Sony Ericsson Aino

RECENZIA high-endu Dotykový slajder s 8 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi, GPS, HSPA a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 104 x 50 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja:

hmotnosť: 134 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 16 777 216 farieb, 240 x 432 b., uhlopriečka 76 mm (3''),

fotoaparát: 8 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 FPS, AAC zvuk), face detection, geo tagging, stabilizátor,

pamäť: 55 MB + 8 GB microSD, 1000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online), Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm konektor (adaptér na Bluetooth slúchadlách), FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID), TV-Out,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač NetFront 3.5, videohovor,

ostatné 2: GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Pol, BST-33, 1000 mAh,

výdrž: do 13 h hovoru / 380 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, 3,5 mm konektor na tele prístroja, prehliadač dokumentov

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, microSD (8GB), stereo slúchadlá EC100, stojan MH100, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson postupne vyťahuje z klobúka Entertainment Unlimited ďalšie prekvapenia. Momentálne mám v rukách stredného zástupcu aktuálnej trojice. Model Aino prináša mnohé nové prvky, i keď niektorých starých zlozvykov sa stále nezbavil.

Dizajn sa nesie v duchu jednoduchosti a aktuálneho stvárnenia nových modelov. Žiadne módne výstrelky nečakajte, no nesklame ani pri obchodných stretnutiach. Na testovanie sme mali k dispozícii tmavé prevedenie, mne osobne viac padol do oka biely variant. Spracovanie je veľmi dobré, vŕzganie a praskanie sú, zdá sa, minulosťou. Použitým konštrukčným materiálom je plast, povrchová úprava je matná, čo mňa osobne veľmi teší. Odtlačky rôznych častí tela sa tak zachytávajú len na displeji. Displej je však posadený o niečo nižšie než jeho okolie, takže sa po krajoch zachytávajú nečistoty a čistenie je tak o niečo náročnejšie. S podobným problémom bojovala aj Xperia X1. Výborne je spracovaný vysúvací mechanizmus, pohybu hornej časti pomáha pružina. Dorazy by mohli byť viac tlmené, no pohyb je plynulý a vôľa zanedbateľná. Ovládacích prvkov je minimum. Pravá strana obsahuje tlačidlo regulácie hlasitosti a spúšť fotoaparátu, vľavo nájdete tradičný Fast Port, ktorý okamžite vyvolal pomerne veľkú vlnu nevôle. Isto by viac potešila prítomnosť microUSB a 3,5 mm konektoru, ktorý na tele taktiež nenájdete. V hornej časti sa nachádza tlačidlo blokovania dotykového displeja, v spodnej zasa reproduktor a miesto pre upevnenie pútka. Slot pre pamäťové karty je ukrytý pod zadným krytom. Zabudnite však na M2 karty, Aino podporuje už microSD a Sony Ericsson vám na úvod pribalí jednu s kapacitou 8 GB. Na výmenu nie je potrebné vyberať batériu, so zadným krytom som však v prvých dňoch pomerne výrazne bojoval.

"Vľavo nájdete tradičný Fast Port, ktorý okamžite vyvolal pomerne veľkú vlnu nevôle.MicroSD, naopak, potešil."

Pri zatvorenom mobile prakticky nemáte k dispozícii žiadne tlačidlá na ovládanie. Všetko je pekne ukryté a objaví sa až po vysunutí hornej časti.

zodpovedá aktuálnym modelom. Základom je teda orezaný ovládací kruh s potvrdzovacím tlačidlom v strede, po stranách sú umiestnené tlačidlá ovládania hovoru, softvérové tlačidlá, menu činností a mazacie tlačidlo. Z dôvodu úspory miesta sú na seba natlačené, čo zhoršuje celkové ovládanie telefónu. To sa týka najmä softvérových tlačidiel, menu činností a mazacieho. Pri ich stláčaní si, najmä zo začiatku, musíte dávať pozor, aby ste omylom nestlačili niečo iné. Naopak, s ovládaním hovorov a štvorsmerovým tlačidlom som nemal od začiatku najmenší problém. Alfanumerická klávesnica mi veľmi pripomína model C905, takže som sa automaticky obával zvýšenej tuhosti. Tá sa prejavovala výraznejšie v začiatkoch, postupom času sa o niečo znížila. Napriek tomu bude písanie dlhších textov unavujúce. Odporúčam používať slovník T9, aby ste klávesnicu stláčali čo najmenej.

je snáď najväčšou záhadou modelu Aino. Uhlopriečka predstavuje 76 mm, širokouhlý formát prináša netypické rozlíšenie 240 x 432 bodov. Čitateľnosť je štandardne na veľmi vysokej úrovni. Zopár slnečných dní preverilo aj schopnosti na priamom svetle a Aino nesklamal. Už od prvých informácií sa hovorilo o dotykovom displeji, čo potvrdzovala aj absencia tlačidiel pod ním. Ja len doplním, že sa jedná o kapacitný typ, takže reaguje len na dotyk prsta. Zároveň však platí, že nie je dotykový tak, ako sme normálne zvyknutí. Výhody dotykového ovládania si užijete prakticky len pri novej galérii, ktorá je prístupná v prípade zatvoreného mobilu. Bližšie si o nej povieme neskôr. Vysunutím hornej časti sa na displeji zobrazí staré známe prostredie. Pohotovostnej obrazovke opäť chýba aktívny pohotovostný režim, ktorý sa dá aspoň čiastočne nahradiť umiestnením Java aplikácií. Menu obsahuje 12 položiek, zachované zostali aj štyri druhy zobrazenia, premiestňovať ich však stále nemôžete. Prostredie sa zmenilo prakticky len kozmeticky, pribudlo niekoľko nových položiek, takže ak ste v poslednom čase prišli s aktuálnymi Sony Ericssonmi do styku, v menu sa rozhodne nestratíte.

"Displej nie je dotykový tak, ako sme normálne zvyknutí."

je umiestnený na zadnej strane, disponuje rozlíšením 8 Mpix, autofókusom a LED diódou. Aktívny kryt a xenónový blesk chýbajú, prostredie prešlo určitou zmenou. Fotoaparát je možné ovládať len v zatvorenom stave dotykom. Na obrazovke sa dá veľmi rýchlo zorientovať. Tlačidlo ovládacieho panelu je umiestnené v spodnej časti v strede. Po otvorení míte prístup k výberu scénického režimu, zaostrovania, LED blesku, časovaču, rozlíšenia a záznamu GPS polohy. Scénických režimov je celkovo osem, chýba mi však panoramatický režim a rámiky. V nastavení zaostrovania objavíte aj makro, nekonečno a rozpoznávanie tváre. Pri výbere rozlíšenia je pri každom uvedený aj pomer strán. To sa hodí, ak chcete vytvárať napríklad širokouhlé zábery. Zoom je k dispozícii samozrejme len digitálny, o ovládanie sa stará dvojica tlačidiel regulácie hlasitosti.

Prezeranie fotografií a rozdelenie do rôznych albumov je možné prostredníctvom mediálnej

, ktorú poznáte z iných modelov výrobcu. Je prístupná prostredníctvom položky v menu, tu však dotykové ovládanie nevyužijete. K dotykovej galérii sa dostanem neskôr. Drobnou zmenou je položka Geotags, kde sa na mape zobrazujú odkazy na vaše fotografie podľa GPS polohy. Veľmi šikovné riešenie, keď sa vrátite napríklad z dovolenky. Ďalej pribudol aj prístup k webovým fotoalbumom, takto som si mohol okamžite prezerať napríklad fotografie na Picasa. Vybrať si ešte môžete Blogger a Flickr. Pevne verím, že časom pribudnú aj ďalšie.

"Drobnou zmenou je položka Geotags, kde sa na mape zobrazujú odkazy na vaše fotografie podľa GPS polohy."

Záznam videa prešiel výraznou premenou, samozrejme k lepšiemu. Zabudnite na QVGA, Aino konečne podporuje VGA rozlíšenie, ktoré je navyše podporené rýchlosťou 30 FPS a zvukovou stopou AAC. Ja osobne som maximálne vďačný za tieto parametre, aj keď niekto isto bude namietať absenciou HD videa. Ale minimálne v mojom prípade platí, že radšej VGA s kvalitnou zvukovou stopou než HD video s veľmi slabým zvukom. Ovládanie je samozrejme rovnaké, ako v prípade fotoaparátu. Pri nahrávaní videa navyše nechýba ani stabilizátor obrazu a možnosť prisvetlenia, ktoré sa hodia najmä pri slabšom svetle. Prezeranie má na starosti aj tradičná galéria, kde nechýba ani okamžitý prístup k službe YouTube.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 17 fps, 687 kbps; zvuk: stereo AAC; celkovo: 12 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prezeranie fotografií, videa a iného multimediálneho obsahu majú na starosti dve galérie. Prvá je prístupná len prostredníctvom položky v menu, k druhej sa dostanete vďaka dotykovému displeju v zatvorenom stave. Už

je orientovaná na šírku, odomknutie prebieha posunom virtuálnej šípky na displeji. V tom momente sa pred vami objaví ponuka, ktorá pripomína konzolu PlayStation. Obsahuje päť rôznych ikon, konkrétne fotoaparát, obrázky, hudbu, videá a FM rádio. Fotoaparát sme si už spomenuli, takže sa môžeme pozrieť na prezeranie obrázkov. Po zvolení príslušnej ikony sa pred vami zobrazí riadok s náhľadmi fotografií, natočených videí a obrázkov. V spodnej časti sa nachádza posuvník, ktorý uľahčuje presun po časových obdobiach. Zvolením obrázka sa zobrazí na celú obrazovku a vy máte k dispozícii možnosť odoslať, upraviť, priblížiť alebo vymazať. Odoslať môžete fotografie na webový album, mailom, MMS správou alebo prostredníctvom Bluetooth. Úpravy sa týkajú zmeny na čiernobiely režim a automatickej úpravy kontrastu funkciou Photo Fix. Približovanie a vzďaľovanie funguje dotykovým ovládaním, prípadne využitím tlačidiel ovládania hlasitosti. Prezeranie videa je veľmi podobné obrázkom. Pri otvorení sa pred vami objaví ponuka na otvorenie stiahnutých, nahratých, posledne pridaných videí a obnovenie posledného prehrávania. Pri samotnom prehrávaní potom máte možnosť odosielania, ktoré je prakticky zhodné s fotografiami. Pribudla navyše položka odoslať na YouTube. Prítomná je aj zmena režimu obrazovky, možnosť pretáčania dotykom so zobrazením konkrétneho času je výborným doplnkom. Galéria reaguje na dotyk veľmi rýchlo a na ovládanie si prakticky netreba dlho zvykať.

"Prezeranie fotografií, videa a iného multimediálneho obsahu majú na starosti dve galérie."

je v prípade Sony Ericssonu Aino na veľmi vysokej úrovni a opäť v dvojitom prevedení. Poďme teda pekne po poriadku. Prístup cez dotykovú galériu je veľmi pohodlný, na výber máte k dispozícii albumy, zoznamy, posledne pridané a samozrejme "obnoviť prehrávanie". Horizontálne listovanie v albumoch je sprevádzané zobrazením obrázkov albumov, pri veľkom množstve príde vhod spodná lišta. Po zvolení albumu sa pred vami zobrazí , ktorá veľmi silno pripomína iPhone. Potvrdíte obľúbenú skladbu a spustí sa prehrávanie. O posun sa opäť stará lišta aj so zobrazením času. V prípade spusteného prehrávača sa však pohotovostná obrazovka v spodnej časti sfarbí do červena. Ak sa jej dotknete, tak sa na krátku dobu ukážu ovládacie tlačidlá prehrávača a názov interpreta a skladby. Ak si otvoríte galériu, tak v ľavom spodnom rohu obrazovky budete mať zobrazenú ikonu, ktorá informuje o spustenom prehrávači. Dotykové prostredie umožňuje v podstate len rýchle ovládanie prehrávača, ostatné nastavenia sú prístupné až cez klasické prostredie. Tu objavíte kompletne rozdelené skladby podľa albumov, žánrov, interpretov, roku vydania, funkciu SensMe, ako aj sledované podcasty. Navyše sa tu však nachádza aj prístup k Media serverom, teda zdieľanej hudbe napríklad prostredníctvom technológie DLNA. Zmenou prešiel aj samotný prehrávač, ktorý aktuálne umožňuje aj zmenu vzhľadu. Na výber máte niekoľko druhov, spomeniem kazetu, CD prehrávač, gramofón a iné. Funkčný vplyv nemajú žiadny, ale je to príjemné spestrenie. Vďaka funkciám Clear Sound a Clear Bass sa môžete tešiť na skutočne výborný zvuk. V tomto prípade práve zamrzí absencia 3,5 mm konektoru na tele prístroja, vyvažuje to však veľmi podarenými Bluetooth slúchadlami priamo v balení. Ich výkon je veľmi dobrý, bez problémov zvládnu porovnanie s bežnými káblovými slúchadlami s cenou okolo 60 EUR. Rovnako je na tom aj ich výdrž, ak počúvate hudbu približne dve hodiny denne, tak celý týždeň ich nabíjať nebudete musieť.

"Zamrzí absencia 3,5 mm konektoru na tele prístroja, vyvažujú to však Bluetooth slúchadlá priamo v balení."

chýbať jednoducho nemôže, v prípade Aino sa opäť jedná rovno o dvojicu. Spoločnou vlastnosťou oboch je jednoduché a účelné prostredie. Prvé je ovládané dotykom, v ľavom hornom rohu je ponuka na výber uložených staníc, nechýba automatické a manuálne ladenie. Druhé, ovládané prostredníctvom tlačidiel, je ukryté v menu pod položkou Zábava. Pohybom hlavného ovládacieho tlačidla nahor a nadol prechádzate jednotlivými stanicami, vpravo a vľavo zastupujú zasa ladenie. Rozhodne poteší aj prítomnosť RDS, Radio Text však chýba. Pri identifikovaní skladieb príde vhod funkcia , ktorú si vždy pochvaľujem. FM rádio má však jednu podstatnú prekážku.

"V balení objavíte len Bluetooth slúchadlá, takže pre spustenie FM rádia si budete musieť kúpiť klasické káblové slúchadlá, prípadne redukciu."

V správnom high-ende nesmie chýbať

a Aino nie je ani v tomto smere výnimkou. Asistované GPS som spomínal už skôr, pri fotografiách, v menu objavíte aj položku Lokalizačné služby. Tu sa skrýva aplikácia Google Mapy aj známy Tracker, ktorý využijete pri pešej turistike. Položka Navigácia však už neobsahuje odkaz na aplikáciu Wayfinder, v nových modeloch Sony Ericsson siahol po Wisepilot. Či je to zmena k lepšiemu? Na jednej strane áno, pretože navigácia funguje spoľahlivo, rýchlo a presne. Nevýhodou je však absencia uloženia mapových podkladov na kartu. Mapy sa neustále sťahujú z internetu, takže v zahraničí vás to môže vyjsť poriadne draho.

Vnútorná pamäť predstavuje 55 MB, v balení objavíte aj 8 GB microSD kartu. Sony Ericsson sa po veľmi dlhom čase vzdal M2 kariet a prechádza na univerzálnejší typ. Ako je u Sony Ericssonu tradíciou, tak pamäť je prakticky kompletne zdieľaná na mediálny obsah, aj pri prijímaní väčších súborov prostredníctvom Bluetooth sa ukladajú automaticky na kartu, čo rozhodne považujem za veľkú výhodu.

Aino je v prvom rade samozrejme mobilný telefón, a tak sa nezabudlo ani na túto sféru. Veľa zmien však nečakajte. Telefónny zoznam ponúka 1000 záznamov alebo 7000 čísel, vyhľadávanie postupným písaním je doplnené inteligentným hľadaním na báze slovníka T9 z pohotovostnej obrazovky. V prípade prichádzajúceho hovoru stačí hornú časť vysunúť, prípadne využiť posuvné virtuálne šípky. Posunom zelenej hovor prijímate, posunom červeného najprv stíšite a následným opätovným posunom zložíte. Takto mobil nemusíte vysúvať. Rovnako funguje stíšenie zvonenia aj stlačením tlačidla na reguláciu hlasitosti. Profilov je k dispozícii sedem, zmeny však nezaznamenali, takže stále chýba napríklad časovanie.

"Vyhľadávanie kontaktov postupným písaním je doplnené inteligentným hľadaním na báze slovníka T9 z pohotovostnej obrazovky."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Správy SMS a MMS majú už nejakú dobu spoločný editor aj schránku. Práve pri čítaní správ sa ukáže výhoda natiahnutého displeja. Pamäť nie je obmedzená počtom, využívať môžete plne zdieľanú vnútornú pamäť alebo kartu. Pri písaní môže asistovať slovník T9, pri jeho vypnutí si môžete nechať zobrazovať aspoň návrhy slov. Pri prijatí správy sa na pohotovostnej obrazovke síce objaví informácia, no čítanie bez otvorenia mobilu nie je možné. Určite oceníte aj

.

Najviac som bol zvedavý na prípadné zmeny v e-mailovom klientovi. Vždy mi chýbala možnosť pracovať súčasne s viacerými kontami bez pracného prepínania jednotlivých kont. Nanešťastie musím konštatovať, že sa nič zásadné neudialo. Pri vstupe do e-mailov vás Aino síce vyzve na výber konta, no pri dvoch kontách pracovalo jedno ako hlavné a druhé vždy čakalo na vstup do schránky. Je to veľmi malá náplasť a ja osobne márne čakám, kedy si konečne užijem poriadne e-maily v Sony Ericssone. Na druhej strane sú nastavenia dostatočne podrobné, nechýba podpora Push mailu, ukladanie správ na kartu a rôzne spôsob sťahovania nových správ aj s prílohami. Prehliadač dokumentov stále chýba.

"Prehliadač dokumentov stále chýba."

V oblasti prenosu dát je na tom Aino výborne. Podpora technológií začína pri GPRS a končí pri kombinácii HSDPA a HSUPA. Lokálne príde vhod pripojenie prostredníctvom Wi-Fi aj s podporou DLNA. Samozrejmosťou je podpora Bluetooth, na lokálne pripojenie k PC poslúži aj pribalený USB kábel s možnosťou nabíjania batérie.

NetFront prešiel drobnými zmenami a prezentuje sa vo verzii 3.5. Prakticky neustále pracuje v celoobrazovkovom režime, ponúka klávesové skratky a rýchly prístup k štyrom najčastejším funkciám. Konkrétne ide o lupu, zadanie adresy, záložky a sťahované súbory. Pri sťahovaní sa súbory len uložia a čakajú na váš pokyn k inštalácii. Takto môžete zaradiť do zoznamu niekoľko súborov a následne s nimi pracovať. Pri prehliadaní stránky vás sprevádza virtuálna šípka, na ovládanie dotykom musíte zabudnúť. Samozrejmosťou je zobrazenie jednoduchších Flash animácií a nechýba ani uloženie RSS kanálov, ktoré sa pri aktualizácii môže zobrazovať priamo na pohotovostnej obrazovke.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

V oblasti organizácie času sa výrazné zmeny neudiali. S ranným vstávaním vám pomôže päť nezávislých budíkov s nastavením dní, času, melódie, hlasitosti, názvu a doplnením obrázka. Kalendár ponúka tradičné funkcie, ktoré poznáte z iných modelov. Bol som zvedavý, ako sa výrobca pohrá s väčším displejom, očakával som zobrazenie udalostí v jednotlivých dňoch v spodnej časti. Aké však bolo moje sklamanie, keď som zhliadol

, ktoré naopak v hornej časti dopĺňal obrázok korešpondujúci s daným mesiacom. Namiesto prípadného prehľadu sa tak budete pozerať na kreslenú interpretáciu štyroch ročných období. Pri vytváraní udalosti sa zobrazí zadanie času začiatku a konca udalosti, ostané polia sú už rovnaké ako v predchádzajúcich modeloch. Nechýba pripomenutie, opakovanie, popis a miesto konania.

Ostatné funkcie zostali prakticky bez zmien. Tešiť sa tak môžete na úlohy, poznámky, ktoré môžete zobraziť na pohotovostnej obrazovke, kalkulačku s prevodníkom jednotiek, záznamník, stopky a časovač. Stratila sa nám však úschovňa hesiel.

Podpora Java aplikácií je v prípade Sony Ericssonov na veľmi vysokej úrovni. Môže za to podpora minimalizácie, multitaskingu a možnosť umiestňovať aplikácie na pozadie. V mobile objavíte niekoľko hier a zopár aplikácií. Spomenul by som najmä výborný Accu Weather na predpoveď počasia. Sony Ericsson navyše podporuje projekt Capuchin, ktorý prináša kombináciu Java aplikácií a Flash animácií. Niekoľko zaujímavých aplikácií je možné stiahnuť od developerov, ja osobne som napríklad ako pozadie používal prelet hviezdnym poľom. Pri doinštalovaných Java aplikáciách však nakoniec zistíte, že niektoré podporujú aj dotykové ovládanie. Surfovanie prostredníctvom Opera Mini tak dostáva úplne iný rozmer.

"Podpora Java aplikácií je v prípade Sony Ericssonov na veľmi vysokej úrovni."

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Jednou z podstatných vlastností je aj výdrž batérie, tu sa Aino nemá rozhodne za čo hanbiť. Počas testu som mal neustále nastavenú maximálnu hodnotu jasu displeja, zapnutú 3G sieť a prakticky 24 hodín spustený push e-mail. Pri niekoľkých minútach hovoru, zopár SMS správach, asi 20 e-mailoch a počúvaní hudby cez Bluetooth slúchadlá prakticky nemal problém prežiť do polovice nasledujúceho dňa. Pri bežnom používaní to odhadujem na priemerné tri dni s využívaním hudobného prehrávača.

Výhody:

- veľký výborne čitateľný displej

- podpora GPS a Wi-Fi (DLNA)

- podpora HSDPA a HSUPA

- rýchle reakcie dotykovej galérie

- Bluetooth slúchadlá aj s kolískou v balení

- možnosť pripojenia ku konzole PlayStation 3 a zdieľanie obsahu

Nevýhody:

- absencia 3,5 mm konektoru na tele

- dotykové ovládanie len v prostredí galérie

- miestami nevyužitá výhoda veľkého displeja

- prakticky žiadne zmeny v e-mailovom kliente

- FM rádio prístupné len s káblovými slúchadlami, ktoré v balení chýbajú

Orientačná cena:424 € (12 773,42 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Aino vo mne vyvolal trochu zmiešané pocity. Veľmi som bol zvedavý na zmeny, ktoré podstúpil, no neudiali sa práve v oblastiach, ktoré by som ja osobne privítal. Napriek tomu je to výborne vybavený mobil, ktorému nechýba prakticky nič podstatné. Plná dátová podpora, výborné multimédiá, veľmi slušná výdrž. Veľmi dobrý dojem na mňa urobila nová dotyková galéria a ovládanie. Na druhú stranu však mohlo byť celé prostredie ovládané dotykom.

Pri výbere možných konkurentov mi zišiel na um Samsung S8300 UltraTOUCH, ktorý ponúka dotykové ovládanie v kombinácii s klasickou klávesnicou. Prostredie je však plne prispôsobené na ovládanie dotykom. Vo výbave mu chýba najmä Wi-Fi, disponuje však AMOLED displejom a možnosťou prehrávania DivX filmov. Druhým vážnym konkurentom je určite aj Sony Ericsson W995, ktorý má výbavou k Aino najbližšie. Dotykový displej chýba, no prostredie je zhodné, funkčná výbava takisto. Walkman však obsahuje aj 3,5 mm konektor a dvojicu stereo reproduktorov. Cena je o niečo nižšia, zároveň však model W995 neobsahuje v balení napríklad Bluetooth slúchadlá.

Druhý názor

Richard Hombauer: Aino je vydarený zábavný mobil, ktorý však dokazuje tvrdohlavosť výrobcu: fast port namiesto microUSB, fast port namiesto 3,5 mm jacku, mesačný náhľad bez zobrazenia udalostí v označenom dni, chýbajúci prehliadač dokumentov či dokonca peňaženka - úschovňa hesiel. Aino nenaučil výrobca ani zobrazenie aktívneho pohotovostného režimu, ani časované profily, ani množstvo ďalších vymožeností konkurencie. Skrátka, Aino je fajn, ale chýbajú mu drobnosti, ktoré robia mobilný telefón niečím extra. V prípade zábavy kríva len FM rádiom, ktoré spustíte až po dokúpení slúchadiel či redukcie. Inak skôr šokuje diaľkovým ovládaním Playstation, vydareným Bluetooth handsfree v balení či 8 GB kartou microSD. Aino vás musí chytiť za srdce. Konkurentov má za tú cenu veľa, mňa by určite skôr presvedčil model W995.

Produktová stránka: Sony Ericsson Aino

Odporúčaná téma v diskusnom fóre:

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre:

Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.12.2009 - 17:22

Tiger1403: Hmm, keby mal OS tak by to bolo celkom pouzittelne.. prvy dojem: 1.lopata, ako naozaj dizajn.. otrasny 2.Boj o mpix. 3."ovládanie a prístup k Playstation 3" - ?? omg

anonymous29.05.2009 - 00:05 Trvalý odkaz

lllll: hej hej pohode je :)

anonymous29.05.2009 - 00:23 Trvalý odkaz

deli: pekny fon to je super

anonymous29.05.2009 - 00:27 Trvalý odkaz

XenonFlash: stale len ten zasraty fast port....

anonymous29.05.2009 - 00:38 Trvalý odkaz

ssamoo: Wau super ale proste mi tam chyba Xenon a 3,5mm jack :(

Celá diskusia 91 príspevkov