Lenovo P90 - jednosimkáč lákajúci na displej a batériu

Recenzia 5,5'' androidu s Full HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou, 2 GB RAM, 4000 mAh batériou a CPU Intel Atom.

Lenovo už dávno nemôžeme radiť medzi typických "B-čkových" výrobcov z Číny. Najmä vďaka divízii počítačov si u nás vybudovalo slušné meno, a ak si k jeho smartfónom pripočítame nízku cenovku, veľké displeje a papierovo veľmi zaujímavé hardvérové parametre, niet divu, že takmer všetky jeho modely zákazníkov lákajú.

V prípade smartfónu s označením P90 to však pravdepodobne nebude kvôli jeho vzhľadu. Čierny kváder - na ktorom je jediným výstrelkom vystupujúca šošovka fotoaparátu so strieborným orámovaním a dvojitý LED blesk pod ním - je decentný možno až príliš. P90 by sa však mala predávať aj v bielej a červenej farbe, ak vám teda trochu nudný vzhľad prekáža, skúste siahnuť po niektorej z nich. A rovno vás tiež upozorním, že toto Lenovo neponúka podporu dvoch SIM kariet. To môže byť problém.

ikona

Základné info: Lenovo P90Lenovo predstavilo 5,5-palcový tabletofón s Full HD displejom, 13-megapixelovým fotoaparátom, 2 GB RAM a obrovskou 4 000 mAh batériou. Výkon dodá 64-bitový Intel Atom. (doplnené živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vpredu je to podobne jednoduché - logo výrobcu, šošovka 5-megapixelovej prednej kamery a obrovský 5,5-palcový Full HD IPS displej s výbornými farbami. Len senzor automatickej regulácie podsvietenia by mohol byť rýchlejší, často som po rozsvietení obrazovky čakal niekoľko sekúnd na pridanie jasu po prechode z tmavého do svetlého prostredia. Nakoniec sa však P90-tka vždy spamätala.

Smartfón chválim za použitie tradičných senzorových tlačidiel pod displejom. Samozrejme, každý dotyk môže potvrdiť krátka vibrácia.

Vypínač displeja môžu po potrebnom zásahu v nastaveniach suplovať aj tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Rýchle stlačenie "+" či "-" po uchopení zariadenia do rúk tak nahradí chýbajúce gesto dvojitého poklepania na obrazovku, ktorým sme si už zvykli rozsvietiť viaceré androidy. Kedže Lenovo stavilo na unibody konštrukciu bez používateľsky vymeniteľnej batérie, oproti nájdeme aj klasickú šachtu na SIM kartu. Tentoraz len jednu. Ak chcete dual SIM, výrobca vám ponúkne iné modely. Na zadnej strane skončil hlasný reproduktor.

Používateľa privíta dnes už staršia verzia Androidu 4.4.4 KitKat s mohutnou grafickou nadstavbou. Tá však ponúka niekoľko vylepšení. Z blokovacej obrazovky sa potiahnutím prsta za tú správnu ikonu pri dolnom okraji napríklad rýchlo dostanete k fotoaparátu a neobvykle aj k telefonovaniu alebo SMS-kám. Bleskové bude aj následné prepínanie medzi oboma aplikáciami, kedže textové správy budú pripravené v podobe samostatnej karty hneď vedľa číselníka pre vytáčanie a zoznamu vašich kontaktov.

Notifikačnú lištu stiahnete z horného okraja obrazovky aj bez jej odblokovania. Ponúka množstvo tradičných rýchlych prepínačov pre Wi-Fi, GPS, Bluetooth, LED baterku, Úsporný režim a podobne. Je tu aj posuvník pre manuálnu reguláciu jasu, ak by ma automat opäť hneval. Ako výborný nápad hodnotím možnosť zobrazovania denného programu - teda pohľadu na nadchádzajúce udalosti zo systémového kalendára v daný deň. Na ne som si zvykol už v iOS. Čo ma čaká tak teoreticky vidím spolu s poslednými správami a e-mailami aj bez otvárania samotnej aplikácie. Bohužiaľ, tento náhľad pravidelne neprežil nový deň alebo reštart systému. Zobrazoval sa tak viac-menej náhodne, hoci v menu som ho mal zapnutý vždy. Škoda.

Zamrzí aj veľké množstvo zbytočného nainštalovaného softvéru. Lenovo v tomto prekonáva aj Samsung v "najlepších rokoch". Navyše tu chýba tradičné menu so zoznamom aplikácií, takže všetky ikony končia priamo na ploche a vy si veľmi skoro vytvoríte priečinok, kam všetok nepoužívaný obsah nahádžete. Spolu s ikonou pre každý inštalovaný widget či systémovú úpravu. Narátal som tiež minimálne 11 ikon pre dodatočne stiahnuteľné hry, trial verziu navigácie alebo softvér skenujúci vizitky. Aspoň, že sa dajú ručne odinštalovať a rýchle preusporiadanie do priečinkov spríjemňuje možnosť pridania viacerých ikon naraz.

Užitočná bude kalkulačka, FM rádio (bez RDS) či unikátna a geniálna funkcia automatického nahrávania telefonických hovorov. Systém ich automaticky ukladá do pamäte a priradí k nim aj telefónne číslo kontaktu. Meno pre pohodlnejšiu orientáciu už priradiť nezvládne, no aj tak sa jedná o výbornú pomôcku, ktorú sa mnohí používatelia konkurenčných zariadení snažia nahradiť viac či menej funkčným softvérom z Google Play. Protistranu je na nahrávke počuť výborne, váš hlas paradoxne o niečo slabšie, no stále dostatočne zrozumiteľne.

Páčil sa mi aj vzhľad aplikácie pre telefonovanie s rýchlymi tlačidlami pre vyhľadávanie kontaktov a spomínané prepnutie do SMS správ. Ani tu nechýba zväčšovanie a zmenšovanie textu konverzácie klasickým gestom "zoštipnutím" ako pri práci s obrázkami.

Grafická nadstavba, ktorá ponúka aj ukazovateľ rýchlosti dátovej siete či Wi-Fi pripojenia v hornej lište, manažment aplikácii, ktorým povolíte posielať notifikácie či plánované automatické zapnutie a vypnutie smartónu, paradoxne nijako nezmenila systémovú klávesnicu od Googlu. Vzhľadom na množstvo dostupných alternatív v Google Play to však neprekáža.

Samostatnou kapitolou je výkon… Z 32 GB vnútorného úložiska zostane po prvom zapnutí používateľovi veľmi slušných 24 GB. To je v poriadku. Operačná pamäť ponúka 2 GB a aj tie vám väčšinou budú stačiť, no počas testovania som narazil na niekoľko drobných či väčších problémov.

Dvakrát som počas testovania narazil na to, že telefón je pomerne horúci a veľmi rýchlo vybíja batériu - v oboch prípadoch tomu pravdepodobne predchádzalo identifikovanie piesne cez Shazam, ktorý sa zrejme nekorektne uspal a stále bežal na pozadí. Reštart všetko vyriešil.

Na Lenove P90 sa mi však nepodarilo rozbehať aplikáciu pre Facebook. Cez úvodnú obrazovku som sa nedostal ani k ponuke na prihlásenie. S tým boli nevyhnutne spojené aj problémy s ďalšími aplikáciami, ktoré vaše konto na tejto sociálnej sieti používajú pre alternatívne a rýchlejšie prihlásenie (napríklad Spotify, Swarm, Foursquare, Instagram a podobne - ako vidíte, nie je toho málo). Problém vyriešilo až odinštalovanie Facebooku, manuálne prihlásenie do spomínaných služieb klasickou e-mailovou adresou spolu s heslom a stiahnutie APK súboru so staršou verziou Facebooku z internetu. Nesmiete však zabudnúť na zakázanie automatických aktualizácií. Najmä pre menej skúsených používateľov, ktorí budú chcieť na svojom smartfóne Facebook používať a netušia, čo APK súbor vlastne je, môže ísť o závažný problém.

Nenadchla ma ani celková rýchlosť prístroja najmä v spojení s prehliadaním internetu v populárnom prehliadači Chrome. Sklamaný som bol najmä po výborných skúsenostiach a nadšení z modelov P60 či Vibe Z2. Za problémami môže stáť použitý procesor Intel Atom Z3560, ktorý na rozdiel od Snapdragonov nestojí na ARM ale x86 architektúre. Hoci väčšina aplikácií v Google Play by pre Intel Atom mala byť prispôsobená, tie ktoré nie sú, musí systém "prekladať" sám. Očividne to nie vždy funguje alebo aspoň viditeľne ukrajuje z výkonu.

Dojem zachraňuje aspoň 13-megapixelový fotoaparát s optickou stabilizáciou. Tá nepracuje len na pozadí a pri zázname Full HD videa. Špeciálny gyroskop v strede hľadáčika vám pri komponovaní obrázkov neustále napovedá, či smartfón držíte rovno, alebo nie. Maximálne rozlíšenie fotografií už tradične dosiahnete pri nastavení pomeru strán na formát 4:3. Pri väčšine som bol s podaním farieb a kontrastom nadmieru spokojný. Paradoxne, subjektívne lepší pocit som mal so snímok poobede a večer, kedže niektoré veľmi svetlé miesta (napríklad obloha) boli občas prepálené.

Pri videu treba vďaka použitému procesoru zabudnúť na 4K rozlíšenie a jeho kvalita je skôr priemerná. Smartfón dokáže preostrovať aj automaticky, no tento úkon mu trvá veľmi dlho. Full HD video ponúkne aj kvalitný predný fotoaparát s 5 Mpix statickými snímkami.

UKÁŽKAFULL HD VIDEA (súbor 61 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 114 MB / min.)

Radosť môže budúcim majiteľom spraviť aj bohatá nádielka v krabici. Okrem samotného smartfónu tu nájdeme šikovnú plastovú vaničku, ktorá po nacvaknutí chráni chrbát a boky zariadenia. Doplnkom k nej bude ochranná fólia na veľký 5,5-palcový displej.

Samozrejmosťou sú potom biele in-ear slúchadlá s tromi ovládacími tlačidlami pre reguláciu hlasitosti a príjem hovoru či pauzu v hudobnom prehrávači. Dopĺňajú dostatočne hlasný systémový reproduktor. Naopak, nečakaným doplnkom je USB OTG redukcia pre pripojenie myši či USB kľúčov pre rýchly transfer dát.

Lákať iste bude aj batéria s nekompromisnou 4 000 mAh kapacitou. Aj v spojení s veľkým Full HD displejom jej nerobí problém bezpečne preliezť jeden deň na jedno nabitie aj pri výraznejšej záťaži. To všetko aj pri pripojení k rýchlym LTE sieťam.

Výhody:

+ veľký a kvalitný displej s Full HD rozlíšením

+ dostatočne veľké vnútorné úložisko aj bez microSD kariet

+ ovládacie tlačidlá pod displejom

+ fotoaparát s optickou stabilizáciou

+ kryt, fólia a USB OTG redukcia v balení

+ automatické nahrávanie hovorov

Nevýhody:

- rozporuplný výkon pri niektorých aplikáciách

- problémy s Facebookom hlási viacero používateľov

- pomalé automatické zaostrovanie pri videu

- množstvo zbytočného softvéru na základnej obrazovke

- pomalšia automatická regulácia jasu displeja

Orientačná cena: 325 € (Dobremobily.sk)

Na jeden záber: Lenovo P90

Záver

Lenovo P90 je rozhodne zaujímavý smartfón, ktorý ponúkne kvalitný a veľký 5,5” Full HD displej za lákavú cenovku. Ten bude doplnený (aj na pomery dnešných vlajkových lodí od konkurencie) nadpriemerne veľkou batériou, 2 GB operačnej pamäte a 32 GB úložiskom, ktoré vynahradí absenciu slotu pre microSD kartu. Priemerný používateľ už nebude musieť investovať ani do ochranného puzdra či fólie, kedže v balení nájdete spolu s USB OTG redukciou aj tie. Pripočítajte k tomu ešte aj šikovnú nadstavbu s unikátnym automatickým nahrávaním hovorov.

Všetkých desať prstov ktoré by P90-tku bezproblémov odporúčali však sklamú občasné problémy s vyladením systému a problémy s funkčnosťou niektorých aplikácií, ktoré môžu menej skúseným používateľom spôsobiť vrásky na čele. P90 si od sesterských modelov vzala to dobré spolu s 13 Mpix fotoaparátom a optickou stabilizáciou, stávka na Intel Atom pod kapotou sa však v tomto prípade javí ako horšia voľba. Alternatívy k Lenovu P90 možno hľadať priamo medzi ostatnými modelmi značky - radšej napríklad kovový Vibe Z2 s menšou batériou, no šetrnejším HD displejom alebo menšiu P70, ktorá poslúži aj ako dual SIM.

foto s HDR

Diskusia k článku:

funboy 12.05.2015 - 00:48

tie fotky nie su zle na lenovo celkom podareny fotak! v horsom svetle to uz bude asi biednejsie..skoda tej neodladenosti..ale to vsetko moze poriesit novy firmware, aj to ostrenie videa ..nechapem len jednu vec vsetky eshopy naskladnili len ciernu verziu, nikde nemaju cervenu alebo bielu verziu p90 pytal som sa lenovoshop.sk a odpisali ze ani neplanuju ine aspon zatial..

rtg12.05.2015 - 01:55 Trvalý odkaz

Lenovo robi vynikajuce fotky, neviem preco ta narazka. Osobne mam skusenost s Vibe Z2 a musim povedat, ze telefon je luxusny, ale hlavne, to prostredie od Lenovo je super, paradne rychle, jednoduche a prehladne a navyse ten system instalovania na hlavne obrazovky je lepsi ako prepinanie sa do menu, ak sa to tak da vobec nazvat

Roland12.05.2015 - 12:31 Trvalý odkaz

Mal som ho deň prvé nabíjanie s 2 amper nabíjačkou 12 hodín pri 75% mi nabíjanie odpojilo :D:D:D A napr facebook sa mi nedal absolutne spustiť vrátený na druhý deň dostal som prachy a to bolo v NAY :D

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease12.05.2015 - 14:40 Trvalý odkaz

Hmm, myslel som, že problémy s kompatibilitou Intel čipsetov sú minulosť.

Jano200712.05.2015 - 16:34 Trvalý odkaz

to ta lenovo od facebook nakazy chranilo :-)

Celá diskusia 33 príspevkov