BenQ F5 - lacná vstupenka do sektorov LTE a NFC

Recenzia 5-palcového androidu s HD displejom, 13 Mpix, ale priemerným fotoaparátom i podporou LTE a NFC technológií. Poteší dostupná cenovka.

Po otestovaní množstva smartfónov známych značiek už človeka ďalšie novinky až tak veľmi neprekvapia. Preto som vždy rád, ak sa mi do rúk dostane smartfón, ktorý je niečím výnimočný. Napríklad ako v tomto prípade. Keď som sa dopočul, že môžem otestovať telefón značky BenQ, dlho som neváhal. Známy výrobca počítačovej techniky hlási návrat do sféry smartfónov a z dvojice noviniek sme sa pozreli na vybavenejší kúsok. Napriek tomu ide o cenovo dostupný smartfón, ktorý môže prekvapiť v cenovej hladine do 200 eur.

ikona

Základné info: BenQ F5Cenovo dostupný android staro-novej značky prináša 5'' HD displej, štvorjadrový procesor, 13 Mpix fotoaparát s AF, LED bleskom, podporu LTE, NFC a 2 500 mAh batériu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po odstránení ochrannej známky sa dostávam do balenia. Telefón ide zatiaľ bokom, moje prsty smerujú nižšie, k zvyšnému obsahu bielej škatuľky. Nič nezvyčajné tu však na mňa nečaká. Výrobca pribalil jednoampérovú nabíjačku, microUSB kábel a jednoduché slúchadlá.

Oblé prevedenie smartfónu mi trochu pripomína starší model HTC Sensation XE. Možno aj kvôli červeným prvkom na prednej a zadnej stene. Dizajn je charakteristický oblými tvarmi. Ostré rohy by ste tu hľadali márne. Telefón napriek svojím väčším rozmerom padne výborne do ruky, a nešmýka sa v nej. Plastová konštrukcia sa vydarila. Jednotlivé komponenty dobre lícujú a telefón ani pri silnejšom zovretí nevydáva žiadne zvuky. Plast po stranách je lesklejšieho prevedenia, no nezachytáva odtlačky ani nepôsobí lacným dojmom.

Zadný odnímateľný kryt má okrem tmavšej farby aj iný povrch. Výrobca sa rozhodol pre mäkčené plastové prevedenie, a ja ho za to môžem iba pochváliť. Povrch je príjemný na dotyk a ľahko sa z neho odpratávajú odtlačky a rôzne nečistoty.

Pri pohľade na prednú stenu neregistrujem žiadne výrazné plytvanie miestom. Pod displejom sa nachádza trojica dotykových tlačidiel s podsvietením a vibračnou odozvou, hore nájdeme červené slúchadlo s priemernou hlasitosťou, názov výrobcu a predný fotoaparát. Nezabudlo sa ani na senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu a taktiež na notifikačnú diódu. Tá svieti výrazne, viacerými farbami a jej upozornenie si určite všimnete.

Prvá vážnejšia výhrada smeruje k tlačidlu napájania v hornej stene. Pri týchto rozmeroch je jeho stlačenie bez prehmatu v ruke nemožné. A to neustále naťahovanie ma vážne nebavilo. Platí to však iba pri zamykaní telefónu, keďže displej viete rozsvietiť aj dvojitým ťuknutím naň. Veľmi návykové. Tlačidlo napájania by som teda najradšej videl v pravej stene. Tam sa ale už nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti. Ľavá stene tak ostala prázdna. Hore nájdeme ešte sekundárny mikrofón a 3,5 mm audio konektor, microUSB konektor sa uhniezdil v spodnej stene. Otočenie dolu hlavou mi až tak nevadí, ale chýbajúca podpora pripojenia externých zariadení cez USB OTG už áno. Túto funkciu už považujem za samozrejmosť.

Hlasný reproduktor nájdeme v spodnej časti zadnej steny. Vďaka červenej mriežke osloví aspoň jeden zo zmyslov – zrak. Sluch sa žiaľ dostáva do úzadia. Reproduktor hrá hlasno, no plechovo a pri vyššej hlasitosti sa dostaví aj nepríjemné škrípanie. V hornej časti zadnej steny sa nachádza zapustený objektív fotoaparátu, pod ním ešte LED blesk.

Pod zadným krytom nás čaká nepríjemné prekvapenie v podobe zabudovanej batérie. Toto riešenie vážne nechápem. Nad batériou sa nachádza slot pre microSD kartu a SIM kartu vo verzii micro. Dva vyčnievajúce kontakty prezrádzajú prítomnosť NFC antény. Áno, pri pohľade na vnútornú stenu zadného krytu si všímam veľkú plochu antény. NFC využijete napríklad na rýchle prepojenie s inými zariadeniami.

Displej s päťpalcovou uhlopriečkou dostal komfortné HD rozlíšenie (1 280 x 720 b.). V nižšej strednej triede sa stáva displej s touto uhlopriečkou a rozlíšením akýmsi štandardom. A bohato stačí. Rozdiel si všimnete až pri porovnaní so smartfónom s Full HD rozlíšením. Pri výbere panela siahol výrobca po technológii IPS. Lenže asi nie po tom najkvalitnejšom IPS displeji. V porovnaní s inými IPS displejmi si všímam o čosi vyblednutejšie farby a taktiež slabší jas, ktorý hádzal polena pod nohy čitateľnosti na slnku. Nastavenie jasu som už tradične zveril do rúk automatickej regulácii. Tu som si občas všimol, že po rozsvietení displeja sa jas ako keby zvyšoval z minima a až po sekunde dvoch bol jas nastavený tak, ako keď som displej zhasínal. Taká maličkosť. Zo špeciálnych funkcií tu nájdeme režim modrého svetla, ktorý v troch rôznych intenzitách vie stepliť farby do modra, a ponúknuť tak lepšie podmienky na nočné prezeranie webu, čítanie článkov a

podobne.

Hardvérovou výbavou príliš neprekvapí, ale ani nesklame. Taký štandard. V útrobách sa schováva chipset Snapdragon 400 (MSM8926) od Qualcommu, s ktorým sa môžeme stretnúť aj u iných smartfónov nižšej strednej triedy. Napríklad HTC Desire 610, Sony Xperia M2, Nokia Lumia 635 alebo LG F90. Chipset tvorí štvorjadrový procesor s taktom 1,2 GHz a grafický procesor Adreno 305. Ten si poradil aj s náročnejšími hrami, konkrétne s hrou FIFA 15, ktorá bežala bez problém. Telefón sa ani pri dlhšom používaní neprehrieval. Interný ukladací priestor s kapacitou 16 GB ponúkne pre používateľa 12,7 GB. Väčšie súbory a taktiež aj aplikácie si môžete pokojne presunúť na microSD kartu. BenQ F5 podporuje pamäťovky s kapacitou do 64 GB.

Pri testovaní noviniek od menej rozšírených, prípadne nových značiek som zvedavý najmä na zásahy výrobcu do operačného systému. V tomto modeli beží Android vo verzii 4.4.2 a úprav je tu minimum. Väčšinou máte pocit, že v ruke držíte čistý android. Na jednoduchej zamknutej obrazovke nájdeme iba widget hodín s počasím. Potiahnutím od pravého okraja viem rýchlo spustiť fotoaparát. Po odblokovaní sa dostávam na domáce obrazovky. BenQ sa zaradil k výrobcom, ktorí v prostredí vynechali samostatnú ponuku aplikácií. Všetko tak mám na domácich obrazovkách. Toto chaotické usporiadanie mi veľmi nesadlo. Privítal by som aspoň možnosť zarovnať jednotlivé ikony tak, ako to bolo v prípade nedávno testovaného Meizu MX4. Domáce obrazovky pochválim aspoň za možnosť cyklického presunu z poslednej obrazovky na prvú a naopak.

A objavil som aj jednu užitočnú funkciu, ktorou som si aspoň sčasti kompenzoval chýbajúcu ponuku aplikácií. Spodný dok s aplikáciami obsahuje ešte dve ďalšie karty pre uloženie ďalších aplikácií. Celkovo si tak do tohto priestoru môžete uložiť až pätnásť aplikácií, prípadne si ďalšie nahádzať do priečinka. Je to celkom užitočné. Stačí ťah prsta po doku doprava alebo doľava a poruke mám všetko potrebné. Kliknutím na tlačidlo domov sa presuniete na hlavnú domácu obrazovku s hlavným dokom.

Výsuvná lišta má vzhľad čistého androidu. To mi ale vôbec nevadí, keďže skratiek je tu viac než dosť. Z tých najužitočnejších spomeniem rýchle prepínanie medzi sieťami, skratku svietidla a skratku regulácie jasu.

O chod systému a spustené aplikácie sa stará RAM-ka s kapacitou 1 GB. K dispozícií je približne 850 MB a vo väčšine prípadov bolo voľných približne 100 MB. Systém bežal stabilne, no párkrát sa mi stalo, že sa správal inak, než by mal. Napríklad tlačidlo ovládania hlasitosti prestalo regulovať hlasitosť, bublinka aplikácie Facebook Messenger ostala aj po zatvorení na ploche a podobne. Takýchto prípadov však bolo minimum. Počas celej doby používania nepadla žiadna aplikácia, ani nedošlo k samovoľnému reštartu telefónu.

Do úprav základných aplikácií sa výrobca príliš nehrnul, no pridal aspoň pár zo svojej dielne. Nájdete ich v priečinku Q Family. Aplikácia PiQture je galéria obrázkov, v ktorej okrem snímok z fotoaparátu nájdete aj obrázky zo sociálnych sietí. Na prehrávanie hudby poslúži prehrávač QissMusic. V porovnaní so základným od Googlu som si tu však okrem pár grafických úprav veľa zmien nevšimol. Treťou aplikáciou je QloudMedia. Ako už názov našepkáva, aplikácia slúži na prezeranie obsahu vášho servera. Aplikácia QSora slúži na vzdialené ovládanie vášho telefónu cez internetový prehliadač na počítači. Podmienkou je, aby oba zariadenia boli pripojené k rovnakej Wi-Fi sieti. Mne sa to ale nepodarilo. Po zadaní IP adresy sa karta prehliadača neustále chaoticky obnovovala, až nakoniec skončila s chybovou hláškou. A máme tu ešte posledné dve aplikácie. Qmemo slúži ako klasický zápisník, v aplikácií QMoney si môžete zapisovať vaše bankové transakcie.

Z ponuky aplikácií stojí za zmienku ešte FM rádio. Aj keď funkčne dosť chudobné. V nastaveniach som našiel iba možnosť zmeniť región a aktivovať časovač vypnutia. Zobrazenie názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT) chýba.

Trinásťmegapixlové rozlíšenie fotoaparátu znie ako slušná hodnota. Aká je však realita? Fotoaparát pochválim za verné zachytenie farieb pri dobrých svetelných podmienkach. Menšie problémy však nastávajú pri ostrosti snímok, kedy aj pri dobrom svetle nie je výsledok taký, ako v prípade iných kvalitných trinásťmegapixlových fotoaparátov. Každopádne, na prezeranie na displeji telefónu alebo zdieľanie na sociálne siete postačí. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Kvalita je pomerne slušná a poteší aj automatické preostrovanie počas nahrávania.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 45 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 149 MB / min.)

Batéria s kapacitou 2 500 mAh zvykla BenQ F5 udržať pri živote v priemere deň a pol. Na telefóne som mal zapnuté dáta, používal dátovo závislé aplikácie, často prezeral webe, pár minút strávil hraním hier a uskutočnil niekoľko hovorov. Výdrž ma neprekvapila, ale ani nesklamala.

Výhody:

+ kvalitné zhotovenie s mäkčeným zadným krytom

+ solídny HD displej

+ NFC, LTE

+ automatická regulácia jasu, notifikačná dióda, podsvietené tlačidlá

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

+ cena

Nevýhody:

- vstavaná batéria

- priemerný hlasný reproduktor

- chýba podpora USB OTG

- neprakticky umiestnené tlačidlo napájania

Orientačná cena: približne 160 € (pricemania.sk)

Záver:

BenQ F5 je príjemným spestrením ponuky cenovo dostupných smartfónov. Za dobrý peniaz ponúkne kvalitné tenké telo s pogumovanou zadnou stenou, päťpalcový displej s HD rozlíšením a dostatočný výkon. Príjemne prekvapila aj dobrá lokalizácia do slovenského jazyka. V tejto cenovej relácii možno medzi plusy ešte zaradiť notifikačnú diódu, prítomnosť NFC, automatickej regulácie jasu a určite LTE. Miernym sklamaním je vstavaná batéria, chýbajúca podpora USB OTG a niekedy nie najpresvedčivejšie snímky fotoaparátu. BenQ F5 nešokoval, no rozhodne nesklamal. Konkurencia je však veľká. Pri danej cenovke mu môže podkúriť lacnejší Honor 3C alebo napríklad vynovený Samsung Galaxy S3 Neo.

foto s HDR

Diskusia k článku:

ondrakomous 17.02.2015 - 20:58

dobra recenze, solidni mobil, opravdu pripomina stary modely od HTC.

igch02.07.2015 - 13:04 Trvalý odkaz

Pouzivam Benq F5 uz par mesiacov, dnes mi vsak zamrzol tak ze nejde ani restartovat. Jedine na co reaguje je tlacidlo napajania - vypne/zapne display. Pri zapnutom display ukazuje naposledy spustenu aplikaciu, nemeni sa v stav.riadku ani % baterie. Kedze ma vstavanu bateriu, neda sa urobit tvrdy restart jej vybranim. Ziadny resetovaci mikrospinac som ani po odstraneni zadneho krytu nenasiel. Poradi niekto ako ho restartnut, aby som nemusel cakat, nez sa vybije bateria?

matomi02.07.2015 - 15:03 Trvalý odkaz

Stlac tlačítko vypnutia a drž ho kym sa nereštartuje, vydržať treba aj pol mihuty...

Celá diskusia 6 príspevkov