Alcatel Onetouch Hero 2 - plná nálož a dotykové pero

Recenzia 6-palcového androidu s Full HD displejom, kvalitnou konštrukciou, LTE, NFC, priemerným 13 Mpix fotoaparátom a len obyčajným stylusom.

Jeden hrdina pre celý svet nestačí. Zrejme preto sa čínsky výrobca TCL vlastniaci známu a kedysi kultovú značku Alcatel rozhodol na trh vypustiť druhého hrdinu, ktorý by mal byť ešte o kúsok lepší ako jeho predchodca. S tým sa pri nástupcoch počíta. Onetouch Hero 2 nie je opäť žiadna padavka. Prichádza s veľkým a kvalitne stavaným telom, dobrou výbavou a zaujímavým príslušenstvom.

ikona

Základné info: Alcatel Onetouch Hero 2 (8030)Nástupca minuloročného modelu Hero prináša osemjadrový 2 GHz procesor, 6'' Full HD displej, 13,1 Mpix fotoaparát s optickou stabilizáciou, podporu LTE a 3 100 mAh batériu. Samozrejmosťou je dotykové pero.

Uznávam, že tabletofón so šesťpalcovým displejom určite nebude pre každého, no Alcatel veľmi dobre využíva plochu prednej steny. Okraje po stranách displeja sú minimálne, rovnako tak miesta pod a nad displejom. Stále však ide o smartfón prerastených rozmerov. Bez prehmatávania alebo asistencie druhej ruky to len tak ľahko nepôjde. Menšia ruka sa natrápi už pri naťahovaní sa do protiľahlého rohu, napríklad pri vysunutí bočného menu v niektorých aplikáciách. Chce to najmä cvik. Ja som si vystačil s jednou rukou a prehmatávaním.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V ruke sedí dobre. Konštrukcia sa nešmýka a zaoblené boky napomáhajú komfortnejšiemu používaniu. Unibody konštrukcia sa výrobcovi vydarila. Všetko drží na svojom mieste a ani pri silnejšom krútení v ruke sa telefón neohýba a nevydáva nepríjemné zvuky. Väčšinu plochy zadnej steny tvorí kov, po stranách sa opäť stretávame s plastom, ktorého prítomnosť prezrádzajú spoje na hranách. Nevyzerá to však vôbec zle. Práve naopak. Z diaľky by ste pokojne uverili, že ide o kov.

Tlačidlo napájania je spolu s tlačidlom hlasitosti umiestnené v rozumnej výške pravej bočnej steny. Na prvý pohľad nie príliš výrazné tlačidlá nahmatávam bez problémov. Môže za to ich tenký a ostro vystupujúci profil. Tlačidlo napájania som používal najmä na zablokovanie obrazovky, na rozsvietenie a odblokovanie využívam čoraz viac populárnejšie gesto dvojitého poklepania po obrazovke. Nad tlačidlami sa ešte nachádza šuplík pre microSD kartu do kapacity 32 GB. Ten sa určite zíde, keďže z 16 GB interného úložiska je pre používateľa dostupných približne 11,7 GB. Po vložení microSD karty ju odporúčam v nastaveniach vybrať ako predvolený disk na zapisovanie. Má to význam napríklad pri inštalovaní pamäťovo náročnejších aplikácií.

V protiľahlej stene sa nachádza iba slot pre microSIM kartu s podporou 4G sietí. Hore nájdeme 3,5 mm audiokonektor a infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. V ponuke aplikácií už na vás čaká titul Peel Smart Remote s podporou ovládania televízorov, externých prijímačov, DVD a Blu-ray prehrávačov, AV prijímačov, projektorov a klimatizačných jednotiek. Ja som si do aplikácie pridal ovládač televízora a televízneho monitora.

Umiestniť do spodnej steny dvojicu mriežok, pričom hlasný reproduktor sa nachádza iba v jednej z nich, nie je v poslednej dobe nič nezvyčajné. Rovnako je na tom aj tento kúsok. Onetouch Hero 2 napriek tomu nesklamal. Hlasitosť je vysoká a ani kvalitou sa nenechá zahanbiť. Zvuk je čistý a ani pri najvyššej hlasitosti nedochádza k zlievaniu tónov a rezonancii konštrukcie. Uprostred sa nachádza microUSB konektor s podporou USB OTG. K telefónu tak viete pomocou redukcie pripojiť myš, USB kľúč, prípadne klávesnicu. S externými harddiskami so súborovým systémom NTFS si nerozumie.

Obrazový zážitok si vychutnáte na obrovskom šesťpalcovom IPS displeji s Full HD rozlíšením. Podľa papierových hodnôt by malo byť všetko v poriadku, no jedna vec mi predsa len prekážala. Podanie bielej malo od bielej farby dosť ďaleko, išlo skôr o sivú. Nepomohla ani možnosť prispôsobenia teploty farby v nastaveniach. Inak som spokojný. Pozorovacie uhly sú dobré, čitateľnosť na slnku taktiež a pred prípadnými škrabancami ho chráni ochranné sklíčko DragonTrail. V nastaveniach displeja nič zvláštne neprekvapí. Rád by som tu videl aspoň funkciu zvýšenej citlivosti na ovládanie displeja v rukaviciach.

Priestor nad displejom šetrí miestom, no určite nie obsahom. Nájdeme tu predný päťmegapixlový fotoaparát, slúchadlo s dobrou hlasitosťou, senzory priblíženia a regulácie jasu a nechýba ani notifikačná dióda. Škoda, že svieti iba nabielo.

Výrobca spolu s novinkou predstavil viacero puzdier rôzneho využitia. Najväčšiu pozornosť bude určite pútať flipové puzdro MagicFlip DJ s funkciou mixážneho pultu. Puzdro využijete spolu s aplikáciou Cross DJ Hero. V nej si môžete mixovať vami pridanú hudbu na x spôsobov. Tlačidiel a všelijakých úprav je tu viac než dosť. V našom balení sa však nachádzalo o čosi jednoduchšie puzdro. Ide o klasické flipové puzdro s otvorom, ktoré vídame najmä pri smartfónoch značky Samsung. Funkciami je ale trochu pozadu. Výrez v puzdre zobrazuje iba pevný obsah, konkrétne hodiny, dátum a počasie.

Takisto neviem zmeniť ani pozadie okienka. Pre porovnanie, napríklad na Samsungu Galaxy Note 4 viem z tohto miesta spustiť fotoaparát, zavolať obľúbeným kontaktov alebo aktivovať svietidlo. Jediným aktívnym využitím, na ktoré som počas testovania prišiel, je spravovanie hovoru cez okienko. Funkčne však opäť trochu pozadu. Samsung ponúka aj možnosť odpovedať SMS správou, v prípade Alcatelu viem hovor iba prijať alebo zrušiť. Po prijatí správy, prípadne iného upozornenia, sa táto notifikácia zobrazí v hornej lište, teda rovnako ako na domácich obrazovkách.

Flipové puzdrá sa v poslednej dobe tešia veľkej obľube. Oživia telefón a zároveň chránia displej pred mechanickým poškodením. Čo výrobca, to trochu odlišný štýl prevedenia. Alcatel to vzal vlastnou cestou a od ostatných výrobcov sa odlíšil magnetickým uchopením puzdra. To sa však v konečnom dôsledku ukázalo ako nie najpohodlnejšie riešenie. Klasické flipové puzdro obopína zadnú stenu, prípadne nahradí zadný kryt. Magnetické riešenie na modeli Hero 2 mi nesadlo z dvoch dôvodov. Po prvé, magneticky prichytená je aj predná časť chrániaca displej. Výhodou je, že puzdro pevne dolieha, no otvorenie a pretočenie puzdra pod zadnú stenu pomocou jednej ruky je dosť problematické. Asistencia druhej ruky bola bo väčšine prípadov nevyhnutná. Druhým, pre mňa podstatnejším mínusom je „lietanie“ krytu na prednej časti telefónu. U väčšiny telefónov prechádza zadná časť krytu plynulo do tej prednej a puzdro sa pri krútení v ruke takmer vôbec nehýbe. V prípade uchopenia na Hero2 je dĺžka magnetického spoja v porovnaní s výškou telefónu približne polovičná. Kryt tak trochu lieta a už pri menšom vychýlení telefón vyhodnotí, že kryt bol otvorený, pričom sa iba trochu posunul. Najviac to irituje, ak máte zapnuté odblokovanie displeja otvorením krytu. Pri chôdzi sa tak z vrecka nohavíc iba ozýva zvuk otvorenia krytu, zatvorenia krytu, otvorenia krytu, zatvorenia krytu...

Veľký displej v kombinácií so stylusom je pre mňa ideálna kombinácia. Preto som sa na testovanie modelu Hero 2 tešil. Po vytiahnutí dotykového pera z konštrukcie a vyskúšaní v aplikácii Sketch Mate určenej na zapisovanie poznámok a kreslenie však zisťujem, že sa tu toho v porovnaní s predchodcom veľa nezmenilo. Opäť je to klasický stylus s hrubším hrotom, ktorý sa svojimi možnosťami rozhodne nemôže rovnať stylusu S Pen od Samsungu. Na jeho tele nenájdeme žiadne špeciálne tlačidlo, v systéme zasa žiadnu špeciálnu funkciu. U Samsungov sa po vybratí stylusu telefón automaticky odblokoval, tu chýba aj táto základná funkcia. Stylus som preto využíval najmä na potvrdzovanie, prípadne skrolovanie či už v prehliadači alebo v iných aplikáciách. Väčšinu času však trávil zapichnutý v tele telefónu.

Ďalšou užitočnou funkciou na telefónoch s veľkým displejom je zobrazenie a používanie dvoch aplikácií naraz. Dlhším podržaním šípky späť sa pri ľavom okraji obrazovky aktivuje ponuka podporovaných aplikácií. Tá nie je obmedzená iba na systémové a nájdete tu aj viaceré doinštalované aplikácie. Pomer veľkostí okien zobrazených aplikácií viete meniť. V hornej časti si tak napríklad zmenším okno aplikácie YouTube a v dolnom priestore sa venujem písaniu správ.

Pri písaní však treba rátať s tým, že klávesnica zaberie takmer celú spodnú časť displeja a dve zobrazené aplikácie posunie nahor. YouTube v hornej časti stále beží, no aplikácia sa zmenší a vy už videoklip nevidíte.

Výkon zabezpečuje osemjadrový procesor s taktom 2 GHz, grafiku má pod palcom grafický procesor Mali-450MP. To všetko nájdeme v chipsete MT6592 od MediaTeku, ktorý hravo zvládne aj hranie náročnejších hier. V benchmarku AnTuTu dosiahol 28 889 bodov. Konštrukcia dobre zvláda záťaž a ani po dlhšom hraní alebo prezeraní webu sa neprehrieva. Beh viacerých aplikácií naraz má na starosti operačná RAM pamäť s kapacitou 2 GB.

Prepínanie bolo vo väčšine prípadov svižné, bez opätovného načítavania, no párkrát sa mi stalo, že aplikácia sa načítala odznova. Pritom na pozadí bežalo iba niekoľko aplikácií. Rovnako náladovo sa občas správal systém. Konkrétne Android v staršej verzii 4.4.2, doplnený o grafickú nadstavbu od výrobcu. Niekedy ako keby systém nezaregistroval dotyk a párkrát došlo aj k nechcenému pádu aplikácie.

Prvé zásahy výrobcu vidieť už na zablokovanej obrazovke. Okrem času a hodín tu vidím aj nadchádzajúce udalosti z kalendára a zmeškané notifikácie. Potiahnutím doprava telefón odblokujem. Nie vždy sa mi to však podarilo na prvý krát. Prstom treba potiahnuť cez polovicu obrazovky, čo mi pri daných rozmeroch občas nevyšlo. Potiahnutím do opačnej strany sa aktivuje fotoaparát. Po pár dňoch vymieňam klasické odblokovanie za odblokovanie dvojitým ťuknutím na zhasnutú obrazovku. Stačia dva rýchle kliky a som hneď na domácej obrazovke. Šikovné. Teda to som si aspoň po prvých hodinách myslel. Nakoniec zisťujem, že dvojitý ťuk viete vykonať aj bez vášho vedomia pri klasickej chôdzi. Telefón som tak často z vrecka vyberal odblokovaný, v horších prípadoch so začatým hovorom, aktivovaným budíkom, prípadne rozpísanou SMS-kou. Nakoniec som skončil pri odblokovaní pomocou vzoru.

Výsuvná lišta poteší množstvom skratiek, medzi ktorými nájdeme napríklad aj rýchle aktivovanie svietidla alebo NFC. Pre priaznivcov hudby je prichystaná skratka HiFi, ktorá aktivuje špeciálny hudobný režim a skratka zvukového profilu. HiFi som si obľúbil a mal som ho aktivovaný stále. Domáce obrazovky potešia zaujímavými widgetmi od výrobcu, napríklad pekný widget kalendára s mesačným náhľadom, inak z radu príliš nevyčnievajú. Pripínal som si na ne najmä potrebné widgety a často používané aplikácie. Tie zvyšne som mal abecedne zoradené v samostatnom menu.

Rozlíšenie fotoaparátu sa v porovnaní s predchodcom nezmenilo, no pribudla optická stabilizácia obrazu. V plnom, trinásťmegapixlovom rozlíšení viete snímať pri pomere strán 4:3, širokouhlý záber je už tradične iba orezanou verziou. Alcatel Onetouch Hero 2 mi robil spoločnosť na niekoľkých výletoch a aj napriek nie najpohodlnejšiemu držaniu v jednej ruke som s ním snímal všetko možné. Počas dňa je kvalita snímok slušná, aj keď pri prezeraní na veľkom displeji si občas všímam chýbajúce detaily, a aj farby sú na môj vkus trochu tmavšie. Inak som bol spokojný. Slabina fotoaparátu nastupuje s ustupujúcim svetlom. Snímky pri slabších svetelných podmienkach sú výrazne zašumené. A radosť mi nespravil ani blesk. Pri lepšie vybavených smartfónoch som zvyknutý, že LED blesk si najprv nasvieti scénu a až následne nadávkuje potrebné osvetlenie. Blesk v tomto prípade ide hneď so spúšťou a snímky sú v drvivej väčšine neostré. Škoda.

Prostredie fotoaparátu mi vyhovovalo svojou jednoduchosťou. Väčšinou som snímal pomocou automatického režimu, druhým najčastejším režimom bolo HDR, tretím panoráma. Tá sa občas potrápila so spojením fotografií a výsledok bol niekedy deformovaný. HDR poslúži dobre, no na kvalitu HDR v Samsungoch sa nechytá. Pre pokročilejších fotografov je pripravený aj manuálny režim s možnosťou prispôsobenia ISO, expozície, rýchlosti uzávierky, ohniska a vyváženia bielej. Pomocou tlačidla v pravom hornom rohu sa prepínam do režimu nahrávania videa. To je možné snímať maximálne vo Full HD rozlíšení, počas nahrávania je možné video aj pozastaviť. Kvalitou neprekvapí, ale ani nesklame. Stretol som sa už aj s ostrejším Full HD záznamom.

Predný fotoaparát s rozlíšením päť megapixlov poteší fanúšikov autoportrétov. Aj tu však platí, že s ustupujúcim svetlom výrazne nastupuje šum. Video je možné nahrávať vo Full HD rozlíšení.

UKÁŽKA FULL VIDEA (súbor 47 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

Po hudobnej stránke vsádza Alcatel Onetouch Hero 2 najmä na svoje dídžejské schopnosti, ktoré využijete v kombinácii s vyššie spomínanou dídžejskou aplikáciou a špeciálnym krytom. Patrónom tohto smartfónu sa stal švédsky dídžej AVICII, s ktorým sa stretnete už na škatuľke a taktiež v telefóne, v podobe pozadí a možnosti stiahnuť si jeho skladby. Keďže nie som tá správna cieľovka, tešil som najmä z režimu HiFi, viacerých zvukových profilov a prehľadne spracovanej aplikácie na prehrávanie hudby. Práve v nej by som privítal viac funkcií, napríklad stiahnutie textu skladby alebo obrázku albumu. V Google Play však veľmi rýchlo nájdete prepracovanejšiu náhradu. Ja som verný prehrávaču PowerAMP. Alcatel nezabudol ani na FM rádio, a to rovno s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS) a taktiež názvu skladby (RT).

Od nástupcu sa zvyčajne očakávajú vylepšenia v určitých smeroch. Pri batérii to však neplatí. V porovnaní s predchodcom klesla kapacita o 300 mAh na konečných 3 100 mAh. V mojom prípade išlo o klasický jednodňový telefón, no dokázal som ho vyšťaviť aj skôr. Ak som počas dňa počúval online rádio, strávil pár minút hraním hier, prezeral web a komunikoval cez rôzne messengery, pred odchodom z práce som mu radšej doprial pár minút na nabíjačke.

Výhody:

+ napriek väčším rozmerom rozumné využitie plochy

+ kvalitné unibody zhotovenie s kovovou zadnou časťou

+ v porovnaní s predchodcom pribudlo LTE a NFC

+ infračervený port na ovládanie domácej techniky

+ pekný Full HD displej, až na to podanie bielej

+ k dispozícii viacero zaujímavých puzdier

+ slušná kvalita hlasného reproduktora

Nevýhody:

- väčšie rozmery nemusia sadnúť každému

- dotykové pero je opäť iba obyčajný stylus

- občas pomalšie reakcie a pády aplikácií

- starší Android

- priemerný fotoaparát a nie najspoľahlivejší blesk

- priemerná výdrž

Orientačná cena: približne 390 €

Na jeden záber: Alcatel Onetouch Hero 2

Záver:

Alcatel Onetouch Hero 2 bude lákať na veľký Full HD displej, okolo ktorého nenájdeme veľa zbytočného miesta, poctivú konštrukciu, dostatok výkonu, podporu LTE, NFC, či prítomnosť infračerveného portu. Za jedno z lákadiel by sme mohli označiť aj dotykové pero ukryté v tele konštrukcie, no v porovnaní s predchodcom sa žiadna revolúcia nekoná, a opäť ide iba o klasický stylus. Dotykové pero S Pen v tabletofónoch Galaxy Note od Samsungu je míle pred ním. Stáva sa tak z neho iba prerastený smartfón... prerastený smartfón pre dídžejov? Snáď. Hero 2 láka na spoluprácu s AVICII-m a špeciálne dídžejské puzdro, ktoré premení telefón na mixážny pult. To však v základnom balení nenájdete.

Neviem, ale počas celej doby používania som mal z Hero 2 zmiešané pocity. V tele má stylus, no bez pokročilejšieho využitia, tvári sa ako hudobný smartfón, no bez stereo reproduktorov, aj keď ten jeden hrá pomerne slušne. Hero 2 skrátka neprekvapí, ale ani nesklame. Za vážneho konkurenta možno označiť už starší model Galaxy Note 3, ktorý napriek vyššiemu veku ponúkne novší OS, prepracovanejšie dotykové pero a dovolím si tvrdiť, že aj lepší fotoaparát. Osvedčená klasika alebo svieže spestrenie v ponuke tabletofónov? Výber nechám na vás.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 24.05.2015 - 19:17

Slusny pristroj. Mne sa celkom pozdava, na 6" je aj celkom kompaktny. A tie HDR zabery vyzeraju fajn.

nerd24.05.2015 - 22:50 Trvalý odkaz

Neviem prist na chut "céčkovým" cinskym znackam s MT procesormi. Za tu cenu radsej jazdeny model od "áčkového" vyrobcu.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.05.2015 - 00:14 Trvalý odkaz

Ceckovy ci nie, ale podpora Cyanogenu je vzdy fajn

https://cyngn.com/press/introducing-the-hero-2

Taky 1+1 bol s Cyanogenom fajn, skoda ze sa pani zachovali ako materialisticke svine pri expanzii do Indie. Na trhu nie je vela zaujimavych pouzitelnych 6"...

Nerd, mozno by stalo za to nejaky vyskusat. Taki inzinieri zo SONY pri novom modeli tipujem siahnu tiez skor po MTK procaku ako Qualcomm, kvoli cene aj kvoli prehrievaniu. S810 pouziva coraz menej vyrobcov, aj LG siel po S808, zostali este Xiaomi, japonska Xperia Z4, Z4 tablet, HTC M9, a nic ine znamejsie mi nenapadne. Samsung ma svoj Exynos, Huawei Kirin ci ako sa to pise, Lenovo este S810 model nevydalo pokial viem... Ak som na nieco zabudol, sorry.

nerd25.05.2015 - 00:38 Trvalý odkaz

ja netvrdim ze MT su zle :) su to len osobne antipatie, tak preto mi ta kombinacia nesedi.
ka teraz pokukavam po jednom snap805

Celá diskusia 9 príspevkov