Samsung je stále najväčším dodávateľom smartfónov

Predaj smartfónov medziročne vzrástol o 16,7 %, oproti minulému kvartálu sa ich však predalo o takmer 11 % menej. Aj keď Samsung stále kraľuje, jeho produkcia sa znížila.

Samsung i tentoraz potvrdil svoju pozíciu globálneho lídra a stal sa jednotkou z top päťky najvčších producentov smartfónov na trhu. Vyplýva to zo zverejnených údajov agentúry International Data Corporation (IDC).

Za prvé tri mesiace tohto roka sa po celom svete predalo spolu 336,5 miliónov kusov smartfónov, čo je o 16,7 % viac než v rovnakom období minulého roka, no o 10,9 % menej bež v minulom štvrťroku. Čo je spôsobené obchodnícky najslabším, povianočným obdobím v roku. Keď však spočítame smartfóny a tak zvané “hlúpe” telefóny spolu, dostaneme číslo 458,9 miliónov kusov, o 0,1 % menej než v prvom kvartáli 2014. Celkový predaj telefónov tak skôr stagnuje a zmenil sa len pomer smartfónov a klasických telefónov.

Keď sa pozrieme na tabuľku top päť výrobcov vytvorenú agentúrou IDC vidíme, že aj keď Samsung (82,4 mil. dodaných smartfónov) obhájil svoje prvenstvo, na trh dodal v Q1 2015 o 7 % menej smartfónov než pred rokom. Stále mu však patrí najväčší, 24,5 % trhový podiel. Dvojkou je už tradične Apple, ktorému počtom 61,2 miliónov predaných iPhonov patrí 18,2 % podiel.

obr: idc.com

Na treťom mieste ostalo Lenovo (18,8 mil.), tu sú však započítané aj predaje smartfónov značky Motorola, ktorej mobilnú divíziu odkúpilo práve Lenovo. No počet predaných zariadení im stačilo len na 5,6 % podiel na trhu. Nezmenilo sa ani štrvté a piate miesto, opäť tu nájdeme s 5 % podielom Huawei (17 mil.) a s 4,6 % podielom na trhu LG (15,4 mil.). Ostatné značky dodali spolu 141,7 miliónov smartfónov a patrí im 42,1 % trhový podiel.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu