DLNA

ZÁKLADNÉ INFO o technológii Technológia pre vytvorenie siete medzi domácimi a mobilnými zariadeniami.

Hovorí vám niečo DLNA? Alebo UPnP? Viete, že z vybraných mobilov môžete priebežne odosielať alebo prijímať hudbu nielen cez Bluetooth, FM transmitter, ale aj Wi-Fi? A práve na to slúži DLNA. Podporujú ho napríklad nové smartfóny radu S60.

Nokia N95 8GB má certifikáciu DLNA (22.1.2008)

Asociácia Digital Living Network Alliance (DLNA) udelila certifikát mobilnému telefónu Nokia N95 8GB. V praxi to znamená, že môžete zdieľať hudbu, video alebo fotografie cez WiFi s ďalšími zariadeniami, ktoré majú tento certifikát. Príkladom je napríklad Sony Playstation 3, rôzne plazmové TV od Pioneer, mediálne centrá od Sony či Philips. Na notebooku či PC s WiFi si môžete obsah pamäte N95 8GB prehliadať pomocou prehrávačov ako iTunes (Mac, Win), Windows Media Center (Win), Banshee, MythTV (Linux).

DLNA (Digital Living Network Alliance) je medzinárodná aliancia členov (firiem), ktorí spoločne pracujú na káblovo, ale hlavne bezdrôtovo spojených sieťach elektronických zariadení v rámci domácnosti pre zdieľanie rôzneho obsahu (fotografií, videí, hudby...). Aktuálne dokáže DLNA prepojiť mobilné telefóny, tlačiarne, počítače a podobné zariadenia. Aliancia vznikla v roku 2004 a od roku 2005 udeľuje certifikáciu vybraným výrobkom (DLNA CERTIFIED). Do septembra roku 2008 bola certifikácia udelená trom tisícom typov výrobkov. Z nášho pohľadu a jednoducho povedané: DLNA umožňuje prostredníctvom Wi-Fi prepojiť napríklad počítač a mobilný telefón tak, že napríklad Samsungom INNOV8 alebo Nokiou Nseries (N95 8GB a novšie) môžete vďaka technológii DLNA napríklad počúvať hudbu uloženú v PC.

Prehrávanie týmto spôsobom je veľmi jednoduché. Stačí spustiť hudobný prehrávač v mobile, v možnostiach zvoliť prehrávanie cez domácu sieť a hudba sa bude následne prehrávať z vášho domáceho sterea. Všetko čo na to budete potrebovať, je pripojenie medzi vašou domácou Wi-Fi sieťou a stereo systémom. Spojenie môže zabezpečiť UPnP (Universal Plug and Play) kompatibilné zariadenie, počítač napojený na stereo systém alebo malá krabička zvaná UPnP Media Renderer. Prehrávanie cez Wi-Fi je nutné aktivovať v menu vášho mobilného telefónu. Položku nájdete v menu "Nástroje" -> "Konektivita" -> "Home Media". Sprievodca sa spustí automaticky. Okrem prehrávania z mobilu môžete využiť aj prehrávanie médií z notebooku či PC. Nastavenie, pripojenie a následné prehrávanie je otázkou zopár sekúnd a pomocou jednoduchého návodu na tomto videu ho zvládne naozaj každý:

Nápad priniesť DLNA (Digital Living Network Alliance) vznikol v roku 2003, kedy sa zoskupenie mnohých veľkých svetových firiem zhodlo, že by bolo lepšie vyrábať produkty, ktoré sú navzájom kompatibilné. DLNA je teda združenie výrobcov, ktorých produkty sú schopné vytvoriť domácu multimediálnu sieť pracujúcu úplne samostatne. Dnes, v roku 2009, zahŕňa DLNA viac než 245 spoločností. Sú to spoločnosti, ktorých výrobky používate aj vy, no ani o tom možno neviete. Patrí medzi ne rôzna spotrebná elektronika, počítače aj mobilné telefóny.

DLNA

DLNA uverejnila svoje prevádzkové usmernenia v júni 2004. Prvé certifikované výrobky s podporou DLNA sa objavili na trhu hneď na to. Najnovšia verzia DLNA, verzia 1.5, bola uverejnená v marci 2006 a následne rozšírená v októbri 2006. Tieto usmernenia zvyšujú možnosti DLNA-definovanej siete pripojiť väčší počet domácich a mobilných zariadení. Zahŕňajú taktiež aj špecifikácie ochrany vzájomného prepojenia, ktoré umožňujú bezpečný prenos autorsky chráneného komerčného digitálneho obsahu.

Združenie DLNA bolo pôvodne založené firmami Sony a Intel v júni 2003. Dnes sa skladá z ôsmych hlavných predstaviteľov (HP, Intel, Matsushita, Microsoft, Nokia, Philips, Samsung a Sony), šestnásť hlavných propagátorov (AMD, Dolby, Huawei, IBM, Kenwood, Lenovo, LG, Pioneer, atď) a približne ďalších 240 ostatných členských spoločností. Cieľom tejto medzinárodnej skupiny výrobcov je spolupráca ich produktov a vytvorenie pevnej a bezdrôtovej siete, v ktorej budú schopné spolupracovať mobilné aj domáce zariadenia nielen doma, ale aj na cestách. Ďalším cieľom je vytvorenie prostredia, v ktorom môžete zdieľať vaše multimediálne súbory a priečinky (hudba, video, fotografie). Členské spoločnosti DLNA usilujú o vytvorenie nových produktov, ktoré sú kompatibilné s využitím otvorených štandardov a široko dostupných špecifikácií priemyslu.

Podobné technológie, ktoré ponúkajú možnosti ako DLNA dnes už máme, tak prečo niečo nové? Veď dnes už Bluetooth alebo Wi-Fi má "takmer" každé zariadenie. DLNA sa od týchto technológií líši zásadnou vecou, a to jednoduchosťou nastavenia a bezproblémovou vzájomnou kompatibilitou. DLNA umožňuje jednoduché prepojenie zariadení, takže umožňuje napríklad sledovať film uložený na harddiskovom DVD v počítači alebo počúvať hudbu z mobilného telefónu na domácom stereu.

DLNAZdroj: www.esol.co.jp

Technická špecifikácia DLNA je založená na dnes bežne známych štandardoch, ktoré sa spojujú v jeden fungujúci celok. Sieťová konektivita je zabezpečná dobre známym protokolom IP (v súčasnej dobe je použitá IPv4, v budúcnosti by sa mala použiť IPv6, čo zabezpečí, že každé zariadenie v sieti bude môcť mať vlastnú IP adresu). Zariadenia v sieti musia byť schopné sa sami nakonfigurovať a zistiť, ktoré ďalšie zariadenia sa nachádzajú v sieti. K tomu slúži funkcia DCP (Device Control Protocol) Framework, ktorý DLNA použila z UPnP (Universal Plug and Play). Ďalším dôležitým prvkom pri DLNA, je použitie štandardných multimediálnych formátov (JPEG, MP3, MPEG-2). Zariadenia v sieti sa delia na poskytovateľov obsahu DMS (Digital Media Server) a klientov (Digital Media Player).

Typy zariadení

Existujú tri hlavné úlohy DLNA zariadení a každý produkt môže mať jednu alebo viacej úloh.

Digital Media Server

- táto úloha zabezpečuje ukladanie obsahu (napr. video súbory), ktoré dáva k dispozícii pre klientské zariadenia na použitie. Ak toto zariadenie nedokáže použiť odoslaný formát, server môže previesť súbor do iného formátu pred odoslaním.

Digital Media Player

- táto funkcia umožňuje niektorým zariadeniam zobrazenie obsahu, ktorý sa sťahuje zo servera (alebo posiela na server). Medzi tieto zariadenia patrí napríklad Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 a niektoré Sony Bravia televízori.

Digital Media Controller

- vďaka tejto úlohe môže prístroj poveriť iné zariadenia na vykonanie úlohy, ako je napríklad odoslanie požiadavky na server pre prehrávanie videa alebo vytlačiť fotografiu z fotorámčeka na tlačiarni.

Záver

DLNA je veľmi zaujímavý projekt, ktorý si už teraz našiel mnohých fanúšikov. Jednoduché pripojenie zariadení, bezproblémová funkčnosť a veľké využitie v domácnosti aj mňa presviedča o zaobstaraní si DLNA certified produktov, vytvorenia jednoduchej bezdrôtovej siete a zbavenia sa nepotrebných drôtov, prepájania USB kľúčov, kopírovania a napaľovania. Pozrite si na svojom Wi-Fi smartfóne film uložený v počítači, alebo si v počítači pustite pesničku uloženú v mobilnom telefóne. A to je len časť z celej škály možností DLNA.

Zdroje:

wikipedia.org

dlna.org

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.05.2009 - 15:00

jozef: opat velmi dobry clanok, ktory mi viac priblizil co to vlastne dlna je...vedel som zhruba ale tu ste to opisali prakticky a to ma zujimalo...aspon mam o dovod viac kupit mobil s wi-fi :D ...a este jednu otazku mam, kde by som nasiel zoznam produktov podporujucich DLNA, alebo aspon vyrobcov, lebo na tom dlna.org sa newim orientovat, kedze aj moja anglictina je dost chaba... :(

anonymous18.05.2009 - 18:54 Trvalý odkaz

hellwet159: to aj funguje na ine mobily ci len na nokie?

anonymous18.05.2009 - 19:14 Trvalý odkaz

Substance242: - Znie to akosi príliš blbovzdorne, mám teda pocit, že si moje rodinné video stiahne aj náhodný okoloidúci na ulici :-),
- ur?ite to bude zah??a? nie?o ako HDCP (nemýli? s DHCP),
- video protokol iba starodávny MPEG-2, to fakt?,
- wi-fi na routeri mám, ale zatia? nevysielam, využil by som to zatia? asi iba s PSP, notebook mám aj tak stále na jednom mieste, a žiarení je okolo nás už aj tak dos? (viem, DLNA nie je iba vzduchom),
- ale všetko OK, sem s tým. :-)

Celá diskusia 8 príspevkov