MyPhone Fun 3 - ďalší dual SIM android za stovku

Recenzia lacného androidu s 4,5'' FWVGA displejom, podporou pre dve SIM karty, 1 GB RAM a 8 Mpix fotoaparátom. V balení nájdete aj náhradný kryt či fóliu.

Poľský smartfón MyPhone Fun 3 sa mi do rúk dostal len týždeň po modeli Luna. Dostal som tak možnosť porovnať, čo všetko o 70 eur lacnejšiemu bratovi chýba a kde presne sa táto suma ušetrila.

Rozhodne sa však šetrenie netýkalo produktového balenia. Nájdeme tu rovnaké, plechovo znejúce slúchadlá bez akýchkoľvek výšok, no za to s mikrofónom a tlačidlom pre príjem hovoru. Na dlhšie počúvanie hudby sa príliš nehodia a rýchlo pripojíte nejaké svoje vlastné, no na telefonovanie bez používania rúk poslúžia dobre. Nechýba ani čistiaca handrička na displej a ochranná fólia, čo určite mnohí z vás ocenia.

ikona

Základné info: MyPhone Fun 3Lacný dual SIM smartfón s 4,5'' FWVGA displejom, štvorjadrovým procesorom, 5 Mpix (8 Mpix) fotoaparátom s AF, LED bleskom, OS Android 4.4 KitKat, 1 800 mAh batériou a bohatým produktovým balením.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prekvapením je však druhá plastová vanička tvoriaca zadný kryt Fun 3. Svoj telefón tak budete môcť podľa nálady "prekapotovať" do bielej alebo čiernej farby. Pochopiteľne, predná strana smartfónu s 4,5-palcovým displejom a podsvietenými senzorovými tlačidlami zostane vždy tmavá, no ja som napriek tomu pravidelne nasadzoval biely kryt s výrezom na fotoaparát, LED blesk, reproduktor (dolu) a ovládacie tlačidlá hlasitosti či vypínania displeja (na pravom boku). Práve ostrý kontrast vzhľad celého telefónu osviežoval. MicroUSB konektor nachádzam dolu a 3,5 mm audio jack oproti.

MyPhone Fun 3 sa oproti Lune vďaka kompaktnejším a oblejším tvarom oveľa lepšie drží a ovláda. No po rozsvietení displeja si okamžite všímam, že výrobca ani tu nevyriešil chybu, ktorá sťažuje používanie podsvietenia ovládacích tlačidiel ako notifikačnej diódy. Je príjemné, že v prípade neprečítanej notifikácie, SMS-ky alebo neprijatom hovore môžu svietiť aj pri zhasnutom displeji, no keď telefón odblokujete, systém sa popletie a podsvietenie tlačidiel naopak nesvieti pri bežnej práci so zariadením. Všetko vyrieši až vymazanie obsahu notifikačnej lišty a opätovné zhasnutie/rozsvietenie displeja. Voľbu môžete buď deaktivovať v nastaveniach, alebo sa s ňou aj v takejto podobe naučíte žiť. Tu majú tlačidlá aspoň svoje namaľované piktogramy, takže ich polohu vidíte aj v zhasnutom stave.

Najväčšou zmenou je oproti Lune je displej, ktorý v tomto prípade ponúka rozlíšenie len 480 x 854 bodov (FWVGA). Jemnosť zobrazenia je tak na nižšej úrovni a to isté platí aj pre pozorovacie uhly či samotnú vernosť farieb. Zobrazovací panel totiž bojuje s nízkym kontrastom, takže šedé ponuky v menu alebo text v internetovom prehliadači budú najmä pri pohľade zdola ťažšie rozlíšiteľné od pozadia na ktorom sa nachádzajú.

V notifikačnej lište sa môže nachádzať podarené zobrazenie aktuálnej teploty a predpovede počasia pre ľubovoľnú lokalitu. Vedľajšia karta s rýchlymi prepínačmi potom patrí k tým narozsiahlejším na trhu. Nájdeme tu takmer všetko, spolu 14 ľubovoľne usporiadateľných prepínačov pre GPS, Bluetooth, Wi-Fi, letový režim, budík a podobne. Nechýba ani posuvník pre reguláciu jasu, ktorého obsluhu môžete prenechať aj automatickému senzoru. Zabudlo sa však na tlačidlo, ktoré by ma presunulo priamo do systémových nastavení Androidu 4.4.2. Vždy tak budete musieť loviť ich ikonu niekde medzi ostatnými aplikáciami na domácej obrazovke.

Samotné systémové nastavenia ponúkajú niekoľko vylepšení, napríklad rozdelenie na rýchle (s minimom najdôležitejších položiek) alebo všetky. Okrem plánovaného automatického vypnutia a zapnutia telefónu môžete časovo obmedziť aj zapínanie letového režimu.

MyPhonu Fun 3 nechýba Wi-Fi hotspot, no rozsiahla ponuka gest sa tu sa obmedzila len na zastavenie budíku otočením telefónu. Drahšiu Lunu môžno prebudiť aj dvojitým poklepaním po displeji. Som rád, že sa mierne zvýšil počet ponúk lokalizovaných do slovenčiny. V čase testovania stále nebolo preložené úplne všetko, no výrobca medzičasom vydal aktualizáciu, ktorá by zvyšné nedostatky mala odstraňovať.

Smartfón poháňa štvorjadrový procesor ARM Cortex-A7 (vyrobený 28 nm technológiou) s taktovacou frekvenciou 1,3 GHz, doplnený 1 GB operačnej pamäte. Je to rovnaká hodnota ako pri sesterskom modeli Luna, no tu mi z RAM zostávalo voľných len okolo 200 MB. Počítajte preto s dlhším obnovovaním aplikácii pri prepínaní v ponuke multitaskingu. Menej náročnému používateľovi by ale sekunda navyše nemusela prekážať. Jediné naozaj výrazné zaváhania vidno pri listovaní ponuky s dostupnými widgetmi - systém totiž načítava aj všetky ich náhľady.

V prípade potreby môžete operačnú pamäť vždy rýchlo uvoľniť aj z lišty s prepínačmi, kde je stále pripravený piktogram rakety s ukazovateľom jej obsadenia. "Odletí" však v priemere len s 70 MB nepotrebných procesov. Viac pre svoje fungovanie potrebuje samotný systém.

Samozrejme, skúšal som aj niekoľko hier, napríklad populárny Real Racing 3. Tu pravdepodobne záťaž prechádza na grafické jadro Mali 400, pretože hranie zostáva stále plynulé, takže Fun 3 nemusia zavrhovať ani deti či ktokoľvek, kto si rád kráti čas podobnou zábavou.

Obmedzením budete len 1,4 GB voľný priestor pre aplikácie. Mne z neho po nainštalovaní približne 50-tich a jednej veľkej hry zostalo už len 360 MB miesta. Samotný telefón našťastie ponúka ešte ďalších sektor s 4,3 GB priestoru pre fotografie alebo videá a pripravená môže byť aj microSD karta.

Telefónna aplikácia ponúka v denníku volaní aj informácie o tom, či bol konkrétny odchádzajúci hovor aj nakoniec spojený, prípadne naopak to, koľkokrát telefón vyzváňal, než ste reagovali na prichádzajúci hovor. Inteligentné vytáčanie si neporadí s diakritikou, no zato dobre zvláda prácu s dvoma SIM kartami zároveň. V tomto prípade však musí byť primárny slot obsadený microSIM kartou a druhý SIM kartou štandardnej veľkosti. Dátové pripojenie sa mi však opäť podarilo spojazdniť len zo SIM karty č.1 - obyčajne ponúka druhý slot aspoň 2G konektivitu.

Výber tej správnej SIM-ky bude dostupný po stiahnutí notifikačnej lišty alebo prostredníctvom okna, ktoré vyskočí pred vytáčaním, ak nastavíte možnosť “vždy sa opýtať”. Podobne to pochopiteľne funguje aj pri odosielaní SMS správ. Tu si môžete niektoré citlivé konverzácie dokonca zaheslovať.

MyPhone Fun 3 ponúka klasickú klávesnicu Google so samostatnou bodkou a prediktívnymi návrhmi slov. Okrem klasických wigdetov na základnej obrazovke nájdete aj jeden s aktuálnym časom, dátumom a počasím (previazaný s tým v notifikačnej lište). Po odblokovaní obrazovky zobrazuje efekt mrakov (pri zamračenom počasí) aj cez ostatné ikony. Po prvom dotyku na obrazovku však samozrejme tieto srandičky zmiznú.

Výrobca sa chváli zvukovým zosilňovačom Yamaha, ktorý si skôr než z mono reproduktora na zadnej strane užijete z (opäť podotýkam že radšej vlastných) slúchadiel. Ovládanie prehrávača hudby alebo Spotify sa presunulo aj na uzamykaciu obrazovku, čo je veľmi šikovné. Ešte by som tu chcel rýchlu skratku k fotoaparátu. Ten však prílišnou kvalitou neovplýva.

V balaste neodinštalovateľných poľských aplikácií (TV program a množstvo softvéru vyzývajúceho "Zaloguj się przez Facebook") nájdete aj užitočnejšie kúsky: kompas, aplikáciu pre svietidlo pomocou LED alebo FM rádio bez RDS.

Aj tu, tak ako v prípade Luny, dostanete na výber z viacerých tém systému. Fun 3 ich ale ponúka iba dve a tá, ktorá je veľmi podobná čistému Androidu bude našťastie nastavená ako východzia. Žiadna však neprispeje k väčšej prehľadnosti v zozname s aplikáciami. Nepochopiteľne sa tu zabudlo na možnosť abecedného zoradenia ikon.

Fotoaparát ponúka navzdory všetkým papierovým parametrom a hrdému nápisu vedľa objektívu nie päť, ale osemmegapixelové maximálne rozlíšenie. Zmätok v anglických nastaveniach aplikácie fotoaparátu akoby naznačoval aj výslednú kvalitu snímok, ktorým chýba ostrosť a živšie farby, hlavne pri väčšom protisvetle.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 42 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

Fotografovať môžete aj s pomocou tlačidiel pre reguláciu hlasitosti alebo dotykom na želané miesto na displeji, no výsledky poslúžia skôr pre zachytenie momentiek alebo poznámok. Na druhej strane tu nechýba HDR a možnosť nahrávania Full HD videí (drahšia Luna paradoxne ponúkne len HD rozlíšenie) s digitálnou stabilizáciou obrazu a pauzou pri podržaní tlačidla nahrávania. Aj tie však trpia obrovskou stratou kvality pri kompresii. Predný fotoaparát dostal 3 Mpix rozlíšenie. Na prezeranie všetkých fotografií som však radšej používal QuickPic než systémovú galériu. Skúšobné fotografie nájdete pod článkom.

Batéria ponúka kapacitu 1 800 mAh, vďaka ktorej mi smartfón vydržal bežný pracovný deň, no obvykle už nič navyše a nabíjal som prakticky každú noc.

Výhody:

+ vymeniteľný biely a čierny zadný kryt

+ ochranná fólia a čistiaca handrička v balení

+ dual SIM

+ dodatočné informácie v telefónnej aplikácii

+ počasie v notifikačnej lište

+ zaheslovanie vybraných SMS konverzácií

Nevýhody:

- rozlíšenie a kontrast displeja

- slabý fotoaparát a zmätočné údaje o maximálnom rozlíšení

- menu s aplikáciami neponúka zoradenie podľa abecedy

- podsvietenie tlačidiel nefunguje korektne (ak zároveň pracujú ako notifikačná LED)

- zvuk pribalených slúchadiel

Orientačná cena: 109 eur (digitall.sk)

Na jeden záber: MyPhone Fun 3

Záver

MyPhone Fun 3 si ma získal viac než o niečo drahší model Luna. Paradoxne ponúka nižšie rozlíšenie a menej kvalitný displej, no aspoň sa nehrá na vlajkovú loď s obrovskou uhlopriečkou a top výbavou. Je to lacný a skromný smartfón, ktorého menšia operačná pamäť a priemerný fotoaparát ale nemusia menej náročným zákazníkom prekážať. Do internej pamäte sa zmestili všetky moje aplikácie a v balení som našiel aj druhý (pre niekoho možno náhradný) zadný kryt a fóliu.

Cenovka zľahka nad úrovňou 100 eur je viac než akceptovateľná, v tejto kategórii je však v poslednej dobe konkurencia poriadne silná. Najviac pozornosti na seba strhne Op3n Dott od Tesca. Ten má rovnako veľký displej s vyšším rozlíšením, svižnejší chod, RDS pri FM rádiu a vyladenejší systém. Oba modely dostali porovnateľnú batériu a zvládnu tiež obsluhovať dve SIM karty naraz.

Diskusia k článku:

Lumiak625 14.01.2015 - 14:00

Nevýhody: nemá LTE, nemožnosť zvoliť SIM na dáta. Aj také Prestigio vie vyberať voľby medzi 2 SIM vrátane dátových prenosov. Ten mobil nie je poľský, ale čínsky. Cena predražená. Za tú cenu je lepší Alcatel, alebo nejaká Lumia. Aj Prestigio je lepšie ako táto akože poľská polodual SIM ( lebo nevie určovať dátové prenosy kartám) krabička s Androidom.

Celá diskusia 1 príspevok