Sony Xperia E4 - značková odpoveď na čínske lacáky

Recenzia cenovo dostupného smartfónu s 5'' qHD displejom, dostatočným výkonom a prepracovaním prostredím od Sony. Zamrzí vstavaná batéria a slabý fotoaparát.

Zorientovať sa v súčasnom portfóliu smartfónov značky Sony je pre bežného spotrebiteľa pomerne jednoduché. To určite chválim. Medzi high-endmi už nejaký ten piatok žiaria modely triedy Z, v strednej triede sú to modely s prívlastkom M, no a pre najmenej náročných si Sony pripravilo triedu E. Tam patrí aj testovaná novinka Sony Xperia E4.

Pred pár rokmi sme si pod pojmom základný android mohli predstaviť jednoduchý low-end, ktorý s komfortným používaním nemal príliš veľa spoločného. Doba sa však mení a v súčasnosti táto trieda zažíva veľký boom. Poďme sa teda pozrieť, čo si pre nás pripravilo Sony.

ikona

Základné info: Sony Xperia E4Cenovo dostupný smartfón s 5'' qHD displejom, štvorjadrovým procesorom, OS Android 4.4.4 KitKat, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 2 300 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prvé dojmy už tradične zanecháva vzhľad a kvalita spracovania. Vzhľad čerpajúci z dizajnu OmniBalance sa tu dal očakávať. Možno aj preto ma pri prvom kontakte upútali iné veci. Sony sa v tomto prípade rozhodlo použiť vaničkový typ zadného krytu, ktorý obopína aj bočné steny telefónu. Lenže vanička je o poznanie širšia a zbytočne rozširuje telefón. Po sčítaní okrajov okolo displeja a vyčnievajúcej vaničky dostávame približne šesť až sedem milimetrov nevyužitého priestoru na oboch stranách. Za výrazné mínus to určite nemožno považovať, no menšia ruka praváka môže mať pri pokuse o vyrolovanie ponuky od pravého okraja problém. Zmenou prešli aj horné časti nad a pod displejom. V porovnaní s predchodkyňou je to výrazný krok vpred. Nevyužitého miesta je tu minimum.

Plastová vanička sa okrem vzhľadu podpísala aj pod samotnou kvalitou konštrukcie. Pri testovaní smartfónov s rovnako riešeným zadným krytom som sa párkrát stretol s nedoliehaním vaničky k bočným stenám. V prípade Xperie E4 to postretlo jej ľavú stenu. Pri silnejšom uchopení a prehmatávaní počuť mierny škripot. Opäť však platí, že pri danej cenovke to nemožno považovať za výrazné mínus. Sony sa rozhodlo pre plastovú konštrukciu s mierne zdrsneným povrchom. Ten sa mi páčil. Na zadnom kryte sa nezachytávalo veľké množstvo odtlačkov a telefón sa v ruke nešmýkal. Oblé dizajnové línie napomáhali pohodlnému uchopeniu v ruke. Rozmerovo mu okrem šírky nemám čo vyčítať. Aj keď pri telefóne s päťpalcovou uhlopriečkou už treba rátať s občasným prehmatávaním. Použitie plastu zrazilo hmotnosť na prijateľných 144 gramov. Vo vrecku nohavíc veľmi neprekážal.

Do oka mi padli aj dve mriežky pod a nad displejom. Žeby stereo reproduktory? O tom, že to nie je pravda vás presvedčí pohľad na zadnú stenu, kde sa nachádza mriežka hlasného reproduktora. Nie najšťastnejšia poloha spôsobila, že bol zvuk trochu tlmený. Hlasitosť je dostatočná, kvalitou už tak veľmi neprekvapí. Pri vyšších hlasitostiach je počuť zlievanie tónov. Vráťme sa ale k spomínaným mriežkam. V hornej sa usadilo slúchadlo, v tej dolnej nájdeme mikrofón.

Do malého priestoru nad displejom sa toho zmestilo naozaj dosť. Okrem výrazného loga výrobcu a prednej kamery podpriemernej kvality tu nájdeme aj viacfarebnú notifikačnú diódu, senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne displej a nechýba ani senzor automatickej regulácie jasu. Za mňa teda palec hore.

Priestor pod displejom ostal prázdny, trojica tlačidiel sa už tradične nachádza na displeji. Tu však musím pochváliť ich rozumnú výšku, vďaka ktorej nie je veľmi ukrojené z displeja.

Pri odstraňovaní vaničky si pomáham jedným z rohov konštrukcie. Následne ma čaká nemilé prekvapenie v podobe zabudovanej batérie. Tomuto riešeniu neviem stále prísť na chuť. Z pravej strany sa vkladá SIM karta vo verzii micro a microSD karta s maximálnou podporovanou kapacitou 32 GB. Dolu ešte nájdeme otvor pre pútko.

Rozloženiu prvkov v bočných stenách nemám čo vyčítať. MicroUSB je umiestnený naľavo, v hornej časti. Na podporu externých zariadení cez USB OTG sa akosi zabudlo. V pravej stene nájdeme okrem typického okrúhleho tlačidla napájania aj dostupné tlačidlo ovládania hlasitosti. Tu by som možno privítal lepšie prevedenie s istejším rozoznaním hornej a dolnej časti. Pri klikaní na ich konce to však nevadí. Dolu nenájdeme nič, hore sa usadil 3,5 mm audio konektor.

Som rád, že Sony na displeji nešetrilo a siahlo po IPS paneli. Na päťpalcovej uhlopriečke ponúkne rozlíšenie 540 x 960 bodov. Konkurencia už zvykne ponúkať HD rozlíšenie, radi by sme ho videli aj tu, no po niekoľkých dňoch používania môžem povedať, že qHD rozlíšenie mi bohato stačilo. Displej pochválim za pekné farby a slušné pozorovacie uhly. Počas celej doby používania sa mi s ním pracovalo veľmi dobre. Jediná výčitka smeruje k slabšiemu jasu, ktorý neponúkal ideálne podmienky na používanie na slnku. Do karát mu nehral ani lesklý povrch displeja. A možno aj tých odtlačkov by mohlo byť o kúsok menej. V nastaveniach poteší funkcia vyváženia bielej farby a režim inteligentného podsvietenia, ktorý nechá obrazovku rozsvietenú, kým telefón držíte v ruke.

Príchod čínskych výrobcov spôsobil menšiu cenovú revolúciu. Tí zrazu ukázali, že vedia robiť rovnako dobré, ak nie lepšie smartfóny za nižšiu cenu. Cenu tak musia stláčať aj jednotky na trhu. Možno aj to je dôvod, prečo sa v Sony rozhodli použiť chipset od MediaTeku. Konkrétne ide o chipset MT6582 so štvorjadrovým procesorom s taktom 1,3 GHz a grafickým procesorom Mali-400 MP. V benchmarku AnTuTu dosiahol približne 19 000 bodov. V praxi mi ponúkol dostatok výkonu na bežné používanie a nezľakol sa ani pri hrách. Asphalt 8 bežal na moje prekvapenie plynulo, bez akýchkoľvek zásekov počas hry alebo v menu. Interný ukladací priestor ponúkne základných 8 GB. Pre používateľa je však k dispozícii iba 4,8 GB a tie som zapratal veľmi rýchlo. Škoda, že Sony aspoň nepribalilo možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu.

Za ďalšiu základnú hodnotu možno považovať operačnú RAM pamäť s kapacitou 1 GB. Voľných bolo zvyčajne 200 MB. Viac než čísla ma však zaujímala samotná plynulosť a reakcie systému. Sony Xperia E4 je low-end a počas používania mi to dával najavo. Možno bol problém aj v tom, že som ho využíval ako každý iný telefón, teda naplno. Aplikácie sa občas otvárali pomalšie, po otvorení sa obsah taktiež sem-tam zobrazil oneskorene, prípadne prechod z jednej aplikácie do druhej trochu trval. Celkovo nejde o žiadnu výraznú tragédiu, no mal som už v rukách smartfóny s podobnou cenovkou, ktoré bežali svižnejšie.

Napriek nižšej cenovke tu nájdeme plnohodnotné prostredie od Sony bežiace nad Androidom 4.4.4. Asi najmilším prekvapením bolo zistenie, že výrobca nevynechal užitočné miniaplikácie, ktorých ponuku nájdete pri posledných spustených aplikáciách. A pochválim aj ďalšie súčasti. Napríklad výborne spracovanú výsuvnú lištu s množstvom skratiek. Pri skratkách to však nekončí. V nastaveniach môžete zablokovať zobrazenie notifikácií jednotlivých aplikácií, zíde sa to napríklad pri otravných hrách, a taktiež si tu môžete nastaviť zobrazenie ikon v hornom riadku. Nechcete byť informovaný o zapnutom Wi-Fi, Bluetooth, prípadne aktívnom budíku? Tak ich zobrazenie jednoducho zakážte.

Prostredie si môžete oživiť jednou z tém, či už nainštalovaných v telefóne alebo z obchodu Google Play. Okrem pozadia sa môžete tešiť aj na zmenu vzhľadu ikon v nastaveniach a trojice spodných tlačidiel.

Dlhším podržaním tlačidla napájania sa dostávame k ďalšej zaujímavej ponuke. Tu určite najviac zaujme možnosť nahrávať obsah displeja. Ideálny spôsob, ako vytvoriť a odoslať návod pre menej skúsených priateľov s rovnakým telefónom.

Pri možnostiach konektivity musíte oželieť chýbajúcu podporu LTE a zabudlo sa aj na NFC. Ak je pre vás práve podpora 4G jednou z nutných podmienok, siahnite po o čosi novšom modeli Xperia E4g. Inak ma ponuka pripojenia príjemne prekvapila. V nastaveniach nájdeme funkciu zrkadlenia obrazu, funkciu Throw, ktorá umožní zdieľať obsah smartfónu a zdieľanie cez DLNA. Wi-Fi pripojenie pracovalo spoľahlivo a počas doby testovania som nepostrehol žiadne podozrivé správanie.

Z ponuky aplikácií sa kladie veľký dôraz na tie multimediálne. Vo výbave nesmie chýbať prepracovaný prehrávač hudby Walkman, ktorý zaujme aj viacerými zvukovými prispôsobeniami. Spoločnosť mu robí FM rádio. Funkcia zobrazenia textu je už tradične prepojená s dátovo závislou aplikáciu TrackID.

V pravej stene sa akosi zabudlo na hardvérovú spúšť fotoaparátu, a tak na jeho rýchle spustenie som používal skratku na zablokovanej obrazovke. Po spustení na mňa vykukne známe prostredie s viacerými režimami. Ak sa nechcete zaoberať jednotlivými nastaveniami, siahnite po režime Automatického rozpoznávania, ktorý za vás vyhodnotí scénu a pokúsi sa čo najlepšie prispôsobiť nastavenia. Výhodou sú aj dve oddelené spúšte pre nahrávanie videa a snímanie. Po manuálnom režime sa oplatí siahnuť v prípadoch, ak chcete využívať plné päťmegapixlové rozlíšenie, v automatickom režime sa zhotovujú trojmegapixlové fotografie, alebo ak si náhodou chcete regulovať zapnutie / vypnutie režimu HDR.

V ponuke nechýba režim Efekt AR, ktorý do obrázkov a videí pridá rôzne zábavné motívy a taktiež dva režimy na streamovanie videa. Buď na YouTube alebo Facebook. Poďme k samotnej kvalite fotografií. Ani zapnutie manuálneho režimu s plným rozlíšením mi neponúkalo výsledky, s ktorými by som bol spokojný. Fotoaparát sníma fotografie vhodné na prezeranie v telefóne. Na obrazovke počítača výrazne chýba ostrosť a ani to zachytenie farieb nie je najvernejšie. Príjemným prekvapením tak bolo aspoň rýchle automatické preostrovanie počas nahrávania. Napriek podpore nahrávania vo Full HD rozlíšení však opäť netreba čakať zázraky.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 36 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 126 MB / min.)

Slabšie rozlíšenie v kombinácii s 2 600 mAh batériou mali pozitívny vplyv na výdrž. Sony Xperia E4 si nabíjačku pýtala v priemere po dni a pol. Ja som ju však rozhodne nešetril. Ak nezvyknete mať neustále zapnuté dáta, na webe pozriete iba to nevyhnutné a netrávite hodiny na rôznych messengeroch, tak v takomto prípade poslúži pokojne aj dva dni. Ešte menej nároční používatelia môžu využiť šetriaci režim STAMINA, ktorý vypne najväčších žrútov batérie, napríklad dáta pri zhasnutej obrazovke.

Výhody:

+ slušný displej

+ viacero zaujímavých funkcií v prostredí (témy, miniaplikácie, nahrávanie obrazovky)

+ automatická regulácia jasu a notifikačná dióda

+ dostatočný výkon zvládne aj náročnejšie hry

+ cena

Nevýhody:

- vstavaná batéria

- slabý fotoaparát

- chýba LTE (to má model Xperia E4g), NFC

- občas pomalšie reakcie

Orientačná cena: približne 110 € (Pricemania.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia E4

Záver:

Sony Xperia E4 sa podľa mňa vydarila a menej náročnému používateľovi určite postačí. Pri danej cenovke si cením najmä prítomnosť automatickej regulácie jasu, notifikačnú diódu a prostredie s viacerými zaujímavými funkciami. Výkonovo zvládne aj náročnejšie hry, displeju možno vyčítať iba slabší jas, ktorý pocítite najmä v slnečnom exteriéri. Inak som s ním bol spokojný. Z nedostatkov zamrzí vstavaná batéria, ktorej neviem prísť na chuť v žiadnom smartfóne, slabší fotoaparát a možno aj chýbajúce LTE a NFC. Práve NFC a LTE môžu byť dôvodom, prečo siahnuť po o pár dni mladšej sestre Xperia E4g. Tá je o čosi drahšia, no ponúkne rovnaké rozlíšenie na menšej uhlopriečke, teda ostrejší obraz a taktiež rovnako veľká batéria bude mať s menším displejom menej práce. Zvyšné parametre sú takmer totožné.

panorama

Diskusia k článku:

Michal 15.04.2015 - 23:00

No taký no, lacáčik. Tej konštrukcii sice vobec nerozumiem, neviem prečo lacny telefon musi vyzerat zle a lacno ked sa za rovnake peniaze uplne rovnake da vyrobit krajsie, tá vanička, cele zle, bud mal byt uplne nerozoberatelny alebo proste..no, nechapem sony v tomto, každy rozoberatelný telefon co spravia musi zadny kryt nedoliehat, vrzgat, škripat, ako celé roky aj pri sonyericssonoch. Inak v pohode, na uvadzaciu cenu 110e, ako autor recenzie napisal, da sa toho viac odpustit a privierat oci. Vlastne..telefonu nič nechyba, ma defacto vsetko ako ina vlajkova lod, žiadne kompromisy sa nekonaju..len je to shit:D proste z toho čo bolo na vyber sa vyberalo vyslovene najslabšie či najlacnejsie. Cez to všetko. Ten display vyzera dobre, akože fakt, aj ten kontrast medzi bielou a čiernou a na IPS slušna čierna a na tuto cenovu hladinu vyborna. A bateria je tiez slusny nadpriemer, takyto telefon nebude mat vysoku spotrebu takže tie 2 dni je myslim uplne realnych. Cenovka za par mesiacov, kedy sa tento telefon bude stale predavat a bude relativne na trhu novy dostane možno na uroven 95e z oficialnej distribucie, samozrejme kdejake dovozy šede ho budu mat už vlete na Heureke za 75e asi maximalne Takže za taku cenu docela dost muziky. Telefon je jednoducho lacny shit poskladany zo scrapov a najlacnejsich a zastaralych komponentov ako kdejaka lacna čina..ale cenovo sa uplne vyrovnava, by som povedal, že toho ešte dokaže aj podliezt. A Sony je tradičny serozny vyrobca. Vybrat si Shit od SONY za 110e alebo Shit od Lenova, LG Huaweiu, Prestigia a pod za 110e je lepšie šiahnut po SONY. Proste autorizovany servis, zakaznicka/technicka podpora, nahradne diely, kopec tipizovaneho prislušenstva. No jakživ by som si to nekupil..ale tu aspon vdiet, že aj Tradičny vyrobca vie urobit uplný lacak ked ho spravi tak lacne ako iní činski vyrobcovia, tak predsa len sa za značku moc teda nepriplaca, teda skoro vobec.

Nightmare16.04.2015 - 02:00 Trvalý odkaz

od LG a Huaweiu?wtf
to Prestigio pochopim...a este GSmart,Elephone,Zopo atd

Michal16.04.2015 - 09:59 Trvalý odkaz

LG napr minulorocne L5 ll, L60 ci tento rok predstavene LG Spirit alebo LG Leon.
S tym Huaweiom si robis srandu? Tretinu telefonov,ktore vyrabaju su lowendy do 150e max plnene mediatekmi a Mali-400. Nenut ma Ti ich tu vypisovat,sam ich vies vymenovat lepsie ako ja. Cela rada Ascend Y (tam je snad 7modelov za posledny rok). Kazdy treti Honor. I ked tam je vacsinou HD rozlisenie lcd a 8mpix kamera,ale čreva tie iste,slabsia bateria a vyssia cena.Ci LG alebo Huawei je mobilov v tejto triede viac modelov ako ich ma Sony. Samsung som nemenoval preto,lebo oni taketo shity sice maju ale pouzivaju aspon tie snapy a tiez su 2krat drahsie,co je s tou cenou koniec koncov este horsie.

Bonyek@azet.sk16.04.2015 - 14:01 Trvalý odkaz

batéria je 2300, alebo 2600 mAh.?

Celá diskusia 12 príspevkov