Nokia 5800 XpressMusic

SKÚSENOSTI majiteľa 3G smartfón s 3 Mpix fotoaparátom, dotykovým širokouhlým displejom, podporou HSDPA, Wi-Fi, GPS a VGA videom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

- (Nielen) Nokia 5800 vo fóre

- recenzia Nokie 5800

- galéria Nokie 5800

Prečítajte si skúsenosti Michaely Ivančíkovej:

Michaela používala Sony Ericsson K610i, Samsung i600, Nokia 6120 classic, Sony Ericsson W910i a teraz má s Nokiou 5800 XpressMusic aj iPhone. Nokiu 5800 z akcie Orangeu používa bez doinštalovaných aplikácií, je spokojná s pripravenou výbavou telefónu. Chystá sa však nainštalovať Nokia e-mail (nokia.sk/email) a nejakú aplikáciu na časovanie profilov.

KONŠTRUKCIA A VZHĽAD

Plusy

- Konštrukcia je pevná, nevŕzga. Mobil je síce trocha hrubší, ale aj napriek tomu sa v ruke drží veľmi dobre, hlavne vďaka tomu, že je užší. Jeho výška mi nevadí. Dobre padne do ruky. Dizajn je jednoduchý, no zaujme na prvý pohľad. Zadný kryt je pogumovaný, vďaka čomu sa telefón v ruke nešmýka.

Mínusy

- Vzhľad Nokie 5800 sa mi zdal na prvý pohľad plastový, no po prvotnom šoku som si uvedomila, že kov by sa tomuto zariadeniu vôbec nehodil. Aj napriek tomu jeho konštrukcia nepraská.

OVLÁDANIE A DISPLEJ

Plusy

- Displej má veľmi dobré rozlíšenie. Je čistý, jasný a ostrý. Čitateľnosť na priamom slnku je celkom postačujúca, ale trocha sa tu stráca ostrosť displeja. V zamračenom prostredí je čitateľnosť výborná. Výhodou je možnosť zvoliť si z troch (štyroch, ak máte mobil z Orangeu) tém na domácu obrazovku.

- Ovláda sa jednoducho a pohodlne aj jednou rukou. Telefón má pomerne rýchlu odozvu. Displej a tlačidlá odblokujete jednoducho a pohodlne posuvným tlačidlom na pravej strane. Na dotykové ovládanie môžete použiť vlastné prsty, stylus alebo takzvané trsátko. Výhodou trsátka je, že je pripevnené k telefónu pomocou šnúrky na ruku a tak ho mám stále k dispozícii a nemusím vyťahovať stylus. Využívam to najmä vtedy, ak chcem niečo narýchlo napísať. Na písanie máte na výber zo štyroch možností - písanie rukou, alfanumerická klávesnica, miniklávesnica qwerty alebo qwerty na celý displej. Osobne najčastejšie využívam prvú možnosť. Pripadá mi najrýchlejšia a telefón veľmi dobre rozpoznáva moje písmo (okrem písmen "n" a "h", tie si často mýlil hlavne na začiatku, ale keď som sa s mobilom viac zžila, tak už s tým nie je problém.

Mínusy

- Jeho citlivosť na dotyk je priemerná. Na to aby ste stlačili ikonku musíte vyvinúť troška silu, nestačí len jemný dotyk, na aký som zvyknutá pri iPhone. Pri ovládaní telefónu je nutné jedným dotykom položku vybrať a druhým výber potvrdiť, čo niekoho môže spočiatku zdržovať. Zvyknutá na Sony Ericsson mi na 5800 chýba tlačidlo s krokom naspäť. Tiež by som uvítala rolovacie koliesko v bočnej stene. Na domácej obrazovke chýba odkaz vstupu do menu, treba stlačiť tlačidlo.

FOTOAPARÁT A PREHLIADAČ MÉDIÍ

Plusy

- Fotoaparát zhotovuje priemerné fotky, na bežné momentky úplne postačuje. Výhodou je relatívne rýchle spúšťanie fotoaparátu, len asi tri sekundy. Pri videu je výhodou jeho možné pozastavenie a možnosť priblíženia aj pri natáčaní. Fotky sa prezerajú v galérii pohybom prsta podobne ako pri iPhone. V balení bol priložený aj stojan na mobil, ktorý využívam hlavne pri prezeraní videí a filmov, je to oveľa pohodlnejšie než držať telefón v ruke. S kvalitou prehrávania hudby som veľmi spokojná, je to aj dostatočne hlasné. Plusom je aj možnosť opakovaného prehrávania skladby a samozrejme aj 3,5mm jack. V prehrávači (hudobná knižnica) je dostatok možností rôznych nastavení ekvalizéra podľa vlastného vkusu a celkovo sú nastavenia v prehrávači oveľa prepracovanejšie než v iných telefónoch, ktoré som doteraz mala. Rádio ponúka aj funkciu RDS aj RT, čo znamená, že vám ukazuje názov stanice aj aktuálne prehrávanú skladbu a interpreta.

Mínusy

- Video nepatrí medzi najkvalitnejšie, no postačuje. Fotky sú po priblížení dosť rozmazané. Tiež mi vadí, že sa nedá vypnúť zvuk pri fotení inak, ako zvolením tichého režimu. Pribalené slúchadlá sú priemernej kvality. Kto chce kvalitu, vďaka 3,5 mm jacku môže použiť svoje.

APLIKÁCIE

Plusy

- Veľmi často využívam zabudovaný slovník, ktorý je vo všetkých novších symbianoch od Nokie. Ten dokáže slová nielen prekladať, ale aj reprodukovať. Nahrávač hlasu je kvalitný a nešumí. Internetový prehliadač je vďaka veľkej obrazovke veľmi pohodlný a plusom je aj možnosť zoomu hneď na obrazovke. V internetovom prehliadači je plusom otvorenie odkazov v nových oknách, žiaľ nové prázdne okno neotvoríte. Výhodou je aj minimalizácia aplikácií a taktiež typická symbianová možnosť ľubovoľne si aplikácie usporiadať do zložiek. Pri budíku je možnosť nastaviť si odklad budenia v rozpätí 1 - 60 minút a možnosť nastaviť si, ktoré dni sú pre nás pracovné. Často využívam aj poznámky a aplikácie prevody či kalkulačka, užitočné najmä v škole.

Mínusy

- Možnosť nahrávania hlasu len 1 hodinu. V internetovom prehliadači sa nedá otvoriť viacero okien. V slovníku je možné nainštalovať len dva jazyky. Ak chcete nainštalovať tretí, treba jeden odstrániť. Chýba časovanie profilov.

ZÁVER

Tento telefón mám iba týždeň, ale rýchlo som si zvykla vďaka nezmenenému prostrediu S60. Je to prvý smartfón od Nokie s s dotykovou obrazovkou, tak som naň bola zvedavá. Bála som sa jeho hrúbky a veľkosti, ale na moje prekvapenie výborne padne do ruky. Má veľmi intuitívne prostredie, aj keď na ovládaní má Nokia ešte čo vylepšovať. Výhodou pre mnohých je GPS, ale ja ho zatiaľ ešte nevyužívam. Výdrž batérie pri bežnom používaní je 1 až 2 dni. Tento mobil odporúčam najmä mladšej generácií aj vďaka jeho vzhľadu. Určite zaujme a nestratí sa v dave.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.06.2009 - 15:31

ZraLOCK: Michaela, blahozelam k prvotine, len tak dalej, pekny clanok ;)

anonymous26.06.2009 - 17:15 Trvalý odkaz

nobody: No pouzivat symbian bez doinstlovania app. je az hriech.
:-)
Cim by sa napriklad dalo obist to casovanie profilov, nahravanie hovoru viac nez len hodinu a moznost doinstalovania ineho slovnika.

anonymous26.06.2009 - 17:30 Trvalý odkaz

zeusko: Velmi som chcel tento telefon, nakoniec som kupil E63 a myslim že som urobil dobre. Pre mna ako notorickeho pisatela by bol dotyka? utrpenim

anonymous26.06.2009 - 19:09 Trvalý odkaz

Petriq24: Chýbalo mi popísanie akcelerátora,?ítal som a tiež som mal možnos? si vyskúša?,že je prehnane citlivý.Taktiež ma mrzí spomenuté "že telefón mám iba týžde?",takto nemôžem hodnoti? "skúsenosti používate?a" ako skúsenosti,skôr ako prvý kontakt. Otestova? GPS by sa patrilo. Slabo popísané aplikácie,škoda,možno trebalo fon testova? dlhšie aby bolo viac ?o napísa?,oplusova? alebo naopak skritizova?.Výdrž akum. tiež nemožem bra? objektívne,po týžd?ovom používaní sa batéria sotva naformátovala.Nepopísané nastavenia,sú bohaté,chudobné, ?o maily? neviem,moc som sa z toho o fone nedozvedel,ak by som predtým nemal symbian a možnos? si aj tento model na chví?u odskúša?.

anonymous26.06.2009 - 19:31 Trvalý odkaz

chipy: Hm,len tak medzi nami,casovane profily ma tento fon v standardnej vybave!Akurat,ze k tejto volbe sa neda dostat po stlaceni Power tlacidla,alebo dotykovej plochy vyclenenej na profily na pohotovostnej obrazovke.Musi sa ist do menu Profily.Ale nie je problem dat si prislusnu ikonu profilov do pohotovostnej obrazovky.

Celá diskusia 117 príspevkov