LG GD900 Crystal

PRVÝ KONTAKT s high-endom Dotykový slajder s 8 Mpix fotoaparátom s AF, priehľadnou klávesnicou, podporou HSDPA, Wi-Fi a FM rádia s RDS a RT.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom,

OS: vlastný, S-Class 3D UI,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 105 x 53 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 138 mm,

hmotnosť: ??? gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 39 x 66 mm, uhlopriečka 76 mm (3''), aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 8 Mpix (3264 x 2448 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (720 x 480 b.),

pamäť: 100 MB + 64 MB + 1,5 GB + microSDHC (do 32 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB, aj nabíja), mass storage (offline), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (redukcia v balení), FM rádio (s RDS a RT), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, akcelerometer, blogovanie,

batéria: LGIP-520N, 1 000 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, GPS, 3,5 mm jack (priamo na tele), rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, redukcia na 3,5 mm jack, stereo slúchadlá, CD, USB kábel, dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG Crystal je mobil, podobný najmä staršiemu modelu Arena. Crystal, alias GD900, však narozdiel od Areny disponuje výsuvnou klávesnicou. A nie obyčajnou. Tá vzbudila na predstavení v Barcelone veľký dojem najmä po vizuálnej stránke. Ide totiž o prvý mobilný telefón na našom trhu, ktorý disponuje priehľadnou klávesnicou, ktorá dokonca súčasne slúži ako dotyková plocha.

telefónu v zavretom stave pôsobí luxusne len čiastočne. Šedá lesklá predná strana je tvorená veľkým dotykovým displejom a trojicou tlačidiel nachádzajúcich sa v spodnej lište. Tá imituje svojím vzhľadom kov a je taktiež dotyková. Celý telefón sa teda ovláda dotykom, mechanické tlačidlá nájdete len po stranách. Oblé tvary, prijateľná hmotnosť a hrúbka Crystalu vo mne pri prvom zoznámení zanechala pozitívny dojem. telefónu obsahuje už tradične spúšť fotoaparátu a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti, ktoré je na môj vkus osadené príliš vysoko. V pravej stene sa po odsunutí spodnej časti odkryje aj otvor pre microSD kartu. Ten je pri otvorenom telefóne nechránený. Na nájdete iba krytý microUSB konektor, ktorý slúži na nabíjanie aj pripojenie príslušenstva. Po pripojení telefónu k počítaču sa batéria pomocou dodávaného USB kábla nabíja. Vrchná strana Crystalu ukrýva spoločné tlačidlo pre uzamknutie displeja a vypnutie telefónu. Poďme však k zadnej strane, ktorá je zaujímavejšia. Tá pri zavretom stave pôsobí až nudne. , ktorý je sfarbený zvrchu od čierna do priehľadna, zdobí nápis "transparent". V spodnej, priehľadnej časti krytu vidno batériu, no dizajn telefónu to vôbec nenarúša. Po vysunutí sa objaví objektív 8-megapixelového fotoaparátu s prisvetľovacou diódou a zrkadielkom. Konštrukcia telefónu je napriek vysúvaciemu vyhotoveniu kvalitná. Telefón pri odsúvaní hornej časti nemá vôlu sa vychyľovať do strán. Taktiež som sa nestretol so žiadnym vŕzganím či hrkaním súčiastok. Obávam sa však toho, koľko znesie plastová priehľadná klávesnica, ktorá je tvorená prednou tenkou dotykovou časťou spojenou s dutým zadným krytom.

Jedným z hlavných marketingových ťahákov LG Crystal je jeho

. Tá je tvorená jemnou dotykovou plochou, takže jej ovládanie je taktiež dotykové. Našťastie pri písaní nie je treba vynakladať silu, nakoľko citlivosť klávesnice je rovnaká ako pri kapacitných displejoch. Klávesnica je tvorená tenkou, asi 2 mm hrubou plochou, ktorá sa v zadnej časti spája s priehľadným zadným krytom a tvorí tak jeden celok. Možnosti využitia klávesnice sú rôznorodé, môžete ju využívať na písanie, multitouch zoomovanie, ako myš v prehliadači či na pohyb v menu. Zaujímavosťou je taktiež aj inteligentné spúšťanie rôznych funkcií pomocou dotykových skratiek. Predstavte si, že na klávesnici nakreslíte trojuholník a dostanete sa do kalendára. Alebo napíšete S a spustia sa správy. Oceňujem takéto vychytávky, ktoré zrýchľujú prácu s telefónom.

, spolu s dotykovou klávesnicou, je hlavným ovládacím prvkom telefónu. Nakoľko je kapacitný, telefón neobsahuje v základnom balení stylus. Trojpalcová uhlopriečka v kombinácii s vynikajúcim rozlíšením 480 x 800 bodov vyzerá fantasticky, latka kvality je teda v prípade LG Crystal nastavená naozaj vysoko. Reakcie na dotyk sú pomerne rýchle a presné, telefón za ne chválim. Oneskorené reakcie cítiť iba pri zobrazovaní miniatúr v galérii a pri multitouch zoomovaní na webe. Displej si však zaslúži pochvalu. Štandardnou nevýhodou, ktorá neobišla ani Crystal, je slabá viditeľnosť na priamom slnku. sa, rovnako ako v Arene, nápadne podobá iPhonu. Položky sú však rozdelené do štyroch riadkov, v ktorých sa individuálne posúvate ťahom prsta. Toto rozdelenie je pre mňa veľmi prehľadné. V prvom riadku si nájdete funkcie spojené s komunikáciou, v druhom multimédiá, tretí ukrýva nástroje a štvrtý nastavenia. Nastavenie displeja umožňuje voľbu zvuku či vibrácie pri odozve dotyku. Okrem štandardných možností ako zmena tapety, výberu z dvoch tém (biela a čierna), času podsvietenia a jasu si môžete zvoliť aj štýl a veľkosť písma. Za zmienku stojí aj skvelý animovaný tutorial, ktorý sa spustí vždy po vložení novej SIM karty. Ten vás po zapnutí telefónu prevedie nastavením základných funkcií (jazyk, čas, e-mailové konto) a takisto ukáže ako s telefónom pracovať a ovládať jeho funkcie. Výborná funkcia pre používateľa, ktorý sa s dotykovým ovládaním stretáva po prvý raz.

Domáca obrazovka je tvorená už známym užívateľským prostredím S-Class 3D UI. Čakajú vás štyri obrazovky, ktoré si môžete plne prispôsobiť. Na prvú obrazovku si môžete navoliť

k najpoužívanejším funkciám, druhá widgetová obrazovka ponúka ukladanie aktívnych widgetov na plochu. Na displej si môžete vložiť kľudne všetkých desať , nakoľko domáca obrazovka umožňuje aj skrolovanie. Oceňujem najmä aktívny widget, ktorý zobrazuje počet neprijatých hovorov, SMS správ a e-mailov. Užitočná je aj aplikácia, ktorá zistí aktuálne počasie či aktívny kalendár. slúži na rýchly prístup k obľúbeným kontaktom. Tie môžu byť zobrazené v matici 3 x 3 ikony alebo v zozname. Po kliknutí na ikonu sa zobrazí zväčšený náhľad kontaktu s možnosťou hovoru, poslania správy alebo úpravy detailov kontaktu. Posledná umožňuje uložiť obľúbené skladby a fotografie na plochu a mať k nim rýchly prístup. Narozdiel od Areny, má widgetový prehrávač hudby v Crystale plynulé reakcie.

v telefóne sa síce pýši ôsmimi megapixelmi, no jeho kvalita nie je až taká výborná. Fotografie za bežného denného svetla sú priemernej kvality. Pri horších svetelných podmienkach je to s fotoaparátom ešte horšie. Zrnenie či nepresné zaostrenie spôsobujú, že mnohé fotografie sú napriek použitému LED blesku horšej kvality než z priemerného trojmegapixelu. Samotné fotografovanie je pohodlné. Hľadáčikom je takmer celá obrazovka, iba napravo sa nachádza lišta so skratkami ku kamere, rýchlemu prístupu do galérie a vypnutiu fotoaparátu. Vľavo nájdete skratky k aktivácii makra, blesku, vyváženiu bielej a nastaveniam. Veľmi užitočné je, že akcelerometer automaticky otáča ikony na displeji podľa polohy telefónu. Nemusíte teda prepínať medzi režimami fotografovania na šírku a výšku. Snímať môžete tlačidlom na pravej strane mobilu alebo softvérovým tlačidlom. Škoda, že sa v nových modeloch od LG vytratilo manuálne ostrenie dotykom prsta na displej, kedy telefón zaostril na označený objekt. Nastavovanie fotoaparátu prebieha opäť pomocou softvérového kolieska. Nastaviť môžete veľkosť fotografie, farebný efekt, vyváženie bielej, časovač, ISO, kvalitu, ostrenie (manuálne alebo automatické) a zvuk uzávierky. Ten však nemôžete vypnúť ani v tichom režime. Aktivovať si môžete aj stabilizátor obrazu alebo predný fotoaparát. Prezeranie fotografií je možné dvoma spôsobmi - okrem štandardného správcu súborov aj cez galériu. Tá zobrazuje zoradené snímky ako miniatúry. Po otvorení sa fotografie roztiahnu na celý displej a posúvať sa medzi nimi je možné ťahom prsta.

Možnosti videa sú podobné ako pri fotoaparáte. Maximálna veľkosť videa je 720 x 480 bodov, čo je viac než dostatočné. Pri nahrávaní videa môžete mať aktivovaný aj LED blesk. Jedinou nevýhodou nahrávania je, že počas neho nie je možné obraz približovať. Prezeranie videa prebieha podľa polohy akcelerometra v celoobrazovkom režime. Pre kvalitnejší zvuk si môžete aktivovať funkciu Dolby mobile. V telefóne nájdete aj funkciu "Tvorca filmov", ktorá spája viacero videí dokopy, s možnosťou pridania efektov a hudby do pozadia.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2 MB, 3GPP; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

vaše skladby automaticky aktualizuje pri každom spustení. Skladby štandardne zobrazuje zoradené podľa abecedy. Hudbu však dokáže zoradiť aj podľa interpretov, albumov a žánrov. Nastavenia prehrávaču sú široké, vybrať si môžete z niekoľkých vizualizérov a ekvalizérov, vrátane Dolby Mobile. Prehrávaná hudba cez externý reproduktor je dostatočne hlasná a kvalitná, no ozajstnú kvalitu si užijete až po pripojení reproduktorov alebo dodávaných slúchadiel. Tie, ktoré nájdete v balení sa svojou kvalitou vyrovnajú slúchadlám v cenovej kategórii do 40 €. Prehrávané skladby môžete okrem iného aj odosielať prostredníctvom Bluetooth či e-mailov.

Hudobný prehrávač dopĺňa aj kvalitné

, ktoré dokáže zobrazovať RDS aj Radio Text. Vďaka tejto funkcií vám teda neunikne názov vašej obľúbenej skladby.

Pamäť telefónu je rozdelená na niekoľko sekcií. V správcovi pamäte je delená na bežnú pamäť telefónu 1 (95 MB), bežnú pamäť telefónu 2 (75 MB), pamäť multimédií (1,5 GB) a vyhradenú pamäť telefónu (4 MB). Celkovú vnútornú pamäť telefónu môžete rozšíriť ešte o ďalších 32 GB pomocou microSDHC karty. Tá sa vkladá do pravej steny pri otvorenom telefóne. Pamäť telefónneho zoznamu činí 1 000 viacpoložkových kontaktov. Kalendár pojme 500 záznamov a 150 úloh.

Telefonovanie so sliderom je nadmieru pohodlné, pre prijatie hovoru stačí telefón vysunúť. Počas hovoru je displej odomknutý, no pokiaľ si telefón priložíte k uchu, senzor displej zhasne a deaktivuje. Pri odtiahnutí sa displej opäť rozsvieti a vy tak môžete pracovať s telefónom. Hlasitosť reproduktora je výborná, takže sa nemusíte báť že volajúceho nebudete v rušných miestach počuť. Profily sú ponúknuté štyri s možnosťou vytvorenia ďalších. Možnosti personalizácie každého profilu sú naozaj široké. Okrem tradičných nastavení tónov správ, videohovoru a klasického hovoru môžete každému profilu aktivovať aj hodinové odbíjanie, tóny tlačidiel, tón vysunutia či systémových upozornení. Profilom bohužiaľ chýba časovanie.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Editor textových a multimediálnych

je opäť jednotný. Pri vkladaní obrázku sa zhotovený snímok automaticky zmenší tak aby vošiel do limitu pre MMS správy. Rozlíšenie, na ktoré sa fotografia v MMS-ke zmenší v nastaveniach meniť nemôžete. Na písanie môžete použiť viacero vstupov. Okrem štandardnej môžete v zavretom stave využiť aj alfanumerickú klávesnicu na displeji. Po pretočení telefónu sa už tradične aktivuje qwerty klávesnica, na ktorej sa píše pomerne dobre. Úvodným preklepom sa však zrejme nevyhnete. Zaujímavým je aj znakov po klávesnici telefónu. Rozpoznávanie je rýchle a presné, s písaním som nemal žiadne problémy. Text v správe môžete aj kopírovať a vkladať. Pomôcť si môžete aj slovníkom T9. Nastavenia umožňujú voliť, či sa má dlhý text posielať ako viacero textových alebo jedna multimediálna správa. Nakoľko som nenašiel položku pamäti správ, usudzujem, že telefón využíva pre ukladanie správ zdieľanú vnútornú pamäť. Uložiť tak zrejme budete môcť aj viac než klasických 500 správ.

ponúkne pri úvodnom nastavení možnosť vytvoriť konto Microsoft Exchange alebo iné. Ja som zvolil iné, nakoľko používam službu Gmail. Po vložení prihlasovacieho mena a hesla sa správy začali hneď sťahovať. Výborné je, že Crystal prílohy ako dokumenty, prezentácie alebo tabuľky dokáže priamo otvoriť v aplikácii Pixel viewer. Tá dokáže prezerať na výšku aj na šírku. Výhodou vysokého rozlíšenia displeja na LG Crystal je, že sa zmestí celá šírka dokumentu na obrazovku. Vyhnete sa tak neschopnosti Pixel viewera zalamovať riadky. E-mailový klient je prepojený aj s widgetom na domácej obrazovke. Ten vám zobrazí počet neprečítaných mailov, správ a neprijatých hovorov. Okrem tradičného zabudovaného klienta môžete využiť aj skratku na mobilný Gmail v menu telefónu.

O prenos dát do telefónu sa stará viacero technológií. Na lokálne posielanie súborov či synchronizáciu môžete využiť Bluetooth vo verzii 2.1 či microUSB kábel, ktorý podporuje niekoľko režimov synchronizácie s počítačom. Režim mass storage je podporovaný, no tentoraz v offline režime. Kábel telefón aj nabíja. O globálny prenos dát sa stará technológia UMTS s nadstavbou HSDPA. Rýchlosť je v pokrytí HSDPA výborná. Na prístup k internetu môžete využiť aj Wi-Fi. Zabudovaný

si poradí aj s náročnejšími stránkami. Jeho možnosti sú výborné. Dokáže pracovať s viacerými oknami naraz a umožňuje multitouch zoomovanie (síce nie tak plynulé ako na iPhone, ale oceňujem túto funkciu aj tak). No najviac som ocenil prítomnosť myšky v prehliadači, ktorú ovládate pomocou dotykovej klávesnice, rovnako ako touchpad na notebookoch. Funkcia samozrejme nie je tak plynulá ako na počítačoch, no prehliadanie to podstatne zlepšuje a spríjemňuje. Všetko je jasne vidieť v Mobilnom týždenníku 08. Prehliadač ukladá aj históriu prezeraných stránok a podporuje RSS čítač.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

v LG Crystal patrí k tým lepším. V mesačnom náhľade zobrazuje aj informačnú lištu s počtom aktuálnych naplánovaných udalostí, podobne ako v Nokiách. Naplánované úlohy môžete vyhľadávať, vymazávať jednotlivo alebo spoločne. Kalendár je prepojený s aktívnym widgetom, ktorý zobrazuje uložené úlohy a plány. Jedinou nevýhodou kalendáru je jeho obmedzená pamäť na 500 plánov a 150 úloh. Budík je taktiež prepojený s widgetom na domácej obrazovke. Budení môžete nastaviť viacero. Pri nastavovaní grafického budíka si môžete pri každom jednotlivo nastaviť okrem opakovania aj tón budenia, hlasitosť, typ vibrácie a jeho odloženie (5, 10, 20, 30 až 60 minút). Pripravené sú aj ďalšie organizačné funkcie ako poznámky, stopky, kalkulačka, prevodník jednotiek či hlasový záznamník, ktorý je obmedzený len voľnou multimediálnou pamäťou. Kalkulačka ma prekvapila najmä prítomnosťou vedeckých funkcií ako tangens, sínus a kosínus.

V telefóne sa nachádza už tradične sada M-Toy hier, ktoré sú veľmi jednoduché a využívajú akcelerometer. Okrem tradičných šípok, rybárčenia, golfu a lietajúcej kocky nájdete v telefóne aj bublifuk či sfukovanie sviečok na torte. Okrem nich medzi aplikáciami nájdete Google Maps v Java verzií. LG Crystal zvláda multitasking bez problémov.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

O výdrž sa stará 1 000 mAh batéria, ktorá udrží telefón pri živote 2 dni bežného používania. Počítajte však, že pokiaľ budete využívať pravidelnú kontrolu mailov, časté fotografovanie, prezeranie webu cez Wi-Fi či počúvanie hudby, životnosť batérie nepresiahne jeden-a-pol dňa.

Výhody:

- rôzne využitie klávesnice,

- reakcie telefónu,

- aktívne widgety,

- FM rádio s RDS a RT,

Nevýhody:

- nechránený microSD slot,

- slabá viditeľnosť displeja na slnku,

- priemerný fotoaparát,

Orientačná cena: 411 € (12 381,80 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

LG GD900 Crystal je zaujímavou novou imidžovkou na našom trhu. Zaujme nielen svojou funkčnou výbavou (Wi-Fi, 8 Mpix s AF, HSDPA) ale aj netradičnou priehľadnou klávesnicou. Vďaka nej na trhu nenájdete Crystalu priameho konkurenta. Funkčne sa však v podobnej cenovej hladine nachádza drahší Samsung i8910 HD či lacnejší, no zaujímavý model Arena.

Druhý názor

Richard Hombauer: Na Crystale ma sklamal plastový kryt. Čakal som kvalitné sklo, alebo extra pevný plast, ktorý by ho dokonale napodobnil. Takto je to telefón síce pekný na pohľad, ale už nie taký elegantný na dotyk. Funkčnou výbavou je, naopak, na špici medzi štýlovými mobilmi. Keby si vedel rýchlejšie poradiť s multitouch displejom v internetovom prehliadači či pri prezeraní snímok, bol by funkčne takmer dokonalý. Keď sa pozriem na cenu, nemám Crystalu veľmi čo vyčítať. Veď nakoniec nie je až taký drahý.

Produktová stránka: LG GD900 Crystal

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: LG

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.09.2009 - 13:27

Quo: Si tam mohol aspon video co som ja daval na youtube nalinkovat :-D)) Mne sa ten fonik straaaaaasne lubi :)

anonymous03.06.2009 - 02:12 Trvalý odkaz

Quo: ze je o mesiac starsie ako toto :-D))) A hlavne je bez reklam :)

anonymous03.06.2009 - 02:33 Trvalý odkaz

Cimo: Telefon vyzera naozaj pekne po dizajnovej stranke, len vobec nechapem naco tam davali druhu dotykovu plochu, na co to je dobre?

anonymous03.06.2009 - 12:36 Trvalý odkaz

hellwet159: to s tymi pprstamy sami moc nechce verit ale po dizajnovej stranke vipada pekne a s tymi prstamy sami to paci :)

anonymous03.06.2009 - 15:21 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: nevedel som ze mas nejake video, ja som tam vecer narychlo hodil prve :)

Celá diskusia 25 príspevkov