Samsung Galaxy A5 - zbohom ledke nad displejom

Recenzia elegantného smartfónu s kovovým lemom, príjemnou hrúbkou, 5'' HD displejom, svižnými reakciami a priemernou výbavou. Najväčším mínusom je cenovka.

Chrlenie nových smartfónov značky Samsung sa v minulom roku mierne spomalilo. Najväčšiu časť pozornosti si už tradične uchmatli najvybavenejšie kúsky. Vítaným osviežením bolo predstavenie modelu Galaxy Alpha, ktorý konečne priniesol tak dlho očakávaný kovový okraj. Samsung si zrejme uvedomil, že plast a prémiovosť nejdú príliš ruka v ruke. Modelom Galaxy Alpha to iba začína. Spoločnosť následne predstavila tri novinky nového modelového radu Galaxy A. My sme sa pozreli na zlatú strednú cestu – model Galaxy A5.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A5Hliník sa z rámu nových Samsungov naďalej rozširuje. Päťpalcový model Galaxy A5 s HD displejom, 13 Mpix zadným a 5 Mpix predným fotoaparátom ho má už aj na zadnej časti. Daňou za unibody konštrukciu bude nevymeniteľná 2 300 mAh batéria.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nový modelový rad stavia na pevných dizajnových základoch predošlých telefónov tejto značky. Vzhľad prednej steny sa nemení, všímam si však návrat k hranatejším tvarom. Možno aj preto pár mojich známych povedalo, že im Galaxy A5 pripomína model Galaxy S2. Výrazným krokom vpred je použitie kovu na bokoch zariadenia. Nejde len o kov, ale taktiež o samotný dojem z telefónu. Ak by ste predo mňa postavili tento model a súčasnú vlajkovú loď Galaxy S5, a mal by som si vybrať iba na základe dizajnu, rozhodnutie by bolo jasné. Kovový lem zaujme farbou zhodnou so zvyškom konštrukcie (na výber je hneď niekoľko farebných variantov) a zbrúsenými hranami. Bočné steny sa smerom k zadnej časti telefónu mierne zaobľujú. Manipulácia s telefónom bola veľmi istá. Zadnú stenu pochválim za matný povrch príjemný na dotyk, ktorý nezachytáva odtlačky. Spolu s prednou stenou majú jedno spoločné. Do naoko matného prevedenia sú zakomponované mini flitre, ktoré sa pri priamej konfrontácii so slnkom pekne trblietajú. To asi poteší skôr nežnejšie pohlavie.

S rozmermi som bol spokojný. Tu treba vyzdvihnúť najmä hrúbku s hodnotou sedem milimetrov. Viacero známych si pri prvom kontakte pochvaľovalo aj príjemnú hmotnosť. Váha hovorí o 123 gramoch, no pocitovo by som mu ešte pár gramov určite ubral. Konštrukcia je kvalitná a značný podiel na tom má unibody prevedenie. Tomu sa Samsung ešte donedávna snažil vyhýbať. Najväčším mínusom je tak zabudovaná batéria, ku ktorej sa dostane iba servisné stredisko. Tenké telo si vyžiadalo vystupujúci objektív fotoaparátu na zadnej stene. Mne to trochu prekážalo iba pri písaní na stole, kedy sa telefón zvykol kolísať do strán. Vystupujúci objektív je aj ľahkou korisťou pre škrabance, no v tomto prípade by som sa toho až tak nebál. Obopína ho kovový lem, ktorý je ešte o pár stotín milimetra vyššie.

Kvôli unibody konštrukcii sa sloty spod zadného krytu presťahovali do pravej bočnej steny. Ide o šuplíkové riešenie, známe aj zo smartfónov iných značiek. Pomocou tenkého predmetu vysúvam šuplík pre nanoSIM kartu a microSD kartu.

V pravej stene nesmie chýbať ani pohodlne dostupné tlačidlo napájania. Na opačnej stene je to zasa tlačidlo ovládania hlasitosti, taktiež dobre dostupné. Tlačidlá farebne ladia so zvyškom konštrukcie a ich hrany tiež pôsobia skoseným efektom. Horná stena je prekvapivo prázdna. Očakával som tu 3,5 mm audio konektor a v ideálnom prípade aj infračervený port. Na port výrobca zabudol a 3,5 mm konektor umiestnil do spodnej steny. Žeby inšpirácia jedným z najznámejších smartfónov? Ťažko povedať. V spodnej stene sa ešte nachádza microUSB konektor. Ten ma trochu sklamal chýbajúcou podporou USB OTG, ktorá by umožnila pripojiť k telefónu externé zariadenia (myš, klávesnica, USB kľúč).

Hlasný reproduktor umiestnil výrobca na zadnú stenu, hneď vedľa fotoaparátu. Najradšej by som ho videl v spodnej stene, tak ako u modelu Galaxy Alpha. Pri položení telefónu na rovnom podklade bolo ešte všetko v poriadku a zvuk nebol príliš tlmený. Problém nastáva, ak si chcete v posteli pozrieť nejaké videá na YouTube a telefón máte pohodený na vankúši. Vtedy je už zvuk značne tlmený. Hlasitosť je vysoká, kvalitou neprekvapí, ale ani nesklame.

Na prednej stene sa nič zásadné nemení. Pod displejom nájdeme jedno fyzické tlačidlo, ktoré poslúži aj na rozsvietenie obrazovky, a dve dotykové. Nad displejom pochválim slúchadlo s dobrou hlasitosťou, a nájdeme tu aj predný fotoaparát, senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu. Nezabudol som na niečo? Ja nie. To Samsung. Notifikačnú diódu by ste tu hľadali márne. Za mňa určite mínus.

Aj v modelovom rade Galaxy A je Samsung verný svojmu Super AMOLED displeju. Model Galaxy A5 dostal päťpalcový Super AMOLED displej s HD rozlíšením. Tu sa naskytujú dva pohľady. Z používateľského hľadiska považujem HD rozlíšenie za dostatočné a s telefónom sa mi pracovalo dobre. Z pohľadu cenovky a konkurencie tu však mal výrobca určite osadiť displej s Full HD rozlíšením. Veď pekný päťpalcový HD displej ponúka napríklad aj Honor 3C, ktorého cenovka je zlomkom ceny Galaxy A5. Kvalita displeja mi vyhovovala. Ak náhodou patríte medzi používateľov, ktorým sa farby Super AMOLED displejov zdajú byť presaturované, zavítajte do nastavení a zvoľte si iný režim obrazovky. Tam nájdete aj funkciu Ovládanie jednou rukou.

Rýchlym potiahnutím od okraja displeja do stredu a späť sa celé prostredie zmenší a na displeji pribudnú aj virtuálne tlačidla telefónu. Veľkosť a umiestnenie zmenšeného prostredia viete meniť. V tomto zimnom počasí by sa určite zišla aj možnosť ovládať displej v rukaviciach, no pri tomto modeli na ňu Samsung zabudol. V nastaveniach však nechýba režim inteligentného zapnutia obrazovky, ktorý nechá displej zapnutý dovtedy, kým sa naň budete pozerať. Zmenu jasu som už tradične zveril do rúk senzora, ktorý pracoval spoľahlivo.

Pri výbere hnacieho motora sa Samsung rozhodol pre chipset Snapdragon 410 od Qualcommu, ktorý je prvým 64-bitovým chipsetom tohto výrobcu. Nájdeme ho napríklad aj v modeloch HTC Desire 510, Huawei Ascend G7 alebo Lenovo Vibe Z2. V benchmarku AnTuTu ma Galaxy A5 príliš nepotešil a s približne 21 000 bodmi sa zaradil aj za nedávno testovaný ASUS ZenFone 5, ktorého cenovka je značne nižšia. Pri prvom spustení som z ponuky Obchodu Play už tradične stiahol aj niekoľko hier a začal skúšať. Prekvapilo ma, že niektoré zápasy v hre FIFA 15 boli výrazne trhavé. Inokedy bolo všetko v poriadku. Hru Asphalt 8 sa mi pre zmenu nepodarilo spustiť ani po opätovnej inštalácii. Interný ukladací priestor s kapacitou 16 GB ponúka pre používateľa približne 11,6 GB. Systém si uchmatol až 4,41 GB. Pamäť mohla byť určite väčšia, no Samsung aspoň nezabudol na možnosť presúvania aplikácií na microSD kartu. To sa časom určite zíde. Galaxy A5 si rozumie s kartami do kapacity 64 GB.

Z oblasti konektivity tu nachádzam všetko potrebné. S Galaxy A5 si zavoláte aj v sieťach štvrtej generácie, na rýchlu komunikáciu s inými zariadeniami je tu NFC a nechýba ani zrkadlenie obrazovky na iné zariadenia. Wi-Fi pripojenie bolo stabilné, počas používania som si nevšimol žiadne výpadky.

Operačný systém Android vo verzii 4.4.4 je doplnený známou nadstavbou TouchWiz UI. S novým modelovým radom by sme možno očakávali aj nejaké zmeny, no nestalo sa tak. Prostredie je rovnaké ako u ostatných posledných noviniek. TouchWiz je nabitý rôznymi funkciami a možnosťami, ktoré sa následne odzrkadľujú na využití RAM-ky. Z dostatočných 2 GB je k dispozícii 1,85 GB a pri bežnom používaní bolo obsadených väčšinou 1,5 – 1,6 GB. Po reštartovaní je voľná približne polovica kapacity. Veľmi príjemným prekvapením bola rýchlosť prostredia. Telefón šliapal ako hodinky a všetko sa otváralo, zatváralo, posúvalo okamžite. Napriek náročnosti nadstavby sa výrobca s optimalizáciou popasoval naozaj dobre.

Z množstva zaujímavých funkcií prostredia TouchWiz spomeniem možnosť zobrazenia dvoch aplikácií súčasne, výsuvnú lištu s množstvom skratiek a rýchlym prispôsobením jasu a prepracované menu s možnosťou skrývania aplikácií a pod. Novinkou v porovnaní s predošlými modelmi sú témy. Tie zmenia pozadie a ikony v prostredí. Okrem základnej „samsungáckej“ sú na výber ešte štyri ďalšie.

V základných aplikáciách som si žiadne výrazné zmeny nevšimol. To je však v poriadku, keďže stále patria medzi tie najprepracovanejšie. Číselník poteší inteligentným vytáčaním a v zozname posledných hovorov som často využíval možnosť uskutočnenia hovoru ťahom po kontakte doprava, v opačnom smere je to vytvorenie SMS.

Na klávesnici od Samsungu som si zasa pochvaľoval samostatný riadok s číslicami. SMS správy sú už tradične zobrazované vo forme konverzácií. Veľkosť textu viete šikovne zmeniť pomocou tlačidla hlasitosti. V nastaveniach aplikácie Správy si taktiež viete zmeniť vzhľad pozadia a bubliniek s textom správ.

Vyčnievajúci fotoaparát má rozlíšenie trinásť megapixlov, samozrejmosťou je automatické zaostrovanie a nechýba ani LED blesk. Kvalitou snímok sa radí k priemeru. Počas dňa zhotovíte slušné zábery s dostatkom detailov, no s ubúdajúcim svetlom výrazne nastupuje šum. Bežný používateľ bude s výsledkami spokojný, no opäť mi nedá nepozrieť sa na cenovku tohto zariadenia a zhodnotiť, že high-endy podobnej cenovky ostatných výrobcov by Galaxy A5 asi tromfli.

V prostredí sa nič zásadné nemení. Naľavo mám šikovnú ponuku rýchlych skratiek, ktoré si môžem meniť, napravo nachádzam samostatné spúšte pre fotografie a video a vstup do režimov. Z nich som najčastejšie využíval HDR. Samsung to s HDR jednoducho vie. Nepotrebné režimy môžete skryť, prípadne si z obchodu Galaxy Apps doinštalovať ďalšie.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 55 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

Z multimediálnych aplikácií využívam najčastejšie prehrávač hudby. Ten od Samsungu patrí medzi najlepšie. Hudobnú zbierku vám rozdelí podľa albumov, interpretov, žánrov, priečinkov a dokonca aj skladateľov. Najzaujímavejšou položku v nastaveniach sú určite možnosti prispôsobenia zvuku. Funkcia SoundAlive ponúkne základný režim s nastavením zvuku podľa hudobného žánru, a pre skúsenejších audiofilov tu máme aj pokročilé nastavenie s rôznymi zvýraznenia zvuku a efektmi.

Na moje počudovanie som v ponuke aplikácií našiel aj FM rádio, ktoré v posledných modeloch zvykol Samsung vynechávať.

Okrem zaujímavej grafiky ponúkne aj niekoľko užitočných funkcií. Funkcia RDS vám zobrazí názov stanice, funkcia RT názov skladby, nechýba časovač vypnutia a poteší aj možnosť nahrávania.

Do tenučkého tela Samsung osadil batériu s kapacitou 2 300 mAh. Po približne dvojtýždňovom používaní môžem zhodnotiť, že ide o jednodňový telefón. Večer som mal zvyčajne ešte tých 20 % kapacity batérie. Na telefóne som väčšinou používal dátovo závislé aplikácie, uskutočnil pár telefonátov, mal pustené rádio alebo prehrávač a pár minút denne strávil aj hraním hier.

Výhody:

+ pevné a tenké telo s kovovým lemom

+ svižné reakcie

+ funkčne bohaté prostredie TouchWiz

+ Samsung našiel opäť cestu k FM rádiu

Nevýhody:

- vysoká cena

- priemerný výkon

- "iba" HD displej

- vstavaná batéria

- chýba notifikačná dióda

- chýba podpora USB OTG

Orientačná cena: približne 420 € (pricemania.sk)

Na jeden záber: Samsung Galaxy A5

Záver:

Samsung Galaxy A5 sa hodnotí dosť ťažko. V ruke držím pekný stroj s návykovými rozmermi, elegantným kovovým lemom okolo a prekvapivo svižnými reakciami, no pri pohľade na cenovku a zvyšné parametre toto nadšenie opadá. Displej ponúkne iba HD rozlíšenie, hardvér je tiež skôr priemerný a zabudlo sa tu na také veci, ako je notifikačná dióda alebo podpora USB OTG. O Samsungu Galaxy A5 sa určite oplatí uvažovať, ale až neskôr, keď cenovka padne na konkurencieschopnú hodnotu.

foto s HDR

foto s HDR

panorama

Diskusia k článku:

ferineveri 28.01.2015 - 11:25

Tlačidlo HOME, úplná kópia z LG Optimus L 5,6,7. Ale z pohľadu Samsungu je to inováciu, ktorá je práve teraz cool a tvorí základ vzhľadu vyššej strednej triedy. Ale aspoň to neni už tá guľatá vanička pre všetky modely. Keď si dáte vedľa seba modely strednej a nižšej triedy za poslednýé tri roky, tak je sakra problém ich rozoznať. Neviem kto by kupoval každé dva roky nové auto s rovnakým dizajnom, len s iným motorom. Je to na hlavu. Teraz im bude tri roky kraľovať tlačidlo zo susednej fabriky LG :-D

Lumiak62502.02.2015 - 17:25 Trvalý odkaz

Nič v zlom, ale mám Samsung Wave2 celý z hliníka a je z r. 2011 a vy v roku 2015 napíšete, že kovový rámik mu dáva eleganciu. To je akoby sa v 2015 kov v tele mobilov. Niekedy plasty vyzerajú v pohode. Napr. dizajn Lumií a Xperií, alebo Lenova. No sranda je, že v 2015 dá výrobca trochu kovu a vy ste z toho paf. V 2011 bol celý mobil hliníkový. Ešte mám aj HTC one V z 2012, tam je celý mobil tiež hliní, len spodok, kde ide SIM je pogumovaný. Inak nejaké blbé foto urobil ten váš Samsung. :)

dodo24.06.2015 - 23:37 Trvalý odkaz

funguju teda obe sim karty ,ked sa da namiesto micro sd karty sim karta ?

pule27.06.2015 - 13:15 Trvalý odkaz

Ahojte
viete mi poradit v com je rozdiel medzi oznacenim SM-A500F a SM-A500FU.
Diik

Peter27.06.2015 - 17:22 Trvalý odkaz

Na konci jedneho je pridane U.

Celá diskusia 7 príspevkov