Samsung Galaxy S6 edge (SM-G925F)

Model Galaxy S6 edge ponúkne displej s rozlíšením 1 440 x 2 560 b. zakrivený po oboch stranách, 3 GB RAM, 16 Mpix fotoaparát a 2 600 mAh batériu. Rozlúčte sa s pamätovými kartami.

Základné parametre:

OS:Android Android 5.0.2 Lollipop + TouchWiz UI

chipset: Exynos 7420

procesor: štvorjadrový, 1,5 GHz + štvorjadrový 2,1 GHz

grafický procesor: Mali-T760

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 142 x 70 x 7 mm

hmotnosť: 132 gramov

displej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 440 x 2 560 b. + Dual edge okraje uhlopriečka5,1'' (130 mm), 577 ppi

fotoaparát: fotoaparát 16 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie 4K videí (3 840 x 2 160 b., 30 fps), nahrávanie spomalených záberov, optická stabilizácia, HDR

predná kamera: 5 Mpix s QHD videom, F1.9, HDR

pamäť: pamäť 32 (dostupných 25,4 GB) / 64 (dostupná približne 54 GB) / 128 GB + 3 GB RAM (dostupná asi 2,5 GB)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps), LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass akcelerometer, informačná dióda, čítačka odtlačkov prstov, barometer, snímač srdcovej frekvencie, infračervený port, USB OTG

batéria: Li-Ion batéria 2 600 mAh, bezdrôtové nabíjanie

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neznáma, 10. apríla 2015 (v prvých 20 krajinách)

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, FM rádio, slot na pamäťovú kartu,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 5.0.2

Obsah balenia: neznámy

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Samsung predstavil dvojicu svojich najnovších vlajkových lodí. Kým konzervatívnejší zákazníci pravdepodobne siahnu po (zrejme tiež lacnejšom) modeli Galaxy S6, na tých odváženejších čaká verzia edge s po oboch stranách zakriveným 5,1-palcovým Quad HD displejom (1 440 x 2 560 b., 577 ppi).

Oproti modelu Galaxy Note Edge displej nezasahuje do bočných hrán tak výrazne. Pravdepodobne to už nebude ďalších 160 bodov navyše, no o možnosť zobrazovania niektorých notifikácií a dodatočných informácií (napríklad zmeškaných hovorov) neprídete. Zobrazovací panel je totiž vytvorený technológiou Super AMOLED, takže pri položení na stôl môže svietiť len jeho časť, kým zvyšok displeja zostane vypnutý.

Daňou za zaoblený hliníkový rám a sklenenú zadnú stenu je strata podpory microSD kariet. Dvojica Galaxy S6 a S6 edge tak prichádza o vlastnosť, pre ktorú časť zákazníkov vyhľadávala ich predchodcov. Stále tu však nájdeme hardvérové tlačidlo pre návrat domov kombinované s čítačkou odtlačkov prstov a dvojicu podsvietených dotykových senzorov pre vyvolanie multitaskingu a krok späť v operačnom systéme Android 5.0 Lollipop. Nad ním bude znova stáť grafická nadstavba TouchWiz, no výrobca prisľúbil oveľa menej predinštalovaného softvéru. Zatiaľ to vyzerá len na Google aplikácie (Hangouts, Mapy, obchod Play, Gmail, Chrome, Google Disk a hlasovú asistentku S Voice spolu so softvérom S Health). Ten bude pracovať aj so snímačom tepovej frekvencie na zadnej strane.

Oba modely, štandardná S6 i tá zakrivená, majú spoločný osemjadrový procesor tvorený dvojicou štvorjadrových čipov s frekvenciou 2,1 a 1,5 GHz či 3 GB operačnej pamäte. Vnútorné úložisko potom môže začínať s 32 GB kapacitou, drahšie verzie ponúknu 64 a 128 GB úložisko.

Zadný 16-megapixelový fotoaparát dostal schopnosť nahrávať 4K či spomalené videá, optickú stabilizáciu a mód kontinuálneho preostrovania pri pohybe (Tracking AF). Prvú snímku po dvojitom stlačení domáceho tlačidla zaznamená už za 0,7 sekundy. Objektív by mal disponovať svetelnosťou F1.9. a HDR bude k dispozícii aj pre predný objektív s 5-megapixelovým rozlíšením.

Doma budúci majitelia využijú aj infračervený vysielač pre ovládanie domácej elektroniky, podobne ako NFC či Bluetooth alebo rýchlu Wi-Fi s technológiou MIMO. Nechýba ani barometer.

Model edge je o rovných šesť gramov ľahší (132 g) než klasická S6-tka a ponúkne tiež mierne väčšiu batériu s kapacitou 2 600 mAh. Rozlúčiť sa však budete musieť s jej ľahkou výmenou. Malou útechou by mohlo byť zabudované bezdrôtové nabíjanie (technológie WPA a PMA). Aj samotné dopĺňanie energie cez klasický microUSB kábel bude rýchlejšie, desať minút v sieti by malo postačiť na desať hodín prevádzky. A v prípade núdze bude k dispozícii aj ultra šetriaci režim.

Sklo na displeji i chrbte prístroja dodá spoločnosť Corning. Pôjde o jeho známy materiál Gorilla Glass v štvrtej generácii. Ten bude chrániť celú škálu farebných variantov s metalickými odtieňmi. Zelený smaragd bude vyhradený pre model edge.

ikona

Samsung Galaxy S6 edge - výstredný za každú cenuRecenzia prevratného mobilu s krásnym 5,1'' displejom zahnutým po obidvoch stranách, výborným fotoaparátom a nekompromisným výkonom. Zamrzí však cena a výdrž.

Samsung tiež predstavil technológiu mobilných platieb Samsung Pay. Okrem NFC podporuje aj systém Magnetic Secure Transmission, ktorý by mal zabezpečiť oveľa širšiu kompatibilitu s už existujúcimi POS terminálmi u obchodníkov. Spoločnosť tvrdí, že to bude až 30 miliónov predajných miest po celom svete. No zatiaľ otázna je spolupráca so slovenskými bankami a pri spustení celej služby v lete 2015 by sme už v Európe mali mať možnosť používať aj Apple Pay.

Veľkú fotogalériu živých fotografií nájdete v samostatnom článku.

Na jeden záber: MWC 2015: Samsung Galaxy S6 a S6 Edge

Cestu a ubytovanie redaktora na MWC 2015 zabezpečila spoločnosť Samsung, dátový roaming Telekom. Ďakujeme!

Diskusia k článku:

Michal 01.03.2015 - 22:12

No tu si počkam na nejaku recenziu či video pohlad. Teoreticky sa može zdat, že je to šikovné, to zaoblenie na hranach na druhej strane si myslim však že to može byt kontraproduktivne, kedže si človek pri bežnom držani či manipulacii bude zrejme nechcene stlačat ponuku na okrajoch. A nevraviac o tom, že to bude velmi nachylne na praskanie a rozbijanie po pádoch a uderoch

Michal01.03.2015 - 22:26 Trvalý odkaz

Tak to zahnutie je teda fakt minimalne, to sa mi teda viac paci note edge.

Peter01.03.2015 - 22:28 Trvalý odkaz

tiez si myslim, chceli byt stoj co stoj inovativni, ale zmysel v tom velky nevidim

Celá diskusia 3 príspevky