Nokia E72

RECENZIA smartfónu Nástupca Nokie E71 s OS Symbian, 5 Mpix fotoaparátom s AF, 3,5 mm jackom, GPS, Wi-Fi a HSPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 114 x 58 x 10 mm,

hmotnosť: 128 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 320 x 240 b., uhlopriečka 60 mm (2,4''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí 640 x 480 b.),

pamäť: 250 MB + 128 MB RAM + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov, GPS, blogovanie, digitálny kompas, akcelerometer,

batéria: BP-4L, 1 500 mAh,

výdrž: do 12 h hovoru / 450 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, 4 GB microSDHC karta, koženné púzdro, handrička, stereo slúchadlá, pútko, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia E72 je dlhoočakávaným nástupcom jedného z najpopulárnejších a najrozšírenejších smartfónov na našom trhu. Prináša jednoduché estetické zmeny a posilnenie funkčnej výbavy. Táto recenzia sa bude niesť v duchu porovnávania s predchodcom, nakoľko Nokiu E71 aktívne používam takmer rok. Aj v Galérii nájdete množstvo porovnávacích fotografií E71 a E72.

Dizajnéri stavili na osvedčený vzhľad E71-tky a mierne inovovali niektoré prvky. Ovládacie tlačidlá na prednej strane sa dočkali mierneho zväčšenia a nového rozloženia. Displej ostal rovnaký, zúžila sa iba spodná časť pod klávesnicou. Tá už bohužiaľ nie je kovová, ale plastová. Je škoda, že Nokia E72 má celkovo menej kovových častí než jej predchodca. Pravá stena obsahuje trojicu tlačidiel, rovnako ako na E71. Hudobný 2,5 mm

bol nahradený štandardným 3,5 mm, ktorý sa po novom nachádza na hornej stene mobilu. Podstatnú časť zadnej strany tvorí kovový kryt batérie. Nad krytom sa vo vystúpenej časti nachádza objektív päťmegapixelového fotoaparátu s LED bleskom. Reproduktor bol premiestnený z hornej steny do zadnej. Vo vrchnej časti ľavej steny nájdete krytý microUSB konektor a slot na microSD kartu. Gumené boli nahradené kvalitnejšími plastovými, za čo si Nokia zaslúži pochvalu. V spodnom ľavom rohu sa, rovnako ako v E71, nachádza otvor na pútko. Konštrukcia telefónu je pevná, nič iné sa nedalo od zástupcu Eseries očakávať. Nokia si totiž na konštrukcii v pracovných smartfónoch dala vždy záležať. Výhodou sú aj takmer rovnaké rozmery oboch modelov. Pri výmene telefónu sa tak nemusíte báť, že by vám Nokia E72 nepasovala do starej autosady alebo puzdra. Keď už spomíname príslušenstvo, musím Nokiu pochváliť za bohaté balenie, v ktorom sa nachádza okrem štandardných doplnkov aj kožené puzdro, pútko na ruku a handrička na utieranie.

"Hudobný 2,5 mm jack bol nahradený štandardným 3,5 mm, otvor reproduktora bol premiestnený z hornej steny do zadnej."

Klávesnica si zachovala svoju kvalitu. Používa síce nové, mierne pozmenené rozloženie nielen ovládacej časti, ale aj alfanumerickej časti. Na pohodlnosti to však neuberá. Naopak, hoci používam Nokiu E71 už dlho a som na jej ovládanie mimoriadne zvyknutý, viac mi vyhovovalo ovládanie Nokie E72. Môže za to najmä lepšie umiestnenie tlačidiel so skratkami, ktoré je po novom združené do dvoch dvojtlačidiel. Okrem zväčšenia ovládacieho štvorca je novinkou aj optický senzor stredového potvrdzovacieho tlačidla, ktoré funguje podobne ako

. Po chvíľkovom používaní som ho však deaktivoval, nakoľko je pri bežnom pohybe po menu výrazne nepraktický. Pri stláčaní smerových tlačidiel sa totiž občas stane, že po optickom tlačidle prejdete letmým dotykom a ocitnete sa na inej položke. Ovládanie posunom prsta po tlačidle je však výborné pri prezeraní webu, keď ním presúvate kurzor myši. Nechýba ani známe "dýchanie" tlačidla, ktoré si môžete tiež deaktivovať. Blikaním Nokia upozorňuje na zmeškané udalosti...podľa vášho nastavenia. Novinkou oproti E71-tke je spôsob uzamknutia klávesnice. Telefón po novom uzamknete stlačením ľavého ovládacieho tlačidla a následne pravého. Zmien sa dočkal aj QWERTZ klávesnice. Medzerník sa zúžil na šírku dvoch tlačidiel (v E71 pôvodne štyroch), a tak sa mohli tlačidlá Sym a Ctrl osamostatniť. Veľkosť tlačidiel je rovnaká ako v E71, no niektorí čitatelia popisujú vo svojich skúsenostiach vo fóre, že sa im na novej Nokii E72 píše o čosi lepšie. Ak to však mám subjektívne zhodnotiť, písanie je rovnako pohodlné a rýchle, akonáhle si zvyknete na nové umiestnenie tlačidla Sym a Ctrl.

"Hoci som už dlho zvyknutý na klávesnicu E71-ky, viac mi vyhovovala klávesnica nástupcu."

Displej telefónu sa nedočkal žiadnych zmien. Ide o rovnaký QVGA displej s uhlopriečkou 60 milimetrov, teda 2,4''. Už Nokia E71 ma však presvedčila, že na pohodlnú prácu či prezeranie webu nepotrebujem väčšie rozmery displeja. Dôležitá je aj výborná viditeľnosť údajov na slnku. O silu podsvietenia sa stará automatický senzor. V nastaveniach si môžete nastaviť jas aj manuálne. Okrem neho je prispôsobiteľná aj veľkosť písma a dĺžka podsvietenia (od 5 do 60 s). Operačný systém použitý v Nokii E72 je známy Symbian S60 3rd Edition s Feature Packom 2, ktorý je svojimi možnosťami všetkým dobre známy. Jeho výhody oproti staršej verzii spočívajú v grafických efektoch a prítomnosti časovaných profilov. Medzi možnosťami nechýba ani prepínanie domácich režimov a ich podrobné nastavenie. Rýchlosť telefónu je vďaka 600 MHz procesoru značne vyššia než v prípade E71-ky. V novinke mi robila problém iba počiatočná orientácia v

. Nokia E71 totiž ponúka celkom iné rozloženie menu a funkcií, na ktoré som zvyknutý. Kým E71-ka používala priečinky ako Komunikácia, Pracovňa, Pripojenie, Nástroje, Média, Inštalácie, apod., E72-ka používa len rozdelenie na Pracovňu a Aplikácie. Ide však len o subjektívny názor. Menu si totiž môžete plne prispôsobiť, vytvárať zložky a zástupcov popresúvať medzi nimi.

"Rýchlosť telefónu je vďaka 600 MHz procesoru značne vyššia než v prípade E71-ky."

Fotoaparát sa dočkal výrazného zlepšenia. Z pôvodných troch megapixelov sa maximálne rozlíšenie zvýšilo na rovných päť. S výmenou fotoaparátu Nokia zvýšila aj jeho kvalitu. Nová Nokia E72 fotografuje neporovnateľne lepšie než starší model. Kvalita výsledných fotografií je o niekoľko úrovní lepšia, a to aj pri fotografovaní v noci. Zaostrovanie už neprebieha stlačením tlačidla 2/T, ale stlačením hlavného potvrdzovacieho tlačidla. E72 automaticky zaostrí a po pustení tlačidla snímku odfotografuje. Svoj názor si môžete urobiť zo snímok v našej galérii. O Nokii E72 by som si dovolil povedať, že je prvým modelom z Eseries, ktorý dokáže robiť dobré snímky. Možnosti prispôsobenia fotoaparátu v Eseries sú oproti Nseries mierne orezané. O prezeranie obrázkov sa stará galéria, ktorá dokáže snímky zoradiť podľa viacerých údajov. Videá a fotografie sú v nej tradične oddelené.

"Fotoaparát sa dočkal výrazného zlepšenia."

Záznam videa je dobrej kvality, rozlíšenie 640 x 480 bodov je dnes už štandardom. Na prezeranie videí slúži Real Player. Pokiaľ máte záujem prezerať viacej formátov videa, nie je nič jednoduchšie ako doinštalovať aplikáciu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,5 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 10 fps, 2010 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 15 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby ponúka tradičné možnosti rozdelenia vašej hudby, teda podľa interpretov, albumov, žánrov či skladateľov. Možnosti prispôsobenia zvuku zabezpečuje niekoľko nastavení ekvalizéra, ktoré si môžete nastaviť podľa seba. Prehrávač je prepojený s aktívnym pohotovostným režimom. Nokia E72 je ďalším pracovným modelom, ktorý sa dočkal 3,5 mm audio konektora, vďaka ktorému môžete ku svojmu telefónu pripojiť bez problémov akékoľvek slúchadlá či reproduktory. Zvuk v slúchadlách je kvalitný a pri maximálnej hlasitosti aj skutočne hlasný. Ak by som mal porovnať maximálnu hlasitosť Nokie E71 a E72 s rovnakými slúchadlami, tak Nokia E72 porazí starší model na plnej čiare. O zadnom reproduktore to však nemôžem povedať. Ich hlasitosť a kvalita je podobná.

"Telefón vo výbave obsahuje aj FM rádio, ktoré narozdiel od Nokie E71 ponúka aj RDS."

Pri prechádzaní menu Nokie E72 som si všimol jednu zaujímavú vec. Oproti Nokii E71 totiž neponúka vstavanú aplikáciu Ovi Maps. Navigáciu tak nebudete môcť využívať, pokým si nestiahnete aplikáciu alebo nekúpite iný softvér. Možnosti navigácie som testoval s aplikáciou Ovi Maps 3.01, ktorej možnosti sú všetkým dobre známe. Vyhľadávanie polohy je s aktivovaným AGPS skutočne rýchle.

modryE72 neponúka vstavanú aplikáciu Ovi Maps, musíte si ju stiahnuť z Ovi store.konec

Na medzerníku QWERTY klávesnice je zobrazené logo svietidla. Jeho dlhším podržaním aktivujete LED blesk fotoaparátu. Opätovným podržaním svietidlo zasa deaktivujete. Táto funkcia je dostupná aj pri zamknutej klávesnici. Pozor však na to, že pokiaľ je telefón uzamknutý, svietidlo funguje iba pokým držíte stlačený medzerník.

"Podržaním medzerníka v pohotovostnom stave jednoducho rozsvietite LED diódu v zadnej stene."

Vnútorná pamäť Nokie E72 sa rozrástla na 250 MB (oproti pôvodným 110 MB v E71). Pamäť RAM ostala rovnaká, jej veľkosť je 128 MB. Pri úvodnom spustení telefónu som dosahoval veľkosť voľnej RAM-ky okolo 45 MB, čo nie je príliš veľa. Vnútornú pamäť môžete rozšíriť microSDHC kartami. V balení nájdete až štvorgigabajtovú.

Možnosti telefonovania a telefónneho zoznamu ostali bez zmien. Nakoniec, v Eseries niet čo vylepšovať. O rýchly vstup do kontaktov sa stará špeciálne tlačidlo vedľa ovládacieho štvorca. Jednotlivé kontakty môžete vyhľadávať aj inteligentným postupným zadávaním znakov na

. Pamäť telefónneho zoznamu je zdieľaná, uložiť si teda môžete teoreticky neobmedzený počet čísel. V operačnom systéme Symbian s Feature Packom 2 nechýbajú ani časované profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť. Časovanie je jedna z mála funkcií Nokie E72, ktorá mi v mojej 71-tke chýba.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor správ je už tradične spoločný. Spoločná je aj schránka prijatých správ. Pri písaní textovej správy stačí vložiť akýkoľvek multimediálny súbor či predmet a správa sa automaticky zmení na MMS. Nielen pamäť kontaktov, ale aj pamäť správ je zdieľaná, a tak pokiaľ máte voľných zopár megabajtov, nemusíte sa obávať nedostatku pamäte pre textové správy. Písanie textu na hardvérovej QWERTY klávesnici som popísal v sekcii o klávesnici. Nokia E72 neprináša nič nové v oblasti SMS a MMS správ.

V telefóne je automaticky predinštalovaná aplikácia Nokia Messaging, ktorá je omnoho pohodlnejšia než zabudovaný klient. Funkcie a fungovanie v praxi tejto aplikácie popísal kolega Richard v samostatnom článku. Dodám už len, že vo verzii Nokia Messagingu v modeli E72 začína pravidelná kontrola na piatich minútach.

Internetový prehliadač sa bohužiaľ opäť nedočkal žiadnych zmien. Ponúka síce rýchle reakcie (za čo vďačí najmä rýchlejšiemu procesoru) a navigačnú minimapu, no nedokáže pracovať s viacerými oknami naraz. Odporúčam preto nainštalovať Operu Mobile 10, ktorá svojimi možnosťami ďaleko prekonáva zabudovaný prehliadač. V oblasti konektivity sa E72-jka dočkala miernych zmien. Zvýšila sa maximálna rýchlosť HSDPA z 3,6 Mbps na 10,2 Mbps. Pribudla aj podpora HSUPA, čo poteší najmä užívateľov, ktorí často nahrávajú súbory na FTP. O bezdrôtové prenosy sa postará Wi-Fi a Bluetooth. Spojenie s počítačom zabezpečí microUSB konektor. Novinke narozdiel od Nokie E71 chýba infraport.

"Internetový prehliadač sa bohužiaľ opäť nedočkal žiadnych zmien."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

je už tradične výbornej kvality. Jeho možnosti sú totožné s kalendárom použitým v E71. Ponúka denný, týždenný a mesačný náhľad, pričom práve v mesačnom zobrazuje aj bočnú lištu s aktuálnymi dennými záznamami. Nastavenia umožňujú meniť tón pripomienky, odklad upozornenia či predvolený náhľad. Budení môže byť viacero. Každému budeniu môžete nastaviť vlastný čas, popis a opakovanie. Pokiaľ si budete chcieť zmeniť tón a odklad budenia, musíte navštíviť nastavenia. Niekomu na kalendári v Nokii veľmi prekáža, že keď zmešká hodinové časté pripomínanie pripomienky, nikdy sa o nej už nedozvie. Rovnako kritickí musíme byť aj k pripomínaniu udalosti, ktoré nie je doplnené jednoduchým posunom udalosti vami zvolený čas. Pripomienka sa jednoducho zase ozve o pár minút. Budík v Nokii E72 stále nedokáže budiť FM rádiom.

Ostatné pracovné funkcie nájdete v sekcii

. Nechýba slovník (s nainštalovanou angličtinou), Quickoffice (poradí si aj s editovaním), prevodník, jednoduchá kalkulačka, poznámky a aktívne poznámky, Zip manažér, Adobe PDF a Font Magnifier, ktorý dokáže meniť veľkosť systémového fontu. Medzi inštalovanými aplikáciami nájdete aj Psiloc World Traveler, ktorý zobrazuje predpoveď počasia vo vami vybranej lokalite. Škoda, že nie je prepojený s domácou obrazovkou alebo aspoň šetričom obrazovky. V prípade Nokie E72 sa v ponuke objavili aj dve hry (v predchodcovi hry chýbali), a to: Block Cascade a Solitaires.

Nakoľko je Nokia E72 smartfón, nechýba mu samozrejme ani podpora minimalizácie aplikácií či multitasking. Pre pohodlnejšie využívanie týchto vymožeností odporúčam nainštalovať externého správcu spustených aplikácií. Ja som používal freewarovú aplikáciu Jbak Taskman.

Pod krytom novej Nokie E72 nájdete rovnakú batériu s rovnakou 1 500 mAh kapacitou ako v Nokii E71. Výhodou je, že batérie môžete medzi aparátmi rôzne meniť. To mi neraz pomohlo, keď sa mi moja E71-tka na cestách vybila.

Výhody:

- 3,5 mm jack,

- rýchle reakcie a silnejší procesor,

- väčšie a lepšie rozložené ovládacie tlačidlá,

- svietidlo,

- množstvo príslušenstva v originálnom balení,

- FM rádio s RDS,

- oveľa kvalitnejší fotoaparát,

Nevýhody:

- optické tlačidlo skôr doplnkom ako praktickou funkciou,

- menej kovových prvkov,

- málo voľnej pamäte RAM,

- internetový prehliadač nedokáže pracovať s viacerými oknami naraz,

- budík nedokáže budiť FM rádiom,

Orientačná cena:379 € (11 417,80 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Model E72 prináša niekoľko zásadných zmien, medzi ktoré patrí vylepšený päťmegapixelový fotoaparát, 3,5 mm audio konektor na vrchnej strane mobilu, zväčšenie vnútornej pamäte na 250 MB a zrýchlenie HSDPA na 10,2 Mbps. Nové je aj hlavné stredové ovládacie tlačidlo, ktoré je optické. Väčšinou sú to však vylepšenia, ktoré ma nepresvedčili o tom, aby som svoj starší model vymenil za nový. Ak Nokia E72 nepresvedčila ani vás, konkurentov je hneď niekoľko. Menovite: Nokia N900, Nokia N97 mini či BlackBerry Bold 9700.

Druhý názor

Richard Hombauer: Ako majiteľ Nokie E71 si nemôžem E72-ku vynachváliť. Nemám veľký dôvod kupovať ju, ale časovanie profilov či lepší fotoraparát mi na E71 vážne chýbajú. Nokii E72 dávam plný počet bodov...alebo...99 %. Možno by sa jej predsa len zišlo trochu lepšie rozlíšenie displeja.

Produktová stránka: Nokia E72

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Nokia E72 - skúsenosti

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

anonymous15.06.2009 - 16:25 Trvalý odkaz

Mulano: Super, ze vymenili tie gumene kryty na USB a pamatovku lebo tie su na E71 hrozne, sa mi to stale vysuva...fotacik, 3,5 mm ..bravo, hodny nastupca E71 :)

anonymous15.06.2009 - 16:28 Trvalý odkaz

aquila: este jedna zaujimava vec je opomenuta, podporua uPnP .. resp DLNA

* vdaka, doplnene - redakcia

anonymous15.06.2009 - 20:29 Trvalý odkaz

DATAG: škoda tej rýchlosti procesora

anonymous15.06.2009 - 22:43 Trvalý odkaz

Pa: Mne najviac vadí ten display pre moje o?i strašne malý,keby mal aspo? ve?kos? ako na starej e61 hne? po nej sko?ím.No smola musím osta? u WM.

Celá diskusia 103 príspevkov