Lenovo dosiahlo v Q4 2014 medziročný nárast tržieb o 31 %

Lenovo zverejnilo svoje hospodárske výsledky za posledný minuloročný kvartál. Teší sa z rekordne vysokého podielu na trhu v oblasti počítačov a stúpajúceho predaja smartfónov.

Výsledky spoločnosti Lenovo predčili odhady konsenzu za tretí fiškálny štvrťrok (t.j. Q4 podľa nášho kalendára), ktorý sa uzavrel 31. decembra 2014.

Štvrťročné tržby dosiahli 4,1 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 31 %. Hrubý zisk spoločnosti sa za tretí fiškálny štvrťrok medziročne zvýšil na 2,1 miliardy USD, s hrubou maržou vo výške 14,9 %. Prevádzkový zisk za tento štvrťrok sa medziročne znížil o 3 % na 325 miliónov USD.

Počítače majú momentálne podiel na tržbách spoločnosti vo výške 65 %, kým mobilné technológie vo výške 24 % a podnikové technológie vo výške 9 %. Len pred rokom mali počítačové technológie podiel na tržbách spoločnosti vo výške 81 %.

”V tomto štvrťroku sme sa dostali na štartovaciu čiaru nových pretekov, ale výsledky ukazujú, že máme správnu stratégiu, rozhodli sme sa pre správne akvizície a v globále sa nám darilo dobre. Preto môžem sebavedomo prehlásiť, že sme pripravení vyhrať,” vyjadril sa Yuanqing Yang, predseda a CEO spoločnosti Lenovo.

V obchodnej skupine mobilných technológií (Mobile Business Group), ktorá zahŕňa produkty z investície do značky Motorola, mobilné telefóny značky Lenovo, tablety so systémom Android a televízory, dosiahol predaj 3,4 miliardy USD, ktoré predstavovali príjmy pred zdanením vo výške 89 milióna USD. Motorola vyviezla viac než 10 miliónov jednotiek, s medziročným nárastom o 118 %, a vyniesla tak tržby vo výške 1,9 miliardy v rámci skupiny mobilných technológií. S víziou čoskoro opätovne preraziť na čínsky trh začne byť Motorola pravdepodobne zisková o 4 až 6 štvrťrokov.

Vďaka kombinovaným dodávkam zariadení značky Motorola a Lenovo sa zo spoločnosti stal globálny hráč na trhu, tretí najväčší predajca smartfónov v závese za spoločnosťami Samsung a Apple. Takmer 60 % mobilných telefónov značky Lenovo smeruje mimo Čínu, za posledné dva roky vstúpila spoločnosť na trh v 67 krajinách. Lenovo rozbehol svoj biznis aj na Slovensku, kde sa mu v sledovanom období podarilo predať 27 390 smartfónov.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Nightmare 05.02.2015 - 01:16

Huawei je uz 4?:/

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.02.2015 - 11:56 Trvalý odkaz

Xiaomi je šieste. Sony 8.
HTC a Nokia nie sú v prvej desine*

*teda to sú výsledky za celý rok 2014

Aktuálne poradie posledného (4Q 2014) kvartálu ešte nebolo zverejnené.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne05.02.2015 - 13:24 Trvalý odkaz

Lenovo zacalo produkovat zaujimave modely, moju pozornost si teda rozhodne ziskali.

Celá diskusia 4 príspevky