Nokia Ovi

RECENZIA služby Služba poskytujúca zdieľanie, zálohovanie, obchod s hudbou a aplikáciami a mnoho ďalšieho.

OVI je názov pre nový koncept od Nokie zastrešujúci internetové siete a služby. Zameranie webu Ovi.com slúži na poskytovanie akejsi osobnej "nástenky", osobného priestoru, v ktorom môžu používatelia zdieľať fotografie s priateľmi, kupovať hudbu a mať prístup k službám ako je Flickr.com. Zo začiatku sa zdá byť práca s OVI zložitejšia, no po krátkej a jednoduchej registrácii a následnom prebehnutí webu sa vám otvoria dvere k širokým možnostiam využitia vášho mobilu. Registrácia prebieha na webe Ovi.com a je pomerne jednoduchá. Po zadaní užívateľského mena a hesla vás požiada ešte o e-mailovú adresu alebo mobilné telefónne číslo, podľa ktorého prebehne overenie vašej registrácie. Po zadaní a overení údajov, prijatí a nainštalovaní nastavení v mobile (po zadaní telefónneho čísla) si môžete začať užívať výhody tejto aplikácie. Samotnú aplikáciu netreba inštalovať, nájdete ju v mobile štandardne v zložke "Média" pod položkou "Zdieľanie Online".

História

Názov "OVI" nie je náhodný. Vo fínčine slovo "ovi" znamená "dvere", a tak je jasné, prečo Nokia zvolila práve tento názov. Služba OVI bola ohlásená 29. augusta 2007 na podujatí Go Play v Londýne. Dňa 4. decembra bol ohlásený ambicióznejší plán s viac informáciami o tom, kedy bude ponúknutá desktopová beta verzia. Verejná beta bola vydaná 28. augusta 2008. Nokia časom získala hlavné stavebné kamene pre OVI. To zahŕňa IP (Internet Protocol), patenty a základné komponenty, ako je synchronizácia. Získané IP a patenty patria spoločnostiam ako Starfish Software, Intellisync a ďalšie. Ostatné prvky boli vyvinuté interne.

Služby

Nokia OVI poskytuje niekoľko druhov služieb. Slúži na správu kontaktov, nahrávanie a zdieľanie multimediálneho obsahu, sťahovanie a kupovanie hier, hudby, organizovanie vášho kalendára, zálohovanie a mnoho ďalších služieb.

Nokia OVI Suite

Nokia OVI Suite umožňuje používateľom mobilných telefónov Nokia organizovať a zdieľať svoje fotografie a PIM (Personal Information Managment) dáta medzi počítačom a mobilom. Aktuálna verzia Nokia OVI Suite kompatibilná s OS Windows nesie označenie 1.1. Stiahnuť si ju môžete tu. Pre Mac OS sa kompatibilná verzia podľa ovi.com očakáva v najbližšej dobe.

OVI Sync

Táto služba umožňuje synchronizovať kontakty, kalendár akcií a poznámky. Synchronizácia je rýchla a veľmi jednoduchá, a môže slúžiť aj ako prostriedok na zálohovanie vašich dát alebo editáciu v počítači. Autosynchronizácia ešte nie je zahrnutá, preto budete musieť za každou zmenou vo vašom mobile synchronizovať manuálne. Po prihláseni na ovi.com uvidíte na domovskej stránke vaše kontakty, kalendár s aktuálnymi položkami, poznámky a pripomienky.

Ovi Store

Na Mobile World Congress 2009 v Barcelone ohlásil výkonný viceprezident spoločnosti Nokia, Tero Ojanperä, že obchod s aplikáciami OVI bude spustený v máji 2009.

Nokia Music Store

Nokia Music Store vám umožní nákup hudby priamo v mobile alebo cez PC. Aplikácia je funkčná zatiaľ len v krajinách ako Fínsko, Nemecko, Írsko, Taliansko, Holandsko, Singapur, Austrália, Veľká Británia, Francúzsko, Rakúsko, Švédsko a Španielsko. Na Slovensku zatiaľ služby Music Store a Comes With Music nemôžeme využívať. Podľa ovi.com sa tieto aplikácie stanú funkčnými aj v ďalších krajinách už čoskoro. No pre neochotu Slovákov platiť za hudobné súbory by som túto službu tak skoro neočakával.

Nokia Maps

Nokia Mapy sú štandardne dodávané k novším Nokiám. Cez službu OVI si používatelia budú môcť sťahovať mapy cez telefón alebo PC.

Games

Pod položkou Games sa nachádza prístup k N-Gage hrám. N-Gage 2.0 je platforma, ktorá bola zahrnutá do Nokií Nseries (N73, N78, N81, N82, N85, N93, N95, N96...) a do Nokie 5320. Na začiatku roka 2008 sa vrátila aktualizovaná verzia mobilnej platformy (vrátane online súčasti N-Gage Arena) späť do mobilných telefónov. Služba fungovala aj v minulosti, no využívať ste ju mohli len s Nokia N-Gage telefónmi. Dnes je možné zahrať si klasiky ako FIFA, NHL, Tomb Rider či Metal Gear Solid na vašej Nokii. Zoznam podporovaných zariadení nájdete tu.

Share on OVI

Aplikácia slúži na zdieľanie multimediálnych súborov cez ovi.com. Stránka ponúka nahrávanie a ukladanie fotografií, videa apod. s obmedzením 100 MB na jeden súbor. Nahrávanie je možné ako z počítača, tak aj z mobilného telefónu pomocou zabudovaného programu "Zdieľanie online". Ak máte vytvorený účet na ovi.com, nahrávanie je veľmi jednoduché. Po odfotografovaní či nahraní videa stlačíte voľby-> poslať-> uverejniť na webe a odtiaľ nahrávanie súboru pokračuje samo. Výsledok uvidíte po prihlásení sa na váš osobný priestor na ovi.com. Posledné nahraté súbory sa nájdete na vašej domovskej stránke, všetky nahraté súbory zasa v sekcií "Share".

Files on OVI

Táto jednoduchá služba umožňuje používateľom mať prístup k súborom na svojom počítači z akéhokoľvek vzdialeného počítača (cez webový prehliadač) či vybraného mobilného zariadenia. Tiež uľahčuje zdieľanie súborov. Tento digitálny harddisk vás bude stáť ale nemalé peniaze. Nokia pýta za 10 GB priestoru cca 7 € mesačne / 50 € ročne. Za 30 GB miesta zaplatíte 13 € mesačne / 100 € ročne. Zaujímavosťou je akcia, kde pri kúpe Nokie E63 získate ročný prístup na Files on OVI zdarma.

Záver

Služba Nokia OVI je veľmi zaujímavá a má reálne využitie aj medzi slovenskými používateľmi. OVI si viem predstaviť ako plnohodnotnú náhradu môjho PC Suite. Poslúži mi rovnako na zálohovanie a rýchly prístup k mojim kontaktom, kalendáru a poznámkam s jediným rozdielom - kdekoľvek a kedykoľvek. Takisto na zdieľanie a prístup k fotografiám aj videám. Spolu s dátovým paušálom sa stane Nokia OVI veľmi atraktívnou aplikáciou.

Výborné video popisujúce ďalšie výhody služby Nokia OVI nájdete tu.

Domovská stránka: Ovi.com

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.06.2009 - 02:26

mulo: opravte si lebo nokia n73 a n93 boli vyradene z podpory ngage 2.0

anonymous19.06.2009 - 14:53 Trvalý odkaz

peto: OVI pouzivam hlavne na zalohovanie kontaktov, kalendara a nemozem si to vynachvalit :) je to super sluzba. dufam, ze sa music store dostane aj na slovensko, len uz musia konecne zrusit DRM ochranu hudby, je to sikanovanie kupujuceho. viac o tom je na symbian freak

anonymous20.06.2009 - 14:45 Trvalý odkaz

Marcus: "pre neochotu slovakiv platit" > kedze pre sovensko neexistuje moznost nakupovat sluzbu cez ziadnu seriouznu sluzbu(amazon, itunes, ovi...), tvrdit taketo nieco je neopodstatnene.

anonymous20.06.2009 - 14:46 Trvalý odkaz

Marcus: pardon my french, "pre neochotu slovakov platit" kedze pre Slovensko neexistuje moznost nakupovat hudbu cez ziadnu seriouznu sluzbu(amazon, itunes, ovi...), tvrdit taketo nieco je neopodstatnene

anonymous20.06.2009 - 15:01 Trvalý odkaz

XenonFlash: Tu by som ten problem nehladal...

Celá diskusia 17 príspevkov