Lenovo Yoga Tablet 2 8'' - dobrým nápadom medze nekladieme

Recenzia druhej generácie tabletu Yoga s 8'' Full HD displejom, slušnou výbavou, dobrou výdržou a inovatívnou konštrukciou. Teraz si ho zavesíte aj na stenu.

Tablety modelového radu Yoga Tablet ako jedny z mála vytŕčajú zo zaužívaného stereotypu. Vďačia za to najmä netradičnej konštrukcii, ktorej súčasťou je výrazný valec v jednej z bočných stien. Zdá sa, že takýto štýl zhotovenia si našiel svoju fanúšikovskú základňu.

Lenovo tak prichádza s druhou generáciou radu Yoga Tablet, v ktorej nájdeme tablety s rôznymi uhlopriečkami. My sme sa pozreli na najmenšieho zástupcu – model Lenovo Yoga Tablet 2 8.

ikona

Lenovo Yoga Tablet 2 8''Druhá generácia tabletu s inovatívnou konštrukciou s integrovaným 4-polohovým stojanom, 8'' Full HD displejom, OS Android 4.4 KitKat alebo Windows 8.1, slotom na SIM kartu, 8 Mpix fotoaparátom a 6 400 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Poznávacím znamením je valec v jednej z bočných stien. Okrem batérie ukrýva aj stojan. Práve ten z neho robí netradičný tablet. Po vysunutí stojana môžem tablet oprieť o stôl a vychutnávať si sledovanie filmu bez nutnosti držania v ruke. Stojan má dve základné polohy – 90 a 180 stupňov, no dobre drží aj pri ostatných sklonoch. Novinkou je otvor v stojane, ktorý pri maximálnom vyklopení umožní zavesiť tablet napríklad na klinec v dielni alebo v kuchyni. Popri práci tak môžete jedným okom sledovať váš obľúbený film, prípadne čítať recept priamo z webu.

Výhody valca som ocenil aj bez vysunutého stojana. Ak chcete čítať klasický časopis pohodlne v jednej ruke, predošlé stránky sklopíte dozadu, čím vám na boku vznikne vyvýšené miesto ideálne na uchytenie časopisu. Presne v tomto mieste sa nachádza valec. Ležanie na chrbte s tabletom uchyteným v ľavej ruke bolo veľmi návykové.

Stojan je zhotovený z kovu, na zvyšok konštrukcie použil výrobca plast. Jednotlivé komponenty dobre lícujú, no napríklad pri silnejšom zatlačení na zadnú stenu je cítiť, že nedolieha úplne a je počuť slabšie praskanie. Pri bežnom používaní to však nepostrehnete. Zadnú stenu pochválim za textúrovaný povrch, ktorý napomáha istejšiemu držaniu a nezachytáva odtlačky.

S netradičnou konštrukciou ide ruka v ruke aj pomerne netradičné rozloženie prvkov. Na jednom konci valca nájdeme 3,5 mm audio konektor, na tom druhom sa nachádza veľké tlačidlo napájania s notifikačným lemom okolo neho. Lem pulzuje pri nabíjaní a upozorní vás aj na zmeškané udalosti. Je však otázne, či si takéto upozornenie na boku všimnete. LED dióda na prednej stene by ma asi potešila viac.

V hornej stene sa nachádza microUSB konektor a tlačidlo hlasitosti (pri držaní na výšku). Úpravu hlasitosti vyriešil výrobca veľmi šikovne. Tlačidlo nemá presne dané, ktorý koniec tlačidlá slúži na zvýšenie a ktorý na zníženie hlasitosti. To sa automaticky mení na základe držania tabletu. Ak ho držíte na šírku valcom nahor, horné tlačidlo slúži na zvýšenie hlasitosti. Ak valcom nadol, tak to, ktoré slúžilo v predchádzajúcom prípade na zníženie, slúži teraz na zvýšenie. Naozaj šikovné. MicroUSB konektor podporuje pripojenie externých zariadení cez USB OTG. S externým harddiskom si ale neporadil. Slot na microSD kartu sa nachádza na zadnej stene. Presnejšie pod stojanom. V prípade LTE verzie tu nájdete aj slot na microSIM kartu.

Druhá generácia prináša niekoľko vylepšení a jedným z nich je aj displej. HD rozlíšenie z prvej generácie vystriedalo Full HD. Pochopiteľne, rozdiel je vidieť. Výrobca siahol po IPS displeji s verným podaním farieb a dobrými pozorovacími uhlami, ktoré oceníte ak budete na displej pozerať viacerí. Ideálne však v interiéri. Displej má lesklý povrch a je aj lapačom odtlačkov. Sledovanie filmu niekde na deke pri rieke by bolo asi komplikované. Na oleofóbnu vrstvu sa zrejme zabudlo. Šikovný stojan umožňuje využívať tablet v rozličných situáciách. A tým sa vie prispôsobiť aj displej. Stačí si len vybrať jeden z profilov v Lenovo Smart Switch. Napríklad režim držanie v jednej ruke je ideálnym riešením na čítanie e-bookov a rôznych článkov na webe. Aktivovaním tohto režimu farby na displeji zmatnejú, vďaka čomu budú vaše oči menej namáhané. Opačným prípadom je režim Stojan. Tu sa farby zvýraznia. Ideálne na sledovanie filmov.

Pohodlie pri sledovaní filmov zabezpečí stojan, zvukový zážitok zasa stereo reproduktory pod displejom. Na tablete som si pozrel niekoľko filmov a seriálov a môžem povedať, že som bol spokojný. Pri počúvaní hudby tie hĺbky trochu chýbajú, no pri danej cenovke hodnotím zvuk za nadpriemerný. Ani pri vyšších hlasitostiach nedochádza k výraznému skresleniu zvuku. Určite odporúčam zavítať do aplikácie Dolby a zvoliť si jeden z režimov, prípadne si vytvoriť vlastný. Funkcia Dolby tu nie je len na okrasu a rozdiel s ňou a bez nej je naozaj počuteľný.

Okolo displeja sa nachádzajú dostatočne široké okraje, ktoré poskytujú priestor na uchopenie prstami. V ľavom okraji nájdeme aj prednú kameru a senzor automatickej regulácie jasu.

Chod tabletu má na starosti chipset Intel Atom Z3745 so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 1,86 GHz. V benchmarku AnTuTu si počínal celkom dobre a dosiahol 31 364 bodov. Výkonu je tu teda dostatok. Presvedčil som sa o tom pri sledovaní filmov vo Full HD rozlíšení, ale aj hraní hier, napríklad Real Racing 3. Komfortné rozlíšenie dáva výborné predpoklady na hranie náročných hier a sledovanie filmov vo vysokom rozlíšení. Ak ste aj vy touto cieľovou skupinou, pri kúpe siahnite rovno aj po nejakej microSD karte. Z 16 GB interného priestoru si až 4,89 GB uchmatol systém a používateľovi tak ostáva iba niečo cez 11 GB. Aspoň že Lenovo nezabudlo na možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu. Zíde sa to najmä pri inštalovaní väčších hier.

Tablety Yoga si rozumejú ako s Androidom tak aj s operačným systémom Windows. My sme dostali do rúk verziu s Androidom. V tablete beží Android 4.4.2 doplnený o nadstavbu od výrobcu. S launcherom od Lenova sme si akosi nepotykali a už po pár minútach som ho nahradil launcherom od Google. Prekážalo mi na ňom najmä to, že mu chýba samostatná ponuka aplikácií a všetko mám rozhádzané na domácich obrazovkách. Možnosť nainštalovať si iný launcher je jedna z výhod tohto systému. S launcherom od Googlu som získal ponuku aplikácií, no zároveň som neprišiel o vychytávky v prostredí od Lenova. Poďme sa na ne pozrieť. Pri navrhovaní výsuvnej lišty sa výrobca zrejme inšpiroval systémom iOS. Aj v Lenove sú dve. Horná patrí rôznym notifikáciám, v tej dolnej nájdete niekoľko skratiek nastavení, šikovný prispôsobenie jasu a pár skratiek aplikácií. Napríklad vytvorenie snímky obrazovky alebo prepínanie režimu displeja Lenovo Smart Switch.

Jednou z najzaujímavejších vychytávok prostredia je funkcia Multiwindow známa aj z nadstavieb iných výrobcov. Funkcia umožní zobraziť si na obrazovke niekoľko aplikácií súčasne. Buď vo forme plávajúcich okien, alebo ako rozdelenú obrazovku s maximálne štyrmi aplikáciami. Ťahom tlačidla "+" viete rýchlo meniť veľkosť jednotlivých okien. Funkcia je to zaujímavá, len je škoda, že v ponuke nájdeme iba pár podporovaných aplikácií. Doinštalované aplikácie by ste tu hľadali márne.

Veľká farebná plocha určite neunikne pozornosti dieťaťa. Lenovo myslelo aj na takéto situácie. V nastaveniach môžete vášmu dieťaťu, prípadne inej osobe, vytvoriť vlastný profil, v ktorom mu môžete povoliť používanie jednotlivých aplikácií. Danému kontu viete nastaviť aj maximálny čas používania, minimálnu pauzu medzi používaniami a taktiež obmedziť využívanie dát.

Lenovu sa často vyčíta neúplne lokalizácia do slovenského jazyka a inak tomu nie je ani v tomto prípade. S angličtinou sa budete stretávať na každom kroku. Niektoré preklady sú však podľa mňa nedotiahnuté do konca. Napríklad v kalendári si môžete zvoliť režim deň, týždeň, mesiac a, teraz to príde, year. A zabudlo sa aj na preklady niektorých názov aplikácií. Pod K som hľadal kalendár aj kalkulačku, no tá sa volá Calculator.

Počas testovania bežalo prostredie pomerne svižne, no pár zaváhaní som si všimol. Napríklad pri otáčaní obrazovky, používaní viacerých spustených aplikácií a pod. Bolo ich však iba pár. Chod viacerých spustených aplikácií má na starosti operačná RAM pamäť s kapacitou 2 GB. Voľných bolo zvyčajne 800 – 1 000 MB.

Na zadnej strane valca nájdeme osemmegapixlový fotoaparát, ktorý poteší automatickým zaostrovaním. Prostredie fotoaparátu je pomerne jednoduché. V tablete som nič iné ani nečakal. Kvalita snímok príliš neoslní, no na prezeranie na displeji tabletu určite postačí. Pri dobrých svetelných podmienkach vie fotoaparát verne zachytiť farby. Stačí však menšie priblíženie na obrazovke tabletu a už si všímam chýbajúce detaily. Predná kamera ponúkne rozlíšenie 1,6 Mpix. Ani jej kvalita ma akosi neoslovila. Pri večerných videohovoroch s umelým svetlom je obraz zašumený.

S audio aplikáciami si Lenovo ťažkú hlavu nerobilo. Na prehrávanie hudby tu máme aplikáciu Hudba Play od Google, FM rádio chýba. Ja som tablet využíval najčastejšie doma, pripojený k Wi-Fi sieti, preto som si každodennú audio dávku dopĺňal cez internetové rádia. Vyskúšajte napríklad aplikáciu TuneIN. V nej nájdete internetové rádia z celého sveta.

Batéria s kapacitou 6 400 mAh milo prekvapila. Tablet nepoužívam tak často ako smartfón, preto je aj hodnotenie výdrže trochu náročnejšie. Ja som si každé používanie poctivo zaznačil a po niekoľkodňovom používaní dospel k výsledku približne desať hodín. Čo je určite slušná hodnota. Chválim aj to, že sa tablet v nečinnosti takmer vôbec nevybíjal.

Výhody:

+ praktický stojan s viacerými polohami

+ kvalitný Full HD displej

+ stereo reproduktory

+ dostatočný výkon

+ výdrž

Nevýhody:

- lesklý povrch displeja

- neúplná lokalizácia do slovenského jazyka

- chýba FM rádio

Orientačná cena: 239 € (pricemania.sk)

Záver:

Netradičný stojan spravil z tabletov Yoga výnimočné zariadenia. Druhá generácia vylepšuje niektoré parametre predchodcov a prichádza aj s vyladeným stojanom, ktorý najnovšie poslúži aj na zavesenie. Osempalcová Yoga sa medzi rovesníkmi určite nestratí. Okrem zaujímavého stojana ponúkne aj pekný Full HD displej, dostatočnú výbavu a najmä dobrú výdrž. No nájdu sa tu aj nedostatky. Lesklý povrch displeja zmarí možnosť pohodlného používania v slnečnom exteriéri, a opäť sa stretávame aj s neúplným prekladom prostredia, ktorý môže robiť problémy jazykovo menej zdatným používateľom. V mojich očiach je Lenovo Yoga Tablet 2 8'' domácim tabletom. Vďaka zaujímavému stojanu je výborným spoločníkom na čítanie rôznych ebookov, a v spolupráci so stereo reproduktormi aj na sledovanie filmov. Ak by som však hľadal tablet do terénu, pravdepodobne by som siahol po kúsku bez takéhoto valca.

Diskusia k článku:

Igor 03.01.2015 - 21:47

škoda, že nie je odfotený aj ten blikajúci rámik.. :/

Celá diskusia 1 príspevok