Nokia 5530 XpressMusic

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s 3,2 Mpix fotoaparátom s AF, 3,5 mm jackom, FM rádiom s RDS a podporou Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Symbian 9.4 S60 5th Edition,

procesor: 434 MHz, ARM-11

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 104 x 49 x 13 mm,

hmotnosť: 107 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový, TFT 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 36 x 64 mm, uhlopriečka 74 mm (2,9''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 74 MB + microSDHC 1 GB (do 8 GB), RAM 128 MB

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, stereo reproduktory,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov, blogovanie, akcelerometer,

batéria: 1 000 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, rozpoznávanie hudby, videohovor, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, microUSB kábel, CD, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 5530 Xpress Music je krajšou, no funkčne orezanejšou sestrou slávnej "prvej dotykovej" Nokie 5800, ktorá je veľmi dobre predávaným kúskom.

telefónu sa dočkal pozitívneho vylepšenia. Stratil sa neatraktívny vaničkový tvar a hardvérové tlačidlá boli zamenené za dotykové. Čo ma však potešilo najviac, bolo upustenie od nepríjemných polopriesvitných plastov, ktoré v prípade 5800-vky nevyzerali dobre. Prednej strane dominuje veľký 2,9-palcový displej. Jednoduchý minimalistický dizajn novinky sa mi páči. obsahuje spúšť fotoaparátu, dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a mechanický posuvník, ktorý rovnako ako v 5800-vke odomyká displej. Dizajn je taktiež jednoduchý, hlavnými prvkami sú objektív fotoaparátu a LED blesk. V sa v spodnej časti nachádza veľký odnímateľný pamäťovej karty a SIM karty. Výmena a vkladanie SIM ostali na rovnakom princípe ako v staršej 5800-vke. Pri bližšom preskúmaní mobilu objavíte v spodnom rohu ľavej steny ukrytý . Ten pomôže pri prezeraní webu alebo pri ručnom písaní znakov po displeji. mobilu obsahuje, pre niekoho dôležité, vypínacie tlačidlo. ukrýva microUSB konektor, otvor pre nabíjačku a 3,5 mm jack. Oceňujem umiestnenie audio konektora do spodnej časti, čo je praktické najmä pri nosení mobilu vo vrecku. Kvalita spracovania telefónu je bohužiaľ vec, ktorá zmenila môj doposiaľ pozitívny názor na Nokiu 5530 Xpress Music. Pri uchopení do rúk a následnom zatrasení zistíte, že v telefóne nepríjemne hrká okrem mechanického tlačidla na odomykanie displeja aj batéria. Tento neduh sa však dá vyriešiť vložením poskladaného papierika pod zadný kryt. No tým ani zďaleka nekončí moja kritika voči spracovaniu. Zadný plastový kryt poriadne nedrží a má vôlu pohybovať sa. K tomu všetkému sa pri niekoľkodňovom testovaní a bežnom nosení vo vrecku urobili na zadnom kryte pomerne rýchlo nepekné škrabance. Keď to všetko zhrniem, Nokia 5530 XpressMusic na mňa pôsobí, napriek svojej pomerne dobrej funkčnej výbave, veľmi lacno.

telefónu sa taktiež dočkal menších estetických zmien. Uhlopriečka sa stiahla o rovných sedem milimetrov, rozlíšenie ostalo rovnaké. Displej je preto jemnejší a na pohľad krajší. Podanie farieb a rýchlosť reakcií na dotyk sú na výbornej úrovni. Dotykové displeje v Nokiách radu XpressMusic sú skrátka výborné a niet im čo vytknúť. Aktívny pohotovostný režim si môžete už tradične prispôsobiť. Podporované sú tri režimy - základné zobrazenie, panel s kontaktami a panel skratiek. Štyri skratky si môžete navoliť sami. Ja najradšej používam panel so štyrmi skratkami a prepojením na vyhľadávanie, prehrávač hudby, rádio a kalendár. Displej ostane prehľadný a prakticky i rýchlo sa dostanem ku všetkým potrebným funkciám. Po nastavení e-mailového klienta sa domáca obrazovka prepojí aj so schránkou prijatých správ. V nastaveniach displeja môžete meniť jas, časový limit podsvietenia či veľkosť písma, ktoré vám zmení aj veľkosť ikon v hlavnom menu. Pripravených je aj päť tém. Všetky sú ladené dočierna, tak aby tvorili jeden celok aj s vonkajškom telefónu. Pre rýchlejšie reakcie v menu odporúčam vypnúť zbytočné grafické efekty v téme. Akcelerometer je možné nastaviť tak, aby vám otáčal displej, prípadne svojím pohybom iba stíšil prichádzajúci hovor alebo odložil budenie. Stredové dotykové tlačidlo, ktorým vstupujete do menu môže plniť úlohu pripomínača zmeškaných udalostí. Čas "dýchania", rovnako aj pripomínania udalostí môžete nastaviť v menu.

Trojmegapixelový

v Nokii 5530 musím pochváliť. Jeho možnosti sú široké a ovládanie jednoduché. Oceňujem praktické použitie stĺpčeka so skratkami, ktorý pomôže rýchlo nastaviť akúkoľvek funkciu fotoaparátu. Ten ponúka rýchly prístup k voľbe režimu, aktivovania samospúšte, výberu farebného tónu, vyváženia bielej, expozície, ISO, kontrastu či ostrosti. Ako sami vidíte, možnosti fotoaparátu sú naozaj nadštandardne široké. Kvalitu výsledných snímok musím pochváliť, odfotografované zábery vyzerajú po odoslaní do počítača výborne. Pri horších svetelných podmienkach pomôže aktivovanie LED blesku. Zaujímavosťou je možnosť zapísania GPS súradníc do fotografie, napriek tomu, že Nokia 5530 Xpress Music zabudované GPS neobsahuje. Túto možnosť môžete využiť až po dokúpení externého Bluetooth GPS modulu.

Možnosti kamery sú podobné ako pri fotoaparáte. Nahrávanie ponúka možnosť ponechania zapnutého blesku, výber režimu, vyváženia bielej a farebného tónu. Najvyššie ponúknuté rozlíšenie 640 x 480 bodov nahráva telefón vo formáte MP4. Video v tomto rozlíšení je dobrej kvality.

Prezeranie fotografií a videí používa v

spoločný priečinok. Po otvorení telefón zobrazí miniatúry všetkých súborov. Prehrávanie a zobrazovanie funguje automaticky v celoobrazovkovom režime. So súbormi môžete bez problémov pracovať, presúvať ich do zložiek, odosielať, tlačiť či uverejňovať online.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 7 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 3 005 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 23 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hlavným zameraním telefónov radu XpressMusic je hudba. Nokia 5530 je hudobným telefónom po všetkých stránkach. Obsahuje výborný

prepojený s domácou obrazovkou, 3,5 mm audio konektor, slúchadlá výbornej kvality priamo v balení doplnené stereo reproduktormi. Hudobný prehrávač dokáže hudbu už tradične podľa údajov z ID3 tagov. Pri prehrávaní zobrazuje obrázok albumu, dĺžku, názov skladby a trojicu tlačidiel na ovládanie. Nastavenia ponúkajú na výber z niekoľkých druhov ekvalizérov či aktiváciu rozšíreného sterea. Aktuálne prehrávanú skladbu môžete priamo nastaviť ako vyzváňací tón kontaktu či pridať do zoznamu skladieb. Zvuk z dodávaných stereo slúchadiel je výborný, ich kvalitu by som prirovnal cenovej kategórii slúchadiel do 40 €. O poriadny zvuk sa starajú aj stereo reproduktory, ktoré hrajú naozaj kvalitne a hlasno. Svojou hlasitosťou takmer prehlučnili aj zabudované reproduktory v mojom notebooku. Vážnym mínusom je, že pri zamknutom displeji nefunguje ovládanie prehrávača ani hlasitosti.

Správny hudobný telefón by mal okrem klasického prehrávača obsahovať aj FM rádio. Nokia 5530 Xpress Music ponúka dokonca aj funkciu RDS. Tá vám zobrazí názov aktuálne prehrávanej stanice.

Z ostatných hudobných aplikácií sa v telefóne nachádza aj aplikácia ktorá vás zavedie do hudobného obchodu, diktafón a aplikácia Podcasting.

Pamäť telefónu je necelých 75 MB, ktoré sú v základnom balení rozšírené o gigabajtovú microSD kartu. Tú si však môžete vymeniť až za 8 GB. Karta sa vkladá do ľavej steny mobilu, a tak je jej výmena počas chodu telefónu bezproblémová.

Prístup k telefónnemu zoznamu máte priamo z domácej obrazovky.

môžete označovať, kopírovať, posielať, synchronizovať či rôzne zoraďovať. Vyhľadávanie kontaktov je možné aj postupným zadávaním znakov. Kapacita telefónneho zoznamu je limitovaná iba zostávajúcou voľnou pamäťou. Počas hovoru je v slúchadle počuť volaného dostatočne. Pri aktívnom hovore je displej odomknutý, preto si treba dávať pozor na nechcené aktivovanie rôznych funkcií. Profily dokážete rýchlo meniť aj z domácej obrazovky. Ponúknutých je štandardne 6 profilov, s možnosťou vytvorenia nových. Ako je už štandardom v novom operačnom systéme, profily môžete bez problémov časovať.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Písanie správ je na Nokii 5530 Xpress Music možné viacerými spôsobmi. Pri spustení spoločného editora správ vám telefón ponúkne štandardný spôsob postupným zadávaním znakov na

. Pomôcť si môžete aj slovníkom T9. Pri vertikálnom režime môžete využiť aj písanie ručným . Rozpoznávanie je výborné, písanie mi šlo bez problémov. Telefón môžete naučiť aj svoje písmo. Pri pretočení telefónu do horizontálnej polohy sa objaví softvérová klávesnica. Písanie na nej mi robilo menšie problémy, chce to však len trocha cviku. Samotný editor správ je spoločný, pri pridaní multimediálneho súboru či predmetu správy sa text automaticky zmení na MMS-ku. V nastaveniach si môžete navoliť či sa majú ukladať odoslané správy. Ich počet a miesto uloženia si môžete vybrať taktiež.

E-mailový klient ponúkne pri prvom spustení možnosť nastaviť schránku v zabudovanom klientovi alebo pomocou aplikácie Nokia Messaging. Ja som samozrejme nastavil Nokia Messaging, keďže je pohodlnejší, prehľadnejší a vybavenejší. Nastavovanie je skutočne jednoduché a rýchle. Telefón sa ihneď spojí so sieťou, vyhľadá nastavenia a po úspešnom nastavení stiahne dodatočne nové e-maily. Aplikácia ponúka štandardné možnosti nastavenia ako čas pravidelného sťahovania (ponúka aj stále spojenie) či obsah synchronizácie podľa priečinkov. To znamená, že prijaté správy môže sťahovať celé vrátane príloh, ale odoslané napríklad len ako hlavičky. Výborné je aj prepojenie s domácou obrazovkou (v prípade štýlu "panel s kontaktmi").

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

si stále neporadí s viacerými oknami naraz. Jeho možnosti sú rovnaké ako u predchodcov. História ukladá posledné navštívené webové stránky, záložky zasa obľúbené. Prezeranie na veľkom displeji je pohodlné. Reakcie sú rýchle a skrolovanie pomerne plynulé. Pri pretočení telefónu akcelerometer otočí aj webovú stránku na šírku. O pohodlie prezerania sa stará panel so skratkami k funkciám prehliadača. Rýchlosť načítavania stránok je limitovaná pripojením cez EDGE, nakoľko Nokia 5530 Xpress Music nepodporuje siete tretej generácie. Pokiaľ však narazíte na acces point, môžete využiť aj Wi-Fi. O lokálne prenosy medzi zariadeniami sa stará bezdrôtová technológia Bluetooth. S počítačom telefón spojíte aj pomocou microUSB kábla. Zameranie Nokie 5530 Xpress Music cítiť aj v menu, kde môžete nájsť skratky k mobilným verziám populárnych stránok ako Hi5, Friendster, MySpace, Facebook, YouTube či Amazon.

Jednoduchému budíku dokážete nastaviť vlastný čas, tón, popis a opakovanie budenia. Budíkov môže byť aj viacero.

v symbianových telefónoch je už tradične na výbornej úrovni. Mesačné zobrazovanie s náhľadom aktuálnych udalostí je vynikajúcou a prehľadnou pomôckou v organizovaní času. Prácu s kalendárom uľahčuje aj panel skratiek k rýchlemu vytvoreniu novej udalosti či prepnutiu na týždňový, denný a mesačný náhľad. Kapacita kalendára je limitovaná voľnou pamäťou telefónu.

Z ďalších organizačných funkcií nájdete v telefóne jednoduché poznámky, prevody, kalkulačku, výborný slovník či správcu súborov. V mobile sa nachádza aj aplikácia určená na navigáciu, po jej spustení telefón začne vyhľadávať pripojené externé GPS moduly.

V Nokii bez problémov funguje aj multitasking, pre jeho lepšie využitie však odporúčam nainštalovať správcu úloh, ktorý vám pomôže jednoduchšie a prehľadnejšie prepínať medzi aplikáciami a spravovať ich. V telefóne sú pripravené aj dve 3D hry - známe Bounce a arkáda Ragin Thunder.

Výdrž telefónu je napriek 1 000 mAh batérii dostatočná. Počítajte kľudne s dvomi dňami aktívneho používania telefónu. Nokia však mohla vybaviť svoj hudobný model aspoň 1 500 mAh batériou, ktorá by výdrž predĺžila minimálne o jeden deň.

Výhody:

- široké možnosti fotoaparátu,

- stereo reproduktory,

- veľmi jemný displej,

- zabudovaný Nokia Messaging,

Nevýhody:

- chýba podpora 3G aj GPS,

- nekvalitná konštrukcia,

- prehliadač nedokáže pracovať s viacerými oknami,

- pri zamknutom displeji nefunguje regulácia hlasitosti prehrávača.

Orientačná cena:240 € (7 230,20 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 5530 Xpress Music je zaujímavým a najmä lacným dotykovým hudobným telefónom na trhu. Vychádza z populárnej 5800 Xpress Music, no je orezaná o podporu 3G a vstavaný GPS modul. Novinka však taktiež ponúkne kvalitný dotykový displej, 3,5 mm konektor a podporu bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi. Hlavným konkurentom bude starší, no vybavenejší model 5800 XpressMusic, ktorého cena stále klesá. Za podobnú cenu nájdete v slovenských obchodoch aj Samsung M7600 Beat DJ. Ten ponúka navyše podporu 3G s nadstavbou HSDPA, zabudovaný GPS modul, podporu DivX a prepracovanejšie hudobné funkcie. Jeho kúpou však prídete o výhody operačného systému.

Produktová stránka: Nokia 5530 Xpress Music

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Nokiu 5530 Xpress Music

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Začať diskusiu