Samsung i7500 Galaxy

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový mobil s OS Android, 5 Mpix fotoaparátom s AF, HSPA, Wi-Fi, 3,5 mm jackom a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 1.5,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 115 x 56 x 12 mm,

hmotnosť: 117 gramov (zistená: 118 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), AMOLED, 320 x 480 b., 45 x 68 mm, uhlopriečka 81 mm (3,2''), aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 5 Mpix (2560 x 1920 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 8 GB + microSDHC (až do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 440 mAh (AB6538650CU)

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, FM rádio, rozpoznávanie hudby, blogovanie, minimalizácia aplikácií,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

zatiaľ neznámy

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung i7500 Galaxy je novým členom rozrastajúcej sa androidovej rodiny. Popri výbornej funkčnej výbave ponúka všetky výhody operačného systému Android za sympatickú cenu. Poďme sa teda pozrieť bližšie.

Dizajn telefónu sa podľa môjho názoru Samsungu vydaril. Zaoblený čierny Galaxy vzbudil pozitívny dojem nielen u mňa, ale aj v mojom bližšom okolí. Niet divu, nakoľko novinka pôsobí dojmom drahšieho exkluzívneho mobilu. Konštrukcia sa Samsungu vydarila. Kryty držia pevne, dokonca ani zadný odnímateľný nemá vôlu vychyľovať sa. Predná strana obsahuje veľký 3,2-palcový dotykový displej, na ktorý nadväzuje ovládacia časť zložená z štvorsmerového tlačidla a piatich ovládacích klávesov. Pravá strana mobilu je jednoduchá, obsahuje iba spúšť fotoaparátu a tlačidlo na uzamknutie displeja. Zadná strana je zaujímavá vďaka objektívu päťmegapixelového fotoaparátu a LED blesku. Ten nájdete v ľavej hornej časti. Nechýba ani reproduktor, ktorý sa nachádza v spodnej časti zadného krytu, čo má za následok to, že pri držaní mobilu v ruke odráža a skresľuje zvuk. Ľavá strana obsahuje dvojicu tlačidiel ovládania hlasitosti. Mnohých poteší aj 3,5 mm jack a microUSB konektor, ktorý nájdete na vrchnej strane mobilu.

Hlavným ovládacím prvkom Samsungu i7500 Galaxy je rozmerný dotykový displej. Ten používa iPhonové rozlíšenie 320 x 480 bodov na menšej, 81-milimetrovej uhlopriečke, čo zabezpečuje väčšiu jemnosť displeja. Čitateľnosť displeja na priamom slnku som kvôli absencií slnečných dní nemal možnosť skúsiť, no pri bežnom dennom svetle je viditeľnosť dobrá. Zázraky od Samsungu nečakám. Jas displeja môžete regulovať manuálne alebo automaticky, pomocou senzora. Nakoľko je v telefóne nainštalovaný operačný systém Android vo svojej základnej podobe (bez grafických nadstavieb), domáca obrazovka umožňuje prispôsobenie si troch obrazoviek (v prípade modelu Hero a nadstavby HTC Sense je to 7 obrazoviek). Na pracovnú plochu si môžete umiestniť jeden z piatich pripravených widgetov (hodiny, kalendár, vyhľadávanie, hudobný prehrávač a prezentáciu obrázkov) alebo odkaz na súbor či zložku. V hornej lište sa nachádzajú okrem oznamovacích ikon aj notifikácie a spustené doinštalované aplikácie. Stlačením softvérového tlačidla na spodnej časti displeja sa dostanete do menu. Po domácej obrazovke a menu sa môžete pohybovať aj pomocou hardvérových tlačidiel. Nastavenia displeja sú slabé, umožňujú deaktivovať automatickú reguláciu jasu, činnosť akcelerometra či šetriča obrazovky.

Päťmegapixelový fotoaparát v telefóne ma, rovnako ako pri Herovi, sklamal. Fotografie sú pri dobrých svetelných podmienkach síce použiteľné, no ich kvalita nie je príliš oslnivá. Horšie je to však pri šere či úplnej tme. Čím tmavšie prostredie, tým horšie výsledky. Pri fotografovaní blízkych objektov poslúži LED blesk, ktorý fotografie neprepaľuje. Nastavenia fotoaparátu sú veľmi chabé, umožňujú len voliť kvalitu videa a režim blesku. Chýbali mi možnosti ako nočný režim, vyváženie bielej, výber veľkosti fotografie, efektu, apod. Fotoaparát v Samsungu i7500 Galaxy preto hodnotím negatívne. Jeho využiteľnosť pre mňa úplne klesla vďaka chýbajúcim možnostiam a slabšej kvalite fotografií.

Nahrávanie videa poskytuje rovnaké možnosti prispôsobenia. Maximálne rozlíšenie je 352 x 288 bodov vo formáte 3GP. Očakával by som aspoň VGA v MP4. Kvalita obrazu je teda priemerná, horšie je na tom nahrávané audio. Na sledovanie v mobile však postačí.

Prezeranie multimediálneho obsahu telefónu zabezpečuje galéria. Tá zobrazuje miniatúry snímok aj s roztriedením do zložiek. Po ťuknutí na fotografiu sa obrázok roztiahnie na celú obrazovku. Listovanie medzi fotografiami ťahom prsta na androidoch nefunguje. Na to slúžia softvérové tlačidla po stranách displeja. Prezerané obrázky si môžete aj približovať. Prehrávanie videí je plynulé, zabudovanému prehrávaču nerobí problém ani pretáčanie.

Hudobný prehrávač pri prvom spustení okamžite roztriedi hudbu a ponúkne vám ju prehľadne zoradenú podľa interpretov, albumov a skladieb. Počas prehrávania zobrazuje údaje z ID3 tagov, obrázok albumu a trvanie skladby. Na displeji vidíte aj trojicu ovládacích tlačidiel a skratky k funkciám shuffle, repeat a playlist. Prekvapilo ma, že si prehrávač neporadí s populárnym formátom WMA, v ktorom mám uložený nejeden hudobný album. Nastavenia opäť neponúkajú žiadne prispôsobenie. Súbor môžete nastaviť ako zvonenie, pridať do playlistu alebo zmazať. Prehrávanie funguje aj na pozadí. Hlasitosť reproduktora je dobrá, rovnako tak aj v slúchadlách, ktoré si môžete pripojiť cez 3,5 mm jack.

FM rádio novinke od Samsungu bohužiaľ chýba. A pritom práve od Samsungu by sme najviac čakali, že k Androidu pridá aj to "FM-ko". Nahradiť ho budete môcť externou aplikáciou, ktorá umožní prehrávať rádio cez internet. To však sťahuje dáta a plnohodnotne nenahrádza chýbajúce FM rádio.

Samsungu i7500 Galaxy nechýba ani zabudované GPS, ktoré môžete v prípade operačného systému Android využiť už aj s plnohodnotnou navigáciou. Tú nájdete na internete. Komu sa nechce za kvalitný navigačný systém platiť, môže využiť GPS na jednoduchšie navigovanie v aplikácii Google Maps. Tá poslúži na kratšie cesty po Slovensku, nakoľko online sťahuje mapy. Modul GPS samozrejme môžete využiť aj pri fotografovaní, kedy telefón dokáže zapísať súradnice do EXIF-u fotografie. Vyhľadávanie polohy je rýchle, systému napomáha aj asistované GPS.

Pamäť telefónu je úctyhodných 8 GB, ktoré slúžia na ukladanie celého obsahu telefónu (multimediálne súbory, e-maily, kontakty...). Tá je rozdelená na 1 + 7 GB, ktorú dopĺňa podpora pamäťových kariet microSDHC až do výšky 32 GB. Spolu tak môžete mať v telefóne až 40 GB úložného priestoru. Pamäťová karta sa vkladá pod zadný kryt. Pri jej výmene nie je nutné vyberať batériu. Rovnako je možné vymeniť aj SIM kartu za chodu telefónu, pre správnu funkčnosť však treba telefón reštartovať.

Po prvom prihlásení k službám Google (Gmail, Market, GTalk) sa kontakty automaticky a potichu zosynchronizovali s kontaktami na serveri. Preto si určite na gmail.com skontrolujte zoznam vašich kontaktov. Ak používate telefón s iným OS, určite si kontakty z neho synchronizujte cez Google Sync. Stačí priamo z mobilu navštíviť m.google.com/sync. Rovnako tak sa stiahli nové e-maily, ktoré po prečítaní boli označené ako prečítané aj v schránke webovej verzie. Túto automatickú synchronizáciu si veľmi pochvaľujem, nakoľko uľahčuje prácu. Telefónny zoznam automaticky zobrazuje vaše kontakty, no môžete si zvoliť aj zobrazenie všetkých kontaktov, s ktorými ste prišli do styku pri písomnej komunikácií v Gmaile. Samotné telefonovanie je pohodlné, pri aktívnom hovore sa pri priložení telefónu k uchu displej automaticky vypína. Profily v telefóne chýbajú, k dispozícii máte len aktiváciu tichého režimu.

Textové a multimediálne správy spája jedna aplikácia, ktorá zobrazuje prijaté a odoslané správy vo forme konverzácií. Tento systém považujem za výhodnejší a hlavne prehľadnejší. Na písanie správy môžete využiť softvérovú qwerty klávesnicu v režime na výšku alebo na šírku. Oba štýly sa ovládajú jednoducho a bezproblémovo. Nastavenia poskytujú prácu so správami na SIM karte, možnosť aktivovať doručenky a vybrať typy notifikácie pri prijatej správe. Nastaviť môžete aj automatické opakovanie upozornenia na novú správu (od 1 do 10 minút).

Používateľ, ktorý si kúpi mobilný telefón s operačným systémom Android, zrejme využíva služby od spoločnosti Google. Ako primárny e-mailový klient som teda aj ja využíval aplikáciu Gmail. Tá poskytuje neustálu synchronizáciu so serverom. Prístup k správam máte teda okamžitý. Pri prezeraní sa zobrazujú správy za posledné 2-3 dni, pričom pri listovaní sa načítavajú vždy ďalšie a ďalšie v poradí. Využiť môžete aj zabudovaného klienta, ktorý umožňuje nastaviť si akýkoľvek účet. Po úspešnom nastavení aplikácie sa automaticky stiahnu doručené správy za posledných pár dní. Ďalšie stiahne mobil na požiadanie. Nastavenia umožňujú pravidelnú kontrolu mailov od 5 minút. Aplikácia dokáže pracovať aj s viacerými kontami naraz.

Internetový prehliadač používa defaultne nastavenú domovskú stránku Google.com, tú si však v nastaveniach môžete zmeniť. Prehliadač si takisto pamätá uložené heslá. Pri zadávaní adresy automaticky vyhľadáva slovné zhody adries podľa vyhľadávača Google. Rýchlosť prezerania je vďaka prítomnému HSPA blesková. Približovanie funguje na základe softvérových tlačidiel, multitouch zoomovanie Samsung i7500 Galaxy, narozdiel od HTC Hero, neumožňuje. Čo ma prekvapilo je, že prehliadač si poradí s viacerými oknami. Dátová konektivita je v telefóne zastúpená všetkými technológiami. V ponuke nájdete Wi-Fi, UMTS, HSDPA a dokonca aj HSUPA. Na lokálne prenosy využijete microUSB konektor, ktorý slúži aj na nabíjanie.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budení v telefóne môže byť aj viacero. Každému budíku môžete prispôsobiť čas, tón, vibráciu, opakovanie či názov. Prekvapivou funkciou je možnosť aktivovania hlasného budíku aj v tichom režime. Kalendár dokáže zaznamenané údaje zobrazovať v mesačnom, týždennom či dennom náhľade. Pri mesačnom nezobrazuje lištu s aktuálnymi záznamami. Podobne ako ostatné aplikácie, aj kalendár je automaticky synchronizovaný s tým na serveri Google. Aj novovytvorené záznamy sa automaticky zapisujú do webovej verzie. Základnú kancelársku výbavu dopĺňa kalkulačka, ktorá obsahuje aj pokročilé funkcie ako mocniny, odmocniny, sínus, kosínus a tangens.

Samsung i7500 Galaxy síce obsahuje mierne orezanú výbavu oproti modelu HTC Hero, no všetky potrebné aplikácie nájdete v Markete, kde si drvivú väčšinu môžete stiahnuť bezplatne. To je hlavnou devízou Androidu.

Minimalizácia a multitasking aplikácií je podporovaný, no pre ich plnohodnotné využívanie odporúčam, rovnako ako v Herovi, stiahnuť externú aplikáciu na správu aplikácií. V mojom prípade postačil miniprogram TasKiller, ktorý dokázal úplne vypnúť aplikácie. Tie totiž šípkou späť nevypnete, len minimalizujete. Červené tlačidlo dokonca v prípade Samsungu s bežiacimi aplikáciami nerobí nič, čo môže byť v niektorých situáciách aj výhodou.

Výdrž Samsungu i7500 Galaxy je vďaka takmer-1500-miliampérhodinovej batérií aj pri neustále aktívnom pripojení dostatočná. Pri vysokom zaťažení počítajte s jedným až dvomi dňami výdrže. Pri miernejšom využívaní dátových služieb a nižšom jase som sa dočkal troch dní na jedno nabitie.

Výhody:

- vnútorná pamäť 8 GB,

- automatická synchronizácia kontaktov a kalendáru s Google,

- internetový prehliadač,

- ponuka Marketu, obchodu s aplikáciami.

Nevýhody:

- chýbajúce FM rádio,

- slabé nastavenia fotoaparátu a hudobného prehrávača,

- absencia podpory súborov WMA,

- chýbajúce profily.

Orientačná cena:??? € (??? Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung i7500 Galaxy ma napokon celkom príjemne prekvapil. Tento dotykový mobil s veľkým 3,2-palcovým displejom a výbornými pracovnými a multimediálnymi funkciami má šancu stať sa jedným z najrozšírenejších Androidov na našom trhu. Postará sa o to aj bezchybné browsovanie webom vďaka plnej podpore konektivity. So Samsungom i7500 Galaxy sa pripojíte cez HSDPA (spolu s HSUPA), Wi-Fi, Bluetooth ale aj cez štandardný microUSB konektor. K tomu všetkému ponúkne aj slabší päťmegapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním, 8 GB internej pamäte a 3,5 mm audio konektor pre pripojenie klasických slúchadiel. Mne tento telefón, ako sa hovorí, sadol. Jeho priamym konkurentom je HTC Magic, ktorý sa od Samsungu výbavou takmer nelíši. Zaostáva síce v počte megapixelov, no ponúka pohodlné ovládanie pomocou trackballu. A hlavne je momentálne dostupnejším kusom než Galaxy.

Druhý názor

Richard Hombauer: Samsung Galaxy je prvým androidom od Samsungu, za ktorý sa Kórejčania určite nemusia hanbiť. Chýbal by mi na ňom kvalitný fotoaparát aj FM rádio, ale tých som sa nedočkal ani v prípade môjho iPhonu. Takže čo Galaxy vytknúť? Nič podstatné, ale asi by ma viac lákalo HTC Hero. Dôvodom pre kúpu Galaxy môže byť priaznivá cena. A tú sa dozvieme už čoskoro, keď tento vydarený telefón príde na trh.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre:

Samsung

Aparaty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.10.2009 - 09:08

a?o: krásny fon!sušlná výbava, v pohode dizajn!len som si zvedavý na cenu,ur?ite nebude nízka!

anonymous27.04.2009 - 15:27 Trvalý odkaz

mailox: podla mna ta cena nebude az taka velka

anonymous27.04.2009 - 16:32 Trvalý odkaz

wayne: prva cena na nete je 8000czk co je viac nez slusne

anonymous27.04.2009 - 16:36 Trvalý odkaz

rado56: ked je to tak ako vravis asi vymenim svoju omniu :) vadi mi ze je cela plastova no toto vyzera ze tiez len tak obycajny plast

anonymous27.04.2009 - 18:53 Trvalý odkaz

Rustical: Viem, že je to smartphone, ale aj tak škoda toho blesku. A zaujímalo by ma tiež rozlíšenie videa, keby tam je VGA a bola by dobrá cena, tak vážne za?nem uvažova? nad týmto strojom. :) Len kedy sa dostane na náš trh.

Celá diskusia 29 príspevkov