Samsung C3010

PRVÝ KONTAKT s low-endom Mobil s 0,3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 111 x 46 x 12 mm,

hmotnosť: ??? gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 65 536 farieb, 128 x 160 b., 32 x 39 mm, uhlopriečka 51 mm (2''),

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (128 x 96 b.),

pamäť: 21 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Samsungový konektor), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: 800 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / do 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, e-mail, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nový Samsung C3010 je mobil klasickej konštrukcie, ktorý dizajnovo a funkčne kopíruje populárny Samsung C3050. Novinka neponúka žiadne zásadné, dokonca ani menšie vylepšenia. Modely C3010 a C3050 sa teda líšia len po konštrukčnej stránke.

Telefón klasickej konštrukcie so zaoblenou vrchnou a spodnou stranou pôsobí pomerne nudne. Predná strana telefónu pozostáva z veľkého dvojpalcového displeja, alfanumerickej klávesnice a striebornej ovládacej časti. Použité lesklé plasty na mňa pôsobia lacno. Kým dizajn Samsungu C3050 mi sedel hneď na prvý pohľad, s C3010-tkou som sa akosi nevedel zžiť. V spodnej časti pravej steny je ukrytý konektor pre nabíjačku a slúchadlá. Zadná strana je veľmi jednoduchá, okrem zapusteného objektívu VGA fotoaparátu na nej nenájdete nič. Pod zadným krytom, ktorý mimochodom tvorí celú zadnú stranu, sa nachádza 800 mAh batéria a slot na microSD kartu. Pri výmene pamäťovej karty je nutné vybrať batériu. V ľavej stene telefónu nájdete tlačidlá na ovládanie hlasitosti a otvor na pútko. Konštrukcia telefónu je pevná a telefón sa v ruke drží dobre.

Lesklá nabielo podsvietená klávesnica je mäkká a písanie na nej je tiché. Použitý materiál mi akosi nesedel, no písanie na klávesnici je bezproblémové a rýchle. Chválim rýchle reakcie pri stlačení tlačidla. Celkovo sú reakcie telefónu priam bleskové. V nastaveniach nájdete už štandardne aj možnosť nastaviť vlastný čas podsvietenia klávesnice.

Displej telefónu sa nedočkal zmien. Stále ide o starý známy dvojpalcový displej, podporujúci 65 tisíc farieb a slabé rozlíšenie 128 x 160 bodov. Páčia sa mi spomínané rýchle reakcie displeja na stlačenie kláves. Pohotovostný režim zobrazuje dátum, čas a názov operátora. Funkčné sú aj klávesové skratky: stlačením ovládacieho tlačidla doľava sa dostanete k písaniu správ, smerom nahor nastavíte budík, doprava spustí hudobný prehrávač a stlačením nadol aktivujete falošný hovor. Pri aktivovaní falošného hovoru vám telefón po chvíli zazvoní a v reproduktore sa vám prehrá vaša nahrávka z diktafónu. Prostredie telefónu je rovnaké, hlavné menu používa maticu ikon v rozložení 3 x 4. Nastavenia displeja umožňujú zvoliť si jednu z troch pripravených tém (čierna, biela a zelená), nastaviť vytáčací displej, pozdrav, efekt prechodu či jas a čas podsvietenia. Viditeľnosť displeja na priamom slnku je už tradične slabšia. Nastavením bielej témy sa situácia trochu zlepší. Stredové ovládacie tlačidlo spúšťa menu, problému s nechceným vstupom na internet sa teda nemusíte báť.

Integrovaný fotoaparát robí aj pri "superjemnej" kvalite fotografie zlej kvality. Zábery sú použiteľné ako príležitostné momentky v mobile. Fotografovanie prebieha na šírku, a tak netreba nastavovať správny pomer strán ako to bolo u Samsungu C3050. Nastavenia umožňujú vybrať si rozlíšenie, kvalitu, nočný režim, časovač efekty, rámčeky či vyváženie bielej. Spustenie fotoaparátu oproti iným Samsungom je pomerne rýchle. Telefón si poradí aj s videom. Kamera je však prítomná asi len preto, aby tam nejaká bola. Rozlíšenie 128 x 96 bodov sa dnes nepoužíva ani v krajných prípadoch. Na tak malom videu si aj tak žiaden detail nevšimnete. Prezeranie obrázkov v galérií je prekvapivo rýchle. Celoobrazovkový režim prezerania fotografií nie je možný. Snímky si ale môžete približovať.

Prehrávač hudby sa tiež nedočkal zmeny, opäť hudbu roztriedi a ponúka aj rovnaké možnosti prispôsobenia si celého prehrávača. Hodnotenie hudby, niekoľko ekvalizérov a zobrazenie grafiky albumu je prítomné. Prehrávanie na pozadí je samozrejme tiež funkčné, dokonca nebadať ani spomalenie telefónu. Oceňujem funkciu automatického vypnutia, ktorú rád používam pri zaspávaní (prehrávač hudby + režim sleep na domácom stereu + Bluetooth profil A2DP). Hlasitosť reproduktoru a slúchadiel v balení ma príjemne prekvapila, Samsung C3010 patrí medzi modely s vyššou hlasitosťou prehrávania. Kvalita stereo slúchadiel v balení je ale priemerná, oplatí sa investícia do redukcie.

Jednoduché FM rádio podporuje aj funkciu RDS, a tak budete mať prehľad o tom, ktorú stanicu počúvate. Hlasitosť rádia v slúchadlách je na môj vkus až prisilná, vydržal som hudbu počúvať maximálne na 10-tom stupni zo štrnástich. Vysoká hlasitosť sa však hodí pri počúvaní cez reproduktor.

Pamäť telefónu je slušných 21 megabajtov, rozšíriteľných o pamäťovú kartu microSDHC do výšky až 8 GB. Tá sa vkladá nelogicky pod SIM kartu a tak pri jej výmene treba vyberať batériu. Nerozumiem tomuto novému kroku Samsungu, ktorý nahradil vkladanie kariet z boku telefónu pod SIM kartu.

Telefonovanie je vďaka klasickej a tenkej konštrukcii pohodlné. Funkcie hovoru zvláda dnes takmer každý telefón na výbornú. Samsung C3010 nepatrí medzi výnimky. Hlasitosť slúchadla ma opäť milo prekvapila, najvyšší stupeň som používal iba v najrušnejších priestoroch kde som s iným mobilom takmer nič nepočul. Vďaka hlasnému reproduktoru pri prehrávaní hudby či telefonovaní a veľkému displeju je tento telefón aj skvelým kandidátom pre seniorov. Telefónny zoznam pojme až 1 000 viacpoložkových kontaktov. Kopírovanie a presúvanie jednotlivých alebo viacerých kontaktov medzi pamäťami je možné. Kontakty však neodošlete ďalej cez Bluetooth. V telefóne sú pripravené aj profily, tie si môžete plne prispôsobiť. Samsung C3010 umožňuje aj vytvorenie ďalších nových profilov.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych správ je jednotný. V nastaveniach správ môžete nechcené správy mazať po priečinkoch alebo jednotlivo. Výpisy o doručení či ponechanie odoslanej správy v priečinku Samsungy už dávno vedia. Pri písaní najprv volíte príjemcu, potom vkladáte text (a multimédiá) do správy. Maximálna dĺžka správy môže byť až 1836 znakov, čo je 12 SMS správ. E-maily telefón nepodporuje, namiesto nich nájdete v telefóne lokálny Bluetooth chat.

Po správnom nastavení profilov prehliadača sa mi nepodarilo otvoriť titulku Fony.sk, dokonca ani vo wapovej verzii. Prehliadač som teda nemal možnosť skúsiť. Vyzerá však byť rovnaký ako bol v Samsungu C3050. Ten si poradil s wapovými stránkami bezproblémovo, jednoduché webové stránky sa mi podarilo tiež otvoriť.

Budík môže byť opakovaný. Odklad budenia či výber hlasitosti a melódie je samozrejmosťou. Rádio ako tón budenia nie je možné zvoliť. Jednoduchý kalendár zobrazuje v mesačnom náhľade. Spodnú lištu na zobrazenie aktuálnych záznamov v telefóne nenájdete. Kapacita kalendára je 100 záznamov schôdzok, 100 výročí, 100 dní voľna, 100 dôležitých a 100 súkromných záznamov. V organizéri sa ďalej nachádza aj štandardný balík funkcií ako poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačka, prevodník, časovač, stopky, diktafón či hry. Java aplikácie nie je možné minimalizovať.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž telefónu je pri bežnom používaní dobrá, počítajte s dvomi až tromi dňami aktívneho používania minimálne.

Výhody:

- hlasitosť reprodukcie hudby,

- hudobný prehrávač a jeho možnosti,

Nevýhody:

- viditeľnosť displeja na slnku,

- pri výmene microSD je nutné vybrať batériu,

Orientačná cena: 87 € (2 621 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung C3010 je jednoduchý mobil pre nenáročných užívateľov, ktorý za nízku cenu ponúka dvojpalcový displej s rozlíšením 128 x 160 bodov, VGA fotoaparát, podporu EDGE, FM rádio s RDS a výborný hudobný prehrávač. Hlasitosť telefónu, väčší displej s veľkým písmom pri vytáčaní a nenáročnosť ovládania určuje tento telefón aj do rúk seniorov. Konkurenčným kúskom Samsungu C3010 je Nokia 2330 classic, ktorá rovnako ponúka veľké písmo na displeji, hlasné FM rádio, VGA fotoaparát na momentky a nenáročné ovládanie.

Produktová stránka: Samsung C3010

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.08.2009 - 08:54

k530i: no na co sa s takimito telefonmi ja obtazuju

anonymous31.08.2009 - 08:53 Trvalý odkaz

Michal Kraj?ír: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na PRVÝ KONTAKT.

anonymous31.08.2009 - 13:44 Trvalý odkaz

ja: ...fajn ak je ta hlasitost naozaj taka , ostatne moze byt, este keby bol dotykovi a nic mu nechybiii...

anonymous31.08.2009 - 17:39 Trvalý odkaz

mulo: za tu cenu si mozete kupit ovela lepsiu nokiu 2700 classic

Celá diskusia 8 príspevkov