Nokia 3710 fold

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endomVéčko s 3,2 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, podporou UMTS, GPS a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný, Series 40 6th edition,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS,

rozmery: 89 x 47 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 165 mm,

hmotnosť: 94 gramov (zistená: 94 g),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 33 x 44 mm, uhlopriečka 2,2'', aktívny pohotovostný režim,

sekundárny displej: 120 x 160 b., 21 x 27 mm, monochromatický,

fotoaparát: 3,2 Mpix, LED blesk, full focus, záznam videí (320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: 45 MB + 2 GB microSDHC (do 8 GB), 2 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio (zrejme aj s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS, blogovanie,

batéria: BL-4S, 860 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 24 h prehrávania hudby / 260 h pohotovosti,

SAR: 0,95 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty,

Zajtra sú tu Vianoce a sympatické véčko môže byť ideálnym darom pre vašu manželku, priateľku, sestru či dcéru. Prinášame vám recenziu už staršieho, no dostatočne vybaveného mid-endu z dielne Nokie.

Prečítajte si: Prehľad: véčka na trhu

Nokie 3710 fold bol prispôsobený ženám. Ide o pomerne malé, ľahké a elegantné véčko s veľkými tlačidlami. Tie ocenia najmä ženy s dlhšími nechtami, ktoré majú problém s malou klávesnicou. Vzhľad telefónu nie je novinkou, s podobným dizajnom ste sa mohli stretnúť už aj pri starších modeloch (napr. 2720 fold). Predná strana ukrýva pod lesklým plastom monochromatický displej. Používa biele písmo na čiernom pozadí, takže aj po rozsvietení splýva s telom telefónu. Pravá strana obsahuje hudobný 2,5 mm jack, pod ktorým sú umiestnené tlačidlá ovládania hlasitosti. V ľavej stene sú ukryté dva konektory - otvor pre tenkú nabíjačku a univerzálny microUSB konektor. Takmer celú zadnú časť tvorí odnímateľný plastový kryt. Ten ukrýva 860 mAh batériu, pod ktorou sa nachádza slot pre microSD a SIM kartu. Pre výmenu pamäťovej karty je tak nutné telefón vypínať. Vo vrchnej časti zadnej strany sa vyníma objektív 3,2-megapixelového fotoaparátu, vedľa ktorého sídli LED blesk. Konštrukčne je Nokia 3710 fold zvládnutá dobre, telefón ani pri silnejšom uchopení nevŕzga a nepraská. Dokonca by som si trúfol povedať, že vám 3710-ka vydrží aj nejaký ten menší pád.

"Dizajn Nokie bol prispôsobený ženám."

sa delí na alfanumerickú a ovládaciu časť. Rozdelené sú strieborným lemom. Ovládacie tlačidlá majú klasické rozloženie, teda dve kontextové klávesy, zelené a červené slúchadlo a ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom. Tieto klávesy majú, narozdiel od alfanumerickej klávesnice, lesklý povrch. Tlačidlá alfanumerickej klávesnice majú matný povrch, sú dostatočne veľké a ľahko rozpoznateľné. Klávesy totiž netvoria celok, ale každé tlačidlo je umiestnené samostatne.

"Tlačidlá alfanumerickej klávesnice sú dostatočne veľké a na dotyk ľahko rozpoznateľné."

Nokie 3710 fold je starý známy. Ide o 2,2-palcový QVGA displej s dobrou viditeľnosťou na priamom slnku. Vonkajší displej je monochromatický a inverzný. Používa rozlíšenie 120 x 160 bodov a štandardne zobrazuje aktuálny čas. Nastavenia displeja už tradične chýbajú. Prispôsobiť si môžete len veľkosť písma (v menu, SMS a kontaktoch), tému, tapetu a šetrič obrazovky. Jas či dĺžku podsvietenia jednoducho nenastavíte. Nokia 3710 fold používa uzavretý operačný systém Series 40 poslednej verzie. Tešiť sa tak môžete na aktívny pohotovostný režim, ktorý si môžete plne prispôsobiť.

"Nastavenia displeja úplne chýbajú."

ponúka maximálne rozlíšenie 3,2 megapixelov, chýba mu však autofókus. Nokia si zaslúži pochvalu aspoň za prítomnosť LED blesku, ktorý výrazne napomáha fotoaparátu v tme. Fotografovanie prebieha štandardne v režime na výšku, no nastavenia ponúkajú možnosť zmeniť na formát "na šírku". Už tradične nechýbajú farebné efekty, vyváženie bielej či samospúšť. Nokia 3710 fold umožňuje vypnutie zvuku spúšte fotoaparátu. Video dokáže nahrávať v rozlíšení 320 x 240 bodov. Nastavenia sú rovnaké ako pri fotografovaní. Snímky a videá v galérii nájdete prehľadne (aj časovo) zoradené. Pri prezeraní je možné snímky upravovať, použiť funkciu zoom (lupa), a takisto si zvoliť celoobrazovkový režim prezerania fotografií.

v Series 40 je už tradične na výbornej úrovni, škoda však absencie univerzálneho 3,5 mm jacku. Nokia 3710 ponúka triedenie hudby podľa interpretov, albumov a žánrov. Podporované sú aj playlisty. Grafika prehrávača je prehľadná. Prispôsobí sa aktuálnej grafickej téme, zvoliť si však môžete aj štandardný vzhľad. Pri prehrávaní vidíte názov interpreta, skladby a albumu spolu s jeho obalom. V nastaveniach nájdete možnosť vybrať si z niekoľkých typov ekvalizérov, dva z nich si môžete prispôsobiť. Kvalita reproduktora je dostatočná, rovnako ako jeho hlasitosť. Zvuk z dodávaných stereo slúchadiel je priemerný, nevidím však problém v kúpe redukcie z 2,5 mm na 3,5 mm jack. V aplikáciách taktiež nájdete aj jednoduché s podporou RDS. TO bez pripojených slúchadiel nefunguje.

"FM rádio bez pripojených slúchadiel nefunguje."

Nokia ma prekvapila prítomnosťou GPS modulu. V pamäti je predinštalovaná aplikácia Nokia Mapy, ktorá vyžaduje zakúpenie licencie na hlasovú navigáciu. Stačí však nainštalovať novšie Ovi Maps, ktoré sú dostupné bezplatne a môžete sa začať navigovať prakticky ihneď.

Po úvodnom spustení ponúka vnútorná pamäť okolo 40 MB úložného priestoru. Ten môžete využiť na ukladanie SMS a MMS správa, e-mailov i multimediálneho obsahu. Vnútornú pamäť môžete rozšíriť pamäťovou kartou microSD s maximálnou kapacitou 8 GB.

V oblasti telefonovania ponúka Nokia 3710 klasiku. Stále chýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov z domácej obrazovky.

pojme až dve tisícky viacpoložkových kontaktov. K jednotlivým menám môžete priradiť viacero údajov, okrem niekoľkých čísel aj narodeniny, e-mailovú adresu, adresu domov či poznámku. Pri uloženej adrese sa môžete ku kontaktu dať navigovať. Kvalita a hlasitosť reproduktoru pri telefonovaní je dobrá, problém som nepostrehol ani v rušnejších miestach. Prítomné sú aj videohovory. Kamera sa nachádza tesne pod vnútorným displejom. V nastaveniach nechýbajú profily. Popri tradičných (normálny, tichý, schôdzka, apod.) si môžete vytvoriť aj vlastné. Všetky profily je možné načasovať. Pochvalu si Nokia zaslúži za dve biele diódy v kĺbe telefónu, ktoré pri zmeškanej udalosti upozorňujú blikaním.

"Inteligentné vytáčanie priamo z domácej obrazovky chýba."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Ani v menu

sa nič podstatné nezmenilo. Editor či priečinok prijatých textových a multimediálnych správ je spoločný. Pri editovaní textu stačí pridať do správy predmet či akýkoľvek súbor a správa sa automaticky odošle ako MMS. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a meniť veľkosť písma. Pamäť pre správy je limitovaná zostávajúcou pamäťou, takže nedostatku miesta sa skutočne nemusíte obávať.

"Nastavenia správ umožňujú meniť veľkosť písma."

E-mailový klient je, rovnako ako v posledných Nokiách, zastúpený zjednodušenou aplikáciou Nokia Messaging. Jej najväčšou nevýhodou je chýbajúca možnosť automatickej aktualizácie schránky. Pripájať sa a kontrolovať si obsah svojho konta budete musieť manuálne.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

v mobile je zastúpený aplikáciou Opera Mini vo verzii 4.1. Odporúčame aktualizovať prehliadač na vyššiu a kvalitnejšiu verziu. Prezeranie webu tak bude omnoho rýchlejšie a pohodlnejšie. Na pripojenie k internetu využijete nielen GPRS a EDGE, ale aj UMTS. O lokálne spojenia sa postará Bluetooth a microUSB konektor. V základnom balení však USB kábel chýba.

"Na pripojenie k internetu využijete nielen EDGE, ale aj UMTS."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Už tradične nájdete v ponuke aj prehľadný

. Ten dokáže udalosti zobrazovať v mesačnom, týždennom či dennom náhľade. Nechýba ani oznamovacia lišta s aktuálnymi dennými záznamami pod mesačným náhľadom. V ponuke funkcií taktiež nájdete budík, ktorý vás opakovane zobudí vo vybrané dni v týždni. Budiť dokáže aj FM rádiom, len nesmiete zabudnúť večer pripojiť slúchadlá. Organizačnú výbavu dopĺňajú poznámky, zoznam úloh, časovač, stopky či jednoduchá kalkulačka. Všetky organizačné funkcie nájdete združené pod položkou Aplikácie.

"Kalendáru nechýba oznamovací riadok s aktuálnymi dennými záznamami."

V menu Java aplikácií nájdete niekoľko hier a aplikácií, konkrétne: Bounce Tales, Brain Champ., City Bloxx, Sudoku, Flickr, Ovi kontakty, My Nokia, Ovi Store, Opera Mini, Prevod veľkostí, Prevody, Share on Ovi, Svetové hodiny a vyhľadávanie na webe. Minimalizácia aplikácií a multitasking už tradične chýbajú.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž 860 mAh batérie je priemerná, pri bežnom používaní sa môžete spoľahnúť na dva dni výdrže. Pri častejšom využívaní internetu či hudobného prehrávača môže výdrž padnúť aj na takmer polovicu.

Výhody:

- príjemný dizajn,

- dobrá viditeľnosť displeja na priamom slnku,

- podpora UMTS a GPS,

- časované profily,

Nevýhody:

- FM rádio nefunguje bez pripojených slúchadiel.

- absencia nastavení displeja (jas, dĺžka podsvietenia),

- chýba inteligentné vytáčanie,

- fotoaparát bez autofókusu.

Orientačná cena: 139 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 3710 fold je elegantné a pomerne dobre vybavené véčko určené pre nežnejšie pohlavie. Ponúkne všetky výhody uzavretého operačného systému Series 40, príjemný dizajn, trojmegapixelový fotoaparát s LED bleskom, GPS či podporu sietí tretej generácie. Nokia sa ešte stále predáva v ružovej a čiernej farbe za cenu okolo 140 €.

Produktová stránka: Nokia 3710 fold

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.12.2010 - 16:21

janco0213: cawte to je celkom pekny mobil len keby mal este GPS a bol by to sonyericsson tak ho berem hne?ddd--

anonymous15.06.2009 - 17:44 Trvalý odkaz

XenonFlash: heh.. no vidno ze ide letooooooo :DD..

anonymous15.06.2009 - 17:45 Trvalý odkaz

ja: lol???:D preco to musi byt SE?:D a gps neviem ci by si vyuzil v takom os

anonymous15.06.2009 - 18:19 Trvalý odkaz

mulo: ved to ma GPS a aj app Nokia mapy na navigovanie

anonymous15.06.2009 - 18:34 Trvalý odkaz

Poldik: ..to je sice pekne s tou GPS, len si V-cko asi neviem moc predstavit v nejakom drziaku + obsluhovat to pocas soferovania...

Celá diskusia 21 príspevkov