Motorola H800

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Bezdrôtové handsfree s unikátnou konštrukciou - vydrží v pohotovosti až mesiac.

Základné parametre:

rozmery: 58 x 26 x 19 mm,

hmotnosť: 19 gramov (zistená),

RapidConnect, EasyPair,

farebná LED,

Bluetooth 2.0 do 10 m,

výdrž do 5 h hovoru / 192 h pohotovosti

microUSB pre nabíjanie

Balenie obsahuje:

slúchadlo, tri vymeniteľné háčiky na ušnicu rôznych veľkostí, nabíjačku, potrebné dokumenty

Výdrž v pohotovosti sa dá chápať rôzne. V tomto prípade pohotovosťou myslíme to, že je slúchadlo stále k dispozícii a môžeme ním prijať každý hovor, ktorý zazvoní aspoň 4- až 5-krát. Fígeľ je totiž v tom, že Motorolu H800 mám stále vypnutú, a až keď mi zazvoní moja Nokia E71 stlačím na handsfree hlavné tlačidlo, vysunie sa krátke rameno s mikrofónom, slúchadlo sa zapne a po pár sekundách aj automaticky prijme hovor. H800 je teda stále vypnutá, ale pritom je stále v pohotovosti.

Prečítajte si recenzie predchodcov:

- -

Podobný systém, ale s vyklápateľným ramenom, používali tri staršie slúchadlá od Motoroly.

Od prvého zazvonenia mobilu do prijatia hovoru ubehne pri pohotovom stlačení hlavného tlačidla na H800 približne 10 - 15 sekúnd. Ak budete pomalší, môže volajúcemu skončiť trpezlivosť a po piatich zazvonenia hovor zruší. Mne sa to však ani raz nestalo - ľudia, ktorí mi volajú, už vedia, že sa oplatí mi zvoniť dlhšie než je bežné.

Obrátenie funkcií tlačidiel pre ovládanie hlasitosti uskutočníte vo vypnutom stave stlačením toho, ktoré má hlasitosť zvyšovať a hlavného tlačidla.

Stlačením hlavného tlačidla vysuniete rameno s mikrofónom, ktoré buď len zapne slúchadlo alebo aj prijme hovor (ak niekto práve vyzváňa na spárovanom mobile). Ak je handsfree zapnuté a neprebieha žiadny hovor, jednoduchým stlačením hlavného tlačidla aktivujete hlasové vytáčanie. Odmietnutie hovoru uskutočníte podržaním tlačidla pre ovládanie hlasitosti. Opakovanie posledného hovoru, teda moju najčastejšie využívanú funkciu HF, uskutočníte podržaním hlavného tlačidla na dve sekundy. Na ostatných slúchadlách sa tento úkon väčšinou uskutočňuje dvomi opakovanými krátkymi stlačeniami hlavného tlačidla. vypnutie mikrofónu vykonáte stlačením oboch tlačidiel hlasitosti.

Dióda okolo loga Motoroly svieti viacerými farbami. To oceníte napríklad pri nabíjaní. Červené blikanie indikuje snízky stav batérie, po pripojení nabíjačky zase červené svetlo indikuje nabíjanie. Keď sa premení na žlté, je slúchadlo nabité na 80 % a podľa zeleného svetla spoznáte, že je už nabité. Pri normálnej aktivite (zapnutie, párovanie a pod.) indikuje dióda rôzne stavy blikaním modrého svetla. Je to pekné a výrazné. Komu to prekáža, može podľa návodu blikanie vypnúť podržaním oboch tlačidiel hlasitosti počas zapínania handsfree.

Viacero udalostí indikuje slúchadlo pomocou zvukových tónov, ja som ocenil najmä upozornenie na slabú batériu jemným tónom so 60-sekundovým intervalom.

Kvalita zvuku je špičková, druhá strana takmer nepoznala použitie handsfree. Hmotnosť 19 gramov bola kedysi z môjho pohľadu hraničná, dnes ho už môžeme označiť za ťažké slúchadlo...ktorého nosenie mi však bôbec nerobilo problémy. Nasadenie H800 na ušnicu som po pár vyskúšaniach zvládal tak, ako sa patrí. Handsfree na uchu nedrží tak pevne, ako mnohé iné moderné slúchadielka, no ja som ani nemal dôvod mať ho stále nasadené. Skrátil som si totiž pútko na nosenie telefónu tak, aby hadsfree spoľahlivo udržalo. Škoda, že H800 neobsahuje priamo otvor pre pútko, ktorý napríklad model HS850 ponúkal. No i napriak absencii otvoru pre pútko som mal H800 stále zavesené na krku (čo potvrdzujú aj viaceré videorecenzie z posledného obdobia).

Použitie na ľavom uchu je možné vďaka odnímateľnému držiaku na ucho, ktorý sa jednoducho otočí a nasadí naspäť.

Výdrž slúchadla hodnotím veľmi pozitívne. Slúchadlo som prvý raz nabíjal asi po mesiaci, v ktorom som s handsfree uskutočnil priemerne jeden až dva hovory denne. Nabíjanie prostredníctvom univerzálneho microUSB konektora mnohých z nás tiež poteší. A ak máte mobil s iným konektorom, nezúfajte. Motorolu H800 budete nabíjať tak zriedkavo, že vám na konektore nebude záležať. Aktuálne je však stále väčšia šanca, že váš ďalší mobil už bude mať microUSB.

Výhody:

- systém rýchleho zapnutia

- výdrž na jedno nabitie

- kvalita hovoru

Nevýhody:

- vyššia hmotnosť

- menšia stabilita na uchu

- chýba otvor na pútko

Orientačná cena: 52,48 € (1 581,00 Sk) (notebookshop.sk)

Záver

Motorola H800 patrí k najlepším handsfree, aké som kedy používal. Mám rád moju Jabru BT8040 na dva telefóny súčasne, no i napriek tomu som Motorolu H800 používal radšej. V aute mám dva Bluetooth-handsfree-reproduktory, no zapínal som len jeden. Používanie H800 malo počas šoférovania veľkú výhodu - hlasné navigovanie Nokie E71. Keďže bolo slúchadlo od mobilu takmer stále odpojené, navigácia sa pekne ozývala priamo z prístroja. A až keď niekto volal, pripojil som handsfree. Výhod Motoroly H800 je však ešte omnoho viac.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.04.2009 - 02:16

Fizzy: "vydrží v pohotovosti a mesiac" asi tam malo byt "aj" ci "az" Pekny stroj. Mal som H700ku s ktorou som bol velmi spokojny. Hlavne s hmotnostou a uchytenim na ucho. Dala sa pekne dlho nosit.

Celá diskusia 1 príspevok