Nokia 7020

RECENZIA low-mid-endu Mobil s 2 Mpix fotoaparátom, 2,5 mm jackom, FM rádiom s RDS a Nokia Maps.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 91 x 47 x 17 mm,

hmotnosť: 86 gramov (zistená: 87 g)

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 33 x 44 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

sekundárny displej: monochromatický, 128 x 160 b., uhlopriečka 35 mm (1,36''),

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (320 x 240 b., 30 fps),

pamäť: 45 MB + microSDHC (do 16 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát:Bluetooth 2.1, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: blogovanie (Ovi share), Nokia Maps a podpora externého GPS modulu,

batéria: BL-4S, 860 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 500 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, akcelerometer, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Po tom, čo som dostal Nokiu 7020 na test, som si povedal, že istotne ide o ďalší prebytočný low-end a navyše dizajnovú kópiu slabej 2720 fold. Už rozbalenie a prvé ohmatanie telefónu ma však postupne vyvádzalo z omylu. Nokia 7020 je skutočne zaujímavý telefón, určený najmä pre menej či stredne náročné ženy.

novinky je ladený v minimalistickom štýle. Na prvý pohľad máte problém narýchlo rozpoznať zadnú stranu telefónu od prednej. Tú tvorí šedý kryt s čiernym lesklým sklíčkom, ktoré prechádza až do zadnej časti. Pri otvorení telefónu tak tento dizajnový kúsok tvorí jeden celok, čo pôsobí štýlovo. Vrátim sa však k prednej strane. Okrem nápisu Nokia nájdete totiž pod lesklým čiernym sklíčkom ukrytý informačný monochromatický displej. Ten zobrazuje čas a údaje o zmeškaných udalostiach. Stačí naň dvakrát poklepať a displej sa rozsvieti. S touto užitočnou funkciou ste sa mohli stretnúť už v Nokii 6700 classic. Pravá strana v spodnej časti obsahuje otvor na pútko, vo vrchnej nájdete nekrytý otvor pre tenkú nabíjačku a microUSB konektor. Ľavá strana obsahuje 2,5 mm jack, chýbali mi tu tlačidlá na zvyšovanie hlasitosti. Po otvorení telefónu sa objaví 2,2-palcový QVGA displej a alfanumerická klávesnica s ovládacími tlačidlami. Konštrukcia telefónu je pevná, s vŕzganím som sa počas testovacej doby nestretol. Jedinou nevýhodou konštrukcie Nokie 7020 je jej nevyváženosť, otvorená sa po položení na stôl tvári ako hojdačka.

"Poklepaním po externom displeji sa zobrazí aktuálny čas a zmeškané udalosti."

takmer vôbec nevystupuje nad povrch. Jej tlačidlá sú však dostatočne veľké. Klávesy alfanumerickej časti sú rozdelené na štyri riadky, vertikálnym smerom nie sú predelené. Písanie na klávesnici je pohodlné, problém mi nerobilo ani ťukanie naslepo. Problémová môže byť miestami iba hlasitosť cvakania jednotlivých tlačidiel.

Nokie 7020 je vďaka malej uhlopriečke a QVGA rozlíšeniu jasný a ostrý. Problém mu nerobí ani viditeľnosť na priamom slnku. Nevýhodou displejov u low-endových Nokií však je malý pozorovací uhol, kedy pri nahnutí telefónu vidíte obraz už v negatíve. Užívateľské prostredie Series 40 je väčšine používateľov mobilných telefónov známe. Nokii 7020 nechýba aktívny pohotovostný režim, ktorý si môžete už tradične prispôsobiť. Menu je tvorené maticou ikon s popiskami v rozložení 3 x 3. Ikony si môžete ľubovoľne usporiadať. V telefónoch Series 40 taktiež môžete meniť aj štýl hlavného menu. K dispozícii je rozloženie ikon, zoznam, záložky či po jednej ikone. V nastavenia displeja nenájdete možnosť meniť jas či dĺžku podsvietenia. Naopak, nastaviť si môžete tapetu, tému, farbu a veľkosť písma, vzhľad menu či šetrič obrazovky.

"Vnútorný displej trpí malým pozorovacím uhlom."

si svoje miesto našiel na zadnej strane, a tak sa občas stane, že si nechtiac prstom prekryjete objektív. Kvalita fotografií nie je nič extra, no na momentky do telefónu postačí. Nastavenia sú pomerne bohaté, no chýbajú klávesové skratky. Fotografuje sa štandardne na výšku, v menu si však môžete zmeniť orientáciu na šírku. Chýba samostatná spúšť fotoaparátu, snímku odfotografujete stlačením stredového tlačidla. Na prezeranie slúži galéria, ktorej možnosti sú všetkým fanúšikom Nokie známe. Záznam videa ponúka prekvapivo QVGA rozlíšenie s 30 fps. Nastavenia sú podobné ako pri fotoaparáte.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,4 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 286 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 2 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

patrí medzi tie vydarenejšie. Triedenie hudby či playlistov patrí k štandardnej ponuke každého prehrávača. Nokia 7020 umožňuje aktivovať náhodný výber, opakovanie, rozšírené stereo či prispôsobiť si ekvalizér podľa seba. Prehrávač podporuje aj grafické témy. Štandardne prispôsobí svoje farby podľa prednastavenej témy. Prehrávanie hudby funguje aj na pozadí, kedy je prehrávač zobrazený na aktívnom pohotovostnom režime. Výrazné spomalenie reakcií som pri spustenom prehrávači nepostrehol. Hlasitosť reproduktoru je dostatočná. Telefón bohužiaľ obsahuje iba 2,5 mm jack, no dnes nie je problém zohnať kvalitnú redukciu. Kto by nemohol zohnať spomínanú pomôcku, vystačí si s dodávanými stereo slúchadlami, ktoré vôbec nie sú zlej kvality. Zvuk vystupujúci z nich je síce priemerný, no neznie plechovo, ani prehnane basovo. Na bežné nenáročné počúvanie hudby postačia. Pri hudobnom prehrávači mi opäť chýbali tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Ak budete chcieť regulovať hlasitosť, budete musieť otvoriť telefón, spustiť prehrávač a následne stíšiť skladbu. Nokia mohla túto chybu čiastočne vyriešiť umiestneným týchto tlačidiel na ovládací panel slúchadiel. Tam však nájdete iba tlačidlo na príjem hovoru.

"Hudobný prehrávač patrí medzi tie vydarenejšie."

V hudobnej výbave mobilu nájdete aj jednoduché

, ktoré zobrazuje okrem frekvencií aj názvy staníc. Dokáže automaticky vyhľadať a uložiť naladené stanice do pamäte. Tým však jeho možnosti končia. Nokia by mohla po vzore konkurencie do svojich telefónov integrovať funkciu rozpoznávania hudby či nahrávania záznamu.

Na pamäťovej karte Nokie 7020 sa nachádza nainštalovaná aplikácia Nokia Maps a mapy strednej európy. Pri zakúpení externého GPS modulu a licencie je možné využívať telefón na navigovanie, takto poslúži aspoň na vyhľadanie nejakej adresy na mape.

Voľná pamäť telefónu hlási približne 42 MB. V základnom balení nájdete aj 2 GB microSD kartu, ktorá je už vložená v telefóne. Pre výmenu pamäťovej karty je nutné vybrať batériu, čo považujem za veľký nedostatok. Maximálna veľkosť pamäťovej karty, ktorú je možné v Nokii 7020 použiť, môže mať až 16 GB.

"Pre výmenu pamäťovej karty je nutné vybrať batériu."

Funkcie telefonovania a telefónneho zoznamu sa nezmenili. Hlasitosť reproduktoru pri hovore je dostatočne silná a volajúceho by ste mali počuť aj v hlučných miestach. Ponuka telefónneho zoznamu je už tradičná, uložiť si môžete 1 000 viacpoložkových kontaktov. Nechýba hromadné kopírovanie, mazanie či synchronizovanie kontaktov s inými telefónmi cez Bluetooth. Páči sa mi funkcia automatického uloženia narodenín do kalendára. V nastaveniach nájdete až sedem profilov, ktoré si môžete plne prispôsobiť. Nechýba ani ich

, za čo si Nokia 7020 zaslúži pochvalu.

"Vo výbave nechýbajú ani časované profily."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Položka

je rozdelená na dve úrovne. Pod prvou nájdete priečinok prijatých a odoslaných textových (prípadne multimediálnych) správ. V druhej úrovni nájdete prístup k e-mailovému klientovi, tzv. bleskovým a zvukovým správam či k nastaveniam. Okrem priečinka prijatých správ je pre multimediálne a textové správy spoločný aj editor. V nastaveniach chýba možnosť deaktivovať ukladanie odoslaných SMS a automatické zmenšovanie vložených fotografií.

Zabudovaný

dokáže pracovať s viacerými kontami, nie však naraz. Pre kontrolu jednotlivých kont je nutné odhlásenie sa z prvého a následné prihlásenie sa do druhého. Aplikácia, ktorá nahrádza štandardného klienta je svižná a pracuje sa s ňou dobre. Už by som ju aj šiel pochváliť, keby... Keby Nokia nevytvorila takú aplikáciu, ktorá nedokáže automaticky kontrolovať prijatú poštu. Zakaždým keď si chcete prečítať nové správy musíte ísť nezmyselne do správ, otvoriť klienta a spustiť synchronizáciu. Aplikácia navyše sťahuje iba hlavičky a pre prečítanie mailov je nutné opäť spustiť pripojenie a stiahnuť jednotlivé správy. Pri úvodnom spustení stiahne posledných 15 správ. Po vložení prílohy snímky nezmenšuje a posiela ich v pôvodnej veľkosti.

"E-mailový klient nedokáže automaticky kontrolovať doručenú poštu."

O prehliadanie internetu sa stará výborná

, ktorá v Series 40 nahrádza zabudovaný internetový prehliadač. Jej možnosti sú takmer všetkým fanúšikom mobilných telefónov známe, komu nie, tomu odporúčam prečítať si krátky článok o tejto aplikácii. Stiahnuť si môžete aj novšiu verziu, Operu Mini 5, ktorá v mnohom prekonáva staršie vydanie. Na prenos dát je možné využiť iba technológiu EDGE, ktoré však na prezeranie wapu a jednoduchých webových stránok bohate postačuje. Na lokálne spojenie s počítačom a ostatnými zariadeniami môžete využiť Bluetooth alebo microUSB konektor.

"O prehliadanie internetu sa stará výborná Opera Mini."

V telefónoch dnešnej doby nesmie chýbať

. V Nokii 7020 sa samozrejme jeden nachádza, ktorý svojimi funkciami prekonáva aj niektoré smartfónové. Okrem informačného riadku s aktuálnymi dennými záznamami je prepojený aj s telefónnym zoznamom. Ako som už písal, pri zadaní narodenín kontaktu sa automaticky zapíšu aj do kalendára s aktívnou pripomienkou. V nastaveniach môžete nastaviť predvolený prehľad (denný, týždenný, mesačný), ktorým dňom bude týždeň začínať či automatické mazanie starých záznamov (po 1 dni, týždni, mesiaci). Všetky ostatné organizačné aplikácie nájdete v samostatnom menu. Budíkov môže byť viacero a každému môžete nastaviť okrem vlastného času aj tón budenia (aj rádio), čas odkladu či opakovania. Zvyšok funkcií tvoria tieto aplikácie: kalkulačka (Enhanced calculator - klasická, vedecká a úverová), nahrávač, zoznam úloh, poznámky, časovač, stopky a prístup k Jave. V pamäti je predinštalovaných až 8 hier a 7 aplikácií, medzi nimi prevodník veľkostí, klasický prevodník mien, Share on Ovi, Kontakty Ovi či prístup k Ovi Store.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Nakoľko má Nokia 7020 malý, energeticky nenáročný displej a chýba jej možnosť push notifikácie mailov, ani výdrž nebude patriť k tým horším. Batéria s kapacitou 860 mAh by vám mala vydržať pri aktívnom využívaní telefónu aj 3 dni na jedno nabitie.

Výhody:

- FM rádio s RDS,

- elegantný dizajn,

- časované profily,

- cena,

- microUSB konektor,

- výborný kalendár,

Nevýhody:

- nevyváženosť konštrukcie telefónu,

- chýba nastavenie jasu displeja,

- chýbajúce tlačidlá ovládania hlasitosti,

- pri výmene microSD karty je nutné vybrať batériu,

- e-mailový klient.

Orientačná cena:109 € (3 283,70 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 7020 je telefón, ku ktorému som pristupoval pred rozbalením skepticky a považoval ho za ďalší zbytočný low-end. Po chvíľach strávených s telefónom a naštudovaní si koncovej ceny zariadenia som bol milo prekvapený. Funkčne pomerne slušne vybavený elegantný telefón za smiešne nízku cenu - to je krátka charakteristika Nokie 7020. Konkurencia ponúka funkčne podobný ženský model, ktorým je Samsung S5150 Diva Folder.

Druhý názor

Richard Hombauer: Véčok máme na trhu tak žalostne málo, že budem ku 7020-ke zhovievavý. Má pekný displej, nový uzavretý operačný systém a obsahuje tradičné prednosti Nokií - časované profily, aktívny pohotovostný režim, možnosť nastavenia rôznych veľkostí písma pre menu aj správy či možnosti zobrazenia a usporiadania menu. A tá klávesnica... Normálne som si zaspomínal na staré časy véčok s veľkými tlačidlami a pohodlným ovládaním i písaním textu. Nevýhodou sú najmä slabé nastavenia displeja.

Produktová stránka: Nokia 7020

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.03.2010 - 23:41

djdj flash: v tej nokii sa asi uz dost nudia ked vytvaraju takeho sunky

anonymous21.05.2009 - 10:16 Trvalý odkaz

peer: Typicky zensky mobil, hned ho kupujem... :-)

anonymous14.12.2009 - 19:31 Trvalý odkaz

eve: Tento telefon je urceny jednoznacne pre nenarocne zeny.Klasicke lahke menu v ktorom sa da lahko zorientovat.Vyjadrujem k nemu takmer uplnu spokojnost ako minus mozem uviest tichy budik,ktory sa neda nastavit na hlasnejsie a neda sa nan spoliehat.A este sa od zaciatku hybe zadny kryt,co moze byt sposobene tym ze pri otvoreni do seba vrazaju oba kryty.

anonymous31.03.2010 - 23:40 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na RECENZIU. Diskusia premazaná.

anonymous07.04.2010 - 00:10 Trvalý odkaz

Stanciak: To fakt uz neviem na co je bobry takyto brloh. Asi sa to da vyuzit ako podlozka pod skrinu :-)

Celá diskusia 8 príspevkov