Ericsson: napriek vzostupu LTE bude základ siete tvoriť 3G

Aj keď 4G siete zaznamenávajú svoj rozmach a už sa hovorí o pripravované 5G sieti, 3G technológie stále tvoria základ mobilného internetu. Ericcson odhaduje, že do roku 2020 budú 3G siete ponúkať mobilný internet pre 90 % svetovej populácie.

Spoločnosť Ericsson predpokladá, že aj napriek rastúcej výstavbe 4G sieti a príchodu 5G sietí, bude aj naďalej pokračovať rast počtu používateľov 3G sietí založených na technológiách WCDMA/HSPA.

V roku 2020 by mali tieto siete pokrývať 90 % svetovej populácie a počet používateľov by mal dosiahnuť 4,5 miliardy. 3G siete tak budú aj v budúcnosti základom mobilného pripojenia na internet.

obr: ericsson.com

A dôvod? Podľa Ericssonu bude dôvodom stále rastúceho dopytu po 3G sieťach aj v budúcnosti cena smartfónov. Tie najlacnejšie, ktoré sú často jedinou voľbou pre zákazníkov v mnohých častiach sveta, totiž siete 4G nepodporujú. Vždy však sa však môžu používatelia pripojiť k internetu cez 3G technológie.

Na rast objemu dátovej prevádzky v 3G sieťach bude mať vplyv aj stále väčší počet aplikácií a zariadení M2M (Machine-to-Machine), ktoré kvôli úspore nákladov budú využívať len 3G siete, tie ale ich nároky dokážu plne uspokojiť.

obr: ericsson.com

A čo to znamená pre mobilných operátorov? Že by mali ďalej investovať do rozširovaní 3G sietí a dostupnosti mobilného internetu. Súčasne taktiež musia riešiť optimalizáciu svojich sietí, aby zvládali obsluhu stále väčšieho počtu zákazníkov, ktorí naviac budú očakávať podobnú kvalitu služieb ako v sieťach 4G.

Aj na Slovensku zažíva 4G sieť svoj vzostup a predaj LTE smartfónov sa stále zvyšuje. No aj u nás ostane 3G sieť, zrejme ešte nadlho, pilierom mobilného internetu.

Zdroj: ericsson.com

Diskusia k článku:

Lumiak625 16.03.2015 - 14:03

Na SK nemôžu operátori mobilný net pri 500MB, 1GB, 2GB balíčkoch svoje produkty nazývať mobilným netom. Je to DEMO verzia mobilného netu. 4G je pri takých balíčkoch zbytočný luxus. Swan im ukázal ako vyzerá mobilný net - min. 100GB na dnešný web. :)

petris16.03.2015 - 14:36 Trvalý odkaz

no poviem ti ze swan a mobilita sa radi nemaju. este vela vody pretecie kym budes moct povedat ze ich net je mobilny.

Celá diskusia 2 príspevky