vonku vybije batéria a bude si chcieť svoju kartu vložiť do iného telefónu. Naozaj nepraktické! Vrátim sa však ešte ku rozloženiu jednotlivých prvkov. Horná strana telefónu je najzaujímavejšia. Obsahuje totiž microUSB konektor, 3,5 mm jack, otvor pre tenkú nabíjačku a vypínacie tlačidlo.

"Dizajn telefónu do bodky kopíruje staršiu Nokiu 5800 XpressMusic."

O ovládanie telefónu sa stará displej, ktorému napomáha štvorica tlačidiel - tri hardvérové a jedno dotykové nad displejom. Funkciu červeného a zeleného tlačidla nemusím snáď nikomu vysvetlovať. Medzi nimi sa nachádza biele, ktoré vás zavedie krátkym stlačením do menu a dlhším do zoznamu spustených aplikácií. Dotykové tlačidlo nad displejom spúšťa rýchly prístup k rôznym zábavným aplikáciám. Toto menu nie je možné upravovať. Na písanie textu máte na výber jeden z troch spôsob. Prvým je tradičná alfanumerická klávesnica, ktorá zaberá takmer celý displej. Pre prístup ku

je nutné ju manuálne prepnúť. Posledným spôsobom je rozpoznávanie písma. Najpraktickejšia je klasická alfanumerická, na písanie mailov odporúčam qwerty na šírku. Pri dotyku sa dočkáte aj odozvy v podobe vibrácie alebo zvuku.

Rozmerný 3,2-palcový

Nokie 5230 patrí k tým lepším. Používa jemné rozlíšenie 360 x 640 bodov. Čitateľnosť vo vonkajšom prostredí je výborná, problém by ste nemali mať ani na priamom slnku. O reguláciu jasu sa stará automatický senzor, ktorý nájdete nad displejom. Prostredie dotykového Symbianu je mnohým známe. Aktívny pohotovostný režim si môžete prispôsobiť. Okrem neho si taktiež môžete zmeniť aj štýl menu či usporiadať ikony podľa seba. Rýchlosť reakcií na dotyk je priemerná, spúšťanie aplikácií o čosi pomalšie než v Nokii 5800 XpressMusic alebo N97 mini, ktoré som mal nedávno v rukách. Nokii 5230 chýba kinetické skrolovanie v hlavnom menu. Tieto neduhy však môže riešiť nová verzia firmwaru.

"Rozmerný 3,2-palcový displej Nokie 5230 patrí k tým lepším."

sa oproti 5800-ke dočkal výrazného zhoršenia. Okrem chýbajúceho autofókusu a LED blesku pokleslo aj maximálne rozlíšenie z troch na dva megapixely. Napriek nižšiemu rozlíšeniu fotoaparátu dokáže Nokia 5230 natáčať VGA video. S horším fotoaparátom súvisí samozrejme aj znížená kvalita výsledných fotografií. Tie sú aj pri dobrých svetelných podmienkach nízkej kvality. Posúdiť môžete v našej galérii. Nastavenia fotoaparátu ostali bohaté. Ešte som sa nestretol s tak personalizovateľným dvojmegapixelovým fotoaparátom. Okrem tradičných nastavení si môžete prispôsobiť aj ISO, kontrast, ostrosť, expozíciu či farebný tón. Nechýba niekoľko scénických režimov. Fotoaparát ma prekvapil, ale zároveň sklamal. Prítomnosť blesku či väčšieho rozlíšenia by som oželel, ale bez autofókusu si dnes priemerný fotomobil neviem predstaviť. Ako som už vyššie spomenul, Nokia 5230 dokáže nahrávať VGA video (rozlíšenie 640 x 480 bodov). Nastavenia umožňujú meniť vyváženie bielej a farebný tón. Všetky snímky a videá sa zobrazujú spoločne v galérii. Práca s ňou je miestami pomalá.

"Fotoaparát sa dočkal výrazného zhoršenia. Okrem chýbajúceho autofókusu a LED blesku pokleslo aj maximálne rozlíšenie z troch na dva megapixely."

UKÁŽKA VIDEA (súbor 5 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 687 kbps; zvuk: AAC, 32 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

je známy z radu XpressMusic. Ten umožňuje kompletnú správu hudobnej knižnice. Prehrávač je prepojený s domácou obrazovkou, kde zobrazuje názov prehrávanej skladby. V možnostiach si môžete zvoliť vlastný ekvalizér či spôsob prehrávania (opakovaný, náhodný). Na vrchnej strane sa nachádza 3,5 mm audio konektor, vďaka ktorému si môžete pripojiť vlastné slúchadlá, nakoľko sa v balení nachádzajú nie príliš kvalitné. Pri prehrávaní som badal mierne spomalenie reakcií telefónu. Medzi hudobnými funkciami nájdete aj FM rádio s RDS. V balení však bohužiaľ chýba akákoľvek pamäťová karta, takže si pred využívaním hudobného prehrávaču budete musieť nejakú zakúpiť.

"V balení však bohužiaľ chýba pamäťová karta."

V menu sa nachádza aj aplikácia

, ktorú môžete využívať so zabudovaným GPS modulom. Aplikáciu sa mi nepodarilo rozbehnúť, nakoľko neustále hlásila chyby o nekompatibilnosti so systémom. GPS môžete využiť aj na geotagging, teda označovanie polohy do fotografie.

V oblasti telefonovania neprináša Nokia 5230 žiadne novinky. Možnosti telefónneho zoznamu sú rovnaké ako v ostatných modeloch. Nechýba vyhľadávanie postupným zadávaním znakov. Na posúvanie medzi kontaktami už nemusíte využívať len posuvník, ručné vyhľadávanie medzi nimi je na štýl iPhonu. Kvalita hovoru je dobrá aj v hlučnejšom prostredí. Displej sa po priložení k uchu (resp. prikrytí senzora) uzamkne, a tak sa vyhnete nechcenému stlačeniu softvérových tlačidiel.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

textových a multimediálnych správ je už tradične spoločný. Po pridaní multimediálneho súboru či predmetu správy sa text automaticky zmení na MMS-ku. V nastaveniach si môžete navoliť či sa majú ukladať odoslané správy. Ich počet a miesto uloženia si môžete vybrať taktiež.

Po úvodnom spustení e-mailového klienta vás telefón vyzve k inštalovaniu aplikácie Nokia Messaging. Tento klient patrí medzi najlepšie a najprepracovanejšie aplikácie na správu e-mailov. Nokia Messagingu sa venujeme v samostatnom článku. Okrem toho môžete využiť aj tradičný zabudovaný e-mailový klient, ktorý však neponúka toľko funkcií.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Ani v oblasti

sme sa nedočkali žiadnych zmien. Naďalej si neporadí s viacerými aktívnymi oknami naraz či kopírovaním textu na webe. Rýchle prehliadanie webu zabezpečuje prítomne UMTS s nadstavbou HSDPA. Nokii 5230 bohužiaľ vypadlo z výbavy Wi-Fi. O lokálne prenosy medzi dvomi zariadeniami sa postará Bluetooth či microUSB konektor.

"Rýchle prehliadanie webu zabezpečuje UMTS s nadstavbou HSDPA. Nokii 5230 vypadlo z výbavy Wi-Fi."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Jednoduchému budíku dokážete nastaviť vlastný čas, tón, popis a opakovanie budenia. Budení môže byť, samozrejme, aj viacero.

v symbianových telefónoch je už tradične na vyššej úrovni. Mesačné zobrazovanie s náhľadom aktuálnych udalostí je vynikajúcou a prehľadnou pomôckou v organizovaní času. Prácu s kalendárom uľahčuje aj panel skratiek k rýchlemu vytvoreniu novej udalosti či prepnutiu na týždňový, denný a mesačný náhľad. Kapacita kalendára je limitovaná voľnou pamäťou telefónu.

Z ostatných organizačných funkcií nájdete v menu taktiež aj poznámky, prevody, kalkulačku či správcu súborov. Nechýbajú ani predinštalované Ovi Maps či niekoľko výborných hier. V Nokii 5230 bez problémov funguje multitasking, pre jeho lepšie využitie však odporúčam nainštalovať správcu úloh, ktorý vám pomôže jednoduchšie a prehľadnejšie prepínať medzi aplikáciami a spravovať ich.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria s kapacitou 1 320 mAh zabezpečuje pomerne dlhú výdrž na jedno nabitie. O tejto skutočnosti ma presvedčil aj samotný test telefónu, kedy mi Nokia 5230 vydržala bez problémov minimálne dva dni.

Výhody:

- 3,5 mm jack,

- veľky, jemný displej,

- Nokia Messaging ako e-mailový klient,

- silná batéria,

Nevýhody:

- chýbajúci stylus,

- nepraktická výmena SIM karty,

- chýbajúci autofókus,

- miestami pomalšie reakcie,

Orientačná cena:141 € (4 247,80 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 5230 svojim dizajnom kopíruje starší model 5800 Xpress Music, no ponúka orezanejšiu funkčnú výbavu. Chýba najmä podpora bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi. Fotoaparát sa tiež dočkal zhoršenia. Rozlíšenie kleslo na dva megapixle, z ponuky sa vytratil aj autofókus a LED blesk. No napriek tomu nepovažujem tento telefón za zbytočný. Nokia 5230 si určite nájde svojich fanúšikov, ktorým splní to, čo od nej žiadali. Konkurentom Nokie budú najmä telefóny od Samsungu, ktoré síce nemajú operačný systém, no ponúkajú podporu Wi-Fi a lepší fotoaparát. Spomeniem preto Samsung S5560 či práve predstavený Samsung Monte.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia 5230 má podľa mňa veľmi dobrú cenu. Za tú dostanete vydarený hudobný mobil s veľkým a jemným dotykovým displejom a doživotnou GPS navigáciou zadarmo. Absencia pamäťovej karty môže byť sklamaním, ale načo platiť za 1 GB kartu v balení, keď si aj tak kúpite štvorgigabajtovú? A možno aj väčšiu! Ak ste doteraz nenašetrili na 5800-ku, na dátové prenosy využívate dátový program vášho operátora a fotoaparát použijete radšej na záznam pekného videa, kľudne zvážte kúpu 5230-ky.

Produktová stránka: Nokia 5230

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Začať diskusiu