Apple Watch prídu v apríli. Budú drahé a vydržia len 18 hodín

Na dnešnej tlačovej konferencii oznámil Apple dostupnosť a ceny svojich prvých inteligentných hodiniek. Poslúžia vám ako predĺžená ruka vášho iPhonu, vybavíte s nimi aj hovor či správu.

Tak ako sa očakávalo, CEO Applu Tim Cook dnes, okrem iného, bližšie predstavil aj inteligentné hodinky Watch, s ktorými sa verejnosť prvýkrát stretla v septembri minulého roka počas uvedenia nových iPhonov. Ani dnes sme však podrobných špecifikácií nedočkali.

ikona

Smart hodinky Apple Watch chcú prevalcovať konkurenciu O smart hodinkách Applu sa hovorilo už veľa a dlho, no vždy išlo len o fámy a špekulácie. Teraz sú však konečne tu, a dokonca v dvoch veľkostiach. Sú vodeodolné, zmerajú vám tep, spočítajú kalórie a môžete ich ovládať aj hlasom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na veľkej obrazovke v zadnej časti pódia sme počas živého prenosu mohli vidieť, čo všetko nové hodinky dokážu. Ťahom prsta po displeji sa dostanete k základným informáciám o dátume, čase či počasí a na displeji sa vám zobrazia aj dôležité notifikácie z vášho spárovaného iPhonu. Používateľ bude mať bohaté možnosti prispôsobenia ciferníka i zobrazovaných informácií.

Hodinky majú vstavaný reproduktor i mikrofón, takže s nimi môžete telefonovať a dokonca si cez hlasné reproduktory púšťať hudbu. Tim Cook predviedol na pódiu aj názornú ukážku a zdalo sa, že reproduktory sú naozaj dostatočne hlasné.

Stlačením bočného tlačidla sa môžete rýchlo spojiť so svojimi priateľmi, nakresliť im na displeji obrázok a odoslať ho, dokonca sa dá poslať aj nameraný srdcový tep. No to bude určené skôr blízkej priateľke alebo priateľovi. V zariadení nájdete aj Instagram, Uber, WeChat a množstvo ďalších aplikácií. Vďaka aplikácii PassBook máte v hodinkách aj letenky či vstupenky. Cez technológiu NFC si budete môcť (v kompatibilných hoteloch) hodinkami otvoriť aj dvere hotelovej izby. Súčasťou novej verzie iOS 8.2, ktorá má byť uvoľnená už dnes, bude aj špeciálna aplikácia, cez ktorú si stiahnete ďalší dostupný softvér pre Watch.

Samozrejmosťou je množstvo fitnes aplikácií a každý týždeň vám príde hlásenie o tom,a ko sa vám darilo vo vašich aktivitách. Pozorne sledujú napríklad váš výkon počas behu a môžu byť aj vaším trénerom. Nechýba snímač srdcovej frekvencie.

Stlačením korunky spustíte hlasovú asistetku Siri, ktorá ponúka to isté čo na iPhone. V našich končinách si stále musíte vystačiť iba s niektorým z podporovaných jazykov. Ako sa dalo očakávať, hodinky poslúžia aj pri bezkontaktných platbách cez Apple Pay. Nepotrebujete ani smartfón.

Výdrž batérie je podľa Applu až 18 hodín bežného používania. Hodnota, ktorá zrejme nikoho neoslní a ťažko pochopiť, prečo tomuto údaju účastníci v sále tlieskali. Nabíjaniu každý večer sa tak zrejme nevyhnete.

Apple Watch pridu v troch edíciách, tak ako to bolo prezentované už skôr - v edícii Sport, Classic a Watch Edition.

Okrem funkcií a využití hodiniek v praxi sme sa dočkali aj toho najdôležitejšieho: ceny a dostupnosti. Najlacnejšia je, samozrejme, Sport edícia. Cena začína na 349 amerických dolároch za 38 mm verziu a 399 USD za 42 mm model. Watch Classic sú už o dvesto dolárov drahšie. Najviac vás budú stáť hodinky z Apple Watch Edition. Tu si pripravte najmenej 10 000 dolárov.

Predobjednávky začnú 10. apríla, od tohto dátumu budú v predajniach na vyskúšanie. Reálna dostupnosť je ohlásená na 24. apríla 2015. No netešte sa. Opäť len vo vybraných krajinách, kde Slovensko chýba. Kedy a za koľko sa dostanú aj na náš trh zatiaľ nevieme.

Pre porovnanie: konkurenčné Samsung Gear S so samostatným slotom na SIM kartu kúpite na Slovensku za približne 350 eur, LG G Watch za 219 eur a Motorola Moto 360 za asi 300 eur.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 09.03.2015 - 22:19

Inde som čítal, že pri aktívnom používaní vydržia iba 5 hodín.. Jediné u mňa akceptované smart hodinky sú Withings Activité s 8 mesačnou výdržou.

Ivan Varmeda09.03.2015 - 22:55 Trvalý odkaz

Apple si s tou cenovou politikou strasne veri. Pytat tolko penazi za vec s takmer nulovou pridanou hodnotou k telefonu je sialenstvo. Chcel by so vidiet aj toho magora co vyvali 10 litrov za vec co moralne zastara za 2 roky mozno aj menej. Fajn ze je to zo zlata no tuctovy dizajn a skoro ziaden uzitok to potopia. Radsej by som si kupil nejaky luxusny kusok "hlupych" hodiniek a vydrzia mi cely zivot

Lenka Ivančíková09.03.2015 - 22:55 Trvalý odkaz

Verim tomu, ze pri silnej zatazi, napriklad maratone, sledovaní tepu, a výkonu, vydrz rapidne klesa. :)

funboy09.03.2015 - 23:16 Trvalý odkaz

Mna by skôr zaujímalo, akú výdrž má majiteľ takýchto exklusívnych hodiniek ? :-D

Mato09.03.2015 - 23:49 Trvalý odkaz

dost slaba vydrz baterie, tym hodinkam pri behu a trosku hrania davam tak 4,5 az 5 hod ... Nic moc pomer CENA/vydrz baterie...:/

Celá diskusia 11 príspevkov