MyPhone Hammer Iron - odolný dvojsimkáč za stovku

Recenzia vode, prachu a nárazom odolného dual SIM smartfónu s 3,5'' HVGA displejom a OS Android. Poteší bohaté balenie, zamrzí slabá čitateľnosť displeja v exteriéri.

Trh je čoraz bohatší na zaujímavé smartfóny s nízkou cenovkou, preto každé plus navyše sa rozhodne ráta. To môže byť prípad modelu Hammer Iron od poľskej značky MyPhone. Okrem dostupnej cenovky zaujme aj robustným telom, odolnosťou a podporou dvoch SIM kariet. Ideálny smartfón pre stavbyvedúceho? Nechajme sa prekvapiť.

Príslušnosť k odolným smartfónom prezrádza robustné plastové telo a podčiarkuje to kombinácia čiernej a žltooranžovej farby. Takáto farebná kombinácia je medzi odolnými smartfónmi dosť obľúbená a pripomína mi smartfóny známeho výrobcu ťažkej techniky. Ďalším charakteristickým prvkom môžu byť rozmery. Dĺžkou 122 milimetrov a šírkou 66 milimetrov z radu príliš nevybočuje, no hrúbkou 17 milimetrov už rozhodne áno. Zadná časť sa však smerom k okrajom zaobľuje, čo napomáha lepšiemu uchopeniu v ruke. Vo vrecku nohavíc dá o sebe vedieť aj hmotnosť 160 gramov. Rozhodne nejde o žiadnu anorektičku.

ikona

Základné info: MyPhone Hammer IronLacný dual SIM android s vode a prachu odolnou konštrukciou, 3,5'' HVGA displejom, dvojjadrovým procesorom, 2 Mpix fotoaparátom s LED bleskom a 1 800 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Imidž drsňáka sa snažia navodiť skrutky po stranách a štruktúrované časti konštrukcie pripomínajúce dezén pneumatiky. Plastovému zhotoveniu sa určite nebránim, no na odolnom smartfóne by som si ho predstavoval trošku inak. Mám na mysli samotný povrch. Ten je rovnaký ako na ostatných klasických smartfónoch. Rozhodne mi tu chýbajú pogumované časti, ktoré by podľa mňa lepšie absorbovali otrasy z nechceného pádu. Hammer Iron sa ešte nestihol predviesť pred našim fotoaparátom, preto crashtest prenechávam nášmu vedúcemu. Snáď ho uvidíme aj "live" vo videu Na jeden záber.

Hammer Iron vás nesklame ani v horších poveternostných podmienkach. Stupeň ochrany krytom s hodnotou IP67 prezrádza, že je odolný voči vniknutiu prachu a zvládne polhodinový pobyt v sladkej vode s maximálnou hĺbkou jeden meter. Na nechcené pády do blata a prípadné očistenie pod prúdom tečúcej vody určite vhodné. Odolnosť si vyžiadala dobré utesnenie všetkých konektorov. V hornej stene nájdeme krytý 3,5 mm audio konektor, microUSB konektor sa nachádza v tej pravej. Je vsadený hlbšie do tela, preto si nemusí rozumieť s každým microUSB káblom. Ten z balenia má predĺženú koncovku. Zapustený konektor zmaril aj pokus o pripojenie USB OTG redukcie, ale predpokladám, že táto funkcia tu podporovaná nie je.

V ľavej stene nájdeme dobre hmatateľné tlačidlo hlasitosti. O tlačidle napájania umiestnenom v hornej stene sa to však už povedať nedá. Je pomerne nevýrazne a splýva so zvyškom steny. Stlačenie v stavebných rukaviciach bude veľmi problematické. Ideálnym riešením by bola možnosť rozsvietiť displej pomocou hardvérového tlačidla pod displejom, tak ako to ponúka Samsung. Na prednej stene však nenájdeme žiadne fyzické tlačidlo. Štvorica tlačidiel pod displejom je dotyková, čo opäť nehrá príliš do karát istému ovládaniu v extrémnejších podmienkach.

Z obsahu prednej steny pochválim slúchadlo s dobrou hlasitosťou, aj keď nie najkvalitnejším zvukom, a veľké plus dávam notifikačnej dióde. LED-ku s tak výrazným blikaním som snáď ešte ani nevidel. Okrem notifikácií vás upozorní aj na slabú kapacitu batérie. Vtedy to intenzívne červené blikanie donúti zájsť po nabíjačku aj toho najväčšieho lenivca. Prípadne môžete telefón otočiť displejom nadol. Hammer Iron si zaslúži pochvalu aj za prítomnosť senzoru priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne displej a senzoru automatickej regulácie jasu. Na ten zvyknú v lacnejších smartfónoch zabúdať.

Zadný kryt je k telu pripevnený dvojicou skrutiek, ktoré zaskrutkujete pomocou predmetu z balenia. Pod krytom s gumovým tesnením sa nachádza vyberateľná batéria, tesnenie nájdeme aj po jej obvode, a pod ňou dvojica slotov pre SIM karty v klasickej veľkosti a slot na microSD kartu. Preferovanú kartu pre 3G sieť môžete vložiť do ľubovoľného slotu. Všetky nastavenia týkajúce sa podpory dvoch SIM kariet nájdeme v položke Správca karty SIM. Tu si môžete zvoliť prednastavenú SIM pre hovory, správy a dátové pripojenie. Kartám môžete priradiť názov a farebne ich rozlíšiť. Počas hovoru na jednej z kariet je druhá neaktívna.

Nízka cenovka zasiahla najmä displej, a to je škoda. Pomer 3,5-palcovej uhlopriečky a rozlíšenia 320 x 480 bodov môže sčasti ospravedlniť cena, no mne aj tak viac prekážala samotná kvalita. Ide o obyčajný TFT displej, ktorý sklame mizernými pozorovacími uhlami a slabou čitateľnosťou na priamom slnku. A práve to môže prekážať pri pohodlnom používaní niekde na stavbe. Clonenie druhou rukou bolo nevyhnutné. Automatickú reguláciu jasu som po pár dňoch vypol a spoliehal sa na maximálny jas. Znižoval som ho iba pri večernom prezeraní webu v posteli. Pod menej komfortnejším používaním sa podpísalo aj hlbšie vsadenie displeja, ktoré je chránené odolným tvrdeným sklom. To sa ani pri silnejšom stlačení neohýbalo. Dá sa teda očakávať, že čo-to zvládne. Pri ovládaní sa však budete musieť spoliehať na vaše ruky.

Režim ovládania v rukaviciach tu nenájdeme a pravdu povediac, pri tejto cenovke som ho tu ani nečakal. Na displeji nájdeme fóliu, no radšej siahnite po tvrdenom skle, ktoré prekvapilo v obsahu škatuľky. A pri balení ešte ostaneme. Z klasického obsahu vyčnieva aj pribalený externý zdroj s kapacitou 2 300 mAh. Ten by mal zvládnuť jedno plné nabitie. Takéto veci vedia vždy potešiť.

Základná cenovka znamená aj základný hardvér. V útrobách telefónu sa nachádza chipset MT6572 od MediaTeku, ktorý pozostáva z dvojjadrového procesora s taktom 1,3 GHz a grafického procesora Mali-400. Slabší výkon potvrdil aj test v benchmarku AnTuTu. Hammer Iron v ňom dosiahol 12 146 bodov. Každopádne, na nenáročne hry určite postačí. Ja som vyskúšal obľúbenú skákačku Subway Surfers. Za základnú hodnotu možno označiť aj internú pamäť s kapacitou 4 GB. Malú pamäť však zachraňuje možnosť inštalovať aplikácie na microSD kartu. Hammer podporuje pamäťovky s kapacitou do 32 GB.

Hammer Iron beží na operačnom systéme Android v staršej verzii 4.2.2. Ak si odmyslíme ikony od výrobcu, tak ide v podstate o čistý Android. Pre RAM-ku s kapacitou 1 GB je to určite vítaná správa, no ani to nepomohlo bezproblémovému chodu. S pomalšími reakciami sa budete stretávať dosť často. Treba však pochváliť, že telefón bežal bez nechcených reštartov a pádov aplikácií.

Na ovládanie prostredia poslúži okrem displeja aj štvorica tlačidiel pod ním. Pri pohľade na ne sa spomienkami vraciam pár rokov dozadu. Tlačidlám pre návrat domov, vyvolanie kontextového menu a tlačidlu späť robí spoločnosť aj tlačidlo vyhľadávania. To sa už zvykne vynechávať. Zdvojenú funkciu ponúka iba tlačidlo domov. Dlhším podržaním na ňom zobrazíte naposledy spustené aplikácie.

Hneď pri prvom spustení vyberám z ponuky jazykov slovenčinu. Napriek tomu sa pár popisom v angličtine nevyhnete. Týka sa to najmä výsuvnej lišty, v ktorej nájdeme napríklad skratky data usage, auto rotation, timeout a podobne. Jazykovo menej zdatným určite pomôžu ich piktogramy. Ja som si veľmi obľúbil skratku voľby zvukového profilu, v ktorej som našiel tichý, klasický, vibráciu a režim vonku.

V zozname aplikácií na mňa nečakala žiadna špecialita. K outdoorovému využitiu má najbližšie asi svietidlo, čo určite nie je bohviečo. Privítal by som tu aspoň možnosť rýchleho rozsvietenia jedným z hardvérových tlačidiel. Titul najúsmevnejšia aplikácia odo mňa získava aplikácia Rysiek. Je to niečo ako Waze, len v poľštine. Ako vraví samotný vývovar: "Z Ryśkiem w prosty sposób zgłosisz i odbierzesz aktualne informacje drogowe".

A opäť cestujeme v čase. Tentokrát vďaka fotoaparátu s rozlíšením dva megapixle. Ten je tu skôr do počtu a využijete ho najmä na zachytávanie momentiek, ktoré si následne pozriete na displeji telefónu. Pri prezeraní na počítači sa z fotografie stáva olejomaľba. Ale aby som len nefrflal, prostredie pochválim za oddelené spúšte pre fotoaparát a video, režimy panoráma a zachytávanie úsmevu, video zasa prekvapilo možnosťou nahrávania v časozbernom režime. Aj keď v mizernej kvalite.

Prehrávaču hudby s jednoduchou grafikou a funkčnosťou robí spoločnosť rádio. Ako je však zvykom, spustíte ho iba s pripojenými slúchadlami. Ani tu sa výrobca s grafikou príliš nevyhral, no príjemným prekvapením bolo zistenie, že vám aplikácia zobrazí názov stanice (RDS) a dokonca aj názov skladby (RT).

Hammer Iron som podobne ako všetky testované telefóny používal ako primárne zariadenie, a to sa aj odrazilo na výdrži. Batéria s kapacitou 1 800 mAh mi poslúžila v priemere deň a pol, no telefón som rozhodne nešetril. Pri menej náročnom používateľovi si určite oddýchne od častého prezerania webu a využívania dátovo závislých aplikácií. V tomto prípade by sa mal používateľ dostať aj za hranicu dvoch dní. Pri vypnutých dátach možno ešte ďalej.

Výhody:

+ odolnosť

+ dual SIM

+ automatická regulácia jasu a notifikačná dióda

+ v balení nájdeme ochranné tvrdené sklo a externý zdroj napájania

+ cena

Nevýhody:

- telefón mohol byť lepšie prispôsobený na ovládanie v exteriéri (lepšie hmatateľné tlačidlo napájania, aspoň jedno fyzické tlačidlo pod displejom)

- slabý displej s podpriemernou čitateľnosťou na slnku

- pomalšie reakcie

- základná výbava (slabší výkon, fotoaparát)

Orientačná cena: približne 99,90 € (Digitall.sk)

Na jeden záber: MyPhone Hammer Iron

Záver:

MyPhone Hammer Iron bude ťažiť najmä z odolnosti a podpory dvoch SIM kariet. Ďalej potešia maličkosti, na ktoré sa zvykne v najnižšej triede zabúdať. Napríklad automatická regulácia jasu, notifikačná dióda a príjemným prekvapením je aj zaujímavý obsah balenia, ktoré ukrýva tvrdené odolné sklo a externý zdroj napájania. MyPhone Hammer Iron mohol byť dokonalý odolný stroj za lacný peniaz keby ... keby výrobca trochu popracoval na detailoch. Napríklad spojenie displeja s podpriemernou kvalitou zobrazovania a používanie na slnku určite nejde dokopy. Zamrzia aj pomalšie reakcie, no pri danej cenovke som bol ochotný zaťať zuby. MyPhone Hammer skrátka neprekvapí, ale ani nesklame.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu