Nokia 2720 fold

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduché véčko s 1 Mpix fotoaparátom, 2,5 mm jackom, FM rádiom s RDS a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný, Series 30,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 93 x 46 x 18 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 174 mm,

hmotnosť: 90 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 65 536 farieb, 128 x 160 b., uhlopriečka 46 mm (1,8''),

sekundárny displej: monochromatický, 128 x 160 b., 29 x 36 mm, uhlopriečka 35 mm (1,36''),

fotoaparát: 1,3 Mpix, záznam videí (128 x 96 b., 15 fps),

pamäť: 11 MB,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (servisný),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-4CT, 860 mAh,

výdrž: do 5 hovoru / 390 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, pamäťové karty, mass storage, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 2720 je nový lacný model zo série fold. Ide o jednoduché véčko s takmer dvojpalcovým displejom, megapixelovým fotoaparátom a zaujímavým dizajnom podobným niekdajšiemu véčkovému modelu 2650.

Nokia 2720 fold, podobne ako už spomínaná 2650, tvorí pri roztvorení jeden celok. V zatvorenom stave na prvý pohľad ťažko rozpoznáte či ide o prednú alebo zadnú stranu, nakoľko displej nie je vôbec vidno. Jednoduchá pomôcka vám však rýchlo napovie. Na prednej strane sa netradične nachádza otvor reproduktoru a na zadnej objektív fotoaparátu. Presne naopak, než sme zvyknutí pri iných modeloch. Môže ísť o zdanlivý mínus telefónu, no oceňujem takéto opačné osadenie, nakoľko reproduktor nie je pri odloženom telefóne tlmený podkladom, ale vyzváňa do priestoru, a tak ho lepšie počuť. Po stlačení tlačidla na reguláciu hlasitosti sa na prednej strane "rozsvieti" externý displej. Zámerne som použil úvodzovky, nakoľko jeho podsvietenie je tak slabé, že už v miestnosti so silnejším osvetlením budete mať problém niečo vidieť. Celkovému efektu dopomáha aj lesklé ochranné sklíčko displeja. Len pre informáciu dodám, že jas externého displeja sa nedá nastaviť. Vráťme sa ešte k popisu telefónu. Na pravej strane nájdete už spomínané dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti a krytý otvor pre nabíjačku. Ľavá strana obsahuje otvor na pútko a 2,5 mm jack, ktorý je taktiež krytý. Celkovo je telefón, vzhľadom na svoju cenu, konštrukčne vydarený. S vŕzganím, škrípaním či praskaním som sa počas celej doby testovania vôbec nestretol. Hmotnosť Nokie 2720 fold je veľmi sympatická, jej 90 gramov som vo vrecku takmer ani necítil. Nevýhodou konštrukcie je, že telefón v roztvorenom stave nie je vyvážený, a tak sa pri položení na stôl preklopí.

Klávesnica telefónu sa rozprestiera po celej spodnej časti a je farebne oddelená na ovládaciu a alfanumerickú časť. Ovládanie telefónu je jednoduché a pre mnohých používateľov Nokie známe. Prebieha pomocou dvoch ovládacích tlačidiel a štvorsmerového tlačidla s potvrdzovacím stredom. Strieborná časť tvorená alfanumerickými klávesami je veľká a problém nebude robiť ani ľuďom s väčšími prstami či slečnám s umelými nechtami. Nesympatické mi bolo iba hlasný prejav klávesnice, ktorý ruší najmä pri večernom tichu či rôznych situáciách vyžadujúcich ticho. Prítomné sú aj štandradné klávesové skratky ako aktivovanie tichého režimu mriežkou či spustenie rádia podržaním hviezdičky.

Nokia 2720 fold obsahuje dva displeje. Na prednej strane telefónu nájdete monochromatický s rozlíšením 128 x 160 bodov na takmer jeden-a-pol-palcovej uhlopriečke. Ako som už vyššie spomínal, externý displej je bohužiaľ veľmi slabo podsvietený, a tak na ňom na priamom slnku neuvidíte takmer nič. Interný displej používa rovnaké rozlíšenie na 1,8-palcovej uhlopriečke, no narozdiel od externého, podporuje zobrazovanie 65 536 farieb. Viditeľnosť vnútorného displeja je na tom o niečo lepšie než pri externom. Pohotovostný režim zobrazuje v základnom zobrazení názov operátora, čas a dátum. Aktívny pohotovostný režim Nokia 2720 fold nepodporuje. Hlavné menu si môžete plne prispôsobiť. Okrem usporiadania ikon je podporovaná aj zmena vzhľadu hlavného menu (jedna položka, zoznam, ikony). Nastavenia displeja sú jednoduché, umožňujú meniť tapetu, farbu písma v pohotovostnom režime, prechodové efekty či veľkosť písma. Dĺžka podsvietenia ani jas sa už tradične nedajú nastavovať. Pripravené sú aj štyri grafické témy s možnosťou stiahnutia nových.

Jednoduchý megapixelový fotoaparát robí snímky podpriemernej kvality. Výsledné fotografie sú rozmazané, no na prípadné momentky do MMS-iek či e-mailov nenáročnému užívateľovi postačia. Možnosti fotoaparátu sú chabé, umožňujú iba približovanie a aktivovanie nočného režimu. V nastaveniach si môžete zvoliť veľkosť fotografie a deaktivovať zvuk spúšte. Trhané video s rozlíšením 128 x 96 je len akýmsi doplnkom slabého fotoaparátu. Prezeranie obrázkov a videí je možné cez galériu. Snímky ani videá nemožno roztiahnuť na celú obrazovku. Fotografie však môžete približovať a dodatočne im upravovať kontrast.

Prehrávač hudby v telefóne nájdete taktiež, no jeho využitie je obmedzené najmä kvôli absencií pamäťových kariet. Jeho funkcie sú štandardné. Počas prehrávania skladby vidíte názov skladby, albumu a interpreta. Hudobný prehrávač dokáže prehrávať skladby aj minimalizovaný, pričom ma prekvapilo najmä prepojenie s domácou obrazovkou. Kvalita dodávaných slúchadiel je slabá, no ich hlasitosť je dostatočná. Prítomné je aj FM rádio, ktoré podporuje dokonca aj funkciu RDS.

Pamäť Nokie 2720 fold je slabých 11 MB, ktoré nie je možné rozšíriť pamäťovými kartami. Vystačiť si budete musieť teda so základnou pamäťou, ktorá poslúži na ukladanie dát v galérií ale aj SMS správ.

Ku kontaktom sa najrýchlejšie dostanete klávesovou skratkou. Vyhľadávanie prebieha postupným zadávaním znakov. Kontakty môžete jednotlivo alebo hromadne upravovať, presúvať či kopírovať. V menu telefónu nájdete aj položku synchronizácie, ktorá zosynchronizuje cez Bluetooth medzi dvomi telefónmi nielen kontakty, ale aj kalendár, správy a poznámky. Nokia 2720 classic ma milo prekvapila najmä podporou časovaných profilov.

Editor správ ponúka tvorbu nielen štandardných, ale aj multimediálnych správ či e-mailov. Písanie SMS-iek a MMS-iek prebieha v spoločnom jednoduchom a prehľadnom editore. Nokia okrem štandardných správ podporuje aj tzv. bleskové správy, ktoré sa zobrazia príjemcovi len na domácej obrazovke. Pri nastavenom extra malom písme vidíte pri písaní na displeji až šesť riadkov, pri čítaní dokonca dvanásť. Nastavenia správ umožňujú aktivovať výpisy o doručení, ako aj automatické zmenšovanie snímok v editore MMS. V telefóne sa nachádza aj štandardná chyba, na ktorú sme narazili taktiež pri ostatných low-endových modeloch od Nokie. Nastavenia totiž ponúkajú automatické "zmenšenie" snímky na rozlíšenie 1600 x 1200 bodov (2 megapixely) pričom fotoaparát dokáže odfotografovať snímku v maximálnom rozlíšení 1,3 megapixelov.

E-mailový klient po zadaní adresy ponúkne automatické stiahnutie nastavení, ktoré pri známych službách ako Gmail apod. by malo fungovať bez problémov. Ja som sa však stretol s netradičným javom, kedy automatické predvolené nastavenia operátorom nefungovali pri e-mailovom klientovi, ani v internetovom prehliadači. Z tohto dôvodu som teda nemohol vyskúšať možnosti klienta. Podľa nastavení by však Nokia 2720 fold mala zvládnuť sťahovanie celých e-mailov pravidelne každých 30 minút. Okrem toho umožňujú nastavenia taktiež automaticky zmenšovať vložené snímky.

Na prenos dát poslúži, v prípade prehliadača, technológia EDGE. Na lokálny prenos súborov môžete použiť Bluetooth. Na prepojenie počítača a telefónu môžete zabudnúť, nakoľko spojenie cez USB kábel nie je štandardne podporované. Zabudovaný internetový prehliadač v low-endových Nokiách je už tradične Opera Mini. Tá si bez problémov poradí s wapovými ale aj webovými stránkami. Prehliadanie cez malý displej s nízkym rozlíšením však nie je pohodlné.

Jednoduchý budík si môžete plne prispôsobiť. Ako tón budenia môžete použiť okrem vlastného vyzváňacieho tónu aj rádio. Opakovanie a odklad budenia je už štandardom. Kalendár s mesačným náhľadom patrí skôr k tým jednoduchším, no svoju úlohu splní. Jeho kapacita je obmedzená len voľnou pamäťou telefónu. Nastavenia umožňujú zvoliť si tón upozornenia ako aj automatické mazanie starších záznamov. V podstate mi v kalendári chýbala iba spodná lišta, ktorá pri mesačnom náhľade zobrazuje aktuálne záznamy. Z ostatných organizačných funkcií môžete využiť aj zoznam úloh, poznámky, časovač odpočítavania, stopky a kalkulačku, ktorá zaujme možnosťou prepnutia na vedeckú či úverovú.

Java je pri takmto type displeja len ako doplnok, no predsa v telefóne nájdete prichystaných zopár hier a aplikácií. Ide o známe hry Block'd, Bounce Tales, Snake EX2, Sudoku a aplikácie Manažér výdajov, My Nokia, Načítajte! a Prevody. Minimalizovanie a multitasking Java aplikáciam stále chýba.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž 860 mAh batérie v Nokii 2720 fold ma prekvapila. Čakal som oniečo dlhšiu výdrž, než tú, ktorú som dosiahol. Pri bežnom používaní telefónu ako sekundárneho, som dosiahol približne tri až štyri dni na jedno nabitie. Ako by sa správala batéria pri častom prehliadaní wapu (webu), telefonovaní a počúvaní rádia, si netrúfam presnejšie odhadnúť.

Výhody:

- časované profily,

- vedecká a úverová kalkulačka,

- dizajn,

- FM rádio s RDS,

- Opera Mini,

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť externého displeja,

- nevyváženosť telefónu,

- hlasná klávesnica,

- absencia pamäťových kariet,

- slabé foto a video,

Orientačná cena: 69 € (2 078,70 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 2720 fold je jedným z low-endových, no dizajnovo podarených telefónov za pomerne nízku cenu. Ponúka síce malý displej, slabý fotoaparát a absenciu pamäťových kariet, no zaujala ma najmä nevšedným dizajnom s pomerne dobrou konštrukciou, FM rádiom s RDS, časovanými profilmi (na ktoré si neuveriteľne rýchlo zvyknete!) a výbornou kalkulačkou, ktorá sa mi mnohokrát zišla. Priamom konkurentom ženskej 2720 fold je snáď len vybavenejší a starší model 3710 fold.

Produktová stránka: Nokia 2720 fold

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.10.2009 - 22:58

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na PRVÝ KONTAKT. Diskusia premazaná.

anonymous14.10.2009 - 23:33 Trvalý odkaz

ja: ...dizajnovo fakt pekny...

anonymous15.10.2009 - 12:50 Trvalý odkaz

hellwet159: imidzovka za lacnu cenu :)

anonymous16.10.2009 - 11:22 Trvalý odkaz

some1: p. Kraj?ír, tým ?asovaným profilom mám rozumie? tak, že sa dá nastavi? automatická aktivácia a deaktivácia toho ktorého profilu v nejakom case v daný de??
Napríklad:
pondelok - piatok od 8:00 - nastav tichý režim
pondelok - piatok od 14:00 - nastav normálny režim

Alebo sa da nastavi? interval pre daný de? a daný profil (mimo špecifikovaných intervalov bude normálny režim)?
Napríklad:
pondelok - piatok od 8:00 do 14:00 - tichý režim

To by bol obrovsky prínos - ideálne pre každého školáka - koniec problémov so zabudnutím aktivácie tichého režimu pred vyu?ovaním a naopak normálneho po vyu?ovaní.
Verím, že pádny dôvod pre rodi?a kúpi? Nokiu s takouto funkcionalitou svojmu die?a?u (osobne to riešim symbianovým telefónom + app. BestProfiles)

anonymous16.10.2009 - 11:34 Trvalý odkaz

some1: v user guide pre N2720 fold je staré známe:

"Timed — to set the profile to be active for a certain time. When the time set for the
profile expires, the previous profile that was not timed becomes active."

V tom pripade nerozumiem vete: "...ma milo prekvapila najmä podporou ?asovaných profilov"
Timed profily su predsa v s40 Nokiách od nepamäti...
Takže som tú "zmenu k lepšiemu" chválil asi pred?asne :-/

Celá diskusia 8 príspevkov