Samsung HKT-400

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Bluetooth reproduktor do zapaľovača v aute.

Základné parametre:

rozmery: 140 x 60 x 26 mm,

hmotnosť: 125 g,

eliminácia šumu a ozveny,

režim Half Duplex,

nastaviteľný konektor do zapaľovača,

Bluetooth 2.0,

dosah 10 m.

V aute môžete použiť niekoľko typov prístrojov, ktoré vám umožnia telefonovať bez pomoci rúk, tzv. "hands-free".

- Káblovým slúchadlám s mikrofónom, ktoré dnes štandardne nájdete v baleniach mobilných telefónov, už akosi odzvonilo, avšak stále ponúkajú jednu výhodu - dostanete ich k mobilu zadarmo. Ďalšou prednosťou je ich energetická (ne)náročnosť - nepotrebujú napájanie.

- Druhým typom pomocníka šoféra je Bluetooth handsfree, ktoré delíme na tri verzie - do ucha, na slnečnú clonu a do zapaľovača. Prvé dva typy obsahujú aj batériu, ktorej kapacitu je nutné pravidelne obnovovať. Keď však vypnete motor, hovor pokračuje ďalej. S handsfree do ucha môžete aj vystúpiť a nič sa na takom telefonáte nemení. V prípade handsfree na slnečnej clone pri vystupovaní radšej hovor ručne prepnite do mobilu, handsfree sa po vzdialení od auta o pár minút automaticky vypne. V prípade Bluetooth handsfree v zapaľovači nemáte žiadne starosti s nabíjaním či kontrolou stavu batérie. Naštartujte auto, handsfree sa automaticky spojí s naposledy pripojeným mobilom a je to. Keď kľúčikom otočíte smerom späť, handsfree v zapaľovači stratí prílev elektrickej energie a vypne sa. Ak vtedy telefonujete, nastane na niekoľko sekúnd hluché obdobie. V takom prípade odporúčame to isté, ako pri handsfree na slnečnej clone - prepnúť hovor ručne do mobilu.

Samsung HKT-400 je malé a nenápadne Bluetooth handsfree, ktorého hlavnou výhodou je rýchla inštalácia. O napájanie tohoto zariadenia sa stará zapaľovač, preto je Samsung HKT-400 využiteľný v každom aute. Oceňujem jeho univerzálny čierno-sivý oválny vzhľad, ktorý zapadne do interiéru mnohých modelov automobilov. Konštrukcia ma prekvapila aj nastaviteľnou "hlavou", ktorú môžete zalomiť do štyroch polôh - od vodorovnej do zvislej.

Inštalácia zariadenia je jednoduchá, stačí vložiť HKT-400 do zapaľovača a otočiť kľúčikom. Spustenie handsfree je indikované blikaním modrej LED diódy. Po zapnutí sa snaží pripojiť k spárovanému mobilu. Pokiaľ sa v okolí žiadne také zariadenie nenachádza, budete musieť vytvoriť nové pripojenie manuálne. Toho docielite stlačením a podržaním hlavného tlačidla, pokým neostane svietiť. Tento postup bude známy najmä majiteľom Bluetooth handsfree od značky Samsung. Po zadaní hesla (0000) sa spárovanie automaticky dokončí a vy môžete začať bezpečne telefonovať.

O prenos dát medzi telefónom a handsfree sa stará Bluetooth vo verzií 2.0 s dosahom do desiatich metrov. Kvalita hovoru je dostatočná, no druhá strana rozozná, že hovoríte cez handsfree. Funguje aj profil A2DP, čiže svoje skladby môžete prehrávať cez reproduktor zariadenia. Jeho kvalita je prispôsobená hovorom, a tak môžete očakávať prehrávanie hudby v rovnakej "kvalite". Hlasitosť reproduktoru je dostatočná, no počas hovoru odporúčam stlmiť rádio. Po boku zariadenia sa nachádzajú tlačidlá na zvyšovanie hlasitosti. Tie okrem ovládania hlasitosti dokážu hovor aj odmietnuť. Hlavné ovládacie tlačidlo pri krátkom stlačení automaticky uskutoční hovor na posledné volané číslo, podržaním tlačidla zas aktivujete hlasové vytáčanie. Niektoré handsfree, napríklad naposledy testovaná Motorola H800, fungujú presne opačne.

Vypnutie zariadenia prebieha spolu s vypnutím elektroniky auta, čiže otočením kľúčika na pozíciu 0. Veľkou nevýhodou je dlhý čas odpojenia telefónu od zariadenia. Ak prebieha hovor cez HKT-400 a vy vypnete motor, zariadenie sa vypne, no telefón (v mojom prípade Nokia E71) ostane pripojený ešte ďalších 20 sekúnd, a tak nepočujete nič. Až po odpojení sa zvuk prenesie naspäť do slúchadla telefónu a vy tak konečne počujete volaného. Tento čas, samozrejme, závisí od typu mobilného telefónu.

Výhody:

- otočná hlava

- kvalita zvuku

Nevýhody:

- dlhotrvajúce odpojenie

- half duplex (hovoriť môže vždy len jeden)

Orientačná cena: 50 € (1 506,30 Sk)

Záver

Samsung HKT-400 je užitočné malé Bluetooth handsfree, ktoré vám uľahčí telefonovanie na cestách. Jeho výhodou je rýchla a ľahká inštalácia, napájanie zo zapaľovača a polohovateľná pozícia reproduktoru. Samsung HKT-400 odporúčam ľuďom, ktorí trávia veľa času na cestách a chcú si telefonovanie zľahčiť, prípadne sa vyhnúť nepríjemným pokutám. Chýba mi však na ňom nejaké vylepšenie. Ideálna by bola zabudovaná nabíjačka, ktorou kedysi disponovalo handsfree Nokia HF-6W.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu