Samsung S3310

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Mobil s 2 Mpix fotoaparátom, QVGA displejom, FM rádiom s RDS a hudobným prehrávačom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 110 x 46 x 11 mm,

hmotnosť: 77 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 32 x 42 mm, uhlopriečka 53 mm (2,1''),

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 25 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 500 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (Samsung konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: AB653039CE, 880 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 200 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung sa drží tento rok svojho nového nápadu so strieborno-čiernymi telefónmi a nový S3310 nie je výnimkou. Na prednom kryte opäť dominuje matná strieborná farba doplnená čiernymi prvkami, ktoré tvoria orámovanie displeja a potvrdzujúce stredové tlačidlo. Telo je vyrobené z plastu, no konštrukcia je pevná. Už na prvý pohľad sa mi zdal byť Samsung S3310 konštručkne vydarený, neskôr som sa v tom len utvrdil. Hmotnosť telefónu je sympatických 77 gramov.

Keďže predná stena ničím špeciálnym nevyniká a jej nerušivý klasický dizajn ma nenadchol, začnem neštandardne zadnou stranou. Čierny plastový kryt batérie, ktorý má imitovať svojimi vrúbkami kožu, sa mi páči. Rovnako aj napodobenina kovových prvkov v rámčeku, v ktorom sa nachádza objektív fotoaparátu a otvory reproduktoru. Napodobeniny nemám rád, ale na tomto modeli vyzerajú dobre a k celkovému dizajnu telefónu sa hodia. V ľavom hornom rohu zadnej strany sa nachádza otvor na pútko, ktorý zasahuje aj do pravej bočnej steny. Opäť chybný krok, keďže správne umiestnenie otvoru na pútko by bolo v niektorom z dolných rohov telefónu. Pravá stena obsahuje aj krytý otvor pre nabíjačku a slúchadlá. Ten je už štandardne spoločný. Okrem neho nájdete na spodnej polovici aj spúšť fotoaparátu. Na ľavej stene nájdete taktiež krytý otvor pre microSDHC kartu a tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Na spodnej strane nájdete len otvor pre mikrofón.

Klávesnice lacných Samsungov nikdy nevynikali svojím spracovaním. Kvalita kláves je výborná, no ich hlučnosť a tuhosť mi vadí. Rovnako aj veľkosť jednotlivých tlačidiel mi robila problémy pri písaní, a tak som nechtiac stlačil namiesto jednotky štvorku, v horšom prípade červené tlačidlo namiesto pravého softvérového, čo ma vrátilo do pohotovostného režimu. Zdá sa však, že Samsung nadobro vyriešil svoj neduh so stredovým tlačidlom, ktoré vás dostalo rovno na internet. V prípade S3310 sa stlačením stredového tlačidla dostanete priamo do menu. Klávesnica je podsvietená rovnomerne nabielo. V nastaveniach sa dá zvoliť vlastný čas, kedy má byť podsvietenie aktívne. Samsung podporuje aj klávesové skratky - podržaním hviezdičky zamknete/odomknete klávesnicu, podržaním mriežky aktivujete tichý režim, stlačením doprava sa dostanete do hudobného prehrávača, nahor do profilov, doľava k písaniu SMS a stlačením dolu aktivujete falošný hovor.

Displej telefónu používa neštandardnú uhlopriečku 2,1 palca (53 mm). Na takto veľkom displeji vyzerá rozlíšenie QVGA veľmi dobre. Preto S3310 za použitý displej chválim, jeho zobrazovanie je čisté a jemné. Každý kto mal v rukách niekedy Samsung vie, že v nastaveniach nájde široké možnosti nastavenia displeja. Tieto možnosti mi chýbajú na telefónoch ostatných značiek. Samsung ponúka možnosti ako vybrať si niekoľko variantov pohotovostného režimu (tapeta, prezentácia, témy, živý svet), editovať a vytvárať témy priamo v mobile, vybrať si jeden z troch graficky podarených typov vytáčacieho displeja, nastaviť jas a dobu podsvietenia displeja. S displejom sa v Samsungoch môžete naozaj vyhrať podľa uváženia. Menu telefónu je štandardné, ponúka rozdelenie ikon v 3 x 4 riadkoch. Po zhasnutí displeja sa zobrazovanie vypne, stlačením ľubovoľného tlačidla sa displej na moment rozsvieti, aby ste si mohli pozrieť čas.

Dvojmegapixelový fotoaparát robí fotografie priemernej kvality. Za dobrých svetelných podmienok sú použiteľné aj na počítači, no pri šere sú fotografie zašumené aj pri použití nočného režimu, keďže LED blesk sa v telefóne nenachádza. Fotografovanie prebieha na šírku. Fotoaparát ponúka okrem klasického záberu jednej fotografie aj možnosť zachytenia viacerých snímok (6, 9, 15) a mozaikový záber. Ostatné nastavenia sú pomerne bohaté, nechýba výber rozlíšenia, časovač, farebné efekty či vyváženie bielej. Režim kamery ponúka na výber dve rozlíšenia. Pri natáčaní videa vidíte aj aktuálnu veľkosť nahratého videa v kilobajtoch. Prezeranie obrázkov je už známym problémom Samsungov. Načítanie miniatúr a otváranie väčších fotografií trvá dlho, navyše ich prezeranie nie je možné v celoobrazovkovom režime. Pre zistenie kvality fotografií nechýba ich priblíženie. Prehrávanie videa funguje tiež na šírku displeja, no v možnostiach sa nachádza položka, ktorá vám otočí a roztiahne video na celú obrazovku. Rovnaká funkcia mohla byť použitá aj pri prezeraní fotografií.

Prehrávač hudby v Samsungu S3310 je štandardný. Dokáže roztriediť vašu hudbu podľa interpretov, žánrov, albumov, skladateľov a podcastov. Užívateľsky a automaticky vytvorené playlisty sú samozrejme podporované. Pri prehrávaní ponúka hodnotenie skladby a zobrazenie obrázku albumu (pokiaľ sa nachádza v priečinku). V nastaveniach si môžete vybrať jeden z pripravených ekvalizérov. Bez problémov funguje aj prehrávanie na pozadí. V ponuke menu nájdete tiež FM rádio s RDS. Reprodukcia cez dodávané slúchadlá je hlasná, avšak kvalitou trochu zaostáva, chýbajú kvalitné hĺbky. Samsung S3310 sa dá využiť aj ako náhrada mobilného tranzistora, reprodukcia cez zadný reproduktor je dostatočne hlasná.

Pamäť telefónu dosahuje kapacitu 25 MB, jej stav zistíte v nastaveniach pamäte. Mobil podporuje aj pamäťové karty microSDHC až do výšky 8 GB, ktoré sa vkladajú pod krytý otvor na ľavej strane telefónu.

Pohodlie ovládania a telefonovania je zabezpečené klasickou konštrukciou telefónu. Kvalita hovoru je dnes takmer v každom mobile na vysokej úrovni. Reproduktor slúchadla je dostatočne hlasný, druhá strana sa nesťažovala na nezrozumiteľnosť ani šum. Mobil podporuje aj hlasné handsfree, ktoré pred zapnutím treba potvrdiť. Kapacita telefónneho zoznamu je 1 000 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie kontaktov v zozname prebieha pomocou postupného zadávania znakov, pričom ak nenájde požadovaný znak, prehodí vás na najbližší nasledujúci záznam. Telefónne zoznamy zo SIM a pamäte telefónu môžu byť oddelené alebo zobrazené spolu. Prítomnosť profilov nikoho neprekvapí, pripravených je celkom šesť, pričom každý si môžete upraviť podľa seba. Špeciálnou funkciou Samsungov je falošný hovor, kedy po stlačení ovládacieho tlačidla nadol a potvrdení falošného hovoru vám do pár sekúnd telefón "zavolá" ako prichádzajúci hovor. Užitočná funkcia, pokiaľ chcete odniekadiaľ odísť a nikoho neuraziť. Do mikrofónu môžete nahrať vlastný zvuk, ktorý sa vám pri hovore prehrá v reproduktore.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Editor SMS a MMS správ je spoločný. Pri editovaní sa odpočítava z 2 295 znakov a telefón zobrazuje aj koľkú správu práve píšete. Po vložení multimediálneho obsahu sa správa automaticky zmení na MMS, no prepnúť sa dá aj manuálne. Kvôli tuhosti klávesnice odporúčam pri písani používať slovník T9. Do pamäte uložíte až 500 SMS správ, pamäť na MMS je zdieľaná. V nastaveniach sa dá (de)aktivovať ukladanie odoslaných správ, výpisov o doručení a automatické zmenšovanie footografií v MMS.

Jednoduchý e-mailový klient zvláda pravidelné sťahovanie e-mailov (v domácej alebo vo všetkých sieťach) od tridsiatich minút. Páči sa mi možnosť blokovania e-mailových adries od nežiaducich ľudí. Do správy môžete vkladať okrem multimedálneho obsahu aj text z kalendára, úloh a poznámok.

Na globálny prenos dát si budete musieť vystačiť maximálne s podporou EDGE. Zabudovaný internetový prehliadač NetFront si bez problémov poradí s mobilnými verziami všetkých obľúbených portálov. Na bežné wapovanie a príležitostné prezeranie jednoduchších webových stránok kombinácia EDGE a NetFront bohate postačí. Lokálne sa pripojíte pomocou USB kábla alebo bezdrôtovo pomocou Bluetooth (vo verzií 2.1).

Budíkov je pripravených celkom päť. Funguje aj opakované budenie, aj automatické zapnutie telefónu (pri nastavenom budíku vypnutého telefónu). Na každé budenie si môžete nastaviť dni, tón aj hlasitosť vyzváňania. Jednoduchý kalendár s mesačným náhľadom ponúka pamäť na 100 schôdzok, 50 výročí, 50 prázdnin, 20 dôležitých a 20 súkromných záznamov. Okrem kalendára môžete využiť na pripomínanie aj diktafón či poznámky a úlohy, do ktorých si uložíte po 20 záznamov. O organizáciu času sa postará aj funkcia svetový čas, stopky a časovač. Kalkulačka s prevodníkom rôznych fizikálnych veličín a mien zasa preráta všetko, na čo vám nestačí hlava.

Podpora Java aplikácií Samsungu S3310 nechýba, v menu nájdete deväť pripravených demoverzií známych hier. Pre ich plnú funkčnosť si ich treba zakúpiť. Minimalizácia ani multitasking nie sú v tomto modeli prítomné.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výhody:

- FM rádio s RDS,

- kvalita displeja,

- vydarené napodobeniny na zadnej strane telefónu.

Nevýhody:

- pomalé reakcie,

- hlučnosť klávesnice,

- nie je možné roztiahnuť fotografiu na celý displej.

Orientačná cena: asi 100 € (3 012,60 Sk)

Záver

Samsung S3310 je model nižšej strednej triedy, určený nenáročným používateľom, teda výborný ako masovka do ponuky operátora za nízku sumu. Jeho príjemné rozmery a pevná konštrukcia z neho robia ideálneho nástupcu vášho dosluhujúceho mobilu. Vychádza spolu s modelom S3110, no narozdiel od neho ponúka kvalitnejší displej či fotoaparát s vyšším rozlíšením. Konkurenciu robí lacnému slajderu W395 od Sony Ericssonu, ktorý ma takmer identickú funkčnú výbavu, no ponúka kvalitnejší prehrávač Walkman.

Produktová stránka: Samsung S3310

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Samsung S3310

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.08.2009 - 17:27

LoL: na produktovej stranke tohto fonu pisu ze displej je len 176x220 tak ako sa to ma?

anonymous09.08.2009 - 01:44 Trvalý odkaz

Fíla: Tento telefon má QVGA displej, displej 176x220 bod? má podobný model S3110.

anonymous14.08.2009 - 20:04 Trvalý odkaz

Honza: Na celý displej fotka roztáhnout (tak jako to jde u videa) opravdu nejde, je to škoda.

anonymous22.08.2009 - 17:24 Trvalý odkaz

Michal: Ve?mi dobrá cena na takýto telefón. Trošku sa mi to podobá na Nokiu 6120c, neviem pre?o :) Vyzerá to by? dobrý fon, uvidíme ?o prinesie kritika :)

Celá diskusia 9 príspevkov