Prestigio MultiPad Visconte Quad - windowsácke pokušenie

Recenzia lacného 8-palcového tabletu s plnohodnotným OS Windows 8.1 a širokou paletou možností, ktoré však limituje 1 GB RAM a len pár gigabajtov voľnej pamäte.

Za osempalcovým tabletom Prestigio MultiPad Visconte Quad je nápad, ktorý na prvý pohľad vyzerá veľmi dobre. Namiesto obvyklého Androidu (závislého len na aplikáciách z obchodu Google Play) sem totiž výrobca nainštaloval Windows. Nie Windows Phone, ktorý poznáme najmä z Lumií, ale klasický operačný systém Windows 8.1 v rovnakej podobe, v akej môže bežať napríklad na vašom notebooku.

Prvé pokusy dostať operačný systém Windows na tablety celkom iste skončili v slepej uličke. Procesory v takýchto zariadeniach buď potrebovali aktívne chladenie (takže boli ťažké, hrubé a často dokonca s ventilátorom ako prvý Surface Pro) alebo obsluhovali iba orezanú verziu Windows RT, na ktorej ste síce dokázali spustiť kancelársky balík Office, ale na zvyšok .exe súborov či klasický softvér ste museli zabudnúť.

ikona

Základné info: Prestigio MultiPad Visconte QuadLacný osempalcový tablet s HD displejom, Windows 8.1, štvrojadrovým procesorom Intel Atom a ročnou licenciou kancelárskeho sofvéru Office 365 Personal.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Táto schizofrénia sa však rozplynula už pred vyše rokom spolu s druhou generáciou tabletov s Windows 8.1. Toto Prestigio MultiPad Visconte Quad na trh prišlo ešte o niečo neskôr, takže som po niekdajšom zážitku s jeho desaťpalcovým predchodcom očakával dotiahnutie detailov a odstránenie väčšiny nedokonalostí.

Po vybalení tabletu z balenia to začalo dobre, microUSB port na hornom okraji totiž okrem možnosti pripojenia periférií cez USB OTG konečne dokáže zariadenie aj nabíjať. Visconte minulej generácie potrebovalo špeciálny konektor (ktorý navyše teoreticky bolo možné zasunúť aj do 3,5 mm audiojacku a pravdepodobne tak odpáliť celú matičnú dosku), na Visconte Quad vám postačí každý microUSB kábel a nabíjačka s výstupom 2,1 A - teda opäť takmer každá dodávaná k dnešným tabletom.

Myslelo sa aj na (bohužiaľ nijako nechránený) slot na microSD karty, mikrofón, vypínač obrazovky a veľmi hlasné tlačidlá pre reguláciu hlasitosti na boku. Každé stlačenie sprevádza poriadne kliknutie. Konštrukcia je pevná, z pogumovaného materiálu a bez odnímateľnej zadnej strany, no po vizuálnej stránke ma príliš nenadchla. Na chrbte zariadenia zostávajú odtlačky, špina a množstvo výraznej potlače so sériovým číslom, názvom modelu a logami Prestigia či Intelu tiež nevyzerá práve vábne. Nič to, prakticky všetko ospravedlní zázračne nízka 119 eurová cenovka.

Tomu, že na mňa za túto cenu po podržaní vypínača zasvieti plnohodnotný Windows 8.1, sa mi ani nechce veriť. Veď to je prakticky rovnaká cifra, akú si Microsoft pýta za jednu licenciu svojho operačného systému na klasický domáci počítač. Tu k tomu všetkému dostanem ešte tablet?

Prvé zapnutie je prekvapivo rovnako príjemné ako pri konkurencii s Androidom. Prakticky všetkými nastaveniami vás prevedie integrovaný sprievodca a pokiaľ disponujete kontom Microsoft, môžete automaticky dostať aj rovnakú tapetu na Ploche a obrazovke s dlaždicami, akú už dobre poznáte zo svojho notebooku.

Systém sa na dlaždicovú obrazovku Štart pokúsi stiahnuť rovnaké "Windows UI" (alebo ak chcete Metro) aplikácie, ktoré používate vo svojom počítači. Ja mám na svojom notebooku približne dve ponúkajúce predpoveď počasia, no nepamätám si, kedy som ich naposledy spustil. Vo Windows Store nájdete aj pár slovenských aplikácií, no nepoužívajú sa tak dobre ako sme zvyknutí z mobilov. Pozor, nemýľte si Windows Store s obchodom Windows Phone Store z Lumií. Tento je neprehľadný a oveľa prázdnejší. A drobnou katastrofou je, že musíte zabudnúť na rozdielnu podobu obrazovky Štart v tablete a vo svojom notebooku. Ak vyhodím niektoré dlaždice z Prestigia Visconte Quad, rozbije sa mi aj ponuka na notebooku od Lenova!

Na tablete sa oplatí spomenúť kvalitné predinštalované Mapy využívajúce podklady Bingu (tam nie je polovica Bratislavy pod mrakom ako pri tých od Googlu) alebo integrovaná predpoveď počasia. Inak budete potrebovať vedieť už len to, že ďalšie možnosti takejto Windows UI aplikácie zobrazí gesto od spodného okraja a že celú ju zavriete potiahnutím obrazovky k spodnej časti. To pre prípad, že by na vás ešte niekedy vyskočila. Kým si totiž nenainštalujete vlastný hudobný či video prehrávač, Windows UI aplikácie budú obsluhovať aj prehrávanie hudby a klasický krížik v pravom hornom rohu pre ich ukončenie tu chýba, pokým nepripojíte myš.

Myšlienka odsunutia Windows UI aplikácie a jej umiestnenia na rozdelenú časť obrazovky je šikovná. Pomer, v ktorom má displej okupovať dokonca môžete jednoducho meniť alebo používať polovicu obrazovky ako klasickú plochu a polovicu ako priestor pre Metro app. Škoda len stále nezaujímavého obsahu.

Tým sme v zásade možnosti, ako na Visconte Quad používať tradičné tabletové rozhranie a tabletové aplikácie z Windows Store, úplne vyčerpali. Zostáva nám teda už len kliknutie na dlaždicu Pracovná plocha alebo gesto smerom doprava. To konečne spustí klasickú Pracovnú plochu.

Displej Prestigia MultiPad Visconte Quad je pomerne kvalitný, s dobrým podaním farieb, kontrastom i pozorovacími uhlami, takže som spokojný. Príliš mi nevadí ani nižšie rozlíšenie (1 280 x 800 bodov), hoci samozrejme jednotlivé pixely pri textoch ikon vidím, v internetom prehliadači mi to vôbec nevadí.

Hneď si všímam, že všetky ponuky sú poriadne malé. To je niečo, čo mi na desaťpalcovom Visconte 3G nevadilo, no tu najprv ani nečakám, že by som vôbec dokázal kliknúť na niektorú z ikon vedľa hodín v systémovej lište. Po niekoľkých desiatkach minút práce však rýchlo zisťujem, že som sa bál zbytočne. Celkom mi to ide a pri surfovaní v internetom prehliadači prakticky nerozoznám to, že nepoužívam tablet s Androidom. Triafanie sa na jednotlivé systémové ponuky tak nie je vôbec hrozné, v 80 % používania s nimi ani vôbec neprichádzam do styku a do ponuky "Otvoriť odkaz na novej karte" v prehliadači sa väčšinou tiež trafím.

Prakticky nemožný je síce reštart tabletu cez pravé kliknutie (teda v reči dotykového ovládania dlhé podržanie prsta) na ikonu Windows v ľavom dolnom rohu a kartu Vypnúť alebo odhlásiť. Stavím sa, že to nikto nedokáže na menej ako desať pokusov. No aj táto voľba je nakoniec zdupľovaná cez nastavenia vysúvajúce sa z pravého okraja obrazovky. Tu je už všetko pripravené pre dotykové ovládanie.

A čo zadávanie textu, keďže hardvérovú klávesnicu tu pochopiteľne nemáme? To dobre ukazuje výrazné medzery Microsoftu v chápaní potrieb používateľov. Ak kliknem na pole pre zadanie URL adresy v natívnom Internet Exploreri, nestane sa vôbec nič. Vždy musím ručne vysunúť klávesnicu (dotykom na jej ikonu vedľa systémovej lišty) a až potom môžem začať písať. Rovnaké je to textovým poľom napríklad pri premenovávaní názvu priečinka. Pritom pri vyhľadávaní textu cez obrazovku Štart alebo pri zadávaní hesla do systému klávesnica vyskakuje sama. A našťastie, rovnako automaticky vyskakuje aj pri surfovaní cez Chrome.

V praxi to teda vôbec nie je také zlé a prehliadanie internetu na tablete s Windows 8.1 je takmer rovnako príjemné ako na tablete s Androidom. V Chrome na Windows 8.1 ale navyše môžem mať všetky svoje rozšírenia pre Gmail, Kalendár, Hangouts a podobne. Spotify Windows 8.1 má oveľa prehľadnejšie rozhranie a hoci skrolovanie posúvaním prstov funguje len niekde a vo zvyšku aplikácie sa musím triafať na maličký posuvník, celkom sa mi to páči.

Horúčkovitá inštalácia všetkých aplikácií, ktoré používam na notebooku a používanie Visconte Quad ako plnohodnotnej náhrady PC však veľmi skoro končí…

Problémom je hardvér. Procesor Intel Atom s taktom 1,83 GHz môže byť fajn, ale 1 GB RAM? To je o polovicu menej, ako malo 10,1-palcové Visconte 3G. Samotný Windows si hneď po spustení vezme 700 MB. Pre čokoľvek iné teda zostáva len 300 MB operačnej pamäte. Ak túto recenziu čítate na svojom počítači s Windows, skúste si malý test. Klasické Ctrl+Alt+Del, správcu úloh a pohľad na to, koľko operačnej pamäte práve používate. Ja som na 4,7 GB…

Plnohodnotný Windows 8.1 na tablete láka, no ja naň viem presunúť približne pätinu svojej práce. Hoci Visconte môže stáť pätinu z ceny môjho notebooku, pri reálnom používaní je to na maximálne 3-4 taby v Chrome, bez videa a hudby na pozadí.

Bohužiaľ, podobné je to s voľným priestorom na "disku". Tablet som testoval v jeho 16 GB verzii, a po prvom spustení som mal voľných približne 10 GB miesta. Nainštaloval som Spotify a Chrome. Nič iné, no v priebehu štyroch dní prišla trojica reštartov vynútená sťahovaním aktualizácií systému (pri operačnom systéme Windows nič neobvyklé). Desaťgigabajtové voľné miesto sa razom scvrklo na 1,44 GB. A to v ňom mám dve aplikácie.

Samozrejme, pri dlhodobom používaní sa aj toto rýchlo stratí a používateľa zachráni iba microSD karta v tele zariadenia. Tá by sa teoreticky mohla dať využiť aj na zrýchlenie systému s pomocou funkcie Ready Boost, no mne ju systém neponúkal so žiadnou testovanou microSD kartou alebo USB diskom vo formáte NTFS (hoci na mojom notebooku takto fungovali). Je možné, že Ready Boost funguje iba s klasickými platňovým HDD. Teší ma aspoň, že USB OTG redukciu dodáva Prestigio už priamo v balení a pripojenie diskov či myši fungovalo bez problémov.

Ku cti tabletu slúži pomerne dobre použiteľná systémová klávesnica so slovenskou diakritikou, šípkami a samostatnou kartou pre špeciálne znaky a číslice. Systémový reproduktor hrá priemerne a je veľká škoda, že je len jeden - zvuk budete vďaka jeho umiestneniu počuť prakticky len jedným uchom, čo nie je príliš príjemné. Ponuky pre výber Wi-Fi siete sa vysúvajú z pravého okraja obrazovky po dotyku na položku Nastavenia. Tu je možné tiež regulovať jas (automatický senzor chýba) alebo blokovať otáčanie obrazovky.

Tablet tiež disponuje dvojmegapixelovým fotoaparátom a 1,3 Mpix prednou kamerou. Robia samozrejme len podpriemerné snímky bez automatického zaostrovania či akýchkoľvek ďalších nastavení a dostať sa k nim tiež nie je práve jednoduché. Používateľ musí zavítať do ponuky Štart a vybrať tu Windows UI aplikáciu Fotoaparát. Prednú kameru by som však v prípade potreby (Skype) používať dokázal.

Majiteľ tabletu s Windows 8.1 musí počítať s tým, že vypnutie displeja tlačidlom prakticky vždy znamená aj uspané zariadenie - takže pri zhasnutej obrazovke nebude žiadne sťahovanie nových e-mailov či notifikácií ani prehrávanie hudby na pozadí, narozdiel od Androidu. Ono aj samotná spotreba "uspaného" tabletu je mierne vyššia než zvyčajne - cez noc si môže zobrať kľudne 10 % energie z batérie bez toho, aby ste sa ho vôbec dotkli.

Pri aktívnom používaní je výdrž oproti bežným tabletom tiež nižšia, no 8 až 10 hodín je vzhľadom na plnohodnotný operačný systém celkom priaznivá hodnota. V prípade potreby Visconte Quad nabijete aj z počítača cez USB port.

Výhody:

+ výborná cena

+ USB OTG redukcia v balení

+ plnohodnotný OS Windows 8.1

+ možnosti teoreticky porovnateľné s bežným PC

Nevýhody:

- malá operačná pamäť (RAM)

- malé úložisko (po nainštalovaní aktualizácií)

- nezaujímavé Windows UI aplikácie v ponuke Štart

- nekvalitný fotoaparát a predná kamera

- niektoré ponuky neprispôsobené pre dotykové ovládanie

- rýchlejšie vybíjanie v režime spánku

- výhradne rovnaká ponuka Štart na tablete i PC (previazané s kontom Microsoft)

Orientačná cena: 119 eur (Pricemania.sk)

Záver

Prestigio MultiPad Visconte Quad sa nehodnotí ľahko. Idea plnohodnotného Windowsu 8.1 v ultra prenosnom a ľahkom tablete mi je stále blízka a v kombinácii s kompaktnou Bluetooth klávesnicou by mohlo ísť o ideálneho pomocníka na prácu, ktorý zároveň veľmi dobre (aj v porovnaní s konkurenčnými tabletmi) zabaví pri surfovaní na internete.

Lenže tento konkrétny kus limituje 1 GB operačná pamäť a malé vnútorné úložisko, ktorým v mojom prípade nepomohol ani trik s microSD kartou a funkciou Ready Boost - musel som tak zabudnúť na množstvo ďalších aplikácií a sám sa pýtam, či mi vôbec ich teoretická podpora zo strany operačného systému na niečo bola, ak na ne tablet hardvérovo nestačí.

Výrobca na druhej strane za Visconte Quad pýta len veľmi málo a cenovka podlezie aj väčšinu konkurentov s Androidom, ktorí v tejto kategórii tiež práve neprekypujú výkonom. Ponúknu však paradoxne viac prispôsobených aplikácií, pohodlnejšie ovládanie dotykmi prstov a zábavu v podobe hier. Takže pre koho je tento tablet? Pre niekoho, kto pracuje vonku a nevyhnutne potrebuje prístup k desktopovej aplikácií (účtovnícky či programovací softvér) bez alternatívy pre Android, iOS či Windows Phone.

Tablety s Windows 8.1 podľa mňa majú význam, moje vysnívané zariadenie je však niekde na úrovni Surface Pro 3 so 128 GB SSD diskom a 4 GB RAM - ideálnym na prácu, no šplhajúcim sa cez tisíceurovú hranicu. Prestigio MultiPad Visconte Quad z opačného spektra je za 119 eur lákavou alternatívou k androidom, no zvládne toho oveľa menej než Surface a každý si musí predstaviť činnosti, na ktoré ho bude používať. Ak na ne potrebujete plnohodnotný Windows, Visconte Quad sa za tieto peniaze oplatí. Ak zostanete len pri prehliadaní webu, prezeraní videí a počúvaní hudby, Android to na dotykovej obrazovke zvládne s väčšou noblesou.

Diskusia k článku:

Peter 25.01.2015 - 11:11

tak tomuto hovorim vyhodene peniaze

s51025.01.2015 - 12:49 Trvalý odkaz

ja tomu hovorim prijemny spolocnik na cestach po svete, ked si potrebujem zasufrovat na nete, pozriet film a pod...pohodlne nositelny v tasticke na pleci :) za tie prachy pohoda..

sysell25.01.2015 - 12:56 Trvalý odkaz

Nie su to vyhodene peniaze koli 16GB, do tyzdna je to plne len updatmy a cache a si skoncil. 32 je miminum a je len chyba vyrobcu ze si tym kazia svoje meno ked kazdy zisti ze za chvilu je to plne a nema sa nic robit. 32 GB nestoji nic a priplatiti doslova radovo par esur myslim ze nei je problem pre nikoho kto ma o tablet realne zaujem

Celá diskusia 4 príspevky