Sony Ericsson Satio

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s 12 Mpix fotoaparátom s AF, xenónovým bleskom, podporou HSPA, Wi-Fi a GPS

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, Symbian S60 5th edition,

procesor: 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 112 x 55 x 13 mm,

hmotnosť: 126 gramov (zistená: 127 g),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 43 x 76 mm, uhlopriečka 89 mm (3,5''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 12,1 Mpix, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 80 MB + 256 MB RAM + microSDHC 8 GB,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, TV-Out,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

batéria: 1 000 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

RSS, 3,5 mm jack.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna.

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, stereo slúchadlá, USB kábel, 8 GB microSD, dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson Satio je jedným z najvybavenejších multimediálnych mobilov od tohto výrobcu. Pýši sa dvanásťmegapixelovým fotoaparátom a funkčnou výbavou, ktorej takmer nič podstatné nechýba.

"Sony Ericsson Satio môžeme označiť ako smartfón s najlepším fotoaparátom na trhu."

Dizajn telefónu je minimalistický, no pôsobí luxusne. Telo telefónu je tvorené čiernymi (a striebornými) lesklými plastami, na ktorých prsty zanechávajú ľahko odtlačky, a tak je nutné telefón neustále čistiť. Konštrukcia telefónu, až na zadný kryt, je pevná a kvalitne spracovaná. Zadný kryt batérie pri uchopení mierne praská a má tendenciu otvárať sa. Prednú stranu tvorí veľký 3,5-palcový displej a trojica tlačidiel. Oceňujem použitie hardvérových tlačidiel namiesto nepraktických dotykových. Medzi zeleným a červeným slúchadlom sa nachádza tlačidlo, ktorým štandardne vstupujete do menu. Pravá strana Satia obsahuje niekoľko tlačidiel. Okrem klasických, ktoré ovládajú hlasitosť nájdete medzi nimi aj spúšť fotoaparátu či rýchly vstup do galérie. Zadná strana nesie logo a názov výrobcu. Po odsunutí aktívneho krytu fotoaparátu sa objaví objektív fotoaparátu s prisvetľovacou diódou a xenónovým bleskom. Na ľavej strane sa okrem mechanického zámku displeja nachádza aj krytý microSD slot a pozlátený Fast port. Sony Ericsson si mohol odpustiť použitie tohto neobľúbeného konektoru a nahradiť ho radšej microUSB a 3,5 mm jackom. Na vrchnej strane sa nachádza otvor reproduktora a vypínacie tlačidlo, ktoré slúži k zmene profilu. Nakoľko Satio neobsahuje držiak na stylus priamo v tele mobilu, Sony Ericsson to vyriešil po svojom. Do spodnej časti umiestnil otvor na pútko a do balenia umiestnil stylus na šnúrke. Nosiť ho teda môžete uviazaný k spodnej časti, podobne ako mal Samsung Omnia či LG Renoir. Rozmery telefónu sú napriek veľkosti displeja sympatické. Satio vyzerá byť na prvý pohľad väčšie než moja Nokia E71, no pri porovnaní zistíte, že ide o rozmerovo takmer totožné modely, len hrúbka je iná. Hmotnosť 126 gramov je pri takto funkčne nabitom mobile zanedbateľná. Zaujímavosťou je, že Satio, narozdiel od iných telefónov s OS Symbian, nezapnete bez vloženej SIM karty. Teda, systém sa aj kompletne rozbehne, ale prekryje ho hláska "Vložte SIM kartu".

"Sony Ericsson si mohol odpustiť použitie Fast port a nahradiť ho radšej microUSB a 3,5 mm jackom."

Sony Ericsson Satio disponuje veľkým dotykovým

, ktorý používa rozlíšenie 360 x 640 bodov na 3,5-palcovej uhlopriečke. Kvalita displeja je teda viac než dobrá. Problém nemá ani so zobrazovaním údajov na slnku. O reguláciu podsvietenia sa stará automatický senzor, nastaviť ho však môžete aj manuálne. Displej nie je zapustený do tela prístroja, a tak nie je chránený voči nechceným škrabancom. Je škoda, že sa Sony Ericsson rozhodol použiť rezistívny displej namiesto kapacitného. Napriek tomu sú reakcie na dotyk presné a rýchle. Telefón nebudete mať problém ovládať prstom, ani stylusom. O zmenu orientácie displeja sa stará akcelerometer, ktorého funkciu si môžete v nastaveniach vypnúť. Mne na ňom vadila zvýšená citlivosť.

v Sony Ericssone Satiu je dobre známy Symbian S60 v dotykovej verzii. S jeho prostredím sa vďaka rozšírenej Nokii 5800 XpressMusic stretol už takmer každý. Systém poháňa 600 MHz procesor, ktorý sa stará o rýchle a plynulé fungovanie telefónu. Satio patrí medzi vydarenejšie a rýchlejšie smartfóny s dotykovým Symbianom. Rýchlosť Nokie 5800 a 5530 XpressMusic hravo poráža. Domáca obrazovka je tvorená aktívnym pohotovostným režimom. Ten môže byť zobrazený na viacero spôsobov. Najzaujímavejšiu tému pohotovostného displeja importoval do telefónu samotný Sony Ericsson. Tá je zložená z piatich domácich obrazoviek, medzi ktorými sa pohybujete pohybom prsta do strán, podobne ako na Androidoch. Prvá obrazovka slúži na uloženie najpoužívanejších kontaktov a rýchly prístup k nim. Druhá obsahuje záložky na webstránky. Tretia a zároveň základná obrazovka zobrazuje názov operátora, dátum, čas, skratku k hudobnému prehrávaču a štvoricu ikon (vytáčanie, galéria, SMS, vyhľadávač). Predposledná obrazovka zobrazuje náhľady fotografií. Medzi nimi sa pohybujete vertikálnym ťahom prsta. Pohyb je plynulý a načítavanie 12-megapixelových fotografií bleskové. Posledná domáca obrazovka sa stará o rýchly prístup k vašim obľúbeným funkciám. Tie si môžete plne prispôsobiť. Vylepšený pohotovostný režim od Sony Ericssonu sa mi veľmi páčil a považujem ho za praktickejší než tie, ktoré štandardne Symbian ponúka. Hlavné menu sa dá zobraziť formou zoznamu alebo matice dvanástich ikon. Prostredie je prehľadné a jednoduché na ovládanie. Pre ľudí s horším zrakom ponúka Symbian zmenu veľkosti systémového fontu. Na 3,5-palcovom displeji je aj najmenšie písmo výborne čitateľné.

"Satio patrí medzi vydarenejšie a rýchlejšie dotykové smartfóny. Rýchlosť Nokie 5800 a 5530 XpressMusic hravo poráža."

Satio sa pri uvedení pýšilo najmä prítomnosťou 12-megapixelového fotoaparátu. Ten svojou kvalitou nesklamal a Sony Ericsson len potvrdil, že dokáže robiť skutočne výborné fotomobily. Okrem vysokého počtu megapixelov disponuje aj prisvetľovacou LED diódou a xenónovým bleskom. Jeho sila sa však stále nevyrovná bleskom v tradičných kompaktných fotoaparátoch. Blesk blízke objekty neprepaľuje, o to sa stará elektronika, a to sa mi na Satiu páči. Fotoaparát aktivujete odsunutím aktívneho krytu. Následne sa rozsvieti modrý obrys tlačidla spúšte a môžete začať fotografovať. Spustenie fotoaparátu trvá 2 - 3 sekundy. Nastavenia sú bohaté, umožňujú meniť scénické režimy, veľkosť fotografie, ostrenie (automatické, makro, detekcia tváre), efekty, vyváženie bielej či aktivovať časovač alebo stabilizér obrazu. Telefón dokáže snímky automaticky otáčať a zapisovať do nich aktuálnu polohu. Xenónový blesk a LED dióda majú pri fotografovaní výrazný vplyv na batériu, Satio som otestoval pri bežnej akcii večer v podniku. Tmavšie prostredie, cez 50 fotografií s bleskom a 10 minút videa s neustále zapnutou diódou a z plne nabitej batérie ubudlo približne 15 %. Nebál by som sa preto toho, že Satio nevydrží dokumentovať jednu celú nočnú akciu.

Možnosti videa sú slabšie , umožňujú iba meniť efekty, vyváženie bielej či veľkosť nahrávaného videa. Kvalita VGA videa je dobrá. Pri nahrávaní môžete využiť aj LED diódu.

Sony Ericsson do svojho nového modelu importoval aj svoju galériu. Tá je funkčne i dizajnovo totožná s tými, ktoré poznáte z iných modelov. Fotografie, videá a hudbu triedi podľa rôznych údajov. Prezeranie fotiek z pamäťovej karty je plynulé, s trhaním som sa nestretol ani pri fotografiách s najvyšším rozlíšením.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 6,2 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 3360 kbps; zvuk: AAC, 62 kbps; celkovo: 25 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

ma prekvapil milo aj nemilo. Pozitívne najmä kvôli rýchlosti, výbornému dizajnu, jednoduchému ovládaniu a negatívne vďaka menej kvalitnému reproduktoru a slabým možnostiam prispôsobenia. Chýbal mi najmä ekvalizér a iné možnosti prispôsobenia zvuku. Rovnako tak 3,5 mm jack, ktorý mohol výrobca umiestniť namiesto Fast portu. Navyše, na Satiu nefungujú ani tlačidlá ovládania hlasitosti pri zamknutom displeji. Toto považujem za nevýhodu, nakoľko sú majitelia Sony Ericssonov zvyknutí na zmenu hlasitosti a posun medzi skladbami aj pri zamknutom telefóne. Hudobné využitie Satia teda pre mňa nebolo až také atraktívne a preto som ho príliš nevyužíval. V balení sa síce nachádzajú pomerne kvalitné klasické slúchadlá (výborný vyvážený zvuk), no bohužiaľ bez redukcie. A tak som ako majiteľ modelu od inej značky bol odkázaný iba na dodávané príslušenstvo.

V ponuke nájdete aj FM rádio, no na podporu RDS zabudnite. Chýbajú taktiež akékoľvek možnosti prispôsobenia rádia. Osobne mi chýbalo automatické vypínanie rádia po mnou zadanom čase a aplikácia internetové rádio. Na identifikáciu neznámych rádiových skladieb a menej známych hitov využijete funkciu TrackID.

Na navigovanie slúžia hneď dve pripravené aplikácie, a to Google Maps a Wisepilot. Tá druhá je funkčne nabitejšia než Google Maps a ponúka turn-by-turn hlasovú navigáciu. Využíva mapy od Navtequ, a tak sa môžeme stretnúť s podobnými problémami s jednosmerkami ako pri Ovi Maps. Vyhľadávanie polohy je pri aktívnych všetkých režimoch vyhľadávania rýchle a bezproblémové.

Pamäť telefónu hlási niečo okolo 80 MB z toho užívateľsky dostupných 55 MB. Vnútornú pamäť môžete rozšíriť pamäťovými kartami. Sony Ericsson sa našťastie zrejme nadobro rozhodol nahradiť Memory Stick Micro karty formátom microSDHC. V balení nájdete kartu s kapacitou 8 GB, čo je dostatočné množstvo dát na uloženie fotografií, videí a hudby.

Zmena nenastala ani v oblasti telefonovania. Sony Ericsson Satio je smartfón, a smartfóny dokážu pracovať s telefónnym zoznamom na výbornej úrovni. Nechýba teda synchronizácia, kopírovanie či hromadné mazanie kontaktov. Na telefónnom zozname mi prekážala absencia kinetického skrolovania pri vyhľadávaní kontaktu. Nie vždy sa mi totiž podarilo na displeji trafiť prst presne na posuvník. Prítomnosť posúvania kontaktov ala iPhone by výrazne uľahčila vyhľadávanie. Telefónu chýba aj inteligentné vyhľadávanie kontaktov z pohotovostného režimu. Pri téme domácej obrazovky od Sony Ericssonu mi chýbala aj skratka k telefónnemu zoznamu. Pre plný prístup ku kontaktom som musel zakaždým vojsť do menu a vyhľadať si to tam.

"Na telefónnom zozname mi prekážala absencia kinetického skrolovania pri vyhľadávaní kontaktu."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prijaté multimediálne a textové správy sa sústreďujú do jednej zložky. Už tradične používajú rovnaký

, ktorý pri pridaní predmetu alebo multimediálneho súboru zmení automaticky formát správy. Na zadávanie znakov môžete využiť až štyri spôsoby. Okrem tradičnej alfanumerickej softvérovej podoby a QWERTY klávesnice na šírku máte k dispozícii aj ručné zadávanie znakov a tzv. mini QWERTY. Tá sa zobrazuje v režime na výšku a jej jednotlivé "klávesy" sú malé. Prekvapila ma však presnosť písania správ na tomto druhu klávesnice. Písanie správ je rýchlejšie a pohodlnejšie ručným zadávaním než stylusom. Telefónu nechýba ani tradičný symbianovský e-mailový klient, ktorý ponúka štandard čo sa týka neinteraktívnej komunikácie. Podporuje protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Schránku môže Satio skontrolovať automaticky každých 5 minút. Sťahovanie príloh môžete zakázať, prípadne obmedziť ich veľkosť.

Zabudovaný

je tradičný symbianový. Pripraviť sa teda môžete na absenciu práce s viacerými oknami a nemožnosťou kopírovať text na wape. Prehliadač používa ako základnú obrazovku domovskú stránku od Sony Ericssonu, nedajte sa preto zmýliť, nejde o NetFront. Na prezeranie webu preto odporúčam využiť radšej známu Operu Mobile. Používateľov Opery Mini nepoteším, po jej nainštalovaní a úspešnom spustení som chcel zadať adresu, no klávesnica na písanie sa neobjavila. Na prehliadanie webu môžete využiť všetky známe technológie, od GPRS až po HSDPA. Nechýba ani Wi-Fi, jeho citlivosť je priemerná. Na lokálny prenos dát môžete využiť Fast port v režime mass storage alebo Bluetooth. Medzi aplikáciami sa nachádza aj jednoduchý nástroj na vyhľadávanie v Google.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

v smartfónoch s operačným systémom Symbian patrí k jedným z najlepších. Možnosti prispôsobenia sú široké. Pripomienke môžete nastaviť vlastný tón a odklad pripomínania. Kalendáru nechýba ani spodná lišta, ktorá zobrazuje aktívne udalosti označeného dňa v mesačnom náhľade. Budení môže byť viacero. Jednotlivým budíkom môžete určiť okrem času aj vlastný tón a odklad budenia. Nechýba ani tradičná výbava organizéra ako úlohy, poznámky, kalkulačka, diktafón, stopky, svetový čas, vyhľadávač či prehliadače dokumentov Quickoffice a PDF Reader.

Nakoľko je Sony Ericsson Satio smartfón, nechýba mu ani minimalizácia aplikácií či multitasking. V zložke "moje aplikácie" sa nachádzajú dve hry (labyrint, sudoku), aplikácia YouTube na online prezeranie videí, veľmi jednoduchý Facebook klient, ktorý zobrazuje len posledné statusy a zaujímavá aplikácia MyLook. Tá dokáže automaticky meniť tapetu podľa rôznych nastavení. Automatická zmena môže nastať po uplynutí času, zatrasení telefónu alebo pri zmene lokality. Funguje na princípe určenia tapety na BTS, to znamená, že v práci môžete mať štandardnú tapetu, pričom doma fotografiu priateľky či manželky s deťmi. Na prvý pohľad ma prekvapila aj prítomnosť AppShopu. No po otvorení aplikácie sa otvorí prehliadač a stránka handango.com, ktorá poskytuje platený software. Problém je, že pri úvodnom spustení musíte vybrať váš model a ponúkané sú iba smartfóny od Sony Ericssonu so Symbianom UIQ. Využitie aplikácie je teda aktuálne nulové.

Výdrž 1 000 mAh batérie ma nijako neprekvapila, ale ani nesklamala. Očakával som, že fotoaparát vyšťaví batériu behom chvíle, no opak je pravdou, telefón vydrží vyfotografovať niekoľko desiatok snímok. Naopak, výdrž prudko klesá pri prehrávaní hudby cez reproduktor a zapnutom displeji. Rovnako tak pri prezeraní webu. Sony Ericsson Satio som pri aktívnom používaní musel nabíjať každý druhý až tretí deň.

Výhody:

- xenónový a LED blesk,

- aktívny pohotovostný režim od Sony Ericssonu,

- kvalitné slúchadlá,

- rýchle reakcie,

- podpora microSDHC,

Nevýhody:

- Fast port,

- slabé možnosti hudobného prehrávaču,

- absencia RDS,

- chýba redukcia na 3,5 mm jack,

- slabý zabudovaný prehliadač,

Orientačná cena: 537 € (16 177,66 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Satio, známy predtým ako Idou, je novou vlajkovou loďou výrobcu. Novinka sa pýši až 12-megapixelovým fotoaparátom s xenónovým bleskom a 3,5-palcovým displejom s plne dotykovým ovládaním. Okrem toho ponúka pripojenie cez HSDPA, Wi-Fi, GPS navigáciu, podporu microSD kariet a TV-out. Konkurenciou Satia bude dvanásťmegapixelový Samsung Pixon12, ktorý však nemá klasický otvorený operačný systém.

Druhý názor

Richard Hombauer: Satio vyniká fotoaparátom, inak je to klasický smartfón s dotykovým OS od Nokie, ktorý ja osobne nepovažujem za žiadny zázrak. Už na prvý pohľad je zrejmé, že dotykové ovládanie je robené v tomto OS dodatočne, čo sa mne osobne nepáči. A keď už "nokiácky" operačný systém, tak aj s podporou Ovi, t.j. ovi mapami, ovi zálohou kontaktov, ovi store a pod. Pri pohľade na Fast port sa skôr pousmejem, absencia 3,5 mm jacku je tiež výsmechom používateľov. Fotoaparátu nemám čo vytknúť, funkčnej výbave tiež nie. Ak chcete smartfón kvôli dodatočným aplikáciám s čo najlepším fotoaparátom aj na dovolenky a akcie, Satio bude jednou z najlepších volieb.

Produktová stránka: Sony Ericsson Satio

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson Satio

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

anonymous29.05.2009 - 11:16 Trvalý odkaz

Atlis: scherk - v 21st. sa nosia BT sluchadla, kable pouzivaju uz len v Afrike...

anonymous29.05.2009 - 11:36 Trvalý odkaz

palo: BT leda tak na hovor a radio, ale na hudbu? si myslis ze len v Afrike pouzivaju kablove Shure, Ultimate Ears alebo Sennheiser in-ear sluchadla?

anonymous29.05.2009 - 12:10 Trvalý odkaz

paly: Dobre hovoríš, Atlis tie BT sra?ky považuje za slúchadlá, asi ni? lepšie nepo?ul.To len zaspatý SE- môže ešte používa? fast-port a ešte k tomu na boku! Na smiech.

anonymous29.05.2009 - 12:40 Trvalý odkaz

graffoo: klidek. atlis ma pravdu. asi ste nepoculi aky zvuk dokaze vyplut HB-DS200 a vyssie? odporucam vam zohnat si niekde toto handsfree stare minimalne dva roky a pochopite, preco je 3,5 jack na mobile prezitok na zvuk. uznavam, ze fast port je kravina a ako datovy a nabijaci port uz mal byt microUSB, ale na zvuk je BT uz v pohode. aj s kvalitnymi sluchadlami... a to vam potvrdi aj mental.disease, ktory bol sam prekvapeny z kvality prenosu...

Celá diskusia 1096 príspevkov