Prestigio Smart LED Color Light - ovládajte žiarovku mobilom

Recenzia inteligentnej žiarovky ovládanej smartfonom cez Bluetooth. Svetlo dokážete nielen vypnúť a zapnúť, ale aj regulovať jeho intenzitu, prípadne farbu.

Žiarovka ovládaná cez Bluetooth pomocou Android či iOS aplikácie vo vašom smartfóne je veľmi zaujímavou myšlienkou. Prestigio nemá v tejto oblasti veľa konkurentov a cenovka Smart LED Light nie je nijak závratná - jednofarebnú verziu kúpite už za 18 eur a viacfarebnú za 28 eur.

Základné parametre

LED, jas 430 lm, životnosť 25 000 h, teplota bielej 3000 K, Bluetooth 4.0, závit E27, odber max. 7 W

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prestigio Smart LED Light

Jednofarebná inteligentná žiarovka sa predáva v dvoch variantoch. Teplá biela s farebným vyvážením 3000K sa viac ponáša na bežné žiarovkové svetlo a je jednoznačne vhodnejšia na večerné osvetlenie. Aj slnko má pri svojom západe nádych teplých farieb a naše telo je tomu prispôsobené. Žiarovka v 5000-kelvinovej verzii (s tzv. studeným bielym svetlom) je vhodná na denné osvetlenie miestností.

Pri kúpe bielej verzie Bluetooth žiarovky ušetríte oproti tej farebnej asi 10 eur a môžete ju zo vzdialenosti 0 až 15 metrov nielen zapnúť a vypnúť, ale aj stmievať či spustiť funkciu (relatívne náhodného) blikania do rytmu hudby. Ale tá sa, úprimne, viac hodí práve ku farebnej verzii.

Zaujímavou funkciou je zhasnutie žiarovky po odpočítaní vami nastavenej doby alebo pravidelné zapínanie a vypínanie vo vami nastavenom dennom čase. Nie je to úplne sofistikované riešenie, ale ako bonus to stačí.

Spotrebu takejto LED žiarovky udáva výrobca na 7 W v zapnutom stave, odber energie v zhasnutom stave ostáva záhadou; odhadujem to však na menej než 1 Watt v tzv. stand-by režime, kedy máte zapnutý vypínač v stene a zhasnutá žiarovka čaká na povel.

Výpočet pre doplnenie: Spotrebič s odberom 1 W si vezme ročne zo siete 8,76 kWh elektrickej energie, čo vás pri dnešných cenách bude stáť asi 1,14 €. LED žiarovka s odberom 7 W svietiaca priemerne 8 hodín denne spotrebuje ročne 20,44 kWh, t.j. 3,27 €. Klasická 60 W žiarovka za rovnaký čas spotrebuje 9-násobne viac elektriny, teda za rok fungovania vám z peňaženky vezme 28 eur. Z trochou nadsázky tak môžeme povedať, že pred desiatimi rokmi sme za 30 eur mohli mať rok svietenia jednej bežnej žiarovky a dnes za rovnaké peniaze dostaneme na diaľku ovládané svietidlo a k tomu takmer tri roky každodenného používania.

Prestigio Smart LED Color Light

Farebná verzia stojí približne 28 eur. Jej využitie je však väčšie. Pred každou návštevou sa môžete napríklad pochváliť zmenou atmosféry v izbe priamo zo sedačky. Alebo pustiť v izbe hudbu, aplikácii povoliť prístup k mikrofónu vášho mobilu a zabávať sa na meniacich sa farbách v inteligentnej žiarovke.

Za celý čas používania som prišiel len na dva nedostatky:

- na výber máte len z asi pätnástich farieb, hoci farebná paleta na obrazovke smartfónu pôsobí, akoby ponúkala tisíce možností, no nakoniec sa musíte zmieriť s teplou bielou, žltou, oranžovou, červenou, zelenou a dvomi odtieňmi modrej.

- po zhasnutí a zapnutí vypínača v stene sa vždy lampa s Prestigio žiarovkou rozsvietila na modro. Ak som žiarovku s akýmkoľvek nastaveným svetlom vypol v aplikácii a následne vypol a zapol vypínač k celej lampe, žiarovka sa rozsvietila na bielo.

Aplikácia Smart Lights Control pre iOS a Android umožňuje aj správu viacerých žiaroviek a ich usporadúvanie do skupín a od toho vyplývajúce skupinové ovládanie.

Orientačná cena: 17,49 € (Mobilonline.sk)

Záver

Žiarovku Prestigio Smart LED Color Light som používal celý čas s iPhonom 5S. V App Store stačilo vyhľadať aplikáciu Prestigio Smart Lights Control a všetko fungovalo podľa mojich predstáv. Aj vyhľadanie žiarovky, aj jej ovládanie. Ak by som si mal vybrať medzi bielou verziou za 18 eur a farebnou za 28 eur, bolo by to ťažké. Hranie sa s farbami by ma asi po čase prešlo a je určené skôr na diskotéky v detskej izbe. Mne sa viac pozdáva možnosť načasovania svietenia či základná myšlienka ovládania žiarovky na vzdialenosť až 15 m prostredníctvom aplikácie v mobile. A na to výborne postačí aj teplejšia (3000-kelvinová) biela verzia.

Diskusia k článku:

paul 02.01.2015 - 21:16

My s windowsphonom budeme po tme :(

PeterSk09.01.2015 - 16:30 Trvalý odkaz

Tieto srandy už istý čas sledujem nakoľko si chcem jednu kúpiť len čakám kým sa mi spojazdní paypal... No ale k veci.

Na ebayi dostať silnejšie 9W(dokonca som už videl aj 12W) RGBW Led žiarovky, to zn. že sú farebné ale majú aj samostatnú bielu diódu a teda sú schopné vyprodukovať studené alebo teplé biele svetlo(sú 2 samostatné druhy podľa výberu). Svietivosť sa udáva 800-850Lm a dá sa im takisto regulovať jas. Je k tomu diaľkový ovládač a výnde to aj s dopravou z Hong-Kongu(ktorá je zdarma) cca 30$ teda asi 25€.

Za príplatok je možné dokúpiť WiFi stanicu pokiaľ chcete žiarovky ovládať mobilom(Android/Apple) ale to už sa potom predraží. Každopádne mne je jednoduchšie stlačiť tlačidlo na ovládači než otvárať nejakú appku v mobile.

Neudávajú žiaľ či to na tej farebnej palete dokáže namiešať viac farieb ako tieto od Prestigia. Na diaľkovom sa dajú nastaviť rôzne režimy, no žiaden časovač tam nie je. Pri Wifi stanici už nepamätám ale myslím že tiež nie.

Čo je ovšem pre mňa podstatné je, že si nemusím vyberať medzi farebnou alebo bielou žiarovkou a má dostatočnú svietivosť s reguláciou na aby som ju mohol používať pri bežnej činnosti aj sa večer pohrať s farbami a pustiť si k tomu nejaký film.. :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease09.01.2015 - 20:51 Trvalý odkaz

Podľa môjho gusta je naopak výhoda, že to Prestigio sa ovláda cez Bluetooth nie WiFi, alebo nebodaj infra.
Čo o sa týka rýchlosti, DO bude o fúz rýchlejšie, ale doma máme toľko diaľkových, že ďalšie už bych nezvládol. Mobil mám stále pri sebe.

Celá diskusia 3 príspevky