myPhone 8810TV

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Dual SIM mobil s dotykovým displejom, analógovým TV prijímačom a FM rádiom bez nutnosti pripojenia slúchadiel.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz

rozmery: 109 x 52 x 16 mm,

hmotnosť: 103 gramov (zistená: 99 g)

displej: aktívny, dotykový, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm (2,4''),

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 0,7 MB + microSD (1 GB v balení), 500 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: Bluetooth, kábel (vlastný konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: internetový prehliadač, analógový príjem TV,

batéria: Li-Ion, 1300 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 150 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, e-mail, RSS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (ani adaptér v balení), rozpoznávanie hudby, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel (aj nabíja), stereo slúchadlá, 1 GB microSD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Je sobota ráno, ležím na posteli na chate, všetci ešte spia, no mne sa už nechce. Chytím do ruky mobil, zapnem telku a zaspomínam si na starší diel seriálu Priatelia. Alebo iný príklad. Nedeľa večer. Manželka po dlhej večernej procedúre konečne leží v posteli. Už roky odolávam jej požiadavke kúpiť do spálne televízor. Lenže ona tak veľmi túži vedieť, kto dnes vypadol z Let's dance... Vezme do ruky mobil, naladí Markízu a s napätím sleduje Fedora opúšťajúceho loď zábavy a tanca.

je, podľa názvu, akým sa prezentuje po pripojení ku PC, upravený Mediatek MT6225. Čínsky prístroj na dve SIM karty prevzala poľská spoločnosť myPhone a upravila pre použitie u nás - pridala lokalizáciu. Firma MARS MOBILE zase zabezpečila distribúciu a servisnú podporu. A tak sa mi dostal do rúk netradičný mobil s dotykovou obrazovkou, televíznym prijímačom a VGA fotoaparátom.

prístroja je tradičný - aj pod displejom poznáme z mnohých telefónov s čínskym pôvodom. Tie sú použiteľné len v pohotovostnom stave, a z domácej obrazovky umožnia skočiť priamo na virtuálnu klávesnicu, videoprehrávač, správy, prehrávač hudby a hlavné menu. Tlačidlá sú usporiadané inak, než je bežné, ale k tomu sa vyjadrím v nasledujúcom odseku. bočná stena je prázdna, obsahuje užitočné dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti. To pri zablokovanej klávesnici nefunguje. Prázdna je aj horná zaoblená stena, sa nachádza jediný neštandarný konektor pre slúchadlá, nabíjačku aj USB kábel. Vyzerá ako kombinácia microUSB a miniUSB, ale nie je to ani jeden z nich. Slot pre pamäťovú kartu nevidno, je totiž , spolu s dvojicou SIM kariet. Po mesiaci používania môžem prehlásiť, že telefón pri silnejšom uchopení vŕzga, ale osobne mi to nejako neprekáža.

je netradičná. Šestica strieborných tlačidiel je dostatočne veľká. C-éčko som nevyužil ani raz, pri písaní textu nereaguje a na krok naspäť slúži vberové tlačidlo nad ním. Dve zelené tlačidlá sú fajn, ale pri iných telefónoch slúži na príjem hovoru na SIM2 ľavé výberové tlačidlo. A tak namiesto šiestich strieborných tlačidiel by úplne stačili štyri. Ako na tomto prístroji. Ale opäť podotýkam, že mi to nejak výrazne nevadí, používal som aj tak vždy spodné a horné tlačidlá z danej šestice. Štvorsmerové tlačidlo je spravené kvalitne. V menu - nastavenia - nastavenia telefónu - určená klávesa - nájdete možnosť zmeniť funkcie priradené jeho štyrom smerom. Šípke doprava som priradil funkciu "skratky", medzi ktorými nájdem budík, hlasitosť, kalkulačku a ďalšie. Horšie je to s potvrdzovacím tlačidlom, ktoré v pohotovostnom stave vždy spustí televízny prijímač. Časom som si na vstup do menu výhradne ľavým výberovým tlačidlom zvykol. Alfanumerická klávesnica je rozložená v štýle 4 x 3 a nie 3 x 4 tlačidlá, ako sme normálne zvyknutí. Na písanie textov to vplyv nemá, len si musíte zvyknúť na inde umiestnenú medzeru, nulu a podobne.

je veľký, reálne 2,4-palcový. Páči sa mi posunom prsta v štýle iPhone (nemám rád plagiáty, ale toto je fakt užitočný a bezpečný spôsob). Domáca obrazovka môže byť a - s prepojením na zmeškané hovory, udalosti a pod. Reakcie na dotyk sú veľmi dobré. Nechýba kalibrovanie displeja, zmena pozadia, šetriča, v "ďalších nastaveniach" nájdete aj zmenu podsvietenia. Keďže je čitateľnosť displeja na priamom slnku veľmi zlá, pomôže zvýšenie jasu na maximálnu úroveň. Škoda, že sa zmena podsvietenia nedá priradiť medzi skratky. Dotykom displeja uskutočňujete aj ovládanie telefónu, aj písanie textu. Na "handwriting" reaguje celkom dobre, rovnako úspešný som bol aj pri písaní na virtuálnej klávesnici, ale pravdu povediac, tieto spôsoby som nevyužíval. Veď je tu klasická klávesnica.

je slabý. VGA rozlíšenie, rozmazané fotografie, je vhodný akurát na občasnú momentku a MMS. Pri prezeraní snímok v "prezerači obrázkov" sa mi kvalita roztiahnutých na ceom QVGA displeji zdala dostatočná, do počítača ich preto ani nemusíte prenášať. Záznam videí je slabý, s rozlíšením 176 x 144 bodov, vo formáte AVI.

Poďme však na hlavnú výhodu myPhone 8810TV -

. Analógový príjem je bezplatný a môžete ho chytiť aj za hranicami - napríklad na viedenskom letisku. Bola celkom zábava sledovať televízne relácie na chate či pochváliť sa technologickou novinkou kamarátom... Je smutné, že analógový televízny prijímač v mobilnom telefóne je už dlhý čas výhradnou výsadou čínskych prístrojov. Svetové renomované značky sa orientujú len na digitálny príjem televízie, pričom preferujú platený systém DVB-H. Jednou z výnimiek je napríklad LG KB770 s DVB-T príjmom. Na myPhone 8810TV stačí stlačiť hlavné tlačidlo a o sekundu už vidíte na displeji. Odporúčam z pravého dolného rohu vytiahnuť teleskopickú anténu. Prítomné je aj vyhľadanie dostupných staníc. To reaguje aj na výrazne šumiace frekvencie, a tak som z desiatky nájdených staníc mohol väčšinou sledovať len tri - štyri pozerateľné. Zapamätal som si teda, že pod jednotkou aj päťkou mám slovenskú Dvojku, pod trojkou Jednotku, pod sedmičkou Markízu. TV prijímač je citlivý, pri sledovaní sa však musíte pohrať s polohou antény aj telefónu. Niekedy sa obraz vyjasní až po niekoľkých sekundách, nenechajte sa preto odradiť počiatočným škaredým obrazom. Zvuk je mohutný, ako z bežnej televízie. Obraz je mierne trhaný, pre skúsenejších čitateľov ho popíšem ako video s 10 fps. Nemal som za mesiac testovania problém sledovať ani seriály, ani dokumenty, ani filmy. Problém je len s rýchlymi scénami, ale kto by sledoval akčný film v mobilnom telefóne.

Televízny príjem je možné aj

. Minúta takéhoto záznamu s rozlíšením 176 x 144 bodov má asi 1,7 MB. Počas záznamu sa nahrávajú aj okolité zvuky. Záznam TV nepovažujem za nosnú funkciu, a ani neviem, kedy by som ho využil.

Okrem príjmu televízie som veľmi rád používal príjem

bez pripojenia slúchadiel. Funguje aj na pozadí, vypnúť som ho však dokázal jedine po opätovnom maximalizovaní aplikácie. Budík je neštandardný - pri budení FM rádiom sa ozve vždy len na dvadsať sekúnd vo vami nastavenom intervale (max. 10 minút). Nakoniec som si na to zvykol, a keď som chcel už vstať, stačilo odblokovať klávesnicu a FM rádio pustiť šípkou vľavo. Príjem FM rádií až tak veľmi nezávisí od polohy antény, často som ju nechával zastrčenú v prístroji. Opäť chválim zvuk hlasnej reprodukcie, slúchadlá som používal nerád.

Distribútor MARS MOBILE nás informoval, že v distribučnej sieti myPhone je už k dispozícii aj príslušenstvo k modelom tejto značky. Ak používate slúchadla denne, odporúčam včasnú kúpu náhradných, keďže sa pripájajú do neštandardného konektora.

vyhľadá len skladby uložené v priečinku My Music na pamäťovej karte. Tá v balení má kapacitu 1 GB. Žiadne playlisty, ani vyhľádavanie interpretov, jednoducho prehráva len to, čo je v danom priečinku. Hlasný zvuk je naozaj hlasný, na hĺbky zabudnite. Nastavenia prehrávača hudby sú dostatočné, aj ekvalizér je pomerne účinný, len by to chcelo 3,5 mm jack pre štandardné slúchadlá. Prehrávaču hudby chýba posun vpred a vzad v rámci skladby.

Po stlačení zeleného tlačidla A sa zobrazia hovory so SIM kartou 1, po stlačení B zase so SIM kartou 2. Pre obe SIM karty je v menu pripravený aj podrobný rozpis hovorov a prenesených dát. Na kvalitu hovoru si nemôžem sťažovať, nechýba ani podpora Bluetooth handsfree. Páči sa mi rýchla aktivácia hlasného handsfree stlačením pravého výberového tlačidla počas hovoru. myPhone 8810TV upozorňuje na odmietnutý hovor, a ak nechcete toto pripomenutie vymazať, stačí použiť voľbu "späť". V hornom riadku tak ostane ikona zmeškaného hovoru. Šikovné.

Po stlačení pravého výberového tlačidla v pohotovosti vstúpite do

. Vyhľadávanie mien sa uskutočňuje podľa viacerých znakov. myPhone 8810TV podporuje aj odoslanie vizitky SMS-kou, MMS-kou, cez Bluetooth alebo uložením na pamäťovú kartu. Podľa mojich zistení je prítomná aj možnosť synchronizácie kontaktov a správ s počítačom. Po pripojení myPhone 8810TV sa v PC objavilo inštalovanie driverov pre MT6225. Toto kódové označenie je v Googli najčastejšie spájané so zariadením Mediatek MT6225. Vďaka nemu som našiel aj synchronizačný softvér PC-Sync Manager: Mediatek_Handset_Manager.rar. Tento RAR súbor rozbaľte (napríklad v programe FreeCommander) do samostatného priečinka. Pre pripojenie som použil Bluetooth technológiu, keďže káblom to akosi nešlo. V notebooku som dal vyhľadať nové Bluetooth zariadenia, ten myPhone 8810TV našiel a nainštaloval. Po informácií, že na prenos dát mám používať COM porty 16 a 20, som šestnástku vybral v nastaveniach programu PC Sync Manager. Ten potom načítal kontakty z pamäte mobilu aj oboch SIM kariet. Poradí si vraj s Lotus aj Outlook Express kontaktmi. SMS-ky je možné ukladať ako RTF, alebo ich presunúť do priečinka programu PC Sync Manager.

myPhone 8810 podporuje

. V nastaveniach správ nájdete aj potvrdenie o doručení, ktoré sa zobrazuje až do jeho prečítania, no potom ho už nikde nenájdete. Takýto systém mi vyhovuje. so sebou nesie komplikované prepínanie veľkosti textu. Začínate s kapitálkami, mriežkou prepnete na malé písmená, potom na číslice a potom na všetky možné jazyky, až sa zase dostanete na jednoduché písanie ABC kapitálkami. Nič príjemné, a tak budete asi písať celú správu veľkými alebo malými znakmi. Zadanie jednotky si vyžaduje 15x stlačenie tohto tlačidla, keďže jednotka nasleduje za množstvom interpunkčných znamienok. Alebo rukou po displeji. Správu môžete odosielať aj hromadne.

Prenos dát cez GPRS prítomný je, ale mne sa za celý čas nepodarilo nastaviť na myPhone 8810TV ani internetový prehliadač.

sú celkom slušne spracované. Budík je veľmi podrobný, a ako som už napísal, využíval som budenie FM rádiom. ponúka prehľadný mesačný náhľad s ikonkami podľa typu udalosti. Označením dňa s udalosťou sa pod mesačným náhľadom zobrazí udalosť v ňom. Pri zadávaní udalosti s textom do 35 znakov musíte prepisovať nielen deň začiatku, ale aj konca. Zvukové pripomenutie je extrémne otravné, trvá asi 20 sekúnd. Kalkulačku s dotykovým ovládaním vždy chválim, a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Stopky sú k dispozícii aj jednoduché, aj zložité. Podpora Java aplikácií úplne chýba. Z dokumentov otvorí len TXT.

Určite ste zvedaví aj na výdrž. Ak volám málo, vydrží aj 3 - 4 dni. S dvoma SIM kartami je to slušný výkon. Sledovanie televízie pri slabšom podsvietení odhadujem na 2 - 3 hodiny. Dostatočné. Na výdrž myPhone 8810Tv sa nemôžem sťažovať. A čo ma potešilo najviac? myPhone 8810TV je prvý mobil, ktorý sa dokáže nabiť z USB portu môjho notebooku v režime hybernácia.

Výhody:

- analógový TV príjímač,

- mohutná hlasná reprodukcia zvuku,

- dve SIM karty naraz,

- mesačný náhľad kalendára,

- FM rádio bez pripojených slúchadiel.

Nevýhody:

- rádio bez RDS,

- obmedzený prehrávač hudby,

- jediný neštandardný konektor,

- prenos dát - len GPRS, aj to je ťažké nastaviť,

- menej kvalitné spracovanie - vŕzganie.

Orientačná cena: 149 € (4 488,80 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

myPhone 8810TV ma zaujal od prvého momentu...TV prijímačom. Veľa som od neho nečakal, a tak ma milo prekvapili aj ďalšie možnosti tohto zariadenia. Čo mu za cenu necelých 150 eur vytknúť? Spracovanie, absenciu podpory Java aplikácií a konektor pre slúchadlá. Keby mal miniUSB pre nabíjanie a kábel, a 3,5 mm jack pre slúchadlá, bol by som z neho úprimne nadšený.

Produktová stránka: myPhone 8810TV

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme myPhone 8810TV

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Iné značky

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.05.2009 - 02:11

Co s analogom? Da sa ese vyuzit analogovy prijem TV v tomto mobile? Alebo je uz tato funkcia na prd?

anonymous26.05.2009 - 12:48 Trvalý odkaz

chorche: moje skusenosti s tymto telefonom boli asi take, ze prve dva dni som z neho bol nadseny, potom uz to nadsenie vyprchalo ked mi zacali vadit veci, ktore som pri inych telefonoch povazoval za samozrejmne, hlavne nemoznost instalovat JAVA hry a aplikacie a potom uz spominany internet...

anonymous26.05.2009 - 19:15 Trvalý odkaz

Michal: Prosim Vas na myphone 6650 sa da dostat hudba z PC do mobilu len pomocou Bluetooth? Pretoze pri zapojeni mobilu do PC cez kabel, pocitac vobec nereaguje na to, ze sa nieco pripojilo, jedine co sa robi tak mobil sa nabija.
Da sa to nejako aj cez ten kabel?
Dakujem za odpoved

anonymous26.05.2009 - 20:14 Trvalý odkaz

XenonFlash: taketo cinske parodie na telefon by som v zivote nekupil.. to si radsej priplatim 180€ a kupim si LG KB770.. a nie takuto ,,ceglu" co budem kazdy mesiac posielat do servisu.......... a ten preklad je najlepsi.. jedno po slovensky druhe po cesky a tretie po anglicky :DDD..

anonymous28.05.2009 - 12:09 Trvalý odkaz

hellwet159: ja nechaapem tomu ze obmedzeny prehravac hudby to znamena ze tam mozem dat len niekolko pesniciek? afakt urobili hlupost ze tam nedali rdsko dokonca moja f480 samsung to ma :)

Celá diskusia 40 príspevkov