Prvé dojmy: Samsung Galaxy S6 edge - 16 dôležitých postrehov

Prevratný mobil so zahnutým 5,1'' displejom prináša viacero výrazných zmien oproti predchodcom, preto si zaslúži komplexnejší prvý pohľad.

Sedím v lietadle a uvažujem, čo vlastne Galaxy S6 Edge používateľovi reálne prináša. A môžete si byť istí, že to nebudú len prednosti. Tento článok ocenia aj záujemcovia o klasickú verziu Galaxy S6, ktorá prináša - teda okrem zahnutého displeja - rovnaké vlastnosti a parametre.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S6 edge (SM-G925F)Model Galaxy S6 edge ponúkne displej s rozlíšením 1 440 x 2 560 b. zakrivený po oboch stranách, 3 GB RAM, 16 Mpix fotoaparát a 2 600 mAh batériu. Rozlúčte sa s pamätovými kartami.

ikona

Samsung Galaxy S6 edge - výstredný za každú cenuRecenzia prevratného mobilu s krásnym 5,1'' displejom zahnutým po obidvoch stranách, výborným fotoaparátom a nekompromisným výkonom. Zamrzí však cena a výdrž.

Drží sa pohodlne, ale čo spraví displej na slnku?

Aj napriek ostrým bočným stenám sa drží pohodlne, resp. prekvapivo pevne. Určite by som uvítal menšiu uhlopriečku aj celkové rozmery, ale uvedomujem si, že patrím k menšine preferujúcej mobily do 4,5''. Zakrivený displej prinesie odhadom o sto eur vyššiu cenovku, praktické nočné hodiny k vašej posteli a zopár funkcií, ktoré by pokojne mohli byť súčasťou aj rovnej es-šestky. Veď na nej nie je ťah prsta zo strany oproti S6 Edge nijak obmedzený. Zahnutie istotne prinesie aj komplikácie na priamom slnku. Odrazom svetla sa na okrajoch displeja vyhnete len ťažko. Aj krajné tlačidlá na virtuálnej klávesnici ovplyvňuje zahnutie obrazovky. Zatiaľ si teda myslím, že je to skôr estetická než praktická záležitosť.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

16 postrehov, ktoré stoja za reč

Zaujímavá zelená farba je v skutočnosti tmavozelená a vôbec sa nepodobá na tú z fotografií. Kvôli lesklým materiálom a neuveriteľne viditeľným odtlačkom prstov na tmavších verziách jednoznačne hlasujem za praktickú bielu. Luxusne vyzerá naleštená strieborná.

- Užitočná predná LED známa zo všetkých predchádzajúcich generácií nechýba ani na novinke.

- Zrejme vám však budú chýbať pamäťové karty a vymeniteľná batéria. Keď sa vám rozbije mobil, vytiahnete z neho microSD s cennými fotografiami, keď sa vám vyduje batéria, kúpite si druhú a vymeníte. Samsung sa tak spolieha, že zainvestujete do väčších pamäťových verzií a cloudových zálohovacích služieb, a že batérie budú také kvalitné, aby vás nesklamali. Uvidíme.

- Prehrieva sa. Stačí sa pár minút hrať s fotoaparátom a S6 Edge poslúži ako vyhrievací vankúšik na ruky.

- Audio jack by som uvítal v hornej stene. Opäť zbytočné opakovanie po Appli.

- Chýbajúce rozsvietenie displeja poklepaním stále dobre nahradí stlačenie hardvérového tlačidla pod ním. Som rád, že ho Samsung zachoval.

- Zdá sa, že Samsung zapracoval aj na kvalite reproduktora, no zvonenia sú tu stále slabé. Lenovo sa v tomto smere už pohlo vpred, na Samsungoch je však výber decentného neagresívneho zvonenia stále problém.

- Spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením hlavného tlačidla je neuveriteľne rýchle aj zo zhasnutého stavu. Toto sa mi fakt páči a bude sa istotne aj vám.

- Vystupujúci objektív síce trochu nadvihuje telefón položený na stole, ale kvôli tenkým okrajom je ho tak či tak problém zodvihnúť. Pokladanie displejom nadol tak bude nevyhnutné. Na prichádzajúci hovor potom ohnuté okraje obrazovky upozornia blikaním.

- Fotoaparát je fakt kvalitný, rýchly, zábery z neho vyzerajú dobre aj na takejto jemnej obrazovke. Predpokladám, že po spustení predaja budú obe verzie Samsungu Galaxy S6 najlepšími fotomobilmi na svete.

- Snímanie autoportrétov dotykom snímača tepu ma poriadne otravuje a neviem to nikde vypnúť. Verím, že táto možnosť v nastaveniach fotoaparátu do spustenia predaja pribudne.

- Podržanie vypínača už neponúka tichý režim. Snáď sa to do spustenia predaja zmení.

- Príjemnou novinkou je zmena rozloženia zo 4 x 4 na 5 x 5 ikon na domácej obrazovke.

- Ponuka všetkých aplikácií je výrazne obmedzená. Musíte pozerať výhradne na mriežku 4 x 5 ikon, ich zoraďovanie je len na vás, skrývanie nepotrebných Samsung aplikácií nahradilo vynechanie mnohých priamo od výroby. Namiesto praktických funkcií tu máme možnosť meniť témy či farbu pozadia každého priečinka. Od decentného telefónu som čakal aj decentné prostredie, nejaká pekná téma z obchodu Galaxy Apps by však mohla byť riešením.

- Ani nastavenia mobilu si už nedokážete zoradiť do kariet, musíte sa prispôsobiť vkusu Samsungu. Rýchle nastavenia ostali zachované, no mňa tieto duplicitné ponuky skôr otravujú. Asi som staromódny.

- Nová aplikácia Inteligentný správca čistí RAM, pozostatky aplikácií v pamäti a celkovo mi pripomína aplikáciu Clean master.

ikona

Samsung Galaxy S6 - šiesta galaxia v tieni edžuRecenzia 5,1'' QHD androidu so špičkovou výbavou. Zabudnite na pamäťové karty, prím hrá spracovanie, displej, fotoaparát a čítačka prstov.

MWC 2015: Samsung Galaxy S6 a S6 Edge

Veľkú fotogalériu živých fotografií nájdete v samostatnom článku.

Záver

Viacero vlastností sa môže ešte aktualizáciou softvéru zmeniť. A možno pribudnú aj staré dobre možnosti úprav hlavnej ponuky aplikácií či zmena dizajnu nastavení mobilu. Uvidíme. Ale po tomto zamyslení jednoznačne chápem, prečo Samsung predstavil aj klasickú verziu Galaxy S6 popri krásnom S6 Edge. Pretože zahnutý displej má aj svoje nedostatky. Keď budete skúšať zodvihnúť S6 Edge zo stola, pochopíte, o čom hovorím.

Cestu a ubytovanie redaktora na MWC 2015 zabezpečila spoločnosť Samsung, dátový roaming Telekom. Ďakujeme!

Diskusia k článku:

Igor 05.03.2015 - 14:53

ževraj "k menšine preferujúcej mobily do 4,5''" čo si sa s koňom zrazil? Podľa mňa ľudia (menšina) ktorí riešia parametre mobilu, čítajú fony.sk asi preferujú mobily nad 4,5" ale to potom patríš k menšine z menšiny a k väčšine z väčšiny (teda ostatní, bežní ľudia).. a navyše podľa mňa je napohľad stále najlepší mobil galaxy S4 mini (alebo S5 mini, ale ten som nemal) - napohľad myslím veľkosť cena parametre.. baterka a mrznutie (síce to nie je hrozné) by mohli byť lepšie..

Richard Hombauer05.03.2015 - 15:07 Trvalý odkaz

igoor256, znie to čudne, ale telefóny nad 5'' sa predávajú lepšie než pod 5''. ak by si dnes ľuďom ponúkol za rovnakú sumu rovnaký mobil s uhlopriečkou 4,5'' a 5,0'', vyhral by aktuálne na Slovensku asi ten väčší. ja za to nemôžem. :)

norbert05.03.2015 - 16:35 Trvalý odkaz

S6 a s6 edge je naozaj pekná a konenčne krásne vyladili touzchwiz kto povie ze sa podoba na iphona 6 tak ten este neviedel dizajn od samsungu v roku 2012 kedy vydali samsung activ

landov05.03.2015 - 16:41 Trvalý odkaz

Mobil bez informacnej LED mi nesmie do domu...a este za take prachy? Kde urobili súdruhovia chybu ?

Celá diskusia 21 príspevkov